Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, proszę o radę odnośnie usytuowania lodówki w odległości 2,5m od kominka. Czy może ktoś mi podpowiedziec czy lodówka w takiej odległości nie będzie za często pracowała co by przekładało się na czas jej żywotności czy może podana odległość jest dla niej bezpieczna, dodam ze kominek będzie używany jako główne ogrzewanie w dzień natomiast w nocy ogrzewał będę gazem.plan.jpg Edytowane przez artur17_33

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek bedzie ogrzewał grawitacyjnie jedynie zrobie kanały na poddasze aby gore ogrzac. Kominek ustawiłem w tym miejscu aby był w centralnym miejscu mieszkania aby w miare równomiernie ogrzał mi cała powierzchnie no i aby nie było kotłowni w salonie bo jednak bede nim grzał cały czas. a co do lodówki nie mogę jej juz nigdzie indziej przestawic ponieważ mam waską kuchnie 1.8m tzn. aneks kuchenny odzielony scianką od salonu. A z lodówką to mi chodzi czy w tej odległości nie siądzie po pół roku :)

Kominek ustawiłem w tym miejscu aby był w centralnym miejscu mieszkania aby w miare równomiernie ogrzał mi cała powierzchnie .......... bede nim grzał cały czas. ...... A z lodówką to mi chodzi czy w tej odległości nie siądzie po pół roku :)

Może przez pół roku to nie, ale będzie miała ciężko, wszak lodówka produkuje więcej ciepła niż zimna i to ciepło musi gdzieś odprowadzić z reguły dzieje się to przez chłodnicę z tyłu tutaj będzie miała ciepło jeśli nie mówić bardzo ciepło więc jej praca może być dość "wydajna" i jeśli w papierach ma klasę energochłonności np A+ to u Ciebie będzie miała C lub D dla przykładu lodówka klasy A o pojemności 200 l zużywa od 0,8 do 1 kWh na dobę, a taka sama klasy G – do 3,3 kWh. Współczesne lodówki klasy A pobierają 270-320 kWh. W Twoim przypadku zużywać będzie rocznie do 500 kWh.

Pozdrawiam

A no własnie z tym poborem prądu to bylem na to nastawiony że będzie więcej pobierać, tylko boję się własnie ze może szybko skończyć swój żywot, zastanawiam się jedynie jeszcze czy może lepiej było by ją zabudować w szafce??? jestem ciekawy czy też może włąśnie ktoś ma ustawienie niedaleko kominka... kiedyś czytałem nawet chyba gdzieś na tym forum że ktoś ustawiał lodówkę zaraz obok kominka:) jestem ciekawy czy jeszcze chodzi:)

Gość Konto usunięte_12*
... czy może lepiej było by ją zabudować w szafce???

Z własnego doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć, że wystarczy pomiędzy lodówką a kominkiem postawić jakiś izolacyjny "ekran".

I teraz to już tylko kwestia estetyki, co wymyślisz. Może to być np. płyta krzemianowo - wapienna pokryta impregnatem, a na to wygładzony

i oszlifowany klej oraz farba.

To tylko przykład. Można też dać ekran z jakiegoś innego materiału.

Za tym ekranem będzie już wystarczająco chłodno :)

Bo najwięcej ciepła z kominka idzie przez promieniowanie.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

usytuowania lodówki w odległości 2,5m od kominka. Czy może ktoś mi podpowiedziec czy lodówka w takiej odległości nie będzie za często pracowała co by przekładało się na czas jej żywotności czy może podana odległość jest dla niej bezpieczna [ATTACH=CONFIG]297387[/ATTACH]

Dwa i pół metra? Nie ma o czym mówić - stawiaj lodówkę i nie patrz na odpowiedzi o izolacji. Nic jej nie będzie. Znaczy lodówce :)

Gość Konto usunięte_12*
? Nie ma o czym mówić - stawiaj lodówkę i nie patrz na odpowiedzi o izolacji. Nic jej nie będzie.

Gdy szyba kominkowa będzie skierowana na lodówkę, to lekko jej (lodówce) nie będzie ;)

Gdyby w kominku było palone sporadycznie to może faktycznie usytuowanie nie miałoby znaczenia. Z pewności temperatura w odległości 2,5 od kominka będzie przekraczać o kilka stopni te panującą w innych częściach domu np. 24-25 C przy 22 C. Wyższa temperatura będzie skutkować wyższymi rachunkami za pracę lodówki ale myślę że dramatu nie będzie.

Kominek bedzie mocy ok. 10KW a szybka bedzie skierowana na wprost tak wiec nie bedzie patrzala na lodówke. Tak wiec pożyjemy i zobaczymy jak bedzie pracowac a w najgorszym przypadku bede starał się ją odizolować jakimś ekranem bądź sicianką. Po prostu myślałem ze jest ktoś co ma podobne ustawienie lodówki i może się podzielić jak to w praktyce jest...

Gość Konto usunięte_12*

Ja mam t.zw. "zimny" kominek (12 kW) - obudowa z płyt krzemianowo

- wapniowych. Od dwóch lat obserwuję, że najcieplej jest przed szybą (nawet 3-4 metry od niej) oraz ...na poddaszu (powód - kanały DGP

i otwarta klatka schodowa). Po obu stronach kominka już jest znacznie chłodniej.

Jeśli zatem masz obudowę tego typu, to nie ma się co martwić :)

Kominek bedzie mocy ok. 10KW a szybka bedzie skierowana na wprost tak wiec nie bedzie patrzala na lodówke. Tak wiec pożyjemy i zobaczymy jak bedzie pracowac a w najgorszym przypadku bede starał się ją odizolować jakimś ekranem bądź sicianką.

Lodówka sama w sobie posiada izolację, więc te parę *C w tę, czy we wtę, nie będzie miało dla niej żadnego znaczenia. U mnie stoi w zabudowie przy piekarniku i jest dobrze. Jak chcesz, to możesz posłuchać "mundrych" i ścianę tam postawić, tylko, że to nic nie zmieni.

Ale przecież to nie chodzi o produkty przechowywane w lodówce :)

Każda lodówka musi oddać ciepło poprzez chłodnicę!!! inaczej silnik w sprężarce się nie wyłączy bo mu na to nie pozwoli termostat.

Silnik zamiast w krótkich cyklach będzie pracował w cyklach po kilka godzin.

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego samochód ma chłodnicę z przodu przed silnikiem, a nie za nim?

Jeśli nie pamiętasz - tak wygląda lodówka z tyłu

Kominek naprawdę promieniuje znaczne ilości ciepła przez szybę niezależnie czy jest z DGP czy z płaszczem wodnym

energooszczedna_lodowka_1.jpg

Doczytałeś, że ten kominek jest całe dwa i pół metra oddalony od tej lodówki i promieniuje w innym kierunku?

Widzę to, to zamieścił autor wątku na planie salonu

Skoro proporcje są zachowane a kominek stoi tyłem do komina to przodem do kuchni i salonu, wątpię, aby ustawił przodem do drzwi od łazienki.

plan.jpg

Edytowane przez CityMatic
Zamieszczenie powiększonego planu