Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę to, to zamieścił autor wątku na planie salonu

Skoro proporcje są zachowane a kominek stoi tyłem do komina to przodem do kuchni i salonu, wątpię, aby ustawił przodem do drzwi od łazienki.

a

Kominek bedzie mocy ok. 10KW a szybka bedzie skierowana na wprost tak wiec nie bedzie patrzala na lodówke.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem ostatnio w domu i kominek jednak delikatnie przekręce w strone salonu ale naprawdę delikatnie, więc i tak nie będzie skierowana bezpośrednio na lodówkę a z salonu będzie widać płomień. Nie chciałbym nawet gdyby nie było tam lodówki kierować mocno kominka w stronę salonu ponieważ ma on spełniać swoje zadanie czyli w miarę równomiernie ogrzać dom czyli pokoje gdy bedą otwarte i salon. (Ma pomóc w oszczędności gazu):)

Tak to by wyglądało w praktyce, tylko nie sugerujcie sie rura spalinowa bo ona oczywiscie bedzie wchodzic do komina a nie w ściane jak jest na projekcie:) a to widok z salonu tzn. dokładnie z rogówki...domek.jpg

Jak myślicie będzie ok???

Edytowane przez artur17_33

Gość Konto usunięte_12*
Tak to by wyglądało w praktyce, tylko nie sugerujcie sie rura spalinowa bo ona oczywiscie bedzie wchodzic do komina a nie w ściane jak jest na projekcie:) a to widok z salonu tzn. dokładnie z rogówki...[ATTACH=CONFIG]300260[/ATTACH]

Jak myślicie będzie ok???

Jeśli to "szare" z rurą w ścianie to kominek, to meble zdecydowanie ZA BLISKO!! Nie chodzi już tylko o przepisy przeciwpożarowe, ale będą się błyskawicznie "rozsychać" :(

A w ogóle, to chyba nie kominek tylko zwykła "koza", która promieniuje ciepłem na wszystkie strony, bo nie jest w obudowie.

I co to znaczy, że rura wejdzie w komin, a nie w ścianę:confused:

Zazwyczaj komin jest w ścianie (lub za ścianą), więc rysunek jest poprawny!!

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Kominek stojący bokiem do lodówki nie będzie jej zagrażał. Krzesło zaś spali się przy pierwszym mocniejszym paleniu...

Idź do jakiegoś salonu w Słupsku gdzie palą w kominkach i stań sobie na wprost szyby zgodnie ze swoim planem .

I co to znaczy, że rura wejdzie w komin, a nie w ścianę:confused:

Zazwyczaj komin jest w ścianie (lub za ścianą), więc rysunek jest poprawny!!

Jak bys spojrzal na rzut z góry to widać tam że komin jest w wewnatrz budynku po prawej od kominka. a stół będzie odsunięty bardziej do środka pokoju... u znajomuch przy takim kominku wolnostojącym stół stoi w odległości około 1 m i jakos im nic sie nie rozsycha... Aha i nie zapominajmy ze tutaj dół domku ma tylko 65m2 tak wiec za duzo miejsca tez nia ma no i kominek tez bedzie mały przecież...

Gość Konto usunięte_12*
Jak bys spojrzal na rzut z góry to widać tam że komin jest w wewnatrz budynku po prawej od kominka.

trudno się domyśleć, ze to komin, bo obwodu zamkniętego nie widzę ;)

... u znajomuch przy takim kominku wolnostojącym stół stoi w odległości około 1 m i jakos im nic sie nie rozsycha...

Zapewne ten "kominek" dla ozdoby stoi :D

Aha i nie zapominajmy ze tutaj dół domku ma tylko 65m2 tak wiec za duzo miejsca tez nia ma no i kominek tez bedzie mały przecież...

Mały kominek też grzać potrafi ;)

trudno się domyśleć, ze to komin, bo obwodu zamkniętego nie widzę ;)

Zapewne ten "kominek" dla ozdoby stoi :D

Mały kominek też grzać potrafi ;)

1.No dobra może go trochę żle narysowałem ale juz wiadomo ze to komin :)

2.NIe no właśnie pala w nim codziennie i żeby piec gazowy się nie włączal a temperature na dole mają 24-25 stopni juz nie mowie ze o góry to 2 stopnie wiecej

3.Zgadzam się że potrafi jak sobie przy nim stanąłem to grzeje ale nie nagrzewają sie krzesła u nich stojące które są metr od kominka. też mają mały domek i wiadomo że nie mogą już stołu nigdzie indziej przenieść :)

Proponuje włącz piekarnik elektryczny i postaw przed nim krzesło w odległości jaka zaplanowałeś na przedstawionym rysunku..

Sprawdź jak się to krzesło nagrzeje po np 30 minutach.

W piekarniku jest 180-200 stopni , w piecyku opalanym drewnem około 600-650 .

Piekarnik ma dwie szyby, piecyk jedną..

Sprawdź , potem pomyśl i najlepiej zmień projekt .

Gość Konto usunięte_12*
...A zastanawiałeś się, czy ten kominek jest ci do szczęścia potrzebny? Ja bym dała sobie spokój z kominkiem. Nie dość, że koszta, to cały syf i popiół w salonie.

Ja mam taki mały kominek (12 kW), ale od stołu jest ok. 2,5 metra. Z krzesłami (jak dotąd) nic się nie dzieje, ale wysiedzieć będąc dłuższy czas zwróconym plecami do szyby podczas palenia - dość trudno ;)

A tego "syfu" i popiołu jakoś od trzech lat nie widzę :D

No to zobaczymy jak mi to wyjdzie w praktyce zdecydowałem sie że nic nie zmieniam po odwiedzinach u znajomych ktorzy jako taki kominek mają:) a z sprzataniem to wiadomo jak sie bedzie sprzatalo i w miare dbało o porzadek to syfu nie bedzie:)

Musisz iść do nich jak zaczną palić. Na razie może wędzą drewno...?:cool:

Witam. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że u tych znajomych krzesła się nie nagrzewają. Tam nie będzie można wysiedzieć. Kominek ma tylko grzać, czy też ozdobić wnętrze? Bo wizualnie w takiej aranżacji - upchnięty w ciągu komunikacyjnym- nie będzie dobrze wyglądał. Ale oczywiście zrobisz, jak zechcesz.