luksse 05.01.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Szukam osób, które korzystają z kotła na pellet Orligno 500 firmy Orlański (kontroler: multifun control system recalart ) i może mogłyby mi doradzić w sprawie konfiguracji. Kocioł, choć nowoczesny, niestety nie działa jak należy. Tj. w trybie podtrzymania płomień wygasa i system rzuca błędem nr 4 – ‘brak paliwa/płomienia, sprawdź palnik’. Dzieje się to w momencie gdy zostanie osiągnięta zadana temperatura w domu jak i na kotle. Jest to dość irytujące, szczególnie gdy dzieje się to w nocy i z rana człowiek nie ma ochoty nosa zza kołdry wychylić. Poza tym oczywiście po takim wychłodzeniu cały proces rozgrzewania instalacji trzeba rozpoczynać na nowo co oczywiście wiąże się z większym zużyciem paliwa. Korzystam z PELLET LAVA 15kg (paczka) 6mm lub 8mm. Dodam też, że wkład kominowy jak i czopuch jest drożny - świeżo po przeglądzie mistrza kominiarstwa. Udało mi się w końcu dodzwonić do serwisanta od Orlański (na chwilę obecną mocno kuleje obsługa klienta w tej firmie – za dużo roboty tam mają, a za mało ludzi – takie moje wrażenie) i powiedział, żeby przełączyć z trybu potrzymania na wygaszanie. Może i to pomoże, okaże się dziś w nocy, ale pomimo to nadal uważam, że to niedostateczne rozwiązanie skoro w instrukcji jest jasno napisane, że zimą zaleca się tryb podtrzymania. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym problemem? Może jest tu jakiś serwisant, który zna tajniki tego kotła jak i sterownika. Z góry dziękują za wskazówki/pomoc. Pozdrawiam,Łukasz Edytowane 5 Stycznia 2015 przez luksse opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dulus1 07.01.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam,Nie mam takiego pieca, ale też na pellet z Lechmy.U mnie piec po dogrzaniu pomieszczeń sie wygasza..Natomiast w ustawieniach zaawansowanych można ręcznie ustawić czasy podawania paliwa. Skoro płomień gaśnie to może go być za mało.Wg mnie bardziej ekonomiczne jest gaszenie i rozpalanie pieca.Mój na podtrzymaniu spali ok 1kg na godzinę. A gasząc i rozpalając żuzywa 10-15kg na dobę (110m2) Pozdrawiam.Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 07.01.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jak średnica komina oraz jaki jest ciąg? To że komin jest drożny to nic nie znaczy. Jak masz za duży ciąg to ci wygasa, albo dawka podtrzymania za mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratpit77 25.11.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 ja używam tego kotła 2 sezon - teraz dowiedziałem się że firma EKO Vimar producent tych kotłów strzelił bankruta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts