Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orlański - Orligno 500 - kocioł na pellet - problem z trybem podtrzymania

luksse

Recommended Posts

Witam,

Szukam osób, które korzystają z kotła na pellet Orligno 500 firmy Orlański (kontroler: multifun control system recalart ) i może mogłyby mi doradzić w sprawie konfiguracji.

Kocioł, choć nowoczesny, niestety nie działa jak należy. Tj. w trybie podtrzymania płomień wygasa i system rzuca błędem nr 4 – ‘brak paliwa/płomienia, sprawdź palnik’. Dzieje się to w momencie gdy zostanie osiągnięta zadana temperatura w domu jak i na kotle. Jest to dość irytujące, szczególnie gdy dzieje się to w nocy i z rana człowiek nie ma ochoty nosa zza kołdry wychylić. Poza tym oczywiście po takim wychłodzeniu cały proces rozgrzewania instalacji trzeba rozpoczynać na nowo co oczywiście wiąże się z większym zużyciem paliwa. Korzystam z PELLET LAVA 15kg (paczka) 6mm lub 8mm. Dodam też, że wkład kominowy jak i czopuch jest drożny - świeżo po przeglądzie mistrza kominiarstwa.

Udało mi się w końcu dodzwonić do serwisanta od Orlański (na chwilę obecną mocno kuleje obsługa klienta w tej firmie – za dużo roboty tam mają, a za mało ludzi – takie moje wrażenie) i powiedział, żeby przełączyć z trybu potrzymania na wygaszanie. Może i to pomoże, okaże się dziś w nocy, ale pomimo to nadal uważam, że to niedostateczne rozwiązanie skoro w instrukcji jest jasno napisane, że zimą zaleca się tryb podtrzymania.

Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym problemem? Może jest tu jakiś serwisant, który zna tajniki tego kotła jak i sterownika.

Z góry dziękują za wskazówki/pomoc.

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez luksse
opis

Witam,

Nie mam takiego pieca, ale też na pellet z Lechmy.

U mnie piec po dogrzaniu pomieszczeń sie wygasza..

Natomiast w ustawieniach zaawansowanych można ręcznie ustawić czasy podawania paliwa. Skoro płomień gaśnie to może go być za mało.

Wg mnie bardziej ekonomiczne jest gaszenie i rozpalanie pieca.

Mój na podtrzymaniu spali ok 1kg na godzinę. A gasząc i rozpalając żuzywa 10-15kg na dobę (110m2)

Pozdrawiam.

Łukasz

• 10 months później...