Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w sypialni - pytania laika

Recommended Posts

Gość grend
Tzw gniazda do lodówki do piekarnika do alarmu itd są po to aby instalacja była funkcjonalna a nie jest wyrazem jakiś norm obciążeń bo ktos podepnie farelke itp Jakimi kategoriami do tego podchodzicie ???

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość grend
Notabene nie wiem skąd te pomysły że instalacja ma być taka że nowy własciciel jakiegos mieszkania cokolwiek gdziekolwiek podłączy to instalacja będzie działać. To jest TOTALNA FIKCJA - szczególnie w kuchni. NA kablach 2,5kwadrat wystarczy ze ktos właczy mikrofale czajnik elektryczny i jakąś gofrownice ... i co wtedy w nowych normach bedzie kabel 4 kwadrat.???????? A co z podgrzewaczami wody które biora nawet 11KW też instalacja ma byc na to przygotowana ???? Argument ze ktoś bedzie chciał podłaczyc farelke tez jest smieszny - bo po pierwsze farelka ile ma 1,5KW ??? i po co komu farelka w domu z ogrzewaniem na gaz i kominkiem ??? Tak że kazda instalacja jest wykonana pod odbiorcę i jaki ma być kabel jakie obwody jest rzeczą indywidualna i bezsensu jest tu "rzucać" jakimis normami...

Obwody dedykowane przewiduje się dla urządzeń.

Gniazdo ogólnego przeznaczenia, to gniazdo ogólnego przeznaczenia. Nikt tu się nie zastanawia, co można pod nie podpiąć. Użytkownik ma mieć to zrobione tak, aby w razie możliwości przekroczenia dopuszczalnego prądu w obwodzie, zadziałał wyłącznik.

Stąd rozdziela się obwody na np. obwody kuchenne (gniazda, oświetlenie, piec, lodówka, zmywarka, itd), pokoje (gniazda, oświetlenie), łazienka... itd.

Funkcjonalność to nie przekrój przewodu, sposób w jaki ma pracować cała instalacja.

Nikt nie chce aby w trakcie np. pieczenia kurczaka w piekarniku, wyrzucało zabezpieczenie po włączeniu czajnika elektrycznego.

Kryteria, to generalnie przewidzenie jaki rodzaj obciążeń w instalacji będzie, ile tych obciążeń będzie, założeniu odpowiednich wsp. poprawkowych i przemyśleniu ilości obwodów.

Przykładowo:

W kuchni zamiast jednego obwodu na gniazda (w tym lodówka, piekarnik, zmywarka, mikser, inne), wyznacza się np. trzy, w tym jeden ogólnego przeznaczenia na którym wiszą powiedzmy 4 czy 5 gniazd.

Wszystko też zależy od przydzielonej mocy na lokal.

Z jednej strony użytkownik chce mieć więcej, z drugiej musi zostać ograniczony umową z zakładem.

Do tego dochodzi bezpieczeństwo, wymagania przepisów, selektywność działania zabezpieczeń (nie chcemy wyrzucenia zab. na klatce schodowej jak włączymy odkurzacz i piekarnik).

I tak dalej....

To teraz zobacz:

Masz kuchnie, jeden przewód 2,5 na: Piekarnik, gniazdka, lodówkę.

Wyciągniesz 20A. Gwarantuje ci, że za chwilę będziesz leciał do tablicy bo "wyrzuci".

Kupisz płyte indukcyjną? Oj.. nie ma przewodu! kujemy!

Dziś mam oświetlenie pod gniazdko nad 1,5, jutro będę chciał postawić co innego.

Za 5 lat będę chciał dołożyć 3 gniazdka.

Wymieniamy całość, zamiast tylko dołożyć.

Edytowane przez kozi966

Gość grend
Obliczenia techniczne - projektowe. Parametry obliczeniowe na podstawie wytycznych z norm.

Ma prawo to się różnić w rzeczywistym układzie w pewnym stopniu.

P.S.

Tak, sam to policzyłem.

to weź normy z lat 70-80tych ALBO weź kabel 1,5kwadrat i podłącz 3,5KW w ciągłym obciążeniu. Prąd i miedź przez dekady jest taki SAM i nie ma tutaj nic do rzeczy że teraz sa nowe urzadzenia..... Szukałem teraz jakie obciażenie wytrzymuje kabel według producentów bo kiedys były podawane takie dane - niestety nie moge znaleźć. Producent musi robic kontrole bo masz jakies znaczki UE ISO itp - jestem ciekawy jak to się ma do norm. Kabel u producenta jest nowy kompletny nieuszkodzony co może go trochę różnić od kabla który spowodował jakiś pożar i ....przez to podwyższenie norm bo COŚ TAM. Po drugie mozna zrozumiec producentów im "lepsze" normy tym wieksza sprzedaz wiekszy zysk ... i w tym momencie po co sie chwalić ile taki kabel wytrzyma obciążenia

Gość grend
Sprawdź sobie liczbę pożarów, zgonów od porażeń na wsiach i w miastach w latach 80-90.

To będziesz miał porównanie.

Dziś też weźmiesz maszynę do pisania z atramentem a nie komputer z drukarką?

Przecież, też będzie działać.

To powtórzę jeszcze raz to samo - PRAD I MIEDŹ JEST TAKA SAMA JAKA BYŁA 100 LAT TEMU. Sprawdź moze ile faktycznie wytrzyma kabel a nie pisz dziwnych rzeczy o wypadkach gdzie nagminnie w topikach był dawany drut bo jak "wywaliło" to nie wystarczyło podnieść ESA tylko trzeba było iść do sklepu i wydać pieniadze a tutaj sklep 50 km dalej bo to była komuna i jeszcze pieniędzy brak. Po drugie jeszcze różnicówka....

Jeżeli nie chce ci się sprawdzić to mozesz przejść się na budowe i zobaczyć co jest podłaczone pod 1,5kwadrat i 2,5 kwadrat - zabezpieczenia od 60 Amper wiec ryzyko ze wywali prawie żadne (bo też wywala) a predzej pala się gniazda a nie kable.....

Gość grend
Obwody dedykowane przewiduje się dla urządzeń.

Gniazdo ogólnego przeznaczenia, to gniazdo ogólnego przeznaczenia. Nikt tu się nie zastanawia, co można pod nie podpiąć. Użytkownik ma mieć to zrobione tak, aby w razie możliwości przekroczenia dopuszczalnego prądu w obwodzie, zadziałał wyłącznik.

Stąd rozdziela się obwody na np. obwody kuchenne (gniazda, oświetlenie, piec, lodówka, zmywarka, itd), pokoje (gniazda, oświetlenie), łazienka... itd.

Funkcjonalność to nie przekrój przewodu, sposób w jaki ma pracować cała instalacja.

Nikt nie chce aby w trakcie np. pieczenia kurczaka w piekarniku, wyrzucało zabezpieczenie po włączeniu czajnika elektrycznego.

Kryteria, to generalnie przewidzenie jaki rodzaj obciążeń w instalacji będzie, ile tych obciążeń będzie, założeniu odpowiednich wsp. poprawkowych i przemyśleniu ilości obwodów.

Przykładowo:

W kuchni zamiast jednego obwodu na gniazda (w tym lodówka, piekarnik, zmywarka, mikser, inne), wyznacza się np. trzy, w tym jeden ogólnego przeznaczenia na którym wiszą powiedzmy 4 czy 5 gniazd.

Wszystko też zależy od przydzielonej mocy na lokal.

Z jednej strony użytkownik chce mieć więcej, z drugiej musi zostać ograniczony umową z zakładem.

Do tego dochodzi bezpieczeństwo, wymagania przepisów, selektywność działania zabezpieczeń (nie chcemy wyrzucenia zab. na klatce schodowej jak włączymy odkurzacz i piekarnik).

I tak dalej....

To teraz zobacz:

Masz kuchnie, jeden przewód 2,5 na: Piekarnik, gniazdka, lodówkę.

Wyciągniesz 20A. Gwarantuje ci, że za chwilę będziesz leciał do tablicy bo "wyrzuci".

Kupisz płyte indukcyjną? Oj.. nie ma przewodu! kujemy!

Dziś mam oświetlenie pod gniazdko nad 1,5, jutro będę chciał postawić co innego.

Za 5 lat będę chciał dołożyć 3 gniazdka.

Wymieniamy całość, zamiast tylko dołożyć.

to chyba nie piszesz do mnie tylko do kkas ???

W pełni funkcjonalna instalacja żadnego przypominania o żadnych ograniczeniach mocy nie potrzebuje.

A to co Tobie wystarcza innym może nie wystarczać.

Sugerujesz, że instalacja na 2.5 i 16A nie ma ograniczenia mocy?

Uszła by może taka instalacja, jeszcze ze 30 lat temu, jako funkcjonalna.

Wtedy nie było:

Płyt indukcyjnych, ogrzewania podłogowego, piekarników elektrycznych, czajników elektrycznych, zmywarek automatycznych, elektrycznych podgrzewaczy wody i innych "dobrodziejstw".

Typowe wyposażenie sypialni. Ogrzewanie podłogowe podłączę do gniazdka koło łóżka, a elektryczny podgrzewacz wody to chyba gdzieś koło kaloryfera.

Czy nikt z elektryków praktyków nigdy nie montował wyłącznika w obwodzie gniazdka?

Gość grend
Projektanci - no tak fundament 40na70 chociaz wystarczy 30 na 50. Zbrojenie wystarczy fi 10 ale jest 12. Gęstość drutu na schody co 5 cm a wystarczy co 12 o balkonach nie wspomne. Papa na dach pod blachę 5 mm na SBS podwójna chociaz wystarczy zwykła 2 mm.... coś z prądu - proszę bardzo zasilanie windy 10kwadrat chociaż producent 4 kwadrat - coś jeszcze ????????????????? Moze odgromówka - leżący wieżowiec 24 zwody zejściowe - kratpwnica 11 metrów - na dachu fi 10 zejscie fi 10 - wysokość 12 metrów - totalny kabaret ... ale tak ma być :rolleyes:...

Oj, taki z ciebie projektant co już wszystko wie !

To ja, mały elektryk, uszczknę twej wiedzy trochę:

Co to jest spadek napięcia? i dlaczego winda nie ruszy, gdy zbyt duże obciążenia i zbyt duży spadek napięcia? A jeszcze nie daj Boże, winda pożarowa? Co wtedy?

Co to jest pętla zwarcia? Co gdy dla tego 4mm2 przewodu nie jest spełniona odpowiednia pętla zwarcia?

Co gdy słup się położy na twoim fundamencie na jakiś samochód?

Jak to liczysz? Jak dobierasz?

Co się stanie, gdy na dach spadnie więcej śniegu, niż dopuszcza ten pręt fi 10?

odpowiedz mi, nauczę się czegoś nowego :rolleyes:

Napisz petycję do jakiegoś Ministerstwa, może być Infrastruktury - że są w błędzie, że jełopy projektanci brednie wypisują.

Pisz do nadzoru budowlanego, by inspektorzy oddali niesłusznie wzięte pieniądze.

Pisz do prezydenta, że tylko grend ma rację, reszta to barachło.

Może Cię wysłuchają :bash:

Czy nikt z elektryków praktyków nigdy nie montował wyłącznika w obwodzie gniazdka?
Przecież dostałeś wskazówki. Więc po co drążysz ten poboczny wątek???

A może nie potrafisz połaczyć rego co wcześniej wybrałeś?

Jeśli tak to zastosuj ten http://sklep.avt.pl/gniazdko-z-wylacznikiem-1x-eb1sw.html

Sugerujesz, że instalacja na 2.5 i 16A nie ma ograniczenia mocy?
Nie ośmieszaj się kolego.

Twoje B10A przy załączeniu wyzwala większy transformator toroidalny i większej mocy odkurzacz.

Oczywiście, że dla normalnego użytkowania nie ma bo mieć nie powinna.

Ale musi być wykonana "z głową".

Edytowane przez kkas12

Taka przy użytkowaniu której nie ma potrzeby wspominania o żadnych ograniczeniach w jednoczesnym korzystaniu z odbiorników.

A tak na marginesie to powinieneś wiedzieć, że moje gniazda nie mogły być obciążane prądem większym niż 13A. Gniazdo podwóje oczywiście 2x13.

A tojest właśnie dowód Twej kompletnej nieznajomości zagadnienia w którym usiłujesz brylować.

Ale wytłumacz w jakim celu miałbym "badać" wytrzymałość instalacji obciążając ją odbiornikami które nie są mi potrzebne??????

Skończ z tym dogadywaniem i opiniami bo to jest denerwujące.

Sam sobie zresztą zaprzeczasz - 13A można na 1,5mm2 czy nie można, więc dla twojej instalacji 2,5 było zbędne czy nie ?

Ostatnie zdanie mówi samo za siebie - ja również nie będę badał ani użytkował odbiorników, które mi w pewnych pomieszczeniach nie będą potrzebne.

Sam sobie zresztą zaprzeczasz - 13A można na 1,5mm2 czy nie można, więc dla twojej instalacji 2,5 było zbędne czy nie ?
Widzisz chłopcze to co opisałem pochodzi z innj cywilizacji w której tylko prawdziwi elektrycy zajmują się projektowaniem i wykonywaniem instalacji a inwestor poza wskazaniem miejsca lokalizacji osprzętu i opraw nie ma nic więcej do powiedzenia.

Po prostu zna swoje miejsce i wie, że to elektryk ponosi całkowitą odpowiedzialność za jego bezpieczeństwo.

Ale to jest inna cywilizacja.

A Ty jak zwylke nic nie rozumiejąc posługujesz się mym cytatem (mimo, że Ciebie nie dotyczył) chcąc wykazać jak wielkim elektrykiem jesteś.

To nawet denerwujące nie jest.

To jest żenujące.

...nie będę badał ani użytkował odbiorników, które mi w pewnych pomieszczeniach nie będą potrzebne.
Życie napisze Ci taki scenariusz, że to co Ci się teraz wydaje będzie pobożnym życzeniem.

A przecież wielokrotnie Ci pisałem, że u siebie możesz zrobić wszystko co tylko Ci się wyśni.

Więc rób.

Ale wcześniej może jeszcze raz przeczytaj http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/obc_zabezp_przewodow.pdf

Edytowane przez kkas12

Skończ z tym dogadywaniem i opiniami bo to jest denerwujące.

Ostatnie zdanie mówi samo za siebie - ja również nie będę badał ani użytkował odbiorników, które mi w pewnych pomieszczeniach nie będą potrzebne.

Jesteś tylko trollem czy impertynentem umysłowym? Masz normy, które powstały w oparciu o obliczenia. Statystyka to wciąż gałąź matematyki. Z Waszym myśleniem, życzę tylko upalenia przewodu PEN, tak abyście sami na sobie odczuli skutki chorych błędów w "rozumowaniu". Czekam tylko na kolejny bajer w stylu "miedź od 40 lat jest taka sama" - dla Ciebie "miszczu" mam tylko jedno - zamiast się błaźnić poczytaj i do edukuj się w zakresie chemii i materiałoznawstwa. Nóż się w kieszeni otwiera czytając takie pierdoły. Powtarzam i będę to robił to do skutku. W przypadku pożaru, który wystąpił w budynku, którego instalacja nie miała przeglądu okresowego albo odbioru, nie dostaniecie ani złotówki. Biegli to nie są goście waszego mało lotnego poziomu (całe szczęście).

Jak komuś coś się w tej wypowiedzi nie podoba to czekam na dane ze świadectwa kwalifikacji, chętnie przysłużę się do ubytku w szeregach prawdziwych elektryków. Elektrovoodoo dla samobójców bez wyobraźni.

Gość grend
Oj, taki z ciebie projektant co już wszystko wie !

To ja, mały elektryk, uszczknę twej wiedzy trochę:

Co to jest spadek napięcia? i dlaczego winda nie ruszy, gdy zbyt duże obciążenia i zbyt duży spadek napięcia? A jeszcze nie daj Boże, winda pożarowa? Co wtedy?

Co to jest pętla zwarcia? Co gdy dla tego 4mm2 przewodu nie jest spełniona odpowiednia pętla zwarcia?

Co gdy słup się położy na twoim fundamencie na jakiś samochód?

Jak to liczysz? Jak dobierasz?

Co się stanie, gdy na dach spadnie więcej śniegu, niż dopuszcza ten pręt fi 10?

odpowiedz mi, nauczę się czegoś nowego :rolleyes:

To tak na poczatek ile mocy pobiera wciągarka - zanim zaczniesz nazwijmy to wyrażać swoje opinie. Co to jest winda pożarowa ???? Wiesz jak zachwuje się winda kiedy jest pozar - nie masz pojecia ale cóż taki to dział elektryka.....

Budujesz dom - jestes wogóle w temacie ?

Co ma wspólnego dach z drutem fi 10 ???

Pierwszy z brzegu przykład - rozbij sobie belke od terivy i zobacz co jest w środku i z jakiego "mocnego" surowca jest zrobiony - póxniej weź projekt i zobacz jakie sa zalecenia projektowe na przekroje na belke aby nie nastapiło "przekrecanie" - jezeli wogóle wiesz o co chodzi. Projektant tak tobie projektuje wszystko x 2 aby miec pewność że nic się nie stanie

Sobie zobacz jakie sa fundamenty starych domów, kamienic - zobacz jakie są przekroje a nie ma tam stali a musza wytrzymac większy ciężar niz teraz sie buduje - i stoja setki lat

Poprostu odpowiedz mi na pytanie co się zmieniło w miedzi i pradzie od 100 lat - obecnie sa "nowocześniejsze" i trzeba tworzyc nowe normy ?

Gość grend
Napisz petycję do jakiegoś Ministerstwa, może być Infrastruktury - że są w błędzie, że jełopy projektanci brednie wypisują.

Pisz do nadzoru budowlanego, by inspektorzy oddali niesłusznie wzięte pieniądze.

Pisz do prezydenta, że tylko grend ma rację, reszta to barachło.

Może Cię wysłuchają :bash:

Moze swój umysł (bądź jego brak) skierujesz na odpowiedzi na moje pytania

Gość grend

Ja proponuje tutaj wszystkim geniuszom od norm od badań miedzi i prądu aby w nastepnych normach kabel 1,5 kwadrat mozna bylo obciazać mocą 1300 WAT i wprowadzic standardowy kabel 4 kwadrat - bo sa spadki napiecia przepalone zero i zdarzyło sie to u pana Henia jednemu z 30 mln odbiorców prądu co skutkowało pożarem domu. Zebrała sie komisja gdzie królowali projektanci i specjalisci od wszelakich norm. Wniosek był jednoznaczny pozar spowodowany instalacją elektryczną która jednak spałniała obecne normy. Na szybkim posiedzeniu został zatwierdzony wniosek aby zwiekszyc przekroje miedzi i stali ... W tym momencie 30 mln odbiorców znowu zyje w strachu bo ich instalacje nie spełniaja norm, chociaż od 30 lat działaja prawidłowo i nawet nie wyrzucaja korki. Po całym incydencie pan Heniu przypomniał sobie ze 5 miesięcy temu wieszał obrazek i w tym momencie uszkodził kabel bo wyrzuciły korki. Jednak po ponownym załaczeniu wszystko działało i się tym nie przejmował....... Jednak ekspert pożarnictwa nie stwierdził tego bo nie miał mozliwosci ....

chcesz widziec co moze wytrzymac przewód to na nowy przewód podaj mu obciazenie i zobacz co on wytrzyma .... i porównaj z obecnymi normami.... Naprawde wszystko idzie sprawdzic ale to trzeba zrobic a nie udawać ....... na forum

To tak na poczatek ile mocy pobiera wciągarka - zanim zaczniesz nazwijmy to wyrażać swoje opinie. Co to jest winda pożarowa ????

Przebiegi mam ci wklejać z pomiarów? chyba żartujesz.

A winda ppoż, to taka winda, która musi pracować w trakcie pożaru. No ale co ja mogę wiedzieć? Poszukaj w google co znaczy takie oznaczenie: PH180/E90.

Wiesz jak zachwuje się winda kiedy jest pozar - nie masz pojecia ale cóż taki to dział elektryka.....

Skąd wiesz, co ja wiem? Wiesz jak się zachowuje winda, która ma pracować w trakcie pożaru? albo jej instalacja?

Projektant tak tobie projektuje wszystko x 2 aby miec pewność że nic się nie stanie

Ty natomiast strzelasz sobie z głowy, jakie parametry będą ok. Przepraszam, nie z głowy a na podstawie własnoręcznie uszkodzonych elementów.

Sobie zobacz jakie sa fundamenty starych domów, kamienic - zobacz jakie są przekroje a nie ma tam stali a musza wytrzymac większy ciężar niz teraz sie buduje - i stoja setki lat

Tak, stoją. Ale gdy ktoś już robi wykop w okolicy, to się obsuwają i pękają.

Poprostu odpowiedz mi na pytanie co się zmieniło w miedzi i pradzie od 100 lat - obecnie sa "nowocześniejsze" i trzeba tworzyć nowe normy ?

Oczywiście, że wszystko się zmienia. Trzeba poczytać. Najlepiej złapać za telefon i zadzwonić do wytwórcy przewodów.

Prąd się zmienia, pulsuje nawet impulsowo! Zmienia się jak mu się podoba. Sinusoidy już nawet nie przypomina dzisiaj.

Weszła w życie elektronika. Trzeba się ruszyć do pociągu z postępem a nie wracać na piechotę do tego co przeminęło.

Co ty wiesz o normach? Ani jednej zapewne nie przeczytałeś albo nawet trudu zweryfikowania jej poprawności sobie nie zadałeś.

Komentujesz normę, nie mając grama wiedzy w jej temacie. Owe normy tworzą ludzie, doktorzy, profesorowie z potężną wiedzą, na podstawie statystyk, wypadków, badań, pomiarów i swojej własnej wiedzy. Uczelnie kupę kasy wkładają w takie badania.

Ty jednak wiesz lepiej, bo raz się czegoś nauczyłeś i już wiedzy aktualizować nie musisz. Bo działa! Nie ważne, że nie zgodnie z obecnym poziomem wiedzy na temat bezpieczeństwa.