Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w sypialni - pytania laika

Recommended Posts

Może i instalacja oparta na 1,5mm2 wytrzyma obciążenia 16A. W praktyce raczej nic się nie powinno stać z tym przewodem. Ale co innego mnie dręczy - jak jest linia nieco dłuższa, idzie od gniazdka do gniazdka nie myśleliście o spadkach napięć? Że jak coś po drodze się załączy to na końcu będą się cuda działy? Chyba jednak te przewody różnią się rezystancją żył? No chyba że źle przyrównuję do dłuższego węża ogrodowego z kilkoma punktami poboru po drodze...

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość grend
Przebiegi mam ci wklejać z pomiarów? chyba żartujesz.

A winda ppoż, to taka winda, która musi pracować w trakcie pożaru. No ale co ja mogę wiedzieć? Poszukaj w google co znaczy takie oznaczenie: PH180/E90.

Skąd wiesz, co ja wiem? Wiesz jak się zachowuje winda, która ma pracować w trakcie pożaru? albo jej instalacja?

Ty natomiast strzelasz sobie z głowy, jakie parametry będą ok. Przepraszam, nie z głowy a na podstawie własnoręcznie uszkodzonych elementów.

Tak, stoją. Ale gdy ktoś już robi wykop w okolicy, to się obsuwają i pękają.

Oczywiście, że wszystko się zmienia. Trzeba poczytać. Najlepiej złapać za telefon i zadzwonić do wytwórcy przewodów.

Prąd się zmienia, pulsuje nawet impulsowo! Zmienia się jak mu się podoba. Sinusoidy już nawet nie przypomina dzisiaj.

Weszła w życie elektronika. Trzeba się ruszyć do pociągu z postępem a nie wracać na piechotę do tego co przeminęło.

Co ty wiesz o normach? Ani jednej zapewne nie przeczytałeś albo nawet trudu zweryfikowania jej poprawności sobie nie zadałeś.

Komentujesz normę, nie mając grama wiedzy w jej temacie. Owe normy tworzą ludzie, doktorzy, profesorowie z potężną wiedzą, na podstawie statystyk, wypadków, badań, pomiarów i swojej własnej wiedzy. Uczelnie kupę kasy wkładają w takie badania.

Ty jednak wiesz lepiej, bo raz się czegoś nauczyłeś i już wiedzy aktualizować nie musisz. Bo działa! Nie ważne, że nie zgodnie z obecnym poziomem wiedzy na temat bezpieczeństwa.

To gdzie jest ta winda która moze jeździć podczas pożaru - moze podaj adres w Warszawie bo czesto tam jestem to chetnie ja obejrze - niestety w Poznaniu i okolicach cos takiego nie istnieje - a zgadnij dlaczego ??? bo przepisy przeciwpozarowie mówia jednoznacznie ze w momencie pozaru nie ma byc nikogo w windzie i dlatego sa np czujki w szybie dźwigowym.

Możesz jednoznacznie odpowiedzieć ile mocy pobiera wciagarka ??? Podpowiem tobie że gdzies indziej projektant na pewno na podstawie tych samych norm dał kabel 6 kwadrat

Nierozumiesz prostych słów - producent majacy certyfikaty zobligowany do spełnienia okreslonych warunków wynikajacy z parametrów z karty technicznej daje wystarczajace przekroje ALE kieruje się tez ekonomia. Natomiast Projektant nie kieruje się ekonomią tylko tzw "PEWNOSCIA" za która ma zapłacić inwestor i w tym momencie przekroje rosna x2 - DOTARŁO

Prąd generowany z elektrowni sie zmienia ??? takze stopy miedzi są inne???? To w takim razie chyba te zmiany sa na gorsze ze trzebe zwiekszać normy - tu wydaje sie wtedy oczywiste powrót do poprzedniego wieku. Nawet nie chce poruszać problem izolacji przewodów bo tutaj jest widoczny postep a nie jakies opowieści....

Gość grend
Może i instalacja oparta na 1,5mm2 wytrzyma obciążenia 16A. W praktyce raczej nic się nie powinno stać z tym przewodem. Ale co innego mnie dręczy - jak jest linia nieco dłuższa, idzie od gniazdka do gniazdka nie myśleliście o spadkach napięć? Że jak coś po drodze się załączy to na końcu będą się cuda działy? Chyba jednak te przewody różnią się rezystancją żył? No chyba że źle przyrównuję do dłuższego węża ogrodowego z kilkoma punktami poboru po drodze...

JEżeli linia jest dłuzsza to JA daje najpierw 2,5 kwadrat a póxniej 1,5 kwadrat - dostosowuję to do mocy urzadzeń inwestora z myślą że jednak teściowa nie bedzie biegac po mieszkaniu z odbiornikiem 3KW

Prąd generowany z elektrowni sie zmienia ??? takze stopy miedzi są inne???? To w takim razie chyba te zmiany sa na gorsze ze trzebe zwiekszać normy - tu wydaje sie wtedy oczywiste powrót do poprzedniego wieku. Nawet nie chce poruszać problem izolacji przewodów bo tutaj jest widoczny postep a nie jakies opowieści.....

Dwa razy tak. Co do pierwszego proponuję oscyloskop. Co do drugiego sprawdzenie chociażby rezystywności.

A co do windy E90 jest ich w Poznaniu kilka jeśli nie kilkanaście - drogi ewakuacyjne wysokich obiektów użyteczności publicznej.

Fajnie, fajnie. 2,5mm2 -> 1,5mm2 zabezpieczone zabezpieczeniem o jakiej wartości?

Edytowane przez pol102

A Ci durni projektanci wymyślają jakieś obwody dedykowane z gniazdami DATA do zasilania komputerów z trzema tylko stanowiskami, gdzie jedno stanowisko to max 300W w porywach 400W. Przewód oczywiście 2,5mm2 a zabezpieczenie też standardowe 16A.

Dlaczego oni tego forum z tak świetnie wykształconymi samoukami nie czytają???

Nie wiedzą co tracą.

Musze im wszystkim porozsyłać linki do tej dyskusji.

Może tak światłym elektrykom jakieś projekciki do wykonania zlecą.

Szkoda, zeby takie talenty się marnowały.

Naprawdę szkoda.

A jakie zyski dla gospodarki (kolega olo już zaczął liczyć).

Gość grend
Dwa razy tak. Co do pierwszego proponuję oscyloskop. Co do drugiego sprawdzenie chociażby rezystywności.

A co do windy E90 jest ich w Poznaniu kilka jeśli nie kilkanaście - drogi ewakuacyjne wysokich obiektów użyteczności publicznej.

Fajnie, fajnie. 2,5mm^2 -> 1,5mm^ zabezpieczone zabezpieczeniem o jakiej wartości?

to podaj mi adresy w Poznaniu bo moze czegoś nowego sie dowiem

To mam pokretną teorię - są zwiekszane przekroje i w zwiazku z tym producenci zmieniają stopy miedzi - robia domieszki bo i tak beda spełniały normy

Oscyloskop - no nie wiem jak elektrownia mi poda prad z lat 70-tych ??? jak to porównam ???

Gość grend

Z drugiej strony tak zastanawiam się czy normy piszą doktorzy itp czy moze producenci ... Podobno pieniadz rządzi światem

Zeby skończyc czcze dyskusje proponuję jutro zrobić obciazenia na kablu 1,5kwadrat i 2,5kwadrat powiedzmy 15 metrowym i opowiedziec o tym na forum - póxniej wziąść normy i się pośmiac

Jesteś tylko trollem czy impertynentem umysłowym? Masz normy, które powstały w oparciu o obliczenia. Statystyka to wciąż gałąź matematyki. Z Waszym myśleniem, życzę tylko upalenia przewodu PEN, tak abyście sami na sobie odczuli skutki chorych błędów w "rozumowaniu". Czekam tylko na kolejny bajer w stylu "miedź od 40 lat jest taka sama" - dla Ciebie "miszczu" mam tylko jedno - zamiast się błaźnić poczytaj i do edukuj się w zakresie chemii i materiałoznawstwa. Nóż się w kieszeni otwiera czytając takie pierdoły. Powtarzam i będę to robił to do skutku. W przypadku pożaru, który wystąpił w budynku, którego instalacja nie miała przeglądu okresowego albo odbioru, nie dostaniecie ani złotówki. Biegli to nie są goście waszego mało lotnego poziomu (całe szczęście).

Jak komuś coś się w tej wypowiedzi nie podoba to czekam na dane ze świadectwa kwalifikacji, chętnie przysłużę się do ubytku w szeregach prawdziwych elektryków. Elektrovoodoo dla samobójców bez wyobraźni.

Może dowiedź od początku do końca, że to nie prawdziwe i niezgodne z normami (od rozdzielki do odbiornika) a daruj sobie słowotoki bez treści. Tak by zrobił fachowiec z wiedzą w głowie i nie zajęło by mu to z pewnością więcej czasu niż ww. wywód.

Ty nie udajesz, a szkoda. Zwróć uwagę na charakter obciążenia i składowe. Z taką wiedzą masz szansę coś porównać.

Jak komuś szkoda pieniędzy na YDY(p) to może kupić NYM o ile jest świadomy możliwości stosowania.

Jest i OLO. Udowadnianie Tobie czegokolwiek jest bez sensu. Może Ty udowodnisz coś dla odmiany za pomocą dowodów i przepisów.

Poproszę dowód że można. Komplet pomiarów przy różnych natężeniach, krzywa nagrzewania, krzywa stygnięcia i to wszystko przy różnym sposobie ułożenia.

Aha, dlatego niezależnie od ww. pomiarów poleca się przeważnie 2,5mm2/16A na gniazda z automatu, tu zapewne jest gwarancja, ze wszystko będzie ok ?

No i chciałbym wiedzieć ilu elektryków z kwalifikacjami zrobi takie pomiary dla każdej wykonywanej instalacji, każdego obwodu a ilu będzie bazować na normach + standardach i na tym zakończy robotę na budowie.

... nie można stosować 1,5mm2 / 13A w gniazdach bo ...norma, wzór, tabela ? Doczekam się w końcu ?
Ale Ty możesz stosować co chcesz. Możesz nawet 1mm2 zastosować i nawet 6A użyć. Ale nie możesz tego "wynalazku" zalecać innym by go stosowali bo Tobie się wydaje, że tak będzie dobrze.

Skoro jesteś przekonany, że to Ci wystarczy i zda egzamin to jak najbardziej tak możesz robić. Więc po co Ci jakieś wzory, tabele?

Nikt z nas nie będzie Ci tego zabraniał.

A skoro doktor Musiał który wychował kilka pokoleń elektryków w Polsce i nie tylko w Polsce, Cię nie przekonał to żaden z nas też tego nie ma zamiaru robić.

Tylko nie wymagaj od nas oklasków, bo nasz punkt widzenia obejmuje aspekty których Ty nie dostrzegasz.

...chciałbym wiedzieć ilu elektryków z kwalifikacjami zrobi takie pomiary dla każdej wykonywanej instalacji, każdego obwodu...
A samouk złota rączka na czym bazuje??? Edytowane przez kkas12

Aha, dlatego niezależnie od ww. pomiarów poleca się przeważnie 2,5mm2/16A na gniazda z automatu, tu zapewne jest gwarancja, ze wszystko będzie ok ?

Akurat tu jest optymalizacja. 10 gniazd na obwód oraz logiczny współczynnik jednoczesności. Ale jego policzenie to za wysokie progi dla kolegi więc możemy pominąć cześć rachunkową.

No i chciałbym wiedzieć ilu elektryków z kwalifikacjami zrobi takie pomiary dla każdej wykonywanej instalacji, każdego obwodu a ilu będzie bazować na normach + standardach i na tym zakończy robotę na budowie.

To ilu robi, a ilu przepisuje, to oddzielna sprawa. Nawet jeśli ktoś sfałszuje protokoły z pomiarów i nie daj Boże trafi mi się przegląd okresowy, to kończy się to zakazem użytkowania instalacji. Rzeczywiste wyniki mogą się zmienić o plus minus max 15% ale nie wiecej.

Ostatni aspekt fałszerstw pomiarowych - Ty fałszujesz, Ty za instalację ręczysz nazwiskiem.

Ale Ty możesz stosować co chcesz. Możesz nawet 1mm2 zastosować i nawet 6A użyć. Ale nie możesz tego "wynalazku" zalecać innym by go stosowali bo Tobie się wydaje, że tak będzie dobrze.

Skoro jesteś przekonany, że to Ci wystarczy i zda egzamin to jak najbardziej tak możesz robić. Więc po co Ci jakieś wzory, tabele?

Nikt z nas nie będzie Ci tego zabraniał.

A skoro doktor Musiał który wychował kilka pokoleń elektryków w Polsce i nie tylko w Polsce, Cię nie przekonał to żaden z nas też tego nie ma zamiaru robić.

Tylko nie wymagaj od nas oklasków, bo nasz punkt widzenia obejmuje aspekty których Ty nie dostrzegasz.

A samouk złota rączka na czym bazuje???

Nie mogę 1mm2, to jest jasne i o tym wiesz więc po co takie rzeczy pisać.

Akurat tu jest optymalizacja. 10 gniazd na obwód oraz logiczny współczynnik jednoczesności. Ale jego policzenie to za wysokie progi dla kolegi więc możemy pominąć cześć rachunkową.

To ilu robi, a ilu przepisuje, to oddzielna sprawa. Nawet jeśli ktoś sfałszuje protokoły z pomiarów i nie daj Boże trafi mi się przegląd okresowy, to kończy się to zakazem użytkowania instalacji. Rzeczywiste wyniki mogą się zmienić o plus minus max 15% ale nie wiecej.

Ostatni aspekt fałszerstw pomiarowych - Ty fałszujesz, Ty za instalację ręczysz nazwiskiem.

To proszę o wyliczenia, dla Ciebie jak sądzę nie za wysokie progi, masz to w głowie.

Obwód 12m w tynku, 3 gniazda.

I w końcu dochodzimy do konsensusu. Ja nic nie muszę dla Ciebie liczyć. Wyobraź sobie, że to czego ode mnie wymagasz - kosztuje. Mam własną firmę, tytuł inżyniera elektrotechniki i jeśli chcesz, to zrobię dla Ciebie promocję. Odbiegłeś od tematu, żądałeś od wszystkich odpowiedzi, a tymczasem sam nie udzieliłeś żadnej merytorycznej. Typowe bicie piany. Pozostaje tylko współczuć. Autor wątku i tak zrobi jak zechce.

I w końcu dochodzimy do konsensusu. Ja nic nie muszę dla Ciebie liczyć. Wyobraź sobie, że to czego ode mnie wymagasz - kosztuje. Mam własną firmę, tytuł inżyniera elektrotechniki i jeśli chcesz, to zrobię dla Ciebie promocję. Odbiegłeś od tematu, żądałeś od wszystkich odpowiedzi, a tymczasem sam nie udzieliłeś żadnej merytorycznej. Typowe bicie piany. Pozostaje tylko współczuć. Autor wątku i tak zrobi jak zechce.

Otóż to, takiej się odpowiedzi spodziewałem.

Teraz chcesz udawać pokrzywdzonego? Nie uzyskałem od Ciebie ani jednej sensownej, ani nawet bezsensownej odpowiedzi na moje pytania. Problem w tym, że nie jestem gówniarzem, któremu możesz mówić, zrób to, zrób tamto. Mogę Ci odpowiedzieć na każde pytanie ale najpierw się ustosunkuj do tego, o co ja pytałem.