Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w sypialni - pytania laika

Recommended Posts

Gość grend
Jestem nowy na tym forum a już wku...ony.

CO TO MA BYĆ ?? a pytam kolegi grend .

Czy ty człowieku masz jakiekolwiek pojęcie o tym co tu piszesz ??

To jaka jest moc wyciągarki w twoje windzie jest potrzebne do dobrania właściwego zabezpieczenia ( bezpiecznika ). Natomiast przekrój przewodu dobiera się właśnie do wartości zabezpieczenia jak i do długości linii zasilającej - tak aby komplet spełniał warunek SWZ - a co to jest " miszczu " powinieneś wiedzieć.

Co samo ma się do twojego 1,5 kadrat - a obciążaj go sobie - a zabezpieczaj B20 - tyko jaki pomiarowiec tak wykonaną instalację do użytku dopuści ?

Chwila wiem - Zenuś co papiery ma i za flaszkę SIĘ podłoży.

Człowieku twoje rady powinny od razu trafić do kosza .

Ciekawe czy takie wprowadzanie w błąd nie podpada pod jakiś paragraf - to jest otwarte forum i każdy wpisując odpowiednie hasło w google może tu trafić.

I pytam gdzie są administratorzy tego forum ??

Jednopostowcu ty chyba żartujesz ??? Widzisz tutaj że ktoś komus pomaga to tylko opowieści intelektualistów z przerosnietym EGO.

Tak merytoryczne co ty bredzisz - czy ja komuś radziłem jakie zabezpieczenie ma zrobic na 1,5 kwadrat ??? Ja chcę się dowiedzieć od "normowców" - czy robili badania ile tak faktycznie wytrzyma 1,5 kwadrat w normalnych domowych warunkach przy ciągłym obciażeniu - bo ja robiłem i cos na ten temat moge napisac a nie slepo powoływać sie na normy.

O tych windach to juz nie skomentuje.......

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O, wrócił nasz ukochany forumowicz :)

Ja chcę się dowiedzieć od "normowców" - czy robili badania ile tak faktycznie wytrzyma 1,5 kwadrat w normalnych domowych warunkach przy ciągłym obciażeniu - bo ja robiłem i cos na ten temat moge napisac a nie slepo powoływać sie na normy.

Poproszę o wyniki badań. Potwierdzone przez niezależne laboratorium. Może być BBJ.

Gość grend
O, wrócił nasz ukochany forumowicz :)

Poproszę o wyniki badań. Potwierdzone przez niezależne laboratorium. Może być BBJ.

Musze tobie napisać że podziwiam twoje wyczucie czasu - masz w telefonie jakiś brzęczek czerwone światełko czy coś .... i po moim poscie 3 minuty i juz jestes - ty powinienes zostać kierowca karetki a nie udzielać się na forum

Badania autorskie bez swiadków bez dozoru 24ha bez kadr filmowych - czyli niewiarygodne wedłu ciebie..

Notabene najpierw jest bezpiecznik który KTOS zaprojektował i elektryk wstawił bo musiał póxniej do tego zabezpieczenia jest projektowany kabel a odbiornik w tym sznurku jest na końcu ?

Musze tobie napisać że podziwiam twoje wyczucie czasu - masz w telefonie jakiś brzęczek czerwone światełko czy coś .... i po moim poscie 3 minuty i juz jestes - ty powinienes zostać kierowca karetki a nie udzielać się na forum

Badania autorskie bez swiadków bez dozoru 24ha bez kadr filmowych - czyli niewiarygodne wedłu ciebie..

Notabene najpierw jest bezpiecznik który KTOS zaprojektował i elektryk wstawił bo musiał póxniej do tego zabezpieczenia jest projektowany kabel a odbiornik w tym sznurku jest na końcu ?

A mogę prosić ten sam bełkot po polsku?

Trafiłem na ten wątek przez przypadek i widzę że Ci sami Forumowicze, którzy na pytanie o przesunięcie gniazdka zasugerowali mi wynajęcie elektryka również tutaj proponują podobne porady. Rozbawilo mnie w tym wątku porównanie elektryka i lekarza. Mam brata który jest lekarzem i umie wymienić gniazdko. Ciekawe który elektryk zamieni mojego brata podczas operacji wyrostka robaczkowego?

Ciekawe który elektryk zamieni mojego brata podczas operacji wyrostka robaczkowego?
Oczywiście Ty i Tobie pobodobne internetowe wszystkowiedźminy.

Przecież to Ty nie mając pojęcia bierzesz się za elektrykę to weź się i za medycynę.

Jaki problem zarejestrować się na forum medyków, zadać kilka pytań i już lekarzem będziesz.

A i brat pewnie też pomocy nie odmówi.

Oczywiście Ty i Tobie pobodobne internetowe wszystkowiedźminy.

Przecież to Ty nie mając pojęcia bierzesz się za elektrykę to weź się i za medycynę.

Jaki problem zarejestrować się na forum medyków, zadać kilka pytań i już lekarzem będziesz.

A i brat pewnie też pomocy nie odmówi.

Nie mam pojęcia, więc korzystam z forum.

Wyrostek robaczkowy to raczej należało by porównać do np zbudowania rozdzielnicy el. dla domu, dodanie gniazdka to raczej jak wyleczenie kataru lub grypki, nie każdy z tym do lekarza chodzi, elektrycy zapewne też nie.

Ja nie chcę budować rozdzielnicy tylko przenieść gniazdko i na pytanie użyć lutownicy czy szybkozłączek zostałem odesłany do elektryka. To trochę niepoważne.

Gość Gos**c
Ja nie chcę budować rozdzielnicy tylko przenieść gniazdko i na pytanie użyć lutownicy czy szybkozłączek zostałem odesłany do elektryka. To trochę niepoważne.

Zadając to pytanie automatycznie zostałeś zakwalifikowany do grupy laików, jakby to powiedział kkas. Skoro jesteś laikiem nie wolno ci "przenosić gniazdka" bo możesz nieświadomie stworzyć zagrożenie.

Możesz się zapytać po co jest w takim razie forum? Ano jest ono po to by pytać i wymieniać się uwagami. Ty sie zapytałeś jak zrobić i dostałeś odpowiedź, że robić tego ci nie wolno bo jesteś laikiem. Mogłeś zadać inne pytanie na temat wyższości lutowania od stosowania szybkozłączek lub odwrotnie albo zapytać się o opinię na temat jakiegoś producenta szybkozłączek.

Forum nie służy i nie powinno służyć do zdobywania wiedzy aby bez odpowiedniego wykształcenia lub certyfikatu dokonywać samowolnych zmian w instalacji elektrycznej.

(..) Ty sie zapytałeś jak zrobić i dostałeś odpowiedź, że robić tego ci nie wolno bo jesteś laikiem. (...)

Możesz mi podać podstawę prawną, która tego zabrania? A po drugie to nie ja to będę wykonywał, tylko gipsiarz, który pomimo, że robił już to 100 razy jest dla Forumowiczów laikiem, bo nie ma studiów elektrycznych. Taka mała dygresja. Jestem programistą, w latach 90-tych, jak był boom na neostradę, za 50 zł instalowałem ją różnym dziadkom, potem w liceum składałem ludziom za kasę komputery. Dzisiaj świat poszedł do przodu - dzisiaj średnio ogarnięty gimnazjalista potrafi złożyć komputer, nie mówiąc o instalacji modemu internetowego. I tak samo w elektryce, czy chcecie czy nie, klienci część prostych prac będą wykonywać sami i nie dadzą Wam zarobić. Niestety - kijem Wisły się nie zawróci. W ostatnim roku w mojej klatce były 2 remonty (jeden nawet większy, bo facet kupił mieszkanie i praktycznie całą instalację elektryczną robił "od nowa"). I wszystkie prace (również elektryczne) robiła ekipa ogólno-remontowa. Ja wiem że dla Was ci ludzie to laicy, partacze, itp., ale nie oszukujmy się - jak ktoś buduje dom to do wykonania instalacji zawsze bierze elektryka, ale do remontu to prawie nigdy.

Możesz mi podać podstawę prawną, która tego zabrania? A po drugie to nie ja to będę wykonywał, tylko gipsiarz, który pomimo, że robił już to 100 razy jest dla Forumowiczów laikiem, bo nie ma studiów elektrycznych..

Proszę bardzo :

Ustawa z dnia 10 kwietnia 1997 r. – Prawo energetyczne (DzU z 2006 r. nr. 89 poz. 625 z późn. zm.) oraz wydane na jej podstawie Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (energetycznych – dop. autora) (DzU nr 89, poz. 828). Drugi z dokumentów wprowadza zróżnicowanie wymagań w zależności od typu wykonywanych czynności i stanowisk pracy oraz od rodzaju i grupy urządzeń energetycznych. W § 5 ust. 1 rozporządzenia określono, że eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci mogą zajmować się osoby, które spełniają wymagania kwalifikacyjne dla następujących rodzajów czynności i stanowisk pracy:

eksploatacja – dotyczy osób wykonujących prace w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu i kontrolno-pomiarowym;

dozór – do grupy tej zalicza się stanowiska fachowców kierujących czynnościami osób wykonujących prace w zakresie określonym powyżej oraz stanowiska pracowników technicznych, sprawujących nadzór nad eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci.

Jestem programistą, w latach 90-tych, jak był boom na neostradę, za 50 zł instalowałem ją różnym dziadkom, potem w liceum składałem ludziom za kasę komputery..

To pozostań przy instalowaniu neostrady i składaniu komputerów.

Instalacje elektryczne zostaw w spokoju i nie polecaj grzebania w nich laikom. Twoje druciki nie zbijają, ale instalacje 230VAC w wykonaniu gipsiarzy i informatyków zabijają skutecznie.

Chcesz podstaw prawnych? Czytaj tutaj

To pozostań przy instalowaniu neostrady i składaniu komputerów.

Instalacje elektryczne zostaw w spokoju i nie polecaj grzebania w nich laikom. Twoje druciki nie zbijają, ale instalacje 230VAC w wykonaniu gipsiarzy i informatyków zabijają skutecznie.

Chcesz podstaw prawnych? Czytaj tutaj

Chyba nie doczytales mojego posta, bo już nie instaluje i nie skłaskładam komputerów bo ludzie robią to sami podobnie jak z prostymi pracami przy elektryce. Czy ja jestem jedynym na forum, który do remontu nie bierze elektryka? Przydałby się jjakaś ankieta. A jeśli chodzi o nadzór to po remoncie przychodzi facet ze spółdzielni coś tam przykłada do gniazdek (nie wiem co bo jestem laikiem) i jest zalatwione.

Nie trzeba odsyłać do el..dy , - jeszcze się zgubi .

Ma to też tutaj : http://www.muratorplus.pl/technika/instalacje-elektryczne/uprawnienia-zawodowe-dla-elektrykow_82846.html

Spokojnie nie zgubie się komputer i Internet to moje narzędzie pracy. Na muratordom jest artykuł, że przeniesienie gniazdka elektrycznego może wykonać osoba bez uprawnień. Linka nie podsylam mam nadzieję że uda się go znaleść jak ktoś chce.

Gość Gos**c

Kemot_p

Nie pisałem, że laik to partacz. Mylisz znaczenia.

Wiem jakie mamy realia ale też wiem jakie są zagrożenia. Ekipa ogólno-remontowa chociażby z nazwy powinna też wykonywać instalacje elektryczne. Tyle, że powinna miec osobę o odpowiednim przeszkoleniu i certyfikacie. Czy wspomniana ekipa wystawiła rachunek na roboty elektryczne, czy wykonała pomiary? Czy gdyby zabiło klienta to ta ekipa poniosła by konsekwencje? Jestem przekonany, że nie. Nie bo nie wystawi żadnego śladu na papierze o wykonywaniu robót co do których nie ma odpowiednich papierów. Po prostu zrobili klienta w balona. Klient zadowolony bo instalacja przerobiona, a ekipa zadowolona bo zarobiła. Tyle, że po przerobieniu to klient jest odpowiedzialny za jej zgodność z obowiązującymi wymaganiami.

A co do zarobków to akurat w Polsce elektrycy wcale nie są drodzy.

ps

Urządzenia typu "plug & play" są właśnie dla laików.

ludzie robią to sami podobnie jak z prostymi pracami przy elektryce.

A co według ciebie jest "prostą" pracą w elektryce? Przesunięcie gniazda o pół metra jest proste, rozumiem.

A np. przesuniecie rozdzielnicy, albo przyłącza już nie jest? Dlaczego?

Przecież w jedym i drugim przypadku masz do czynienia z tym samym, jednakowo niebezpiecznym napięciem 230VAC.

To wytłumacz mi proszę, dlaczego jedno możesz zrobić jako laik a drugiego już nie?

Zapewnienie wie Pan jak wygląda rynek ekip rem-bud w Polsce: zapłata w gotówce, bez VAT i papierów. Takie nasze realia. Straszycie i straszycie więc może dla świętego spokoju zatrudnię elektryka. Ciekawi mnie ile procent remontów robi ekipa z elektrykiem a ile bez. P.kwestia finansowa w braniu bądź nie elektryka nie gra roli.

A co według ciebie jest "prostą" pracą w elektryce? Przesunięcie gniazda o pół metra jest proste, rozumiem.

A np. przesuniecie rozdzielnicy, albo przyłącza już nie jest? Dlaczego?

Przecież w jedym i drugim przypadku masz do czynienia z tym samym, jednakowo niebezpiecznym napięciem 230VAC.

To wytłumacz mi proszę, dlaczego jedno możesz zrobić jako laik a drugiego już nie?

Nie wiem co jest proste co nie. Wiem tylko jak działa psychologia ludzka - sąsiad jak się "budował" to wziął elektryka, drugi jak robił remont i dodawał przesuwal kilka gniazdek już nie. Nie są to przypadki pojedyńcze.