Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka "romb" jak to ugryźć?

Recommended Posts

Witam,

mam problem, przed kupnem działki.

działka ma wymiar 27x115m, chcę kupić jej część tj. okolo ~27x30

problem w tym, iż działka ma kształt rombu wrzucam zdjęcie jak to wygląda.

mogę kupić z jednej albo drugiej strony. Dom, który wybraliśmy ma 12x10m zaznaczyłem go po obu stronach działki z wpisanym kwadratem (tarasem).

Nie wiem, która strona byłaby lepsza dla nas i jak dokładnie wydzielić działkę, stać nas na max 900 - 1000m2.

istotne dla Nas, aby taras i częśc ogrodu za nim był dobrze doświetlony. chcemy też garaż wolnostojący typu blaszak, najlepiej od drogi.

dom to Z273 z pracowni Z500.

http://i60.tinypic.com/27x10sz.jpg

liczę na Was i jakieś porady.

Zależy : gdzie chcesz posadowić dom (czy ogród chcesz mieć "za domem" czy "przed domem") i gdzie możesz go posadowić (linia zabudowy w planie zagospodarowania - rodzaj i gdzie przebiega) i jakie jest ustawienie pomieszczeń względem stron świata. W planie masz też określoną najmniejszą możliwą wielkość działki budowlanej - to też warto sprawdzić. Ważne są też Wasze oczekiwania (ja się cieszę z tarasu od północy, bo nie jestem ciepłolubna, ale nie każdy tak ma) Edytowane przez Nefer

A gdzie kończyłaby się działka? Musisz kupować narożną? Jakie jest otoczenie? Rozumiem, że wjazd byłby od północy? Czy te drogi boczne są mocno uczęszczane?

dla mnie z tych dwóch propozycji lepsza ta część przyklejona do granicy wschodniej, bo ogród masz dalej od drogi, ale dużo zależy od tego jakie te drogi

Edytowane przez mamik

a więc tak,

po rozmowie z właścicielem są wydane warunki zabudowy 6m od drogi, dom parterowy z poddaszem + garaż.

chcielibyśmy mieć chyba troche słońca w ogrodze, który byłby a domem, aby wyjście z tarasu było na ogród.

Droga po prawej stronie jest drogą główną, lecz nie jest jakoś mega ruchliwą drogą, Drogi od północy i zachodu to raczej drogi dojazdowe do posesji inych. Generalnie ogród od południa jest oki, ale pewnie latem będzie upał ze hoho, są plusy i minusy każdej lokalizacji tarasu. Przy wjeździ od północy kuchnia wyjdzie nam na północ oraz jeden pokoj. łazienka od wschodu. 2 pokoje od południa i salon od południa i zachodu.

Gdzie kończyłaby się działka? i czy muszę kupić narożną? powiem tak, Nasze fundusze pozwolą na około 800-1000m2 czyli z tych 115 jakies 30-35m.

Czy musimy kupić narożną tego nie wiem jeszcze, na pewno właściciel będzie chciał sprzedać od brzegu, zeby można bylo dzielić dalej wg klienta.

jakby się zgodził na odcięcie prostopadle do drogi od północy to chyba byłoby nienajgorzej.

Otoczenie to luźna zabudowa domków. Ta działka robi za "sad owocowy" posesji z tyłu czyli od południa. Jeśli kupilibyśmy od prawej to od południa mielibyśmy dom 2 piętrowy sąsiada. kupując od lewej tak jak zaznaczyłem mamy z tyłu pole/łąkę pustą.

http://i57.tinypic.com/34imr2o.jpg

na zielono granice jakbysmy kupili ~850m2. obok domy wolnostojący blaszaktynkowany na 2 auta o szerokości 5-6m.

dom od północy od płotu znajdowałby się jakieś 6 - 6.5m , od zachodniego narożnika też okolo 6m, natomiast z tyłu do płotu jest jakieś 10m

Edytowane przez lambert86

środkowa byłaby idealna, ale wątpliwe aby się zgodzili. Jest jeszcze opcja, aby kupic całośc w innym klientem, będzie taniej, i więcej ziemi, ale:

1. po co mi aż tyle działki?

2, dodatkowe fundusze, za które wyleję juz płyte fundamentową.

gdzie dowiem się czy można wjazd z obu stron zrobić? oraz gdzie dokładnie pytać o warunki zabudowy?

aa i byłbym zapomnial czy 10m za domem to nie za mało?

Zobacz co jest wpisane w warunkach zabudowy, na co są wydane, jeśli na całą działkę, to i tak musisz wystąpić o nowe dla "swojej" części, czy nie ma tam określonej jakiejś minimalnej wielkości działki, może nie "wprost" ale np przez określenie w procentach zabudowy działki, bez przeczytania co właściciel ma wpisane obecnie w wz nic nie wymyślisz, bo nie wiesz jakie masz możliwości ruchu

A poza tym - blaszak przy samej granicy działki nie wydaje mi się, żeby można było, odległości minimalnej zabudowy musisz zachować

Wróć do planu zagospodarowania. Bez tego ani rusz. Warunki na całą działkę nie dają Ci odpowiedzi na pytanie o wielkość działki, więc główne założenia mogą wziąć w łeb. Mój dom stoi na takiej działce. Od południowego wschodu mam wjazd (węższy koniec działki). Od północy taras. I tak mi odpowiada. Dom odsunięty 6m od drogi. Co oznacza, że cały ogród i życie ogrodowe mam za domem - i to jest zdecydowanie ok. I odśnieżania niewiele, bo tylko 17m :) Działka 1100.

Dobrze też wiedzieć co w planie jest o tej łące. Żeby się nie okazało, że tereny przemysłowe...

wracam po lekturze miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego z roku 2013r.

a więc:

3) Granice działek budowlanych w terenach MW , MN, a także granice działek w terenach U , UO, UZ, US

i P :

a) winny być wyznaczane pod kątem prostym w stosunku do osi pasa drogowego drogi publicznej lub drogi

wewnętrznej z której są obsługiwane, z dopuszczeniem odstępstwa plus/minus 10º,

b) w przypadku, gdy istniejące podziały działek położonych przy tej samej drodze publicznej lub

wewnętrznej i po tej samej stronie drogi są inne i nie podlegają zmianom, dopuszcza się wyznaczenie

granic nowych działek w dostosowaniu do istniejących podziałów własnościowych i stanu

zagospodarowania;

4) Ustala się następujące minimalne powierzchnie działek:

a) dla zabudowy mieszkaniowej wolnostojącej i usługowej – 800 m2

5) Ustala się następujące minimalne szerokości frontu działek, tj. granicy działki od strony przylegającej do

drogi publicznej, pod zabudowę:

a) wolnostojącą – 20m

11) Nakazuje się realizację dachów budynków w formie symetrycznej dwuspadowej lub wielospadowej

o nachyleniu połaci głównych od 25º do 45º lub w formie dachów płaskich, których kąt nachylenia do

płaszczyzny poziomej nie może być większy niż 5%;

13) Nakazuje się stosowanie materiałów wykończeniowych elewacji i pokrycia dachów budynków

gospodarczych i garaży takie samo, jak materiałów stosowanych w budynku głównym;

14) Zakazuje się stosowania materiałów wykończeniowych elewacji w formie paneli plastikowych, blachy;

16) Nakazuje się zapewnienie miejsc postojowych w ilości:

a) co najmniej 2 miejsca na budynek mieszkalny, liczone łącznie z miejscami garażowymi,

Ktoś mi wyjaśni jak się mają warunki zabudowy do miejscowego planu zagosp. ?

• 1 month później...