Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie w taniej taryfie a sterowanie pogodowe

JK2010

Recommended Posts

Chcę spróbować wykorzystać tanią taryfę do pompy ciepła i nie wiem jak ustawić sterowanie na pompie. Mam pompę ciepła z odwiertami, którą aktualnie steruje krzywa grzewcza (dla określonej temp. zewn. jest ustawiona określona temp. wody w podłogówce). Na sterowniku mam możliwość ustawienia godzin pracy pompy, temperatury i obnizenia temp. Czy ktoś może steruje tak pompą w taniej taryfie?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tak steruje, tylko zamiast pomiaru wody mierze bezposrednio temperature wylewki.

Ustawiasz jakas zadana krzywa grzewcza optymalna dla Twojego domu i w temperaturach taniej taryfy podbijasz temperature do tej "nominalnej". U mnie to podbicie aktualnie wynosi 3K. Moja krzywa obejmuje wartosci temperatur w drogim pradzie.

Temperature zewnetrzna z temp wody w podlogowce masz powiazana wlasnie za pomoca krzywej grzewczej.

Napisz co konkretnie chcial bys wiedziec. To nie jest nic skomplikowanego.

Ja tak steruje, tylko zamiast pomiaru wody mierze bezposrednio temperature wylewki.

Ustawiasz jakas zadana krzywa grzewcza optymalna dla Twojego domu i w temperaturach taniej taryfy podbijasz temperature do tej "nominalnej". U mnie to podbicie aktualnie wynosi 3K. Moja krzywa obejmuje wartosci temperatur w drogim pradzie.

Temperature zewnetrzna z temp wody w podlogowce masz powiazana wlasnie za pomoca krzywej grzewczej.

Napisz co konkretnie chcial bys wiedziec. To nie jest nic skomplikowanego.

Pomożesz mi zrozumieć krzywą w moich ustawieniach, staram się i nic mi z tego nie wychodzi

Pomożesz mi zrozumieć krzywą w moich ustawieniach, staram się i nic mi z tego nie wychodzi

OK. Napisz z czym masz konkrenie problem.

Krzywa grzewcza to powiazanie temperatury sterowania z temperatura na zewnatrz. Budujesz taka zaleznosc.

Np.:

Zakladam, ze w tanim pradzie podbijasz temperature na wyzsza

dla +10*C na zewnatrz temperatura wylewki 21*C

dla +5*C na zewnatrz temperatura wylewki 22*C

dla 0*C na zewnatrz temperatura wylewki 23*C

dla 110*C na zewnatrz temperatura wylewki 24*C

Do tego ustawiasz poddbicie w tanim pradzie na powiedzmy 2K

Teraz pompa "wie", ze jezeli na zewnatrz jest )*C, to w domu ma utrzymac temperature wylewki:

w drogim pradzie 23*C (odczytane z krzywej przez sterownik)

w tanim pradzie 25*C (odczytane z krzywej i dodane do tego podbicie 2K)

Jesli masz na sterowniku obnizenie w drogim pradzie (czyli odwrotnie niz opisalem), to na krzywej ustawiasz wyzsze temperatury i zadajesz w drogim pradzie obnizenie).

Jasne?

Krzywa grzewcza to powiazanie temperatury sterowania z temperatura na zewnatrz. Budujesz taka zaleznosc.

Np.:

Teraz pompa "wie", ze jezeli na zewnatrz jest )*C, to w domu ma utrzymac temperature wylewki:

Jesli masz na sterowniku obnizenie w drogim pradzie (czyli odwrotnie niz opisalem), to na krzywej ustawiasz wyzsze temperatury i zadajesz w drogim pradzie obnizenie).

Jasne?

Kurcze przepraszam Cię bo nie dopisałem, ja mam kaloryfery, więc to nieco inna sprawa, chciałem ustawić na krzywej ale np. teraz na zewnątrz jest +1 w domu 21,8 (nastawa 22) a pompa nie startuje, temperatura na czujniku wlotu do PC to 33 stopnie, zasilanie grzejników też

ustawiona krzywa nie puszcza startu i jest do bani, nie umiem sobie z tym dać rady jakoś, miałbyś pomysł na to

Kurcze przepraszam Cię bo nie dopisałem, ja mam kaloryfery, więc to nieco inna sprawa, chciałem ustawić na krzywej ale np. teraz na zewnątrz jest +1 w domu 21,8 (nastawa 22) a pompa nie startuje, temperatura na czujniku wlotu do PC to 33 stopnie, zasilanie grzejników też

ustawiona krzywa nie puszcza startu i jest do bani, nie umiem sobie z tym dać rady jakoś, miałbyś pomysł na to

Aaa, pomijajac juz komfort grzania akumulacyjnego przy grzejnikach (moez byc z tym "roznie"), to zasady sa takie same.

Tutaj bierze tez udzial taki parametr jak histereza. Zalaczenie pompy nastepuje jesli temperatura spadnie ponizej zadanej wartosci pomniejszonej o polowe (w niektorych sterownikach calej) wartosci histerezy. Sprawdz ile wynosi u Ciebie ten parametr.

Np.:

z ciekawości jak u Ciebie (różne domy różnie bywa jasna sprawa) przekłada się temperatura posadzki na temperaturę zasilania. tzn ile musisz dać na zasilaniu CO aby osiągnąć 24*C posadzki. O ile jest to "mniej więcej" więcej stopni zasilania CO. Ciekawi mnie bo nie mam warunków i narzędzi zmierzyć temp posadzki a znam u siebie ile idzie temperatury w zasilanie (a dokładniej ile pompa osiągnie w połowie lub pod koniec nocnego grzania).

Wiesz, to nie zalezy tak bardzo od domu jak od parametrow instalacji (stosunek dlugosci rurek w podlodze do mocy pompy ciepla). Ja mam przewymiarowana pompe i ona pracuje krocej, ale sila rzeczy mam wyzsza temperature na zasilniu, niz mial bym przy pompie o mnijszej mocy. To samo z dlugoscia rury w wylewce. Zmnijszenie jej dlugosci powoduje wzrost Tz. Wszystko to w odniesieniu do tej samej tep posadzki w tym samym domu i pompy on/off oczywiscie. :)

U mnie jesli pompa ma zadana temp posadzki na 24*C, to Tz nie przekracza 32*C na koncu cyklu grzania. Przy pompie dobranej na styk (8-9kW) pewnie byloby nizej o 1-2K.

Aaa, pomijajac juz komfort grzania akumulacyjnego przy grzejnikach (moez byc z tym "roznie"), to zasady sa takie same.

Tutaj bierze tez udzial taki parametr jak histereza. Zalaczenie pompy nastepuje jesli temperatura spadnie ponizej zadanej wartosci pomniejszonej o polowe (w niektorych sterownikach calej) wartosci histerezy. Sprawdz ile wynosi u Ciebie ten parametr.

Właśnie, wszystko było by ok tylko, przy stałej nastawie RT- wlot do PC 41 stopni z histerezą 1 PC startuje przy 40 stopniach i dobija do 42, zasilanie jest w tedy w okolicach 46 i tak jest dobrze nawet do -15 bo tak już miałem jedną noc ale było.

Natomiast jak nastawię sterowanie pogodowe do jest lipa, zasilanie 42, a start przy RT=32 i +1 na zewnątrz a jest takie rozlazłe że nie nadąża dogrzać co prawda trzyma 21,8 ale nastawę mam na 22.

Jeśli podniosę krzywą z 8 na 9 to teraz było by dobrze ale przy większym mrozie np. -20 PC chce mieć zasilanie 60 stopni, pomijając fakt że tyle to ona nie osiągnie z moim domem w aktualnym stanie.

Wiesz może czy da się z taki ustrojstwem coś zrobić ?

czy ktoś może podpowiedzieć jakiś dobry sterownik który obsłuży mi

- sterownie pompą Nibe + czujnik pogodowy + koniecznie kilka temperatur zadanych w różnych przedziałach czasowych

- sterowanie rekuperatorem plus sterowanie przepustnicą z siłownikiem elektrycznym

- sterowanie piecem ( awaryjnie w piwnicy)

- sterowanie roletami

tak żeby jeszcze miał zapas na dodatkowe urządzenie na przyszłość

Edytowane przez MatixL

Np.:

Jasne?

to samo zrobisz zwykłym sterownikiem ON/OFF z podziałami czasowymi...

np. w tanim ustawiasz 23* a w drogim 22*..., tyle i tylko tyle...

sterowanie krzywą ma sens jeżeli chcesz utrzymać jakąś stałą temperaturę całodobowo, przy sterowaniu godzinowym czyli celowaniu w tanią energię nic nie daje bo i tak za każdym razem "gibiesz" do temp. docelowej jaka cię interesuje a w pozostałych godzinach czyli drogiej energii cierpliwie czekasz ...

Jesli masz tylko zapisane na stale krzywe grzewcze w sterowniku, to pewnie nic sie nie da zrobic. Ja mam jedna krzywa, ale sam sobie ja zadaje, wiec moge dostroic to do swoich potrzeb.

No to tyłek bo w instrukcji ma 3, mogę zmieniać dwa parametry jak temperaturę w domu i poziom krzywej, ale to nie w tym problem

w każdym razie dzięki

sterowanie krzywą ma sens jeżeli chcesz utrzymać jakąś stałą temperaturę całodobowo, przy sterowaniu godzinowym czyli celowaniu w tanią energię nic nie daje bo i tak za każdym razem "gibiesz" do temp. docelowej jaka cię interesuje a w pozostałych godzinach czyli drogiej energii cierpliwie czekasz ...

OJ bym się bardzo nie zgodził

tak: że on/off typu termostat i rożna temperatura droga/tania taryfa załatwi mi włącz PC kiedy trzeba i ją wyłącz jak osiągnie temperaturę zadaną aby nie przegrzać

ALE

skąd PC ma wiedzieć czy grzać (jak moja inwerter) Tz na 28 - 30 czy 32 st*C? Skąd? Ano z krzywej. Każdy dom ma inne potrzeby i krzywe, jak się je pozna można sobie ustawić krzywą od -15 do +15*C (mój zakres) i PC wie mniej więcej że przy +7 dajemy Tz 28*C a przy -7 dajemy 32*C.

Krzywa ważna rzecz, a jak dodatkowo chcemy uzyskać podbicie np: tani prąd 13-15 aby oddała PC więcej mocy to dodatkowo możemy ustawić podbicie krzywej o jakiś tam stopień tylko 13-15 by lepiej taryfę wykorzystać.

Nie do konca jasko.

Przy grzaniu akumulacyjnym wyglada to nieco inaczej. Powiem Ci jak to jest u mnie ustawione. Jesli na zewnatrz jest zimniej, to pompa konczy grzanie docelowo z nieco wyzsza temperatura wylewki. Jeszcze bardziej obrazowo: Jak na dowrze mam -10*C, to na koniec grzania w domu temp powietrza mam na 22,8*C, jak jest 0*C to na 22,5*C, a jak jest 10*C to na 22,2*C. Taki uklad pozwala utrzymac bardziej stala temperature w domu pomimo grzania tylko w tanim pradzie.

Tego nie osiagniesz prostym sterownikiem on/off z przedzialami czasowymi.