Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie w taniej taryfie a sterowanie pogodowe

JK2010

Recommended Posts

lukasza, przy inverterach jak najbardziej masz rację:yes: tam połączenie krzywej pogodowej z termostatem zdaje egzamin i jak najbardziej pozytywnie wpływa na proces grzania, czy to w taryfach, czy bez. Natomiast przy pompie typu ON/OFF jestem skłonny zgodzić się z Jaśkiem - tam albo grzeje, albo nie grzeje i zawsze na 100% więc ciężko mi sobie wyobrazić w czym pomocne miałoby być programowanie jeszcze jakiejś krzywej, ale może się mylę:confused:

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Natomiast przy pompie typu ON/OFF jestem skłonny zgodzić się z Jaśkiem - tam albo grzeje, albo nie grzeje i zawsze na 100% więc ciężko mi sobie wyobrazić w czym pomocne miałoby być programowanie jeszcze jakiejś krzywej, ale może się mylę:confused:

Przeczytaj mojego posta, to moze sie rozjasni.

Przeczytaj mojego posta, to moze sie rozjasni.

Z tego co opisujesz wynikałoby, że twoja krzywa pogodowa buduje bezpośrednią zależność między temp zewnętrzną, a temp posadzki. Nie słyszałem o takich rozwiązaniach, ale jeśli tak to oczywiście byłoby to na pewno korzystne w sensie akumulacji rozwiązanie. Jeśli natomiast jest to tradycyjna krzywa, gdzie temp zewnętrzna jest skorelowana z temp zasilania, a ta dalej dopiero z temp posadzki, gdzie wspólnym mianownikiem jest czas działania, to będzie to wyglądało tak jak pisał Jaśko.

Z tego co opisujesz wynikałoby, że twoja krzywa pogodowa buduje bezpośrednią zależność między temp zewnętrzną, a temp posadzki. Nie słyszałem o takich rozwiązaniach, ale jeśli tak to oczywiście byłoby to na pewno korzystne w sensie akumulacji rozwiązanie. Jeśli natomiast jest to tradycyjna krzywa, gdzie temp zewnętrzna jest skorelowana z temp zasilania, a ta dalej dopiero z temp posadzki, gdzie wspólnym mianownikiem jest czas działania, to będzie to wyglądało tak jak pisał Jaśko.

Tak, u mnie jest bezposrednie powiazanie (sonda termonetru w wylewce).

Wydaje mi sie jednak, ze takie bezposrednie powiazanie nie powinno sie niczym roznic od ustalania przez sterowania zadanej temperatury zasilania czy powrotu - w pompie on/off. Te parametry sa jednak scisle powiazane ze soba.

Przy inwerterach to juz oczywiscie zupelnie inna bajka.

A kto zabroni miec w pompie on/off sofstart?

Moj mial kosztowac w opcji 600 zl, ale podziekowalem. Szkoda kasy.

Dzięki za uściślenie że rozmawiamy o dobie.

Ale niestety dalej masz mniej sprawny asynchroniczny silnik napędzający sprężarkę.

W kwestii trwałości rotacyjne dogoniły już scrolle no i pracując z falownikiem nie kręci na 100% zawsze tak porównując z samochodem (wiem że tak wprost to nie do końca) to on off jazda z gazem do dechy i postój a inwerter jazda z gazem do dechy jak trzeba a jak nie to eko driving

Dzięki za uściślenie że rozmawiamy o dobie.

Ale niestety dalej masz mniej sprawny asynchroniczny silnik napędzający sprężarkę.

W kwestii trwałości rotacyjne dogoniły już scrolle no i pracując z falownikiem nie kręci na 100% zawsze tak porównując z samochodem (wiem że tak wprost to nie do końca) to on off jazda z gazem do dechy i postój a inwerter jazda z gazem do dechy jak trzeba a jak nie to eko driving

Podejrzewam, ze inwerterowa gruntowka 12,6kW kosztowalaby wielokrotnosc ceny moejej pompy, wiec jakos nie bede rozpaczal nad nizsza jej sprawnoscia ani trwaloscia. ;)

Tak, mam R420. I nie wiem , jak ustawić sterowanie w taniej taryfie. Mam tylko czujnik temp. zewn. , więc sterowanie temp. wewn. odpada. Zostaje tylko sterowanie pogodowe.

No ale musisz miec tez jakis pomiar temperatury wewnetrznej. Na zasilaniu, powrocie z GZ? Inaczej nic tym nie wystarujesz. Musisz cos odniesc do tej temperatury zewnetrznej.

No i jasniej od razu.

Wiec zadajesz na krzywej jaka ma byc ta temperatura w okresie drogiego pradu. Ustawiasz godziny taniego i drogiego pradu oraz podbicie temperatury w okresie taniego pradu.

PS.

Na Twoim sterowniku jest to obnizenie a nie podbicie temperatury. Bardziej chyba intuicyjnie.

Edytowane przez Pyxis