map78 08.01.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 lukasza, przy inverterach jak najbardziej masz rację tam połączenie krzywej pogodowej z termostatem zdaje egzamin i jak najbardziej pozytywnie wpływa na proces grzania, czy to w taryfach, czy bez. Natomiast przy pompie typu ON/OFF jestem skłonny zgodzić się z Jaśkiem - tam albo grzeje, albo nie grzeje i zawsze na 100% więc ciężko mi sobie wyobrazić w czym pomocne miałoby być programowanie jeszcze jakiejś krzywej, ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Natomiast przy pompie typu ON/OFF jestem skłonny zgodzić się z Jaśkiem - tam albo grzeje, albo nie grzeje i zawsze na 100% więc ciężko mi sobie wyobrazić w czym pomocne miałoby być programowanie jeszcze jakiejś krzywej, ale może się mylę Przeczytaj mojego posta, to moze sie rozjasni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.01.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Przeczytaj mojego posta, to moze sie rozjasni. Z tego co opisujesz wynikałoby, że twoja krzywa pogodowa buduje bezpośrednią zależność między temp zewnętrzną, a temp posadzki. Nie słyszałem o takich rozwiązaniach, ale jeśli tak to oczywiście byłoby to na pewno korzystne w sensie akumulacji rozwiązanie. Jeśli natomiast jest to tradycyjna krzywa, gdzie temp zewnętrzna jest skorelowana z temp zasilania, a ta dalej dopiero z temp posadzki, gdzie wspólnym mianownikiem jest czas działania, to będzie to wyglądało tak jak pisał Jaśko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Z tego co opisujesz wynikałoby, że twoja krzywa pogodowa buduje bezpośrednią zależność między temp zewnętrzną, a temp posadzki. Nie słyszałem o takich rozwiązaniach, ale jeśli tak to oczywiście byłoby to na pewno korzystne w sensie akumulacji rozwiązanie. Jeśli natomiast jest to tradycyjna krzywa, gdzie temp zewnętrzna jest skorelowana z temp zasilania, a ta dalej dopiero z temp posadzki, gdzie wspólnym mianownikiem jest czas działania, to będzie to wyglądało tak jak pisał Jaśko. Tak, u mnie jest bezposrednie powiazanie (sonda termonetru w wylewce). Wydaje mi sie jednak, ze takie bezposrednie powiazanie nie powinno sie niczym roznic od ustalania przez sterowania zadanej temperatury zasilania czy powrotu - w pompie on/off. Te parametry sa jednak scisle powiazane ze soba. Przy inwerterach to juz oczywiscie zupelnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Inwerter po prostu ( zamiast klepać stycznikiem i fundować sprężarce kopniaki w związku z rozruchem jak on off ) po osiągnięciu zadanego poziomu temperatury najpierw ograniczy wydajność co zwiększy cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jesli chodzi o CO to jest 2-3 "kopniakow" na dobe, wiec chyba nie ma o co sie bic. Zreszta nie to jest przedmiotem dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jesli chodzi o CO to jest 2-3 "kopniakow" na dobe, wiec chyba nie ma o co sie bic. Zreszta nie to jest przedmiotem dyskusji. 2-3 vs zero i lepszy cop moim i producentów zdaniem warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 2-3 vs zero i lepszy cop moim i producentów zdaniem warto "vs zero"? tzn ze pompa z inwerterem jak wystartuje w listopadzie to wylaczy sie w kwietniu? Czy cos krecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 "vs zero"? tzn ze pompa z inwerterem jak wystartuje w listopadzie to wylaczy sie w kwietniu? Czy cos krecisz? Nie startuje " powoli " a nie z prądem rozruchu Taki soft start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 "vs zero"? tzn ze pompa z inwerterem jak wystartuje w listopadzie to wylaczy sie w kwietniu? Czy cos krecisz? A twoja ma 3 rozruchy od listopada do kwietnia kogo chcesz znów bajerować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A twoja ma 3 rozruchy od listopada do kwietnia kogo chcesz znów bajerować Jeszcze raz, p o w o l i : Jesli chodzi o CO to jest 2-3 "kopniakow" na dobe, wiec chyba nie ma o co sie bic. Zreszta nie to jest przedmiotem dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A twoja ma 3 rozruchy od listopada do kwietnia kogo chcesz znów bajerować A kto zabroni miec w pompie on/off sofstart? Moj mial kosztowac w opcji 600 zl, ale podziekowalem. Szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A kto zabroni miec w pompie on/off sofstart? Moj mial kosztowac w opcji 600 zl, ale podziekowalem. Szkoda kasy. Dzięki za uściślenie że rozmawiamy o dobie. Ale niestety dalej masz mniej sprawny asynchroniczny silnik napędzający sprężarkę. W kwestii trwałości rotacyjne dogoniły już scrolle no i pracując z falownikiem nie kręci na 100% zawsze tak porównując z samochodem (wiem że tak wprost to nie do końca) to on off jazda z gazem do dechy i postój a inwerter jazda z gazem do dechy jak trzeba a jak nie to eko driving Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Dzięki za uściślenie że rozmawiamy o dobie. Ale niestety dalej masz mniej sprawny asynchroniczny silnik napędzający sprężarkę. W kwestii trwałości rotacyjne dogoniły już scrolle no i pracując z falownikiem nie kręci na 100% zawsze tak porównując z samochodem (wiem że tak wprost to nie do końca) to on off jazda z gazem do dechy i postój a inwerter jazda z gazem do dechy jak trzeba a jak nie to eko driving Podejrzewam, ze inwerterowa gruntowka 12,6kW kosztowalaby wielokrotnosc ceny moejej pompy, wiec jakos nie bede rozpaczal nad nizsza jej sprawnoscia ani trwaloscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 09.01.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Masz R420 ? Tak, mam R420. I nie wiem , jak ustawić sterowanie w taniej taryfie. Mam tylko czujnik temp. zewn. , więc sterowanie temp. wewn. odpada. Zostaje tylko sterowanie pogodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Tak, mam R420. I nie wiem , jak ustawić sterowanie w taniej taryfie. Mam tylko czujnik temp. zewn. , więc sterowanie temp. wewn. odpada. Zostaje tylko sterowanie pogodowe. No ale musisz miec tez jakis pomiar temperatury wewnetrznej. Na zasilaniu, powrocie z GZ? Inaczej nic tym nie wystarujesz. Musisz cos odniesc do tej temperatury zewnetrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 09.01.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Na sterowniku mogę odczytać temp. GZ, DZ, CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 OK. A krzywa grzewcza odnosi sie do ktorego z tych parametrow? Co nia zadajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 09.01.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ustawiam temp. GZ dla odpowiednich temp. zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) No i jasniej od razu.Wiec zadajesz na krzywej jaka ma byc ta temperatura w okresie drogiego pradu. Ustawiasz godziny taniego i drogiego pradu oraz podbicie temperatury w okresie taniego pradu. PS.Na Twoim sterowniku jest to obnizenie a nie podbicie temperatury. Bardziej chyba intuicyjnie. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts