ezg2014 09.01.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Soryy ale nie ogarniam... Z krzywej wychodzi mi że obecnie (temp. zewn. około 0 stopni) temp. GZ to 28 stopni C. Ustawiam więc że w godzinach taniego prądu ma być 28 stopni plus np. 2 stopnie. Ale co w sytuacji, gdy temp. zewn. będzie minus 10 stopni (wtedy z krzywej wychodzi mi temp. GZ 32 stopnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Z tego co widze, to u Ciebie ustawia sie zadana temperature dla taniego pradu i obnizenie w dogim pradzie ( z trybie pracy "z zegarem"). Tak jak napisales jak na dworze 0*C to GZ ma zadana powiedzmy 28*C w tanim pradzie a 26*C w drogim (przy obnizeniu 2K). Przy nizszej Tzew musisz zadac po prostu nieco wyzsza Tzasilania. U mnie to jakis 1K na kazde 5K obnizenia T zewnetrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 09.01.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ok. Ale teraz pompa grzeje podłogówkę zależnie od temp. zewn. Sama pompa reguluje temp. W trybie pracy z zegarem będę musiał sam zmieniać zadanę temp. GZ zależnie od temp. zewn.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Dalej bedzie tak grzala, tylko zaleznie od obowiazujacej taryfy (przedzialu godzin ktore zadasz) bedzie ja modyfikowala o zadana wartosc obnizenia, zeby ograniczyc prace w drogim pradzie. Po prostu priorytetujesz grzanie w tanich godzinach. Im wartosc tego obnizenia bedzie nizsza, tym wieksze prawdopodobienstwo pracy pompy w drogim pradzie (np gdzi bedzie zimno i zabraknie jej czasu w tanim, albo zbyt mocno spadnie temperatura w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts