Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika in?yniera Mamonia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję Wam za wpisy!

jolly - kasy mam rzeczywiście jak lodu i mogę wybudować kilkanaście dużych domów :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: a tak poważnie to obawiam się czy nie postawię oczu w słup - wciąż nie wiem ile może kosztować mój dom :( :( :(

magi - dziękuję

nurni - moja Małżoncia cieszy się z powodu budowy, ale snuje niebezpieczne marzenia o skórzanym komplecie wypoczynkowym i kinie domowym, a nie wskazuje przy tym źródeł finansowania tych ekstrawagancji :D :D :D :D Co do tempa - to właśnie w to wierzę, że potem to już samo pójdzie szybko.

czupurek - mam na myśli tylko mury i dach z pokryciem jakąś dachówką cementową.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !!!

u mnie wyszło (dom na planie prostokąta, z garażem 140m2):

- fundamenty, 3 kominy (klinkier), ściany zewnętrze (pustaki na klej stawiane) - 30k (w tym 9k robocizna)

- dach (kopertowy, dachówka cementowa euronit, 4 okna połaciowe, garaż też dach kopertowy) - 45,5k (razem ze stropem drewnianym, ociepleniem połaci i stropu oraz płytą osb na pdłodze poddasza), w tym robocizna 12,6k).

to tak mniej więcej

Zawsze trzeba wybierać - szukać dalej żeby było taniej - czy już kupować i nie tracić czasu. Pamiętam jak dziś słowa pewnego maklera: "nigdy nie kupisz akcji gdy są najtańsze i nie sprzedasz gdy są najdroższe - jedyne na co możesz liczyć to że uda ci się zbliżyć do tych wartości."

Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć że ja zapłaciłem znacznie więcej niż dziewczyny tu podają - fundament, ściany (bez okien), dach przykryty dachówką cementową (łącznie z oknami połaciowymi) – coś ok. 130 tyś.

no ceny fundamentów i murów z przełomu 2002-2003, dach rok 2003.

ale potem przyszły okna, duże przesuwane szklenia, ogrzewanie podłogowe i cena poszybowała w górę. do dziś wydałam przeszło 180k (bez działki), a brak mi wszelakich drzwi, ogrodzenia, płytek na podłodze i tarasach, tynku zewn. i tej cholernej baterii do wanny za 1,4k :cry:

jak przeglądałam wątek ile innych wyniósł m2, to się zastanawiam dlaczego u mnie tak drogo? przecież, negocjuję i targuję gdzie tylko można (jedyne wytłumaczenie - nic nie robimy sami, bo nie umiemy)

Walcz, walcz i jeszcze raz walcz o swoje racje!

Uda się - skoro inni pobudowali inaczej niż w warunkach stoi to i tobie się uda.

Musisz tylko trochę się "poboksować" z urzędami i tyle.

U mnie sporo takich właśnie "problemów z niczego" było, na szczęście

póki co trafiam na przychylnych ludzi i wszystko co postanowiłem sie

udało (na razie - mam nadziję, że tak zostanie do końca budowy).

Trzymam kciuki!

• 2 weeks później...

Gratuluję uporu w załatwianiu "papierków". Osobiście doszedłem do

wniosku, ze pojawianie się w urzędzie naprawdę bardzo przyspiesza

i upraszcza tok załatwiania wiekszości spraw.

A z przyłączami to przeróżnie jest. Szukaj szukaj, aż znajdziesz taniego

wykonawcę. Ja osobiście czekam teraz na uzgodnione plany przyłacza i

dopiero wtedy nasilę poszukiwania wykonawców. Na razie cena była około

6000 pln za 2 rury (woda i kanaliza o długości ok 10-12 metrów każda).

pozdrawiam

• 2 weeks później...

mam pytanie, to jak w końcu ma się sytuacja (widziałem posty w innych działach),

dom będzie zgodny z "warunkami" tylko jeśli nad garażem nic nie będzie czy może być od razu pokój?

co wyniknęło z wizyty w Starostwie, dla sprawy?

czy taki domek z pokojami nad garażem to jest wielospadowy dach czy niezgodna kalenica? która "rzecz" denerwuje gminę?

a tak na marginesie widzę że nie tylko ja mam problem z dachem.

mam pytanie, to jak w końcu ma się sytuacja (widziałem posty w innych działach),

dom będzie zgodny z "warunkami" tylko jeśli nad garażem nic nie będzie czy może być od razu pokój?

co wyniknęło z wizyty w Starostwie, dla sprawy?

czy taki domek z pokojami nad garażem to jest wielospadowy dach czy niezgodna kalenica? która "rzecz" denerwuje gminę?

a tak na marginesie widzę że nie tylko ja mam problem z dachem.

Witam,

Typy dachów są na stronie 159 muratora numer 5/2004. Według tego dach mojego domu jest wielopołaciowy, ale na pewno są jakieś inne interpretacje. Np opis podobnego projektu "Wilcze Łyko" który mi się bardzo podobał miał w internecie napisane dach dwuspadowy. Piszę miał bo teraz opis jest już inny, ale na dowód mam ten opis wydrukowany we wcześniejszej wersji.

Z takiego problemu (niejasności w zapisach decyzji) jest tylko jedno wyjście - wizyta w Starostwie i rozmowa z urzędnikami. Można im przedstawić rysunki planowanego domu i porozmawiać. Oczywiście rozmowa nie będzie wiążąca, ale jeśli powiedzą, że nie ma problemu to można wierzyć, że się z tego nie wycofają...

Aha - kalenica nie stanowi problemu, bo uznają, że kalenica dominująca czyli dłuższa i wyższa spełnia warunek w decyzji. Słowem - sielanka.