Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika in?yniera Mamonia

Recommended Posts

Klaus - myślałem po prostu, że domagasz się dalszego ciągu, ale przez myśl mi nie przeszło, że nie widzisz drugiej strony :o :D

Żaba - zrobiłaś się delikatnie uszczypliwa - mam na myśli uwagi o kolorach tu i ówdzie na forum 8) :D

POZDRAWIAM CZYTAJĄCYCH I BUDUJĄCYCH !

Chyba sie już nie gniewasz????? :roll: Pożartować nie można...... :D

Proszę, napisz mi o tych roletach.....Nurni i Maksiu już mi wybaczyli..... A TY????

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba sie już nie gniewasz????? :roll: Pożartować nie można...... :D

Proszę, napisz mi o tych roletach.....Nurni i Maksiu już mi wybaczyli..... A TY????

Pozdrawiam :D

Przecież wcale się nie gniewałem - skąd ten pomysł? W tamtej dyskusji o kolorach odezwałem się tylko dlatego, że zapowiadało się na wesołe prześmiewki z facetów i babów (no i tak też trochę było).

Te rolety, które wymagają wgłębionych ościeży to tzw. RKS-y. Widziałem takie - są to skrzyneczki z twardego styropianu. Muszą być szersze niż otwór okienny, a nad skrzyneczkę przychodzi nadproże, które musi być jeszcze szersze z tego powodu. Moje rolety nie są zewnętrzne tylko kompaktowe (tak mi powiedzieli). Zamawia się je razem z oknami i przyjeżdżają razem z oknami. Skrzynka rolety jest domontowana do okna od góry i ma taką samą szerokość jak okno (otwór okienny jest prostokątny). Całość montuje się razem z oknem. Ściana u mnie będzie u mnie ocieplona styropianem z zewnątrz i ocieplenie styropianowe zasłoni tę skrzynkę od rolet całkowicie. Zdecydowałem się na takie bo nie bardzo podobają mi się skrzynki rolet mocowane od zewnątrz domu, które wtedy wystają jeszcze poza wykończoną ścianę (przed styropian). Te moje rolety są tak jak i okna w normalnej ofercie M&S. Jakby jeszcze coś to pytaj.

:D

Kamień z serca..... :D A juz myslałam, ze nie chcesz ze mną gadać :D

Co do rolet, to też nie podobają mi się te montowane na ścianie. U mnie będą chyba te kompaktowe, jak u Ciebie. Mam tylko jeszcze jedną wątpliwość. Otóż mam ścianę jednowarstwową, nie będzie ocieplenia. Czy ta skrzynka nie będzie w związku z tym widoczna na ścianie.....Moja ściana ma grubość 44cm, a skrzynka z roletą?????

Dzięki za info :D

Otóż mam ścianę jednowarstwową, nie będzie ocieplenia. Czy ta skrzynka nie będzie w związku z tym widoczna na ścianie.....Moja ściana ma grubość 44cm, a skrzynka z roletą?????

Dokładnie nie pamiętam, ale na pewno poniżej 25cm i to nawet ta najgrubsza skrzynka od rolet drzwi tarasowych. Co do ściany jednowarstwowej to nie wiem jak należy je poprawnie zamontować. Przecież skrzynka nie może zostać widoczna. Może z zewnątrz obmurować cienkimi pustakami PTH, ale one przecież nie mogą być w powietrzu, więc jakieś dodatkowe nadproże ??? Chyba musisz zapytać fachowców ...

Otóż mam ścianę jednowarstwową, nie będzie ocieplenia. Czy ta skrzynka nie będzie w związku z tym widoczna na ścianie.....Moja ściana ma grubość 44cm, a skrzynka z roletą?????

Dokładnie nie pamiętam, ale na pewno poniżej 25cm i to nawet ta najgrubsza skrzynka od rolet drzwi tarasowych. Co do ściany jednowarstwowej to nie wiem jak należy je poprawnie zamontować. Przecież skrzynka nie może zostać widoczna. Może z zewnątrz obmurować cienkimi pustakami PTH, ale one przecież nie mogą być w powietrzu, więc jakieś dodatkowe nadproże ??? Chyba musisz zapytać fachowców ...

A może z zewnątrz dać styropian? Dodatkowe nadproże? To trzeba by było kuc ścianę....Masz rację, popytam fachowców.

Właśnie, a cena. Możesz podać cenę okna z tymi roletami(dowolny wymiar)?

tak czytam o tych roletach... pewnie juz na etapie murowania scian musze wiedziec czy bede montowac takie jak Inżynier czy takie na sciane :-? :-? :-?

A czy koszt jest duzo wiekszy w przypadku tych "niewidocznych"?

Żeby zamontować takie jak moje rzeczywiście musisz na etapie murowania zwiększyć wysokość okien (podwyższyć nadproża). Takie, które wystają z elewacji domu na zewnątrz to często jedyne wyjście dla już istniejących domów gdzie są nadproża i są okna. Różnicy cenowej chyba nie ma dużej. Jednak tak naprawdę nie pamiętam ile kosztowały u mnie same rolety bo wszystko razem z oknami było na jednym zamówieniu i w jednej kwocie łącznej. Mam jednak wyceny z ofert i postaram się je odnaleźć.

tak czytam o tych roletach... pewnie juz na etapie murowania scian musze wiedziec czy bede montowac takie jak Inżynier czy takie na sciane :-? :-? :-?

A czy koszt jest duzo wiekszy w przypadku tych "niewidocznych"?

Żeby zamontować takie jak moje rzeczywiście musisz na etapie murowania zwiększyć wysokość okien (podwyższyć nadproża). Takie, które wystają z elewacji domu na zewnątrz to często jedyne wyjście dla już istniejących domów gdzie są nadproża i są okna. Różnicy cenowej chyba nie ma dużej. Jednak tak naprawdę nie pamiętam ile kosztowały u mnie same rolety bo wszystko razem z oknami było na jednym zamówieniu i w jednej kwocie łącznej. Mam jednak wyceny z ofert i postaram się je odnaleźć.

Na szczęście pomyśleliśmy o podwyzszeniu nadproży. Piszesz, że nie ma dużej różnicy cenowej. A ja myślałam, że wydam majątek?

Oto przyobiecana wycena na przykładach:

PRZYKŁAD 1

Okno 1300 x 1165 (w x sz)

Profil TERMOMS

Skrzydło Tytanowe

Kolor biały, szara uszczelka

Okucia Siegenia PRU + WK1

Szyba 4/16/4 termo (Ar) k=1,1

Szpros biały 18 mm (sześć pól: jedna kreska pionowo, dwie poziomo)

Okno rozwierno-uchylne

Cena w takim wariancie z rabatem wynosiła 651,93 zł netto, a nawet trochę mniej ponieważ w tej wycenie były szprosy 9-polowe z których zrezygnowałem na korzyść 6-polowych

Roleta do tego okna ma wymiary 1480 x 1165

kolor biały, prowadnica biała, profil aluminiowy

skrzynka 160 mm

sterowanie z prawej strony

Cena netto to 651,00, a po rabacie 423,15

PRZYKŁAD 2

Okno typu drzwi trzyskrzydłowe 2190 x 2665 (w x sz)

Okucia i szklenie jak wyżej

Szpros biały 18 mm (każde skrzydło 8 pól)

Cena netto z rabatem 37% wynosi 2248,89

Roleta do tego okna ma wymiary 2400 x 2665

skrzynka 200 mm

do tego silnik elektryczny

Cena rolety netto to 1936,20

rabat 35% -677,67

silnik +516,60

cena rolety z silnikiem: 1775,13

Całość dostałem na usługę budowlano-montażową z vat 7%

Aha - cen rolet montowanych na zewnątrz budynku, które wystają z elewacji niestety nie znam.