Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna czy styropian

heniu 1

Recommended Posts

Wełna jest niepalna, bardzo wygłusza pomieszczenia i utrudnia wgryzanie się weń gryzoni ze względu drażniące właściwości. Ze względu na to iż rozpręża się lepiej znosi błędy wykonawcze - wypełnia ewentualne szpary. Ociepliłem właśnie dom 20 cm wełną mineralna lamelową, bez kołkowania.

Wełna jest niepalna, bardzo wygłusza pomieszczenia i utrudnia wgryzanie się weń gryzoni ze względu drażniące właściwości. Ze względu na to iż rozpręża się lepiej znosi błędy wykonawcze - wypełnia ewentualne szpary. Ociepliłem właśnie dom 20 cm wełną mineralna lamelową, bez kołkowania.

Ja wybralem styropian i nigdy w zyciu nie zdecydowalbym sie na izolacje fasady welna.

W jednym z watkow kolega Merkhava dal nie zly wyklad na temat welny na fasadzie.

Ociepliłem właśnie dom 20 cm wełną mineralna lamelową, bez kołkowania.

za moich czasów wełnę się kładło w lecie, albo chociaż gdy pogoda dopisywała, pierwsze słyszę o układaniu wełny w środku zimy przy intensywnych opadach śniegu z deszczem, tego nawet przy styropianie się nie zaleca bo wymaga obłożenia domku folią i ciągłego pilnowania czy gdzieś nie podwiało i nie zamaka albo czy w nocy przymrozek kleju nie odparzy

za moich czasów wełnę się kładło w lecie, albo chociaż gdy pogoda dopisywała, pierwsze słyszę o układaniu wełny w środku zimy przy intensywnych opadach śniegu z deszczem, tego nawet przy styropianie się nie zaleca bo wymaga obłożenia domku folią i ciągłego pilnowania czy gdzieś nie podwiało i nie zamaka albo czy w nocy przymrozek kleju nie odparzy

Nie ocieplam zimą ze względu na zagrożenie dla trwałości klejenia i tynkowania w temperaturach poniżej 5 C. Natomiast nie uważam, żeby zamoknięcie wełny było szczególnie groźne, zważywszy na łatwość jej wysychania. Obserwowałem wełnę podczas namakania w deszczu - namaka tylko wierzchnia warstewka, głębiej jest sucha. Wykańczając dach w pewnych miejscach została przyklejona wełna żeby złapać dystans dla obróbek blacharskich, podejść pod szczyty itp... i tak sobie przez rok zamakała i wysychała i zamakała i nic... nie widzę, żeby się w tych miejscach zdegradowała.... Jeżeli chodzi o opady to w lecie równie dobrze może ulewa zmoczyć elewację podczas prac. A ogólnie pisząc to w zimie powietrze jest bardziej suche niż w lecie.