heniu 1 06.01.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) styropian czy wełna mineralna co mogę zastosować? planuje ocieplić styropianem 20 lecz mój teściu namawia mnie do wełny-on pracuje i mieszka w niemczech już ok 10 lat i twierdzi że oni bardziej wola wełne. co jest lepsze? Edytowane 24 Marca 2021 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Za mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniu 1 07.01.2015 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 dom 136 m2 ściana 24 cm najprawdopodobniej termoton.Wybaczcie proszę ,ale moja wiedza na temat materiałów budowlanych jest dosyć okrojona można rzec bardzo skromna.prosze o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.01.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 20cm EPS'a tj styropianu szarego lub 30cm białego to takie socjalne minimum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 To co napisałeś merkawa to trochę lepiej niż socjalne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.01.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jak bym chciał Koledze źle powiedzieć .. to odprawił bym gusełka ..i polecił 5cm izolacji .. mama zawsze mówiła dziecko ubierz się dobrze bo zimno na polu, to się za ubieranie domów złapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ok ale nie każdy buduje niskoenergetyczne domy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.01.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Wełna jest niepalna, bardzo wygłusza pomieszczenia i utrudnia wgryzanie się weń gryzoni ze względu drażniące właściwości. Ze względu na to iż rozpręża się lepiej znosi błędy wykonawcze - wypełnia ewentualne szpary. Ociepliłem właśnie dom 20 cm wełną mineralna lamelową, bez kołkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.01.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Wełna jest niepalna, bardzo wygłusza pomieszczenia i utrudnia wgryzanie się weń gryzoni ze względu drażniące właściwości. Ze względu na to iż rozpręża się lepiej znosi błędy wykonawcze - wypełnia ewentualne szpary. Ociepliłem właśnie dom 20 cm wełną mineralna lamelową, bez kołkowania. Ja wybralem styropian i nigdy w zyciu nie zdecydowalbym sie na izolacje fasady welna. W jednym z watkow kolega Merkhava dal nie zly wyklad na temat welny na fasadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Ociepliłem właśnie dom 20 cm wełną mineralna lamelową, bez kołkowania. za moich czasów wełnę się kładło w lecie, albo chociaż gdy pogoda dopisywała, pierwsze słyszę o układaniu wełny w środku zimy przy intensywnych opadach śniegu z deszczem, tego nawet przy styropianie się nie zaleca bo wymaga obłożenia domku folią i ciągłego pilnowania czy gdzieś nie podwiało i nie zamaka albo czy w nocy przymrozek kleju nie odparzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeszny 08.01.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Otóż to, zależy gdzie i do czego... Nie można obiektywnie powiedzieć, że zawsze lepszy styropian albo, że zawsze lepsza wełna. Tak jak koledzy piszą - wszystko zależy od wielu czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.01.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 za moich czasów wełnę się kładło w lecie, albo chociaż gdy pogoda dopisywała, pierwsze słyszę o układaniu wełny w środku zimy przy intensywnych opadach śniegu z deszczem, tego nawet przy styropianie się nie zaleca bo wymaga obłożenia domku folią i ciągłego pilnowania czy gdzieś nie podwiało i nie zamaka albo czy w nocy przymrozek kleju nie odparzy Nie ocieplam zimą ze względu na zagrożenie dla trwałości klejenia i tynkowania w temperaturach poniżej 5 C. Natomiast nie uważam, żeby zamoknięcie wełny było szczególnie groźne, zważywszy na łatwość jej wysychania. Obserwowałem wełnę podczas namakania w deszczu - namaka tylko wierzchnia warstewka, głębiej jest sucha. Wykańczając dach w pewnych miejscach została przyklejona wełna żeby złapać dystans dla obróbek blacharskich, podejść pod szczyty itp... i tak sobie przez rok zamakała i wysychała i zamakała i nic... nie widzę, żeby się w tych miejscach zdegradowała.... Jeżeli chodzi o opady to w lecie równie dobrze może ulewa zmoczyć elewację podczas prac. A ogólnie pisząc to w zimie powietrze jest bardziej suche niż w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra5 15.01.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 a ja wolę swoją mamę, dobry stryropian czy dobra wełna bez różnicy obydwa materiały b.ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts