kalinski2687 28.01.2015 01:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 napisz jaki masz tam wentylator- zaleznie od modelu można z mocą zejść nawet na 1% a górę ustawić w okolicy 40% i będzie zefirek zamiast huraganu Dmuchawa: WPA 06. W sterowniku z powodu braku tego modelu jest ustawiony na WPA120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 to niezły tam masz huragan wsadzony spróbuj ustawić minimalne obroty na 1% w serwisowym i zobacz czy jak w głównym zrobisz powiedzmy 5% nadmuch czy wentylator będzie sie obracał czy jedynie buczał. jak da radę się kręcić to tak zostaw a jak zacznie buczeć podnies gdzieś do poziomu 5%(lub wyżej zależnie kiedy ustąpi buczenie)górę nadmuchu ustaw na 40%potem dopiero rozpocznij regulację w menu głównym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 28.01.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 ustawiłem dolną granicę na 5%, poniżej tej silnik się nie kręci. maks jest na poziomie 40%. Zobaczę do jutra jak to wygląda.Jedna drobna uwaga, sterownik to ST-37 RS, nie wiem czy to ma znaczenie czy też nie. Wcześniej o tym nie wspominałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) ustawiłem dolną granicę na 5%, poniżej tej silnik się nie kręci. maks jest na poziomie 40%. Zobaczę do jutra jak to wygląda. Jedna drobna uwaga, sterownik to ST-37 RS, nie wiem czy to ma znaczenie czy też nie. Wcześniej o tym nie wspominałem. ST-37 to zwykły ster z RS-to wyjście pod Moduły ethernet i gsm ale wewnątrz mogą się różnić zależy z którego roku masz tu serwisówkę: http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/serwis/instrukcje_obslugi/sterowniki/serwisowka_do_wszystkich_sterownikow.pdf Edytowane 28 Stycznia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 jak pisze animuss - co chwilę wychodziły z innym oprogramowaniem. ostatnio pisałem z kolegą i sugerowałem korektę parametru a on mi na to że u niego nie ma takiego w serwisowym:confused:niby ten sam a inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 29.01.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 No właśnie. Za cholerę nie mogę znaleźć na sieci instrukcji obsługi która by odpowiadała konkretnie o mój sterownik. Nie wspominając już o tryb serwisowy. A co do RS to wiedziałem ze mój sterownik ma wejście pod internet/gsm. Ale samo oznaczenie w sobie to podejrzewałem ze to coś "ala" przed i po liftingowy moduł ) hehe. Wracając do tematu, min wentylatora to aktualnie 5%a maks. 40%. Tym samym siłę nadmuchu ustawiłem na 45. Zobaczymy jak to się będzie sprawowało. Temperatura zadana 55st. Pytanie za 100 punktów, halotron, co to jest? Mam to w serwisowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 taki gadżet do pomiaru indukcji, natężenia prądu, oporu lub mocyw sterze zazwyczaj wykorzystywany w wersjach tłokowych jeśli dobrze kojarzę do pozycjonowania tłoka. podejrzewam zatem że masz wersję oprogramowania z ustawieniami dla podajników tłokowych również.jeśli po tej korekcie wentylatora będzie osiągał zadaną to sprawdź ile mu to zajmuje i potem się skoryguje w zależności co zastaniesz w popielniku i na palniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 29.01.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 A twoja dmuchawa nie ma terminatora ? można dokupić http://www.iwomat.pl/pl,produkt-Regulator-przepustnica-ciągu-kominowego-Terminator-TR6-,370 Rozumiem, że terminator rozwiąże problem wypalania żaru w wietrzne dni? Ostatnio wiało 4 dni i dostawałem białej gorączki z ciągłym rozpalaniem i korektą ustawień... a dzisiaj znów się zaczyna...Obowiązuje od 2015-01-29 UTC 18:00 do 2015-01-30 UTC 18:00. Silny wiatr, stopień I - wiatr w porywach od 70 do 90km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 29.01.2015 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Rozumiem, że terminator rozwiąże problem wypalania żaru w wietrzne dni? Ostatnio wiało 4 dni i dostawałem białej gorączki z ciągłym rozpalaniem i korektą ustawień... a dzisiaj znów się zaczyna...Obowiązuje od 2015-01-29 UTC 18:00 do 2015-01-30 UTC 18:00. Silny wiatr, stopień I - wiatr w porywach od 70 do 90km/h. Terminator rozwiąże problem zwrotnego ciągu kominowego. W trakcie normalnej eksploatacji pieca, dmuchawa nie poda więcej powietrza niż sama tego zarząda, przez dzwiczki z blokadą w terminatorze. Co to problemu z utrzymaniem żaru i jego wygasaniem. Przypadkiem nie palisz na raz drzewem i eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 29.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 To lipa, bo ja wstecznego ciągu nie mam. Jak wieje na dworze to wciąga powietrze przez wentylator (wciąga płomień zapalniczki jak przystawię do wentylatora). Nie, nigdy nie dorzuciłem "lewego" paliwa, sam eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 29.01.2015 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 to niezły tam masz huragan wsadzony spróbuj ustawić minimalne obroty na 1% w serwisowym i zobacz czy jak w głównym zrobisz powiedzmy 5% nadmuch czy wentylator będzie sie obracał czy jedynie buczał. jak da radę się kręcić to tak zostaw a jak zacznie buczeć podnies gdzieś do poziomu 5%(lub wyżej zależnie kiedy ustąpi buczenie) górę nadmuchu ustaw na 40% potem dopiero rozpocznij regulację w menu głównym Jedną rzecz którą zauważyłem z tym min. i tym maks. To to, że maks wentylatora to tak naprawdę "bieg rozdmuchu" czyli po załączeniu dmuchawy na jakim biegu ma zacząć się kręcić wentylator, czym wyższy parametr maks wentylatora tym szybciej zacznie się kręcić podczas jego załączenia, [bez znaczenia czy jest to praca czy też podtrzymanie], a następnie po ułamku sekundy zejść na zadaną siłę nadmuchu. Podsumowując. Maks. wentylatora: bieg rozdmuchu. Min. wentylatora: parametr na który zostaje przełączony wentylator po osiągnięciu maks wentylatora. siła nadmuchu: procentowo od min. wentylatora i maks wentylatora. Z tym że dla siły nadmuchu maks wentylatora np.50% to 100%siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 29.01.2015 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 To lipa, bo ja wstecznego ciągu nie mam. Jak wieje na dworze to wciąga powietrze przez wentylator (wciąga płomień zapalniczki jak przystawię do wentylatora). Nie, nigdy nie dorzuciłem "lewego" paliwa, sam eko. A jakie parametry masz ustawione jeżeli chodzi o prace w podtrzymaniu? przerwę w podtrzymaniu? moc przedmuchu? Próbowałeś w te wietrzne ustawić na 4/4 czopuch komina? spokojnie 4/4 wcale nie oznacza że piec jest całkowicie zamknięty tylko że kompresja powietrza jest większa. Raczej nie będzie się dymić przez drzwiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.01.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 u mnie np. język i inne opcje są w głównym menu a nie w serwisowym..... ogólnie mówiąc co programista to inny język stosował pisząc ten program. Brak standardu! jeżeli na przełomie 3 lat fabryka robi jeden sterownik i ten sam to powinni używać tego samego języka programistycznego a nie dziesięciu i mało tego mieszać je, bo tak fajnie. a później klient końcowy ma problem z jego logicznym rozczytaniem nie mówiąc już że brak instrukcji.A to czytałeś masz to ? Nadmuch W funkcji tej można zmienić moc wentylatora w zależności od tego z jakim silnikiem jest dany wentylator. Funkcja stosowana dla wentylatorów Firmy Ewmar - Ness. Do wyboru są dwa biegi. Bieg 0 jest mocniejszy dla wentylatora RV 14 R natomiast bieg 1 jest słabszy dla wentylatora RV 12 R. W przypadku źle dobranego biegu praca wentylatora jest nie prawidłowa. Charakteryzuje się to tym że wentylator RV 14 R na biegu 1 staruje dopiero od trzeciego biegu i pracuje z mniejszą wydajnością dlatego wentylator ten musi pracować na biegu 0. Z kolei praca wentylatora RV 12 R na biegu 0 objawia się tym iż pracuje on ze zbyt dużą mocą w szczególności widoczne to jest na pierwszych trzech biegach, dlatego wentylator ten musi pracować na biegu 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.01.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Rozumiem, że terminator rozwiąże problem wypalania żaru w wietrzne dni? Ostatnio wiało 4 dni i dostawałem białej gorączki z ciągłym rozpalaniem i korektą ustawień... a dzisiaj znów się zaczyna...Obowiązuje od 2015-01-29 UTC 18:00 do 2015-01-30 UTC 18:00. Silny wiatr, stopień I - wiatr w porywach od 70 do 90km/h. Rozwiąże tylko połowicznie czyli jak dmuchawa nie pracuje .Jest jeszcze takie coś jak RCK wtedy ,kontrolujesz w 100% ciąg kominowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 29.01.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Zajrzałem do tego tematu z ciekawości, bo jak widać, w każdym można coś ciekawego wyczytać. A jakie parametry masz ustawione jeżeli chodzi o prace w podtrzymaniu? przerwę w podtrzymaniu? moc przedmuchu? Kocioł mam nie do tematu bo Sztoker 15 kW, parametry: przerwa 38, podawanie 5, min. moc 3%, wentylator min. 5, max 60, temp. 58°C (w godzinach ciszy nocnej 56°C), brak klapy czopucha. Rozwiąże tylko połowicznie czyli jak dmuchawa nie pracuje .Jest jeszcze takie coś jak RCK wtedy ,kontrolujesz w 100% ciąg kominowy. To mogę wstawić w ścianę komina między wyczystką a wejściem z pieca? Wyczystkę mam przy podłodze, rura od pieca wchodzi do komina pod sufitem piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.01.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 animusspodejrzewam że skoro kaliński ma sterowanie nadmuchem procentowe i mozliwość wyboru wentyla to ma oprogramowanie od st48 wsadzone w obudowę od st37 i stąd takie rozbieżnościw st48 nie ma programów pracy o których piszesz a w st 37 przynajmniej moim nie ma min i maks wentylatoracoś mi się zdaje że co producent to zamawia co innego w Techu a i oni nie mogą się zdecydować na jakąś standaryzację i robią te same stery z różnymi numerkami zależnie od producenta albo jak w tym przypadku pakują bebechy w inną obudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 animuss podejrzewam że skoro kaliński ma sterowanie nadmuchem procentowe i mozliwość wyboru wentyla to ma oprogramowanie od st48 wsadzone w obudowę od st37 i stąd takie rozbieżności w st48 nie ma programów pracy o których piszesz a w st 37 przynajmniej moim nie ma min i maks wentylatora coś mi się zdaje że co producent to zamawia co innego w Techu a i oni nie mogą się zdecydować na jakąś standaryzację i robią te same stery z różnymi numerkami zależnie od producenta albo jak w tym przypadku pakują bebechy w inną obudowę Zaintrygowano mnie to co napisałeś i znalazłem ten co on ma http://www.techsterowniki.pl/!data/shop/positions/43/st-37n_rs__tech_2014.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 to wszystko jest też w st48 a w mojej wersji st37 nie ma takich numerów jak pogodówka tygodniówka i ustawianie trybów nadmuchuswoją drogą ciekaw jestem jak jest u Ciebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 to wszystko jest też w st48 a w mojej wersji st37 nie ma takich numerów jak pogodówka tygodniówka i ustawianie trybów nadmuchu swoją drogą ciekaw jestem jak jest u Ciebie??? Też mam taki jak Ty ale mi to wystarcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.01.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 to oznacza że albo od raz dobrałeś odpowiedni do Twoich potrzeb albo przypadkiem wziąłeś z takim bo innych nie było a okazało się że spełnia Twoje wymagania. mój tez mi wystarczał do mojej instalacji i jeśli zakończę testy Cobry to możliwe że jeszcze wróci do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts