Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie, chcę kłaść parkiet, ale w domu mam dosyć stare posadzki, które równością nie grzeszą. Zastanawiam się czy można i w jaki sposób je odnowić, wyrównać? Wylewka nie wchodzi w grę bo to parter i nie chcę ryzykować dodatkowych ton na stropie oraz podnoszenia ram drzwi. Czy jest jakiś sposób w miarę rozsądnej cenie?
https://forum.murator.pl/topic/196766-jak-wyr%C3%B3wna%C4%87-star%C4%85-posadzk%C4%99-pod-parkiet/

Mam pytanie, chcę kłaść parkiet, ale w domu mam dosyć stare posadzki, które równością nie grzeszą. Zastanawiam się czy można i w jaki sposób je odnowić, wyrównać? Wylewka nie wchodzi w grę bo to parter i nie chcę ryzykować dodatkowych ton na stropie oraz podnoszenia ram drzwi. Czy jest jakiś sposób w miarę rozsądnej cenie?

liczy się nie tylko równość ale przede wszystkim wytrzymałość na ścinanie i zrywanie takiej wylewki. Krótko mówiąc o ile jest spękana, kruszy się etc, to nalezy ją najpierw naprawić, a potem wyrównywać i to odpowiednimi materiałami pod drewno.

Jarek dzięki za odpowiedź.

Jaki fachman najlepiej oceni czy posadzka się nadaje do podłogi drewnianej czy nie?

Bo zastanawiam się czy gra warta świeczki, posadzki mają około 30 lat i są tak jakby porowate i lekko się kruszą.

• 2 weeks później...
Dzięki za radę, właściwie sama na to już wpadłam i spece od podłogi już u mnie byli i ocenili że nie jest aż taka zła :) Wymaga wyrównań i płyty osb w jednym pokoju, ale to wszystko z robocizną wyniesie łącznie około 500 zł.

Witam

Jakie są różnice poziomów na 2 metrach poziomicy?

Jaki parkiet będzie kładziony ,lite drewno czy jakiś warstwowy?

Można to wykonać w nastepujący sposób:

-frezowanie całości i naprawa posadzki (jeżeli tego wymaga)

-punktowe wykonanie zaprawy naprawczej ( jezeli róznica poziomów jest za duża)

-klejenie maty gumowo korkowej na całej powierzchni

-montaż parkietu

Pozdrawiam

(foto z naszej reazlizacji, również był problem z posadzką, poziomy, stabilność)

CAM00453.jpgCAM00455.jpg

CAM00453.jpg

CAM00455.jpg