Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EPS hydro styrodur - nasiakliwość

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Jak wżej. Według danych producentów

EPS nasiakliwość 5%

hydro ponizej 3% - jeden producen ponizej 1% ale cena nie odbiega od styroduru

styrodur poniżej 0,3%

Pytanie co oznacza ten % ?

Czy to jest "pojawienie się" 3% z 1m3 wody w 1m3 styropianie czy moze wzrost wagi styro o 3% po trzymaniu w wodzie ??? - to tak dla pewności

Ktoś robił doświadczenie i wrzucił styropiany do wody na miesiac i faktycznie je sprawdził. Najbardziej mnie interesuje HYDRO - z opini jakoby Hydro jest w orginale jako płyta - w momencie przeciecia robi sie EPS

Wydaje mi się że chodzi o nasiakliwość na mase czyli przyrost masy.

Zaabsorbowana woda znacznie obniża właściwości termoizolacyjne styropianu/styroduru. Im więcej nasiąknie tym gorsze ma właściwości termoizolacyjne. Większośc producentów podaje lamdbę dla materiału suchego ale przezornie nie pokazuje tego dla materiłąu po zanurzeniu w wodzie. Badania takie robią sami producenci i oni maja porównania a publikuja wtedy gdy im się to opłaca. Ja akurat znam prywatnie człowiekieka z branży który kiedyś sprzedawał XPS. Generalnie na fundamenty nie polecał EPSów ani XPSu z Synthosa(duża nasiakliwość). Sugerował BASF albo DOW i chyba URSE. Pracował w jednej z tych firm. Informacje te oczywiście moga brzmieć jako kryptoreklama, dlatego nie zamierzam ich w żaden sposób bronić. Mozna to przyjąc na wiarę, ja gwarancji w tej sprawie tych informacji nie dam.

Tylko że 0.7% nasiąkliwości wagowej, a 0.7% nasiakliwości objętościowej to diametralnie inna ilośc wody.

Warto wiedzieć, co podaje producent.

http://pliki.astrobud.pl/polac.jpg