Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe w stropie betonowym

tomek 123

Recommended Posts

Witam wszystkich, w przyszłym roku zamierzam rozpocząc budowę domu (na razie jeszcze nie mam projektu) ale już teraz rozważam różne możliwe rozwiązania techniczne. Obejżałem ostatnio kilka filmików na youtubie z płytą fundamentową i wbudowanym w nią ogrzewaniem podłogowym jak np:

I teraz pytanie, czy są jakieś przeciwskazania do tego żeby podobne rozwiązanie zastosować w stropie / podlodze piętra (t.j. rury ogrzewania podlogowego zatopic bezposrednio w betonie stropu lanego lub gęstożebrowego – teriva lub podobny). Oczywiscie rozumiem, że strop musi być dokładnie odizolowany od zewnątrz, czyli żadnych balkonów lub ewentualnie balkon(y) wolnostojący(e). Strop od spodu można by też podkleic cienkim styropianem, żeby ogrzewanie podłogowe pietra nie zamieniło się w sufitowe parteru.

Zalety są (dla mnie) oczywiste, ogrzewanie i wylewka robiona za jednym zamachem a więc krótszy czas, mniej materjałów wiec i niższe koszty. Koszty niższe w porównaniu z ‘klasycznym’ ogrzewaniem podłogowym, bo na ogrzewanie podłogowe i tak jestem zdecydowany.

Prosze o komentarze i wady takiego rozwiązania o których nie pomyślałem?

pozdrawiam tomek

• 5 years później...
A jaki kocioł podoła temu wyzwaniu aby naładować to 100 ton betonu ? toć to tydzień będziesz grzał do rozsądnych temp i zapomnij o jakimś sterowaniu ,musiałbyś to stale wygrzewać bez minuty przerwy bo jak wystudzi to znów tydzień rozgrzewaka, akumulacja fajna sprawa ale strasznie też upierdliwa .

A jaki kocioł podoła temu wyzwaniu aby naładować to 100 ton betonu ? toć to tydzień będziesz grzał do rozsądnych temp i zapomnij o jakimś sterowaniu ,musiałbyś to stale wygrzewać bez minuty przerwy bo jak wystudzi to znów tydzień rozgrzewaka, akumulacja fajna sprawa ale strasznie też upierdliwa .

Kocioł i tak to grzeje. Wiekszym problemem jest to ogrzewnie sufitowe .

• 1 year później...

Odgrzebuję temat, bo bardzo ciekawy.

Beton zwykły (gęstość betonu: 2000-2200 kg/m3 lub 2200-2600 kg/m3) (wg internetu) - wezmę pod uwagę średnią 2300kg/m^3.

do obliczeń wykorzystałem dane z: http://kurtz.zut.edu.pl/fileadmin/BE/Tablice_materialowe.pdf (pozycja 6).

Przy okazji strop żelbetowy jest no właśnie "żelbetowy", czyli zbrojony, a metal dobrze przewodzi ciepło, także czy ze względu na to zbrojenie

moglibyśmy mniej gęsto ułożyć przewody grzewcze?

Cw = 1000 [J/(kg*K)]

Dla powierzchni 200m^2, grubość stropu 20cm(to chyba dość gruby :D?, nie wliczam/odliczam masy stali).

m = 200/5*2300 = 92 000 [kg].

t2 - temperatura porządana (Przy dobrze dobranym i wykonanym ogrzewaniu podłogowym temperatura podłogi nigdy nie powinna przekraczać 29°C (z reguły oscyluje wokół 24°C) – za wyjątkiem łazienki i stref brzegowych, gdzie może wynosić do 35°C -> źródło google)

t1 - temperatura początkowa (założę 16)

P - moc ogrzewania [kW] =[kJ/s] (przyznam szczerze, że nie bardzo wiem jaka moc powinna być, zakładam na każdy metr podłogówki 100W)

czyli P = 200 * 100[W] = 20 000[W] = 20 000 [J/s]

t = [m · Cw · (t2 - t1)] / P

t = (92000kg * 1000(J/(kg*K)) * (24°C-16°C) / (20000J/s) = 10.222 godziny <-- ktoś może chciałby to sprawdzić?

No dobra, brzmi trochę za dobrze? Jeżeli nawet wynik jest poprawny to założmy wariant 4x gorszy, czyli 41h.

Z ciekawości sprawdziłem "jaką moc generuje rowerzysta", wynik: Dzięki temu możemy zobaczyć, że średnia moc najlepszych z około godzinnego wyścigu to 260-290W, średnia moc ważona 290-320W i moc znormalizowana ok. 305-350W. Proponuję urządzić rowerzystom mini siłownię, ogrzeją nam beton :D

Co do sterowania, a czemu problem? Firmy, które robią sterowniki, powinny ogarnąć zrobienie takiego sterownika.

Co do wygrzewania bez minuty - właściwie to około 40h w nieszczęsnym przypadku - sugeruję instalację zbiornika buforowego (aczkolwiek ja patrząc na zbiornik bufurowy mam wrażenie, jakbym patrzył przez różowe okulary, stąd może nie dostrzegam rażących wad)[w moim przypadku ogrzewaniem będzie drewno(kocham kominki), awaryjnie prąd).