Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wieźba - płatwie

simon666

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc. Temat ma się następująco . Buduje dom wg projektu Mikołejk gl294 http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-294-Mikolajek,318.html. Jestem na etapie Dachu tzn przygotowuje się do położenia dachówki. Narazie mam pokryte papą. Pytanie dotyczy konstrukcji więźby którą wykonałem wg projektu. Niestety zamówiłem złe płatwie zamiast 16x26( takie mi polecił kierownik) zamówiłem 14x14 takie jak w projekcie. Z kierownikiem dogadałem się że płatwie podeprę słupami 14x14 i było ok do zaakceptowania. Teraz kiedy przychodzi do krycia dachówka zaczyna mi wymyślać. stwierdził ze słupki drewniane są za słabe trzeba wymurować pod płatwiami ściankę na górze wylać wieniec i skręcić do niego pławie. ok to jest do zrobienia. ale dzisiaj to mnie już załamał. wykonał wyliczenia że to jednak za mało że w tej strefie śniegowej będą za duże obciążenia. (kurde śniegu jak na lekarstwo kolejną zimę mimo że buduje na południu Polski mniejwięc w połowie drogi między Czechowicami Dziedzicami a Skoczowem. Teraz kazał mi do płatwi na całej długości przykręcić ceowniki 160. To mnie już totalni załamało. Dom ma 8m na 8 bryła kwadratu z piwnica stropy zbrojone murłaty przykręcone do wieńców ze słupkami w dece a ja się mam zbroić jak na wojnę. Jak ja to wysmyczę na górę? Czy ktoś może mi doradzić co robić w tej sytuacji?

Z tego linku co podałeś nic nie wynika .. bo same obrazki, nie ma rozrysowanej konstrukcji... jak to ma wyglądać zgodnie z projektem ...

zrób zrzuta z samym rys technicznym tej więźby i przekrój domu ...

przy nie zaburzonym zsuwaniu się śniegu z dachu, imo śniegu będzie max tyle co jeden opad..

wiem bo u rodziców sobie po trapezie przy 43 st .siup, oczywiście do obliczeń trzeba przyjąć odpowiednie wartości, ale nie dajmy się zwariować .. przy 45 st 0,4 Sk...

czyli u Ciebie wyjdzie jakieś obciążenie charakterystyczne gruntu śniegiem .. 1,8 kN/m3

raptem wychodzi na Twój dach 1,8 x 0,4 = 0,72 kN/m2 to razy gamma F = 1,5 =

1,08 kN/m2 jest to wartość obliczeniowa ..

bardziej bym się wiatru obawiał .. ale to szczegół którego na starych normach nie było ...

widzę jedną rzecz, barierki śniegowe .. zupełnie może zmienić postać obciążenia dachu i robi to .. znowu stara norma milczy ...

a i spokojnie taką rozpiętość i kąt dachem krokwiowo-jętkowym bez płatwi można by przeskoczyć ...

Edytowane przez מרכבה

ok dzięki za odpowiedź jutro podeśle linki do rysunków. jeśli chodzi o samą więźbę to jest to typowa więźba z jętkami 18x5 murłaty 14x14 płatwie 14x14 krokwie 18x8. a z wiatrem no trafiłeś w sedno już mi papę raz porwało i mam nadzieje że ostatni raz dlatego tez chce jak najszybciej położyć dachówkę.

Witam ponownie

Rysunków jeszcze nie zdołałem zeskanować. Mogę tylko napisać że skonsultowałem się z innym inspektorem i ten stwierdził że jest to wogóle nie potrzebne co kazał mi wprowadzić mój kierownik. Mało tego udało mi się namierzyć już skończoną budowę wg tego projektu i jest to z więźba wykonaną wg projektu bez żadnych wzmocnień, slupów itd. Także to widocznie ewidentna przesada. Każe mi kupować stalowe ceowniki a wcześniej byliśmy dogadani na drewniane słupy. Kto mi za nie teraz zapłaci. Rada dla wszystkich. Porządnie zastanówcie się przez wyborem kierownika budowy żebyście nie byli w takiej sytuacji jak ja bo to nie pierwszy raz kiedy mam taki problem.

Tobie mogę tylko zaproponować, dać taśmy stalowe które przyłapią krokwie, przynajmniej wzdłuż ścian szczytowych ..

chodzi o wiatr oraz, abyś używał wkrętów... oraz taśm .. na wyrywanie wiatrem .. śnieg przy kącie dachu 45 st jest ? lub go nie ma ..

niema jeśli nie będzie żadnej przeszkody typu drabinki śnieżne ...

Porządnie zastanówcie się przez wyborem kierownika budowy żebyście nie byli w takiej sytuacji jak ja bo to nie pierwszy raz kiedy mam taki problem.
tylko że z drugiej strony chodzi o ugięcie dachu .. zawalić się nie zawali .. to oczywiste, tylko czy stan graniczny użytkowalności zostanie spełniony ? stąd jego pomysł,