Gość Arturo72 09.01.2015 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Uzytkownicy pompy powietrznej jak jest naprawde z ta glosnoscia? Czy bardzo buczy to na zewnatrz? Czytalam rowniez ze sa problemy z zamrazaniem jednostki zewnetrznej (obladzaniem ) ale moze to bylo przy pompach "starszych" a teraz zostalo to jakos ulepszone? Bardzo prosze o odpowiedz gdzy powaznie zaczelam zastanawiac sie nad zamontowaniem PC zamaist kotla na eko groszek . Buczy,przy maksymalnych wydajnościach "buczy" jak stara lodówka "Mińsk",dosłownie,ale to przy temperaturach rzędu -10st,C i poniżej. Ale te buczenie jest o wiele bardziej przyjazne i tańsze od ekosyfu. Z oblodzeniem nie znam tematu bo u mnie takowy nie występuje. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaskord 10.01.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Panowie dziękuje za zarys sytuacji dotyczącej PW biorę je na tapetę i poproszę kilka firm o wycenę takiej instalacji, myslę że podłogówkę zlece komuś innemu bo te wszystkie firmy od pomp bardzo się cenią. Mam jeszcze pytanie dotyczące chłodzenia : podczas szukania pompy z DZ proponowano mi pompy z układem pasywnego chłodzenia które miały współpracować z wentylacją mech. i chłodzić dom latem, czy w przypadku PW jest taka możliwość aby chłodziła latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.01.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 czy w przypadku PW jest taka możliwość aby chłodziła latem? Tak, te pompy mają taką opcję. PS. Mam apel. Skoro firmy instalatorskie się sprawdziły, system działa, cena nie zabiła to wymieniajmy je w wątku? (NIE DOTYCZY JEDNOPOSTOWCÓW ) Dodam, że mojej obserwacji Łódź i okolic to bida z firmami, więc takie informacje by się przydały. Nie tylko założycielowi wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Funkcja chlodzenia mnie bardzio kusi zwlaszcza ze mam dom z dachem kopertowym (ciemnym ) i w lecie jest tam niezla sauna . Sprawdzialm wlasnie cene i jestem lekko podlamana bo taki 800 kosztuje okolo 1600 zl ( Zauwazylam ze masz w stpce napisane ze w garazu i kotlowni masz grzejniki. Rozumiem ze sa one zasilane rowniez przez pompe. Czy sa tak samo gorace jakby byly zasilane piecem czy tylko letnie? Pytam bo moze rowniez na stryszku i w garazu moglabym zostawic grzejniki a klimaktory zalozyc jedynie do sypialni ? (wtedy potrzebowalabym "jedynie" 5 szt ) No niestety klimakonwektory nie są tanie. Purmo to tak na prawdę średnia półka cenowa, najdroższe Panasonic, czy Daikin kosztują prawie 2x tyle. Z drugiej strony można pójść w jakąś chińszczyznę, nawet w Jula swego czasu mieli coś takiego. Mam dwa zwykłe grzejniki, jeden w garażu drugi w byłej kotłowni (obecnie siłowni) są one zasilane tą samą temp co reszta domu, czyli letnie. W garażu pozwala to na uzyskanie temp około 18st, a w siłowni około 20st, podczas gdy w reszcie domu jest ponad 23st. Inaczej mówiąc w pomieszczeniach gospodarczych zostawiłbym grzejniki, ale w mieszkalnym wymieniłbym na kk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Mam jeszcze pytanie dotyczące chłodzenia : podczas szukania pompy z DZ proponowano mi pompy z układem pasywnego chłodzenia które miały współpracować z wentylacją mech. i chłodzić dom latem, czy w przypadku PW jest taka możliwość aby chłodziła latem? Pompy ciepła PW moją już obecnie chłodzenie w standardzie, z tymże nie jest to chłodzenie pasywne, jak w przypadku GW tylko aktywne. Tzn, że pompa odwraca obieg i przy pomocy sprężarki produkuje wodę lodową, która zasila układ CO. Jest to rozwiązanie droższe niż chłodzenie pasywne, ale za to na pewno działa. Z pasywnym nie miałem fizycznie styczności, ale z tego co czytałem o tym na forum to szału nie ma;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 10.01.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 poproszę kilka firm o wycenę takiej instalacji, myslę że podłogówkę zlece komuś innemu bo te wszystkie firmy od pomp bardzo się cenią. To chyba błąd. W razie awarii jedna firma będzie zwalała na drugą. Kiedy decydowałem się na pompę ciepła i oglądałem różne instalacje, u mojego znajomego była taka sytuacja, że kilka pomieszczeń było wyraźnie zimniejszych. Firma od pompy kłóciła się z instalatorem podłogówki czyja to wina. W końcu okazalo się, że winna jest zapowietrzona podłogówka. I znów wymiana zdań czyja to wina. Gdy wszystko (cały system ogrzewania) robi jedna , to ona daje gwarancje na wszystko. Kiedy ja to wszystko kalulowałem różnica cenie wynosiła kilkaset zł. Dałem więc spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaskord 10.01.2015 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 też chciałem aby wszystko zrobił jedna firma ale rozbieżności cenowe mnie powalają ogólnie wszystkie wyceny podłogowki od firm dostałem na poziomie 24 000 zł ale jedna firma wyceniła mi na 32000zł bo niby rurki TECE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zastanawiam się co jest takiego magicznego w tej podłogówce że firmy tak się cenią skoro materiał na nią to około max 6-7K a roboty dla sprawnej dwu osobowej ekipy około 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 też chciałem aby wszystko zrobił jedna firma ale rozbieżności cenowe mnie powalają ogólnie wszystkie wyceny podłogowki od firm dostałem na poziomie 24 000 zł ale jedna firma wyceniła mi na 32000zł bo niby rurki TECE A jaką ma być powierzania tego OP? Dom masz 290m2, ale pewnie nie wszędzie będzie OP? Ja bym brał jakąś polecaną ekipę. Możesz poszukać tu na forum w grupach budujących, albo nawet na allegro, czy jakichś innych serwisach z ofertami. Taka jaż na prawdę dobra cena za m2 podłogówki to 80zł na gotowo ze wszystkim, tym bardziej, że Ty nie potrzebujesz żadnych wypasionych rozdzielaczy z mieszaczami, itp tyko te najprostsze, aby z rotametrami były. Policz dokładnie powierzchnię swojego OP, potem przemnóż przez 80zł i w takie oferty celuj, bo to taki średni akceptowalny poziom. Oczywiście można i za 50zł/m2, albo 150zł/m2 - jak kto lubi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zastanawiam się co jest takiego magicznego w tej podłogówce że firmy tak się cenią skoro materiał na nią to około max 6-7K a roboty dla sprawnej dwu osobowej ekipy około 2 dni. Nie ma takiej mozliwosci aby dwuosobowa ekipa zrobiła podłogowke w dwa dnia chyba ze 50-60 m2. Samo ułozenie stryropanu to conajmniej 3 dni (ok 150 m2), montaz szafek, 2 rozdzielaczy, ułozenie folii, tasmy brzegowej, układanie petli to conajmniej 2 dni, próba cisnieniowa, odpowietrzenie wszystkich pętli to prawie 4-5 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Andrzej jestem właśnie na tym etapie - robię sam jestem totalnym laikiem i w dwa sobotnie dni styropian na górze udało mi się ułożyć. Gdybym robił z kimś jeszcze kumatym miał bym całkowicie podkład przygotowany pod rozłożenie rurek w całym domu. Więc myślę że dwie osoby które to robią już lat kilka- kilkanaście zrobiła by to dużo sprawniej niż ja. Liczę że samemu dam radę załatwić to w 5-6 dni roboczych takich po 10-12 godzin, a nie jak teraz gdzie robiłem to po 8 z czego jeszcze z godzinka uciekała każdej soboty na przygotowania i sprzątanie. PS Dobra niech będzie i 4 dni. Znasz mnie i wiesz że nie lubię liczyć cudzych pieniędzy, ale gdzieś ta granica przyzwoitości jest. Wiem że firma trzeba zarobić na ZUS, wypłaty i.t.p. ale dniówka 4, 5 czy 6K? Też bym tak chciał. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 10.01.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ja 1200 metrów rurki+ podkład położyłem w dwa tygodnie, popołudniami. Nadgarstki miałem do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Andrzej jestem właśnie na tym etapie - robię sam jestem totalnym laikiem i w dwa sobotnie dni styropian na górze udało mi się ułożyć. Gdybym robił z kimś jeszcze kumatym miał bym całkowicie podkład przygotowany pod rozłożenie rurek w całym domu. Więc myślę że dwie osoby które to robią już lat kilka- kilkanaście zrobiła by to dużo sprawniej niż ja. Liczę że samemu dam radę załatwić to w 5-6 dni roboczych takich po 10-12 godzin, a nie jak teraz gdzie robiłem to po 8 z czego jeszcze z godzinka uciekała każdej soboty na przygotowania i sprzątanie. PS Dobra niech będzie i 4 dni. Znasz mnie i wiesz że nie lubię liczyć cudzych pieniędzy, ale gdzieś ta granica przyzwoitości jest. Wiem że firma trzeba zarobić na ZUS, wypłaty i.t.p. ale dniówka 4, 5 czy 6K? Też bym tak chciał. Styropian na stropie, bez jakichkolwiek rur i w jednej warstwie idzie szybko, na parterze ggzie są ózne instalacje i 2 lub trzy warstwy styropianu klejonego na pianie juz tak szybko nie idzie, przekucie na piony i lutowanie miedzi tez az taz szybko nie idzie, po lutowaniu próba cisnieniowa a to tez schodzi, po ułozeniu całosci kolejna próba cisnieniowa, a w zasadzie dwie próby powietrzna i wodna, a to wszystko zajmuje sporo czasu. Wniosek prosty albo sie za bardzo guzdrze albo robię dokładnie. Gdybym tego nie robił i to w duzych ilosciach to moze by mi było trudno okreslic czasochłonnosc poszczegolnych operacji ale z praktyki wiem ile co zajmuje czasu. Dniówka 4,5,6 tys? któz tak ma? Zdradź mi gdzie i za co mozna taką kasę wyciągnąć, mysle ze inni tez są tym zainteresowani. Ostatnio wykonywałem 162 m2 podłogówki plus 2 grzejniki drabinkowe, 2 rozdzielacze (razem 18 obwodów) 20 cm styro plus małe poprawki kanalizacyjne, piony miedz, sprzątanie po porzedniej ekipie, sprzątenie po sobie - czas wykonania 5 dniówek 4 pracowników koszt bez materiału ok 35 zł/m2 netto. Powiadasz 4,5,6 tys dniówka, nie wiem, chyba robię za darmo. Wydaję mi sie ze staramy sie pracowac wydajnie ale jak widzę są tu na forum istni tytani pracy którym praca sie wprost pali w rękach. Abstrahując od czasochłonnosci podłogówki tak samo miałem z tymi dla których czas wykonania ozc to 2-3 godziny, mi sie to nigdy nie udało. Bajkopisarzy na swiecie nie brakuje. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaskord 10.01.2015 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 moja powierzchnia do ogrzania to 260m2 gdzie wyceniali mi podłogówkę ogólnie 2500 mb rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 10.01.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ja u siebie robiłem podłogówkę sam z pomocą żony i mojego ojca.Z układaniem prawie 190m2 zajęło mi około tygodnia.likaskord podłogówka nie jest jakąś specjalnie skomplikowaną sprawą i ciężko ją spi...Co do ilości rur to przyjmuje się 9-10mb rury na 1m2 co skutkuje maks temperaturą zasilania około 31-32*C .Ja mam garaż nie ogrzewany w bryle domu i mam tam przy mrozach min.10*C.Pomimo że mam PC własnoręcznie wykonaną rachunki mnie zadowalają a w domu jest ciepło.Napisz jeszcze czy masz ewentualne miejsce na kolektor glikolowy .Może być tak że masz kiepski grunt i musiałbyś zrobić odwierty do gruntowej.Przy doborze pompy PW trzeba pamiętać że co jakiś czas wymaga rozmrażania więc wtedy przerywa grzanie.Niech ktoś poda jaka średnioroczna sprawność wychodzi w przypadku pompy PW .Mi przy GW łącznie z grzaniem CWU wychodzi prawie 4,1 COP.Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ja u siebie robiłem podłogówkę sam z pomocą żony i mojego ojca.Z układaniem prawie 190m2 zajęło mi około tygodnia. likaskord podłogówka nie jest jakąś specjalnie skomplikowaną sprawą i ciężko ją spi... Co do ilości rur to przyjmuje się 9-10mb rury na 1m2 co skutkuje maks temperaturą zasilania około 31-32*C .Ja mam garaż nie ogrzewany w bryle domu i mam tam przy mrozach min.10*C. W zadnym z moich projektów nie wyszła mi nigdy Tz = 31 oC, minimum (bardzo rzadko) to 33 oC zwykle 36-38 oC, co do rozstawów to bez sensu jest stosowac wszedzie rozstaw 10 cm, gdyz są pomieszczenia o mniejszych stratach na m2 i tam wystarczy 15, 20, 25 lub nawet 30. Oczywiscie te 10 cm niczemu nie szkodzi poza zwiekszonymi a całkowicie nieuzasadnionymi kosztami na materiał i robociznę. Co do garazu to skoro jest tam w mrozy ok 10 oC to oznacza ze grzeją go pomieszczenia z nim sąsiadujące. Srednioroczny COP dla Daikina to ok 2,70 ale moze sie róznic w zaleznosci od zuzycia cwu i Tz podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaskord 10.01.2015 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 mam miejsce na kolektor, grunt tez mam dobry ponieważ mam glinę ale niestety z dużo to wszystko kosztuje bo u mnie wchodzi tylko w grę kolektor pionowy ze względu na ograniczone miejsce na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 10.01.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Srednioroczny COP dla Daikina to ok 2,70 ale moze sie róznic w zaleznosci od zuzycia cwu i Tz podłogówki No to policzmy np. Dom ma zapotrzebowanie 15000kWh 15000:4,1=3658kWh dla GW co daje w jednej taryfie 2194pln 15000:2,7=5555kWh dla PW co daje w jednej taryfie 3333pln Daje to 1139pln różnicy rocznie to za pięć lat mam zwrot kolektora gruntowego i już oszczędzam (pomijając już koszt zakupu PC PW markowej która to jest droższa od gruntowej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 No to policzmy np. Dom ma zapotrzebowanie 15000kWh 15000:4,1=3658kWh dla GW co daje w jednej taryfie 2194pln 15000:2,7=5555kWh dla PW co daje w jednej taryfie 3333pln Daje to 1139pln różnicy rocznie to za pięć lat mam zwrot kolektora gruntowego i już oszczędzam (pomijając już koszt zakupu PC PW markowej która to jest droższa od gruntowej ). Ale dlaczego tylko w jednej taryfie, czyzby w Polsce był zakaz stosowania taryf G12w i podobnych?, policzmy realnie czyli z taryfą G12w (20% I i 80% II taryfa). Ja rozumiem ze kazdy chce udowodnic swoje, ale trzeba sie odniesc do tego z czego mozemy skorzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 10.01.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 mam miejsce na kolektor, grunt tez mam dobry ponieważ mam glinę ale niestety z dużo to wszystko kosztuje bo u mnie wchodzi tylko w grę kolektor pionowy ze względu na ograniczone miejsce na działce. Zapytaj tu: http://olx.pl/oferta/gruntowa-pompa-ciepla-apic-15kw-glikol-woda-nowa-CID628-ID4P3CR.html#7bdc24de49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts