kkdarch 10.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Ale dlaczego tylko w jednej taryfie, czyzby w Polsce był zakaz stosowania taryf G12w i podobnych?, policzmy realnie czyli z taryfą G12w (20% I i 80% II taryfa). Ja rozumiem ze kazdy chce udowodnic swoje, ale trzeba sie odniesc do tego z czego mozemy skorzystac. Z tym 20/80 to bym uważał raczej 30/70%. Podałem taki przykład dla tych co nie chcą być niewolnikami taryf;) a chcą mieć komfort temperaturowy. Niech wyjdzie połowę różnicy czyli około 600pln różnicy zakładając ten sam COP co nie jest zgodne z prawdą bo trzeba grzać do wyższych temperatur. Do tego dochodzi wyższy rachunek za prąd bytowy bo przecież większość ogląda telewizję ,gotuje i oświetla cały rok. Poza tym aspekt trwałości sprężarki pozostawia wiele do życzenia podczas bardzo zmiennych warunków eksploatacji pompy PW w porównaniu do stabilnych warunków w pompach GW ale to się okaże za parę lat jak będą padać. W pompach GW parowanie czynnika odbywa się przy temperaturze glikolu 0*C na poziomie -5-6*C a skraplanie dla +35 to około 40*C a jaka jest temperatura parowania przy -20* na zewnątrz ? Pewnie z -26*C więc różnica w obciążeniu sprężarki kolosalna. Niech zgadnę która pierwsza padnie:confused: Edytowane 10 Stycznia 2015 przez kkdarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 10.01.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Wcale bym się tak nie cieszył SCOP na poziomie 4,1 dla pompy gruntowej. Moja powietrzna w zeszłym sezonie osiągnęła 4,14 choć wiem, że sezon był ciepły. Jak na razie to ten sezon gorzej się nie zanosi. Nie wiem jak to jest możliwe osiągnąć SCOP na poziomie 2,7 skoro pompa przy -15 st na zewnątrz osiąga COP wyższy niż 2,5........ Może przy zasilaniu wysokotemperaturowym grzejnikowym - tu jestem wstanie się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 10.01.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Wszystko można. Nie dyskredytuje polskich pomp ciepła. Napisałem, że być może wysokie zużycie prądu wynika z ocieplenia domu a może z pompy. Podałeś w stopce koszt energii na pompę ciepła. Ładny wynik. U mnie za 4 miesiące (IX-XII) to 1100zł (co+cwu), więc trudno będzie mi coś podobnego osiągnąć. Poza tym ja nie mam taniej taryfy, stąd może też wyższe rachunki. Różnica w kosztach prądu między moją pompą a jakąś inną "renomowaną" (np. szwedzką) pewnie by była. Ale chyba nie aż tak duża żeby "zwróciła się" różnica w kosztach zakupu. Instalator ostrzegał mnie, że ta pompa może żużywać więcej prądu. OK przepraszam, być może za bardzo skupiłem się na słowie "niestety" w odniesieniu do pompy - chodziło Ci o Twoją polską pompę, a nie ogólnie o polską pompę. Nie liczyłbym na duże oszczędności pomiędzy polską a obcą pompą w Twoim domu. Usuń błędy wykonawcze w ociepleniu, wysusz dom, zmień taryfę prądową i wówczas powinno być dużo oszczędniej - jeśli tak się stanie to chwal polskie produkty, bo nie ustępują wiele jakością tym zagranicznym, a kupując polskie produkty dajemy pracę - TO WAŻNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 10.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Wszystko można. Nie dyskredytuje polskich pomp ciepła. Napisałem, że być może wysokie zużycie prądu wynika z ocieplenia domu a może z pompy. Podałeś w stopce koszt energii na pompę ciepła. Ładny wynik. U mnie za 4 miesiące (IX-XII) to 1100zł (co+cwu), więc trudno będzie mi coś podobnego osiągnąć. Poza tym ja nie mam taniej taryfy, stąd może też wyższe rachunki. Różnica w kosztach prądu między moją pompą a jakąś inną "renomowaną" (np. szwedzką) pewnie by była. Ale chyba nie aż tak duża żeby "zwróciła się" różnica w kosztach zakupu. Instalator ostrzegał mnie, że ta pompa może żużywać więcej prądu. OK przepraszam, być może za bardzo skupiłem się na słowie "niestety" w odniesieniu do pompy - chodziło Ci o Twoją polską pompę, a nie ogólnie o polską pompę. Nie liczyłbym na duże oszczędności pomiędzy polską a obcą pompą w Twoim domu. Usuń błędy wykonawcze w ociepleniu, wysusz dom, zmień taryfę prądową, wysteruj dobrze pompę do pracy w taniej taryfie i wówczas powinno być dużo oszczędniej - jeśli tak się stanie to chwal polskie produkty, bo nie ustępują wiele jakością tym zagranicznym, a kupując polskie produkty dajemy pracę - TO WAŻNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Nie wiem jak to jest możliwe osiągnąć SCOP na poziomie 2,7 skoro pompa przy -15 st na zewnątrz osiąga COP wyższy niż 2,5........ Może przy zasilaniu wysokotemperaturowym grzejnikowym - tu jestem wstanie się zgodzić. Jest mozliwe, określ COP dla przygotowania cwu czyli -15/45. Zauwaz ze dla domów energooszczednych koszt przygotwania cwu jest conajmniej równy a czasem i przewyzsza koszt ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Z tym 20/80 to bym uważał raczej 30/70%. Podałem taki przykład dla tych co nie chcą być niewolnikami taryf;) a chcą mieć komfort temperaturowy. Nie trzeba byc niewolnikiem taryf w g12w aby sie opłacało sie ją miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 10.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Jest mozliwe, określ COP dla przygotowania cwu czyli -15/45. Zauwaz ze dla domów energooszczednych koszt przygotwania cwu jest conajmniej równy a czasem i przewyzsza koszt ogrzewania. Zgodziłbym się gdyby nie fakt, że te -15st to są incydenty w skali całego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zgodziłbym się gdyby nie fakt, że te -15st to są incydenty w skali całego sezonu. to zależy gdzie się mieszka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zgodziłbym się gdyby nie fakt, że te -15st to są incydenty w skali całego sezonu. Ile by nie było tych -15 to cwu do 45 grzac trzeba, a w Daikinie w przypadku zasobnika zintegrowanego jest cotygodniowe wygrzewanie legionelli temp 60 oC. Nic z niczego sie nie bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 to zależy gdzie się mieszka ... Najłatwiej jest generalizowac, jezeli u mnie tego nie ma/lub odwrotnie to nie oznacza ze mają tak wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 10.01.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Wcale bym się tak nie cieszył SCOP na poziomie 4,1 dla pompy gruntowej. Moja powietrzna w zeszłym sezonie osiągnęła 4,14 choć wiem, że sezon był ciepły. Jak na razie to ten sezon gorzej się nie zanosi. Nie wiem jak to jest możliwe osiągnąć SCOP na poziomie 2,7 skoro pompa przy -15 st na zewnątrz osiąga COP wyższy niż 2,5........ Może przy zasilaniu wysokotemperaturowym grzejnikowym - tu jestem wstanie się zgodzić. Poczekaj jak przyjdzie prawdziwa zima to będziesz piał inaczej:bye: Mam 4,1 bo mam trochę kiepskie DZ i już w styczniu mam na zasilaniu poniżej 1 *C natomiast u innych widuję 5-6*C a przy tych temperaturach SCOP miałbym na poziomie 5. Najważniejsze w tym wszystkim jest jakość izolacji (ach te poddasza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 10.01.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ile by nie było tych -15 to cwu do 45 grzac trzeba, a w Daikinie w przypadku zasobnika zintegrowanego jest cotygodniowe wygrzewanie legionelli temp 60 oC. Nic z niczego sie nie bierze. Bo to jest jak z VW w TDI jakby nie jechał pali 5l;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Jest mozliwe, określ COP dla przygotowania cwu czyli -15/45. Zauwaz ze dla domów energooszczednych koszt przygotwania cwu jest conajmniej równy a czasem i przewyzsza koszt ogrzewania. SCOP dla CWU grzanego do 45st w skali roku będzie tak na prawdę bardzo zbliżony do SCOP'u dla CO. Wynika to ze średnich temperatur występujących w Polsce. CWU grzejemy przez cały okrągły rok, więc co z tego, że przy A-15/W45 COP będzie 2,1, gdy przy A25/W45 będzie wynosił 6. Statystycznie temp 25st występuje częściej niż -15, ale nie o to chodzi. Dla CWU średni punkt pracy najlepiej przyjąć A7/W45 - bo taka jest średnia temp w PL na przestrzeni całego roku, natomiast dla CO przyjmuje się średni punkt pracy A2/W35 - bo takie są średnie temp sezonu grzewczego. dlatego twierdzę, że Twoje 2,7 jest wyssane z palca, jeśli nie po raz n-ty poproszę o źródło tych informacji, bo wszelkie dostępne źródła do jakich dotarłem, jak i użytkownicy z ciepłomierzami podają SCOP dla pomp PW >3,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 10.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 SCOP dla CWU grzanego do 45st w skali roku będzie tak na prawdę bardzo zbliżony do SCOP'u dla CO. Wynika to ze średnich temperatur występujących w Polsce. CWU grzejemy przez cały okrągły rok, więc co z tego, że przy A-15/W45 COP będzie 2,1, gdy przy A25/W45 będzie wynosił 6. Statystycznie temp 25st występuje częściej niż -15, ale nie o to chodzi. Dla CWU średni punkt pracy najlepiej przyjąć A7/W45 - bo taka jest średnia temp w PL na przestrzeni całego roku, natomiast dla CO przyjmuje się średni punkt pracy A2/W35 - bo takie są średnie temp sezonu grzewczego. dlatego twierdzę, że Twoje 2,7 jest wyssane z palca, jeśli nie po raz n-ty poproszę o źródło tych informacji, bo wszelkie dostępne źródła do jakich dotarłem, jak i użytkownicy z ciepłomierzami podają SCOP dla pomp PW >3,5. Oj coś mi się pokićkało z tym średniorocznym SCOP bo podałem z okresu grzewczego za zeszłą zimę 10.2013-04.2014 zaraz polecę po zapiski z całego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaskord 10.01.2015 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 no tak ale po 5 latach to jeszcze wymiennik gruntowy pionowy się nie zwróci ponieważ mi wyceniono to tak różne firmy inaczej jedna 280m odwiertów za 22690zł brutto, druga za 300m 23.000 netto, inna za 270m 21924zł, jeszcze inna przewiduje 320 mb i podała cene wraz z pompą Stibel-Elektron WF 13 + zasobniki buforowy,cwu, gliko,l i wszystkie niezbędne podzespoły prócz podłogówki za 65.725zł netto. Wszystkie wyżej podane ceny odwiertów zawierają czynnik, studzienki i wszystkie potrzebne podzespoły które idą z odwiertami. Więc gdyby Twoje wyliczenia były słuszne to zwróci się kolektor pionowy ale za ponad 10 lat. Ale czytając forum myślałem że koszty utrzymania PW z DZ nie różnią się az tak diametralnie od kosztów za PW na początku tego watku Panowie pisali że róznica nie jest wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 10.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zadzwoniłem właśnie do znajomego projektanta, który zna wielu użytkowników pomp. Powiedział mi, że jeden z użytkowników althermy 16 kW osiągnął ostatniego sezonu SCOP tylko 3,2. Nie znam instalacji (wiem tylko że ma bufor i podłogówkę oraz że grzeje przede wszystkim w II taryfie) ale dla mnie to faktycznie fatalny wynik. Należałoby popytać użytkowników daikina aby mogli się wypowiedzieć konkretniej bo asolt pisze przecież powołując się na daikina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 10.01.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 No i wyszło ponad 4,3 może nie za bogato ale niech będzie.W starym domu przy 80m2 spalałem 4-4,5 tony miału więc tu jest taniej a powierzchnia duuużo większa:p Co tak wszyscy się uparli na stibla i wieśka?Jest kilka firm polskich co mają pompy o bardzo przyzwoitych parametrach duuużo tańsze w zakupie i naprawie.Pierwsze z brzegu http://hubomag.com.pl/pdf/eco_series/Karta_Produktu_ECO_48.pdf http://hubomag.com.pl/pdf/cennik_31122011.pdfhttp://www.ppcpompy.eu/cennik/http://ekontech.pl/http://www.ecopol-system.polskiefirmy.net/kontakt.htmlBądźmy patriotami jak to robią inne kraje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.01.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Też jestem tego zdania. Nie wiem na ile polskie, ale: GalmetVatra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 10.01.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 No niestety klimakonwektory nie są tanie. Purmo to tak na prawdę średnia półka cenowa, najdroższe Panasonic, czy Daikin kosztują prawie 2x tyle. Z drugiej strony można pójść w jakąś chińszczyznę, nawet w Jula swego czasu mieli coś takiego. Mam dwa zwykłe grzejniki, jeden w garażu drugi w byłej kotłowni (obecnie siłowni) są one zasilane tą samą temp co reszta domu, czyli letnie. W garażu pozwala to na uzyskanie temp około 18st, a w siłowni około 20st, podczas gdy w reszcie domu jest ponad 23st. Inaczej mówiąc w pomieszczeniach gospodarczych zostawiłbym grzejniki, ale w mieszkalnym wymieniłbym na kk. Map 78 powiedz mi jeszcze prosze czy te klimakonwektory powinny miec takie same wymiary jak dobrane wczesniej grzejniki do poszzcegolnych pomieszczen ( tak samo przelicza sie ich moc? ) Pisales ze troszke szumia ale nie przeszkadza to w spaniu.Czy one szumia non stop podczas swjej pracy/grzania czy tylko wlaczaja sie co jakis czas aby "wypuscic " cieple powietrze. Przepraszam ze tak dopytuje ale kompletnie nie wiem jak to dziala Wyobrazam sobie ze dzialaja tak jak instalacja nadmuchowa Maz kategorycznie nie chce kuc wylanych wylewek wiec na dole tez musialabym dolozyc jeszcze 2 grzejniki. Oj drogo kosztuje wczesniejsza bezmyslnosc Orientujecie sie czy szybko spadaja ceny PC ? Warto poczekac rok ,dwa jesli nie zamierzam jeszcze zamieszkac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts