Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Probem z rekuperatorem Onyx Dream 400 - znaczne pogorszenie sprawności

Recommended Posts

Piękne słowa napisał człowiek od producenta!

Kilka firm mi powiedziało, że jeżeli reku zamontuję sam, to mam zapomnieć o gwarancji, zresztą temat ten poruszany był już gdzieś na tym forum..

Od ponad 20 lat konfiguruję zestawy do własnego montażu i nie spotkałem się, by producent odmówił gwarancji, ze względu na "własny montaż"

Nawet tu coś było, że centralę zalewało, a okazało się, że syfon kulowy był zamontowany odwrotnie. Z tego co mi wiadomo, serwis nie pobrał nawet za dojazd.

Wg mnie takie plotki instalatorzy rozsiewają.

Chciałem dokładnie zbadać sytuację u mnie, więc chwilę to trwało. Opiszę teraz to, co wiem, chociaż wnioski mam dość mgliste.

1. Kanały są dobrze ocieplone.

2. Kanały są szczelne, brak zaciągania "lewego powietrza" ze strychu.

3. Zmierzyłem termometrem temperaturę w komorze rekuperatora (strona zaciągająca powietrze z pomieszczeń) przy włączonym 3 biegu (100% wydajności): temp. wyniosła 20 stopni, sterownik w tym samym czasie pokazywał 16 stopni dla powietrza usuwanego),

4. Temperatura powietrza na wszystkich anemostatach wywiewnych: 21 stopni, na anemostatach nawiewnych: początkowo 11 stopni, potem wzrosła do 16-17 stopni. Sterownik rekuperatora pokazywał temepratury powietrza nawiewanego zgodne z rzeczywistymi.

W czasie pomiarów i pół godzinie ruchu na 3 biegu reku jakby się "przetkał" i temperatura powietrza nawiewanego wzrosła do 16-17 stopni. Wskazania sterownika:

P. usuwane: 17

P. nawiewane:16

P. czerpni: 4

P. zużyte: 9

To było wczoraj, zostawiłem reku na 2 biegu. Dzisiaj przełączyłem na 1 bieg. Po pewnym czasie zobaczyłem taki oto widok na sterowniku:

20150109_180240.jpg

czyli powietrze nawiewane jest według wskazań cieplejsze niż usuwane. Czyżbym miał rekuperator o sprawności większej niż 100% ?? :rolleyes:

Sam już nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Raz jest dobrze, raz w miarę dobrze, raz fatalnie, raz bez sensu. Wygląda na to, że sterownik nie oszukuje przy temperaturze powietrza nawiewanego, w przypadku pow. usuwanego zdarza mu się zaniżać o 5 stopni. Temperatura na czerpni jest zwykle zawyżana o 4 stopnie.

Pan zmoczy termometr i puści na niego strumień powietrza, nawet dmuchnie 36 st.

Czerpnia, mur kanał - powietrze się ogrzewa.

U mnie niby też się ogrzewało? W komorze czerpni powietrze jest zawyżane o parę stopni. U mnie tak jest co już udowodniłem i tutaj musi być taka sama sytuacja. Tak samo z powietrzem wywiewanym z pomieszczeń które z kolei jest zaniżane. Albo niefortunne umieszczenie termometrów które są w górnej części komory a nie na bezpośredniej drodze strumieni powietrza i do tego bardzo blisko nieocieplonej ścianki oddzielającej komorę czerpni od komory wywiewu z pomieszczeń albo termometry przekłamują.

Pan zmoczy termometr i puści na niego strumień powietrza, nawet dmuchnie 36 st.

Czerpnia, mur kanał - powietrze się ogrzewa.

Mokry czujnik to słuszna uwaga Tomku, im niższa wilgotność powietrza tym niższa temperatura wskazywana przez mokry czujnik. Przy 17 st.C i wilgotności powietrza 50% mokry czujnik pokaże temp. około 11 st.C. Przy małym strumieniu powietrza taka sytuacja jest możliwa.

Hmm, to u kolegi schizo85 ewidentnie jest problem z elektroniką, a u mnie tylko wilgotny czujnik ?

Powietrze wlatujące do anemostatów ma 21 stopni, reku pokazuje 16-17, termometr włozony do komory reku 20-21. To jest wszystko ok, czy nie?

Przy okazji - jaką gramaturę filtrów EU4 mam zastosować? Widziałem takie : 150, 200, 250g/m2

Hmm, to u kolegi schizo85 ewidentnie jest problem z elektroniką, a u mnie tylko wilgotny czujnik ?

Powietrze wlatujące do anemostatów ma 21 stopni, reku pokazuje 16-17, termometr włozony do komory reku 20-21. To jest wszystko ok, czy nie?

Przy okazji - jaką gramaturę filtrów EU4 mam zastosować? Widziałem takie : 150, 200, 250g/m2

Ma pan możliwość zamontowania czujników temp. blisko centrali w kanałach lub nawet w króćcach centrali (czujnik jest w postaci trzpienia stalowego o średnicy 6 mm i dł. 60 mm)? jeśli tak to wyślę Panu nowy zestaw czujników z kostką do wpięcia w sterownik, wtedy sprawdzimy czy układ pomiarowy działa poprawnie.

Co do filtrów to my stosujemy tkaninę o chłonności pyłowej 450 g/m2.

Piękne słowa napisał człowiek od producenta!

Kilka firm mi powiedziało, że jeżeli reku zamontuję sam, to mam zapomnieć o gwarancji, zresztą temat ten poruszany był już gdzieś na tym forum..

Nie ma powodu, żeby ktokolwiek miał nie uwzględnić gwarancji. Nie trzeba mieć fakultetów żeby zamontować centralę. Poza tym w instrukcjach (to czego użytkownik zazwyczaj nie czyta) jest napisane co uwzględnić przy montażu, poza podstawowym "wywierć dziury i podłącz kanały".

Dla Frapola duży plus za zainteresowanie i pomoc użytkownikom.

Dla Frapola duży plus za zainteresowanie i pomoc użytkownikom.

zgadza się. Najgorsze co można zrobić, to sprzedać produkt i nie udzielić wsparcia. Czasami strata kilku stówek na rozwiązanie problemu przyniesie ogromne korzyści w postaci nowych klientów, którzy widzą że firma o nich dba. Słynny temat z pompą ciepła firmy na D - gdzie klient dochodzi swoich praw w sądzie - a wystarczyło przyjechać naprawić, marketing za free, sprzedaż by wzrosła - a tak maleje i ludzie kupują od konkurencji .

Witam. Mam pytanie do Pana o frapolu. Czy do waszej centrali onyx dream 400 można podłączyć bezpośrednio czujnik zadymienie, zawilgocenia który uruchomi tryb przewietrzania? Czy standardowy sterownik taki jak koledzy wyżej mają to obsługuje.Nie pamietam kto pisał ze tak ma w kuchni i sobie chwali. Jeśli się da to prosiłbym o jakiegoś linka żebym mógł sobie takowe czujniki ogladnąć.

Pozdrawiam

Witam. Mam pytanie do Pana o frapolu. Czy do waszej centrali onyx dream 400 można podłączyć bezpośrednio czujnik zadymienie, zawilgocenia który uruchomi tryb przewietrzania? Czy standardowy sterownik taki jak koledzy wyżej mają to obsługuje.Nie pamietam kto pisał ze tak ma w kuchni i sobie chwali. Jeśli się da to prosiłbym o jakiegoś linka żebym mógł sobie takowe czujniki ogladnąć.

Pozdrawiam

Witam

Można podłączyć dowolny czujnik, który zamknie obwód (styki) w przypadku zadziałania. Wtedy uruchomi się tryb przewietrzania.

Bezpośrednio do centrali, jak będzie potrzeba prześlę schemat na prv.

a to ja mam pytanie. czy da się jakoś osobno zmienić prędkość wentylatorów? chodzi mi o przesunięcie o stałą wartość prędkości wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewnego? rozważam GWC rurowe (dwie równe nitki 25 mb o średnicy wewnętrznej rury około 130 mm) i trochę obawiam się niezrównoważonych przepływów, czyli problemów z efektywnością wymiennika oraz podciśnienia w domu.

w przyszłości dla nowych użytkowników przydałaby się taka opcja (inna prędkość wentylatora nawiewnego przy współpracy z GWC) w sterowniku.

Bezpośrednio do centrali, jak będzie potrzeba prześlę schemat na prv.

To ja bym poprosił o schemat bo ciekawa funkcja.

A co do indywidualnej regulacji siły wentylatorów to znalazłem coś takiego w instrukcji:

Centrala wentylacyjna OnyX Dream 200 oraz 400 umożliwia niezależną regulacje strumienia

powietrza nawiewanego i wywiewanego w celu dostosowania parametrów pracy (wydatek

powietrza) instalacji do projektu. Na płycie modułu sterującego FR-04-A-V3.0 znajdują się dwa

potencjometry do regulacji prędkości wentylatora nawiewnego [ RP1 ]oraz wywiewnego [ RP2 ].

Przed dokonaniem regulacji należy wyłączyć centrale przyciskiem na panelu sterującym oraz

wypiąć przewód zasilający z sieci . Zaleca się używanie regulacji wydatku centrali wentylacyjnej

potencjometrami jedynie w wypadku gdy sieć kanałów nawiewnych i wywiewnych charakteryzuje

się różnymi spadami ciśnienia co przekłada się na różne strumienie powietrza wywiewanego oraz

nawiewanego. Jeśli instalacja wentylacji po stronie nawiewu i wywiewu posiada podobne spadki

ciśnienia regulacje wydajności centrali należy dokonać z pozycji panelu LCD. W tym celu należy

ustawić wartość prędkości (w % ) trzeciego biegu wentylatora . Szczegółowy opis tej operacji w

punkcie 4.2.

• 3 weeks później...
  • 2 years później...