vitia 07.01.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Czytałem sporo wątków na forum pod tym kątem. Na pytanie jaki kupić, będzie sporo różnych odpowiedzi - każdy preferuje inną markę. Ale zauważyłem, że często powtarzała się nazwa STIEBEL ELTRON. I tu moje pytanie - czy są naprawdę takie dobre? Mam Kospela PPE2. 18/21/24KW i jestem średnio zadowolony. Głównie chodzi o przepływ wody, jest mały. Do zmywania ok, do kąpieli - trza mieć cierpliwość, na prysznic już kiepski strumień. Do 60 stopni grzeje fajnie. Ale wciąż ten strumień. No i teraz - czy piec innej firmy o takiej samej mocy będzie dawał większy strumień wody? Teoretycznie powinien chyba taki sam... Gdybym miał cienki strumień tylko przy wyższych temperaturach, bym pomyślał, że słaba wydajność. Ale jest taki sam w całym zakresie temperatur. I to niezależnie od tego jaką temperaturę ma woda na wejściu (przed POW jest bojler podgrzewany przez CO). Chcę dokupić jeszcze dwa ogrzewacze by mieć osobno przy każdym punkcie czerpania - tak więc nie są to tylko takie teoretyczne dysputy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorin 07.01.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ja mam Stiebena, ten z najwyższej półki. Przepływ wody przy 40 stopniach ok. 10 l./min., max. 12l./min., ale nie pamiętam przy jakiej temp. W przepływaczach występuje często filtr siatkowy, sprawdź czy masz, czy przypadkiem nie zakamieniony. Ja raz na rok odkamieniam, bo widać spadek wydajności. Ciekawi mnie ten twój przepływ skoro przysznica wziąć nie możesz. U mnie przy 4l./min to ze słuchawki tak naparza, że zazwyczaj zmiejszam przepływ do 3, 3,5 l./min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitia 08.01.2015 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Tak jest od początku. Odpada więc kwestia zakamienienia. Raczej ew. regulacji, jeśli to możliwe. Być może nastawa fabryczna jest zbyt asekuracyjna (by dało radę nagrzać i przy 60 stopniach). Rury, baterie itp też nie są winne. Mam obejście podgrzewacza i po tym obejściu woda leci, że hej... I tak od założenia, od nowości. To nie jest tak, że ciurkiem leci. Ale mając porównanie do kumpla, kt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitia 08.01.2015 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Tak jest od początku. Odpada więc kwestia zakamienienia. Raczej ew. regulacji, jeśli to możliwe. Być może nastawa fabryczna jest zbyt asekuracyjna (by dało radę nagrzać i przy 60 stopniach). Rury, baterie itp też nie są winne. Mam obejście podgrzewacza i po tym obejściu woda leci, że hej... I tak od założenia, od nowości. To nie jest tak, że ciurkiem leci. Ale mając porównanie do kumpla, który ma Siemensa, widzę sporą różnicę. Tam woda leci jednakowym strumieniem, zimna czy ciepła. A ten jego Siemens kosztował w okolicach 1100-1200zł. Tylko, że model już nie produkowany, a następca nie zawsze jest godny poprzednika Inaczej dawno bym kupił taki. Tak więc się zastanawiam, czy jednak się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.01.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 jak dla mnie to coś blokuje swobodny przepływ, najpierw sprawdziłbym sitko na wejściu do podgrzewacza bo mogło się od razu na starcie zasyfić jakimiś drobinkami z instalacji...( takie coś często występuje przy rozruchu nowej instalacji...)a jakie ciśnienie wody z sieci ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 08.01.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Też mam kospela 15 KW i nie mam żadnych problemów z ciśnieniem "na wyjściu" . Mam również obejście i rzeczywiście jest różnica w ilości przepływu po ominięciu ogrzewacza ale przez ogrzewacz też w zupełności starcza . U mnie widać różnicę w zależności od temperatury dopływu . Gdy jest wstepnie podgrzana zwiększa się przepływ ( co zresztą widać na wyświetlaczu ) . Mam ustawione na wyjściu 42 st C i jest ok ( do tego odkrecam przy prysznicu jeszce ciutkę zimnej ) . Jedynie zdecydowany spadek ciśnienia czuć gdy są uruchomione inne punkty poboru w tym samym czasie ale nie na tyle by było to dyskomfortem ! Edytowane 8 Stycznia 2015 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts