Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usytuowanie domu na działce pytanie o możliwość wykonania.

Recommended Posts

Witam noszę się z zamiarem budowy domu, jestem już zdecydowany na projekt jest to AC Margot 30 stopni http://pracownia-projekty.dom.pl/ac_margo_30_stopni_ce.htm . Mam możliwość zakupu działki budowlanej ale tutaj właśnie pojawia się problem i moje pytanie czy podany wyżej dom zmieści się na tej działce dodam iż po prawej stronie domu planuje dostawić otynkowany garaż blaszany przylegający bezpośrednio do domu wymiar garażu 3mx5m, chciałbym wiedzieć jakie będą wymiary wolnej przestrzeni działki które ewentualnie pozostaną jeśli udało by się zmieścić ten dom na tej działce.Tutaj podaje link do działki http://olx.pl/oferta/dzialka-budowlana-CID3-ID5hxTw.html#7730bf2565

Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam.

Dla samego domu wymiary minimalne działki to 21x19,50. Dołóż garaż.

W prawie budowlanym musisz się odsunąć od granicy na 4 metry (ściana z oknami) lub a 3 (ściana bez okien). Również wtedy, gdy działka ma kształt trójkąta.

Pytanie gdzie przebiega i jaka linia zabudowy na tej działce. I ile musisz zostawić powierzchni biologicznie czynnej. A tego dowiesz się z warunków zabudowy o jakie możesz wystąpić. raczej nikt tu Ci nie pomoże, bo nie wie jak wygląda plan zagospodarowania na tym terenie.

Mapa nieczytelna.

Edytowane przez Nefer

- to co można wybudować na działce ( poza jej geometrią granic i innymi uwarunkowaniami ) określa Plan zagospodarowania przestrzennego dla danego terenu lub Decyzja o Warunkach Zabudowy. Są to podstawowe informacje "wpisane" w działkę / teren. Bez tych informacji tak naprawdę mamy "grę w ciemno".

Dobrze dzięki za poradę jutro udam się do Urzędu Gminy aby uzyskać te informacje.

- od tego należy zacząć:) aby nie było przykrych niespodzianek.

Mogę jedynie dodać, .że działka z uwagi na swój kształt nadaje się dla zabudowy ( w ramach Planu Miejscowego / Warunków ),

ale bardziej w oparciu o Projekt Inwdywidualny.

- podany " gotowiec " ( o ile linie zabudowy i iinne wpisane w działkę wytyczne nie stanowią inaczej ) wchodzi na styk, na garaż przycumowany do budynku szans raczej nie ma.

Pozdrawiam

Witam a więc tak obszar ten posiada plan zagospodarowania i poniżej podaje według mnie najistotniejsze dane z zapisu:

c) dla jednego obiektu (na nowej działce), powierzchnia zabudowana działki nie powinna

przekraczać 60% ogólnej pow. działki. W przypadku wymiany lub modernizacji istniejącej

zabudowy, uzupełniania istniejącego ciągu zabudowy, dopuszcza się przekroczenie wskaźnika

wielkości powierzchni zabudowy do 70% ogólnej pow. działki

h) dopuszcza się sytuowanie budynków w granicy własności pod warunkiem nie ograniczania

możliwości zabudowy i użytkowania działki sąsiedniej z uwzględnieniem stanu istniejącego i

projektowanego oraz w przypadku kiedy występuje wspólnota interesów właścicieli

nieruchomości dla łączenia różnego rodzaju zabudowy, w tym zabudowy mieszkaniowej,

usługowej i gospodarczej.

l) dla terenów ogrodzonych zaleca się cofnięcie bram wjazdowych na odległość min.

4,0 m od ogrodzenia

Czy na podstawie tych danych jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie z pierwszego postu? Czy jeszcze jakieś informacje będą potrzebne. Pozdrawiam.

... tak jak napisałem wcześniej - "gotowiec" mieści się na styk ( może w dwóch możliwych lokalizacjach ), ale w zagospodarowaniu działki nalezy jeszcze przewidzieć inne elementy zagospodarowania ( wraz z ich gabarytami i odległościami od granicy działki, czy pomieszczeń "na stały pobyt ludzi" ) jak:

zjazd drogowy, miejsce postojowe, szambo ( przy braku Kanalizacji Sanitarnej ), ... inne, stąd moja sugestja, ze jeśli "goto" mieści się na styk, a jescze są inne elementy zagospodarowania, to najkorzystniejsze jest przejście w Projekt Indywidualny i moze rezygnacja z rozłożystej parterówki.

Pozdrawiam:)

... myślę, że działka idealnie się nadaje dla Projektu Indywidualnego. Wpychanie na siłę "goto" na planie prostokąta w działkę o kształcie zbliżoną do trójkąta nie jest chyba do końca przemyślane. To dom powinien wynikać z potrzeb przyszłych użytkowników oraz z działki, nie odwrotnie :)

... przykład domu parterowego na planie dostosowanym do działki ( dosłownie ) : CF House, Valle de Yunguilla, Cuenca, Ekwador

Architect: Christian Calle Figueroa :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?32337-nowoczesne-domy-inspiracje&p=6732462#post6732462

jeśli macie syna niepełnosprawnego, to tym bardziej budynek powinien być wg projektu indywidualnego z dostosowaniem pomieszczeń dla funkcjonowania osoby niepełnosprawnej, począwszy od wejścia do budynku, a kończąc na dedykowanej łazience, czy sypialni.

Pozdrawiam

duszynskip :

... bez względu na Twoje decyzje dot. działki, projektu gotowego / indywidualnego, polecam tą dostępną publikację :

http://www.niepelnosprawni.pl/files/www.niepelnosprawni.pl/public/rozne_pliki/projektowanieBB21.pdf

pod kątem projektowania ... dla wszystkich zmagających się z trudami niepełnosprawności.

Pozdrawiam

Nie chcę się wymądrzać ale na jakiej podstawie twierdzicie że ten dom zmieści się na styk a z garażem to już wcale.Poniżej wstawiam proste rozrysowanie usytuowania tego domu wraz z garażem na tej działce dodam iż działka od czoła ma 35m lewy bok 45,5m a prawy bok 40m a całość działki 730m2.

http://zapodaj.net/1593da42b6edc.png.html

Dodane zdjęcie słabej jakości proszę wejść na podany link tam zdjęcie w pełnym rozmiarze.

Pozdrawiam.

usytuowanie na działce.jpg

Edytowane przez duszynskip