Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość warstwy kleju

rafaljezus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O tym chyba wiesz: ze powinienes podpisac umowe z wykonawca i niech fakturuje Ci to na 8% VAT na zasadzie: towar+robocizna.

Opcja kiedy Ty kupujesz materiał na 23% VAT i dogdujesz sie na robocizne z wykonawca na zasadzie "z reki do reki" i "bez faktury" niesie za soba kilka konsekwencji:

1 - nie masz zadnej gwarancji... jak Ci to zacznie pekac albo odpadac - szukaj wiatru w polu... nie ma wykonawcy

2 - popelniasz przestepstwo/wykroczenie skarbowe

3 - płacisz WIĘCEJ niż w przypadku, kiedy masz podpisana umowe

na podstawie cen ktore tu padly - przyjalem ceny robocizny i materiałów plus to co uznalem ze pewnie bedzie potrzebne: grunt, folia w plynie, tasmy, fugi... i wyszlo mi tak jak w tej tabeli: http://pliki.astrobud.pl/plytki.xlsx

a wiecej o zakupach "bez vat" pisalem w elewacjach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232082-Zakup-bez-VAT-(lewizny-i-kombinatoryka)-warto-czy-nie-warto

• 2 weeks później...
Nie chcę się wam wpychac w interesy ale w casto jest atlas mega progres z S1 rozpływny, sedniowarstwowy od 4-20mm. Używałem-polecam. Cena 45zł/25kg. Skała nie klej!

Rozmawialiśmy o nim na 1 stronie tego wątku. Na Jastrychy anhydrytowy stosowales? Jeżeli tak to jak tam się przygotowuje podłoże?