sherif 07.01.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam ! Mam w sypialni 2 - obwody oświetlenia, są one podpięte do włącznika schodowego przy wejściu. Przy łóżku mam drugi wyłącznik (ściagnięte z hotelu ), dwu przyciskowy, 1 przycisk jest jakby schodowy, drugi odpala lampkę do czytania. Problem w tym, że elektryk podpiął ten schodowy przy łóżko tak, że gasi mi tylko jeden obwód. Czy da się zrobić tak, żeby ten wyłącznik gasił 2-obwody nie dostawiając drugiej puszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.01.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Nie da się.Tzn. nie da się w sensie prostoty rozwiązania i rozsądnych kosztów.To tylko konsekwencja błędów na etapie planowania funkcjonalności instalacji. Każdy ma jakiegoś "wrzoda", którego nie przewidział na etapie budowy, więc się nie przejmuj.Musisz z tym żyć do najbliższego remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makrelnet 08.01.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam ! Mam w sypialni 2 - obwody oświetlenia, są one podpięte do włącznika schodowego przy wejściu. Przy łóżku mam drugi wyłącznik (ściagnięte z hotelu ), dwu przyciskowy, 1 przycisk jest jakby schodowy, drugi odpala lampkę do czytania. Problem w tym, że elektryk podpiął ten schodowy przy łóżko tak, że gasi mi tylko jeden obwód. Czy da się zrobić tak, żeby ten wyłącznik gasił 2-obwody nie dostawiając drugiej puszki ? A ile masz puszczonych żył pomiędzy 2 wyłacznikami? Musisz mieć conajmniej 5 żył i najlepiej 2 wyłaczniki schodowe. Wtedy dałoby się coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 08.01.2015 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A ile masz puszczonych żył pomiędzy 2 wyłacznikami? Musisz mieć conajmniej 5 żył i najlepiej 2 wyłaczniki schodowe. Wtedy dałoby się coś z tym zrobić. std, 3 zyly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 11.01.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Czy się da czy nie da. Tu tego nie ocenimy, wszystko zależy od przebiegu przewodów, sposobu połączeń, położenia sypialni (parter, piętro - w tym przypadku w miarę łatwo coś dołożyć nie prując ścian). Ja zastanawiam się nad celowością tych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 11.01.2015 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Czy się da czy nie da. Tu tego nie ocenimy, wszystko zależy od przebiegu przewodów, sposobu połączeń, położenia sypialni (parter, piętro - w tym przypadku w miarę łatwo coś dołożyć nie prując ścian). Ja zastanawiam się nad celowością tych zmian. To, że można instalacje położyć na nowo i pruć ściany to ja wiem Pytanie myślę, że było jasno postawione, nie dopisałem tylko info o kablu, ma 3- żyły. Kabel ten łączy główny włącznik z tym przy łóżku. Sens wg mnie ma, bo jak chcę zapalić światło "duze" to nie muszę biec do włącznika, podobnie ze zgaszeniem. Rozwiązanie typowe w większości hoteli. Nie przewidziałem tylko jednego, poprosiłem elektryka o położenie dwóch obwodów a wyłącznik schodowy jest na 1. Stąd moje pytanie, czy nie da się tego w prosty sposób jakoś przerobić: poprzez przepięcie, zmostkowanie, itd, bez kucia i dokładania przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 12.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 jak pisałem wszystko zależy od przebiegu i połączeń przewodów. czasem wystarczy tylko zmienić układ połączeń i ju. mam prośbę pisz jakoś sensownie. nie wiem czy tylko ja źle cię zrozumiałem, ale z postu 1 wywnioskowałem ze masz dwa wypusty ośw. ( żyrandol + lampka) i połączone w sposób jaki opisałeś w poście pow, (sensowne i logiczne) a po zmiana chcesz jednym schodowym gasić i żyrandol i lampkę. Teraz pyt. co rozumiesz pod pojęciem obwód: 2 sekcje żyrandola, czy 1 żyrandol 1 lampka. (tak na marginesie w elektryce pojęcie obwód to całkiem co innego niż punkt oświetleniowy(czyt. żyrandol, lampka nocna...) czy gniazdkowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 13.01.2015 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ok to moze prosciej. Mam jeden wlacznik schodowy, zapalajacy dwa obwody lampy / 2 sekcje zyrandola. Ten wlacznik jest polaczony kablem 3-zylowym z drugim. W drugim mamy do dyspozycji tylko "pol" wlacznika schodowego (jeden klawisz). Na dzis dzien moge tym drugim wlacznikiem zmieniac tylko jeden obwod/ jedna sekcje. Czy da sie przelaczyc tak, zeby tym drugim schodowym zawsze gasic to co jest wlaczone - jedna lub dwie sekcje na raz, tylko tak zeby potem dalo sie wlaczyc glownym wlacznikiem bez biegania i przelaczania tego drugiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 14.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 To już pisałeś w poście #6. Z opisu wynika że masz za mało żył we włączniku z lampką. Ale możesz zastosować przekaźnik bistabilny np BIS-402 i przerobić klawisze (obu włączników ) te załączające ten twój obwód na chwilowe, czyli jak w przycisku dzwonkowym. A i trzeba w puszce łączeniowej trochę (prawdopodobnie) pozmieniać połączenia i tak ułożyc zeby zmiescił się ta to jest opcja bez kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 14.01.2015 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 ok, w sumie racja, można by wyzwalać poprzez przekażnik i sterować z dwóch włączników.Dzięki za pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts