Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyłącznik schodowy - sterowanie 2 obwodami ?

Recommended Posts

Witam !

Mam w sypialni 2 - obwody oświetlenia, są one podpięte do włącznika schodowego przy wejściu. Przy łóżku mam drugi wyłącznik (ściagnięte z hotelu :) ), dwu przyciskowy, 1 przycisk jest jakby schodowy, drugi odpala lampkę do czytania. Problem w tym, że elektryk podpiął ten schodowy przy łóżko tak, że gasi mi tylko jeden obwód. Czy da się zrobić tak, żeby ten wyłącznik gasił 2-obwody nie dostawiając drugiej puszki ?

Nie da się.

Tzn. nie da się w sensie prostoty rozwiązania i rozsądnych kosztów.

To tylko konsekwencja błędów na etapie planowania funkcjonalności instalacji. Każdy ma jakiegoś "wrzoda", którego nie przewidział na etapie budowy, więc się nie przejmuj.

Musisz z tym żyć do najbliższego remontu.

Witam !

Mam w sypialni 2 - obwody oświetlenia, są one podpięte do włącznika schodowego przy wejściu. Przy łóżku mam drugi wyłącznik (ściagnięte z hotelu :) ), dwu przyciskowy, 1 przycisk jest jakby schodowy, drugi odpala lampkę do czytania. Problem w tym, że elektryk podpiął ten schodowy przy łóżko tak, że gasi mi tylko jeden obwód. Czy da się zrobić tak, żeby ten wyłącznik gasił 2-obwody nie dostawiając drugiej puszki ?

A ile masz puszczonych żył pomiędzy 2 wyłacznikami? Musisz mieć conajmniej 5 żył i najlepiej 2 wyłaczniki schodowe. Wtedy dałoby się coś z tym zrobić.

Czy się da czy nie da. Tu tego nie ocenimy, wszystko zależy od przebiegu przewodów, sposobu połączeń, położenia sypialni (parter, piętro - w tym przypadku w miarę łatwo coś dołożyć nie prując ścian). Ja zastanawiam się nad celowością tych zmian.

To, że można instalacje położyć na nowo i pruć ściany to ja wiem :)

Pytanie myślę, że było jasno postawione, nie dopisałem tylko info o kablu, ma 3- żyły. Kabel ten łączy główny włącznik z tym przy łóżku.

Sens wg mnie ma, bo jak chcę zapalić światło "duze" to nie muszę biec do włącznika, podobnie ze zgaszeniem. Rozwiązanie typowe w większości hoteli.

Nie przewidziałem tylko jednego, poprosiłem elektryka o położenie dwóch obwodów a wyłącznik schodowy jest na 1. Stąd moje pytanie, czy nie da się tego w prosty sposób jakoś przerobić: poprzez przepięcie, zmostkowanie, itd, bez kucia i dokładania przewodów.

jak pisałem wszystko zależy od przebiegu i połączeń przewodów. czasem wystarczy tylko zmienić układ połączeń i ju.;) mam prośbę pisz jakoś sensownie. nie wiem czy tylko ja źle cię zrozumiałem, ale z postu 1 wywnioskowałem ze masz dwa wypusty ośw. ( żyrandol + lampka) i połączone w sposób jaki opisałeś w poście pow, (sensowne i logiczne) a po zmiana chcesz jednym schodowym gasić i żyrandol i lampkę. Teraz pyt. co rozumiesz pod pojęciem obwód: 2 sekcje żyrandola, czy 1 żyrandol 1 lampka. (tak na marginesie w elektryce pojęcie obwód to całkiem co innego niż punkt oświetleniowy(czyt. żyrandol, lampka nocna...) czy gniazdkowy)

Ok to moze prosciej. Mam jeden wlacznik schodowy, zapalajacy dwa obwody lampy / 2 sekcje zyrandola. Ten wlacznik jest polaczony kablem 3-zylowym z drugim. W drugim mamy do dyspozycji tylko "pol" wlacznika schodowego (jeden klawisz). Na dzis dzien moge tym drugim wlacznikiem zmieniac tylko jeden obwod/ jedna sekcje.

Czy da sie przelaczyc tak, zeby tym drugim schodowym zawsze gasic to co jest wlaczone - jedna lub dwie sekcje na raz, tylko tak zeby potem dalo sie wlaczyc glownym wlacznikiem bez biegania i przelaczania tego drugiego ?

To już pisałeś w poście #6. Z opisu wynika że masz za mało żył we włączniku z lampką. Ale możesz zastosować przekaźnik bistabilny np BIS-402 i przerobić klawisze (obu włączników ) te załączające ten twój obwód na chwilowe, czyli jak w przycisku dzwonkowym. A i trzeba w puszce łączeniowej trochę (prawdopodobnie) pozmieniać połączenia i tak ułożyc zeby zmiescił się ta to jest opcja bez kucia.