rafalisko30 07.01.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Od kilku tygodni zastanawiam się, jaki rodzaj ogrzewania wybrać i w jaki sposób ocieplić mój domek. Na razie stanęło na następujących wnioskach: 1. Ściany z BK Solbet 24cm o gęstości 600 na zwykłej zaprawie cementowej, na to styro min. 20cm, możliwe że 25cm.2. Ocieplenie chudziaka na gruncie 2 x 5cm styro i 7cm wylewki.3. Ocieplenie poddasza 30, 35cm wełny4. Piec gazowy kondensacyjny + kominek z płaszczem wodnym, w całym domu ogrzewanie podłogowe.Będę bardzo wdzięczny za Wasze spostrzeżenia i wnioski, nawet te najbardziej krytyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 07.01.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 ad1 ściany z silikatu18cm ocieplone jak pisałeśad2 zbyt uboga izolacja, wyciułałbym miejsce na jeszcze trochę, jak masz ochotę na nieszablonowe podejście to poszukaj w okolicy może idzie u Ciebie dostać rdzenie z płyt warstwowych - prawie dwa razy lepsza izolacja od styro, Jak nie masz piwnicy rozważ płytę fundamentowa.ad3 rozważ strop lany, ja mam drewniany i niestety żałuje.Kocoł kondensacyjny i kominek z PW imho średnio, kominek potrzebowałby zbiornika buforowego/miejsca, rozważ zwykły kominek, zamiast pw i bufora, zrób mase akumulacyjną z ceramikiWszystko było przećwiczone na forum, staraj sie unikać schematu "bieda domku" krytego watą. Daj sobie czas na czytanie, zaoszczędzisz kupę kasy i wybudujesz domek energooszczędny, wygodny w utrzymaniu jednocześnie tani. Ucz sie na błedach innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts