Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór ogrzewania i izolacji, prośba o Wasze opinie

rafalisko30

Recommended Posts

Od kilku tygodni zastanawiam się, jaki rodzaj ogrzewania wybrać i w jaki sposób ocieplić mój domek. Na razie stanęło na następujących wnioskach:

1. Ściany z BK Solbet 24cm o gęstości 600 na zwykłej zaprawie cementowej, na to styro min. 20cm, możliwe że 25cm.

2. Ocieplenie chudziaka na gruncie 2 x 5cm styro i 7cm wylewki.

3. Ocieplenie poddasza 30, 35cm wełny

4. Piec gazowy kondensacyjny + kominek z płaszczem wodnym, w całym domu ogrzewanie podłogowe.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze spostrzeżenia i wnioski, nawet te najbardziej krytyczne.

ad1 ściany z silikatu18cm ocieplone jak pisałeś

ad2 zbyt uboga izolacja, wyciułałbym miejsce na jeszcze trochę, jak masz ochotę na nieszablonowe podejście to poszukaj w okolicy może idzie u Ciebie dostać rdzenie z płyt warstwowych - prawie dwa razy lepsza izolacja od styro, Jak nie masz piwnicy rozważ płytę fundamentowa.

ad3 rozważ strop lany, ja mam drewniany i niestety żałuje.

Kocoł kondensacyjny i kominek z PW imho średnio,

kominek potrzebowałby zbiornika buforowego/miejsca,

rozważ zwykły kominek, zamiast pw i bufora, zrób mase akumulacyjną z ceramiki

Wszystko było przećwiczone na forum, staraj sie unikać schematu "bieda domku" krytego watą.

Daj sobie czas na czytanie, zaoszczędzisz kupę kasy i wybudujesz domek energooszczędny, wygodny w utrzymaniu jednocześnie tani. Ucz sie na błedach innych.