majka8 08.01.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witajcie, jestem zielona jeśli chodzi o sprawy remontowe, więc chciałabym poradzić się bardziej doświadczonych osób czy mój pomysł jest możliwy do zrealizowania. Wymyśliłam sobie, że w salonie zrobię 10cm wnękę jak na zdjęciu poniżej.http://images70.fotosik.pl/498/071ecf6c23855f4bgen.jpgŚciana, na której miałaby powstać wnęka oddziela jedną klatkę schodową od drugiej i jest zrobiona z pustaków.http://images66.fotosik.pl/503/2f29e21e66d23787gen.png Czy istnieje możliwość, aby wykuć w takiej ścianie wnękę o głębokości 5cm (a drugie 5cm uzyskać nadbudowując resztę ściany kartongipsem?Czy jednak jest to zbyt inwazyjne przedsięwzięcie i jedyną mozliwością jest nadbudowanie ściany 10cm kartongipsem i w nim wycięcie wnęki? Z góry dzięki za radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anniia 08.01.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A ściana na pewno jest nośna? Wygląda to jak blok w konstrukcji żelbetowej....Jeśli to blok i jest to ściana nośna to na pewno potrzebujesz zezwoleń i przeliczeń czy nie osłabisz konstrukcji. Druga kwestia to fakt, że jeśli jest to blok to robiąc ściankę cieńszą, a ogradza klatkę schodową zastanów się czy na klatce nie będzie słychać wszystkiego co mówisz w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka8 08.01.2015 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A ściana na pewno jest nośna? Wygląda to jak blok w konstrukcji żelbetowej.... Jeśli to blok i jest to ściana nośna to na pewno potrzebujesz zezwoleń i przeliczeń czy nie osłabisz konstrukcji. Druga kwestia to fakt, że jeśli jest to blok to robiąc ściankę cieńszą, a ogradza klatkę schodową zastanów się czy na klatce nie będzie słychać wszystkiego co mówisz w salonie. Jestem zielona w tym temacie, więc nie mam pewności czy to nośna... To mieszkanie na ostatnim pietrze. Za tą ścianą jest mieszkanie sąsiada z innej klatki. Na zdjęciu widać małą szczelinę przez którą przenika światło. Spowodowane jest to tym, że moje mieszkanie jest wysunięte w stosunku do mieszkania sąsiada i metr ściany mojego salonu to ściana jego balkonu. Czyli nie obejdzie się bez pytań do dewelopera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 08.01.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Przez te ściany będziesz słyszała sąsiadów. Jeśli ją pocienisz, będziesz ich słyszała (i oni ciebie) jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 08.01.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Moim zdaniem prościej zrobić 10cm nadbudowę z kg - czy te 5cm ratuje Ci jakoś salon? Moim zdaniem niepotrzebne zamieszanie (zgody, hałas, nerwy...czy gra jest warta świeczki?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anniia 08.01.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 a przynajmniej do planów architektonicznych - ale raczej nie sądzę żebyś mogła naruszać ścianę, która dzieli Cię z sąsiadem- szczególnie że jest zdaje się z porothermu więc nie da za bardzo się wyciąć z niej 5 cm - to bardzo kruchy materiał jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inga_p 09.01.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zgadzam się, lepiej nie ruszać ściany nośnej i dodatkowo powodować, że będzie się niosło u sąsiadów i na klatce jeszcze bardziej niż zwykle - w blokach zawsze się niesie. A zamiast takiej wnęki nie lepiej byłoby zamontować jakieś zgrabne półki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polac 09.01.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Taką wnękę jeśli robić to tylko z, jak to napisała ana289 kg czyli płyt gips karton na konstrukcji z profili aluminiowych. Tracisz trochę miejsca w pokoju, ale nie tracisz nerwów i finansów.. Dodatkowo można wykonać takie same półki jak na zdjęciu (lub podobne), z tego materiału, tyle, że ich wykończenie będzie miało wpływ na przyszłe utrzymanie czystości. Ponadto możesz się pokusić o jakieś fajne podświetlenie typu LED, które dużo zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka8 16.01.2015 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Dzięki za rady Zrobię jak mówicie. Same półki będą już drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalendarium 19.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Zawsze możesz to obudować płytą regipsową, ale wtedy zmniejszysz sobie pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts