Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja rtv - multiroom

Recommended Posts

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, bardzo mi to pomogło i rozjaśniło co i jak i poco ...

jeszcze tak zapytam czysto toretycznie:

- może Pan jest zorientowany jakikabel (średnica daje się do listwy wyrównawczej ???)

- rozumiem że kamery podpisna się pod rejestrator a rejestrator pod switcha LAN czy multiswitcha żeby miec obraz wszedzie w całym domu (TV i komputery)

Co do średnicy kabla to nie wiem dokładnie. U mnie widziałem, że chyba były to kable fi4 mm2, ale mogę się mylić. Elektryk niech się wypowie.

A kamerki zwykle podłącza się do rejestratora, a ten do switcha LAN, żeby widzieć obraz w sieci i multiswitcha SAT aby widzieć go także na TV - potrzebne będą 1 lub 2 modulatory. Niektóre rejestratory mają dwa wyjścia video tzw. spot i drugie normalne (z menu) - ja mam tak u siebie na Signalu. Modulatory łączymy szeregowo z kablem z DVBT i podłączamy do multiswitcha. (Antena DVBT -> Modulator1 -> Modulator2 -> Multiswitch) - sygnały są "dokładane" do tego samego kabla.

Nie kolega nic nie pomylił. Ma to u siebie przećwiczone 5x :)

Z rejestratora wychodzi sygnał VIDEO i trafia do Modulatora :) Tu się zgadza i wszystko jest proste.

Ale celem Modulatora nie jest "pożeranie" sygnału VIDEO tylko przetworzenie go na sygnał RF (antenowy), stąd wyjście modulatora podłączamy do wejścia TV Multiswitcha. Niestety mamy tylko jedno takie wejście stąd. każdy (dobry) modulator posiada wejście i wyjście RF aby łączyć je szeregowo i aby móc na wejściu modulatora podać sygnał z anteny naziemnej, on do niego doda na wybranym (ustawialnym) kanale sygnał video z kamery (rejestratora) i wszystko razem wpuści do Multiswitcha po to aby móc to zobaczyć na każdym TV w domu :) Czy teraz jest już wszystko jasne?

AAA oki czaje ...

Jeszcze jedno - jak się steruje zdalnie takim rejestratorem ??? Zmienia podgląd z kamer, odtwarza nagranie za pomocą TV ??? (czy wymagane jest jakies dodatkowe okablowanie do tego) ???

Dobre pytanie :) Rejestrator sterowany jest zwykle pilotem... Na stryszku może być kłopot z odbiorem sygnałów z salonu ;P

Rozwiązuje to przedłużacz pilota. Można kupić bezprzewodowy, przewodowy, po skrętce, czy po kablu TV (z tej opcji bym chyba nie korzystał mając multiswitch i i tak mocno zapchany kabel sygnałami). Ja u siebie ustawiłem na jednym kanale kolejno co 5s wszystkie kamery a na drugim mozaikę ze wszystkich naraz i pilota olałem. Jak chcę coś przejrzeć idę na górę (serwerownię mam na piętrze) i oglądam na monitorze podpiętym pod rejestrator (i tak myszką lepiej się steruje niż pilotem) - Można też użyć myszki bezprzewodowej, nie wiem czy będzie działać, pewnie tak bo to linuxy zwykle są "pod spodem", ale nie wiem jak z zasięgiem. Może być kiepsko.

Opcje ustawienia obrazów zależą od tego co oferuje sam rejestrator. Niektóre mają tylko jedno wyjście.

Co do kamer to one przełączają się automatycznie, zwykle w menu można wybrać sposób przełączenia,na jakiej podstawie kamera decyduje o przełączeniu i zwykle można ustawić opcje obrazu osobno dla obrazu nocnego i dziennego. Wszystko też tu zależy od softu kamery i opcji w menu. Ale diody włączają się zwykle tylko gdy zrobi się ciemniej, nie świecą cały czas (diody w kamerach są widoczne - świecą delikatnie na czerwono)

• 2 weeks później...

Rodzi Mi się jeszcze jedno pytanie czy do talerza, anteny naziemnej, itd. (chodzi o kable bedące ponad dachem) mogą być to przewody w powłoce PVC ??? czy może należy użyć przewodów ziemnych ???

Mam również pytanie czy do instalacji RTV (sygnały z satality) sprawdzi się kabel RG6U Cu 1.16/4.8 (ekran alu) ? Ponieważ taki został połozony do każdego pokoju gdzie będzie TV ...

Na zewnątrz stosujemy kabel koncentryczny żelowany, czarny, specjalnie do takich zastosowań. Ja u siebie stosowałem: TRISET-113 PE żelowany. Standardowy kabel wewnętrzny niezbyt się nadaje bo rozsypie się szybciutko na dachu. W dodatku tego kabla zewnętrznego zwykle nie ma dużo więc nie warto tu kilku zł oszczędzać - wszak ma to być na lata... Przy przechodzeniu kablami przez dach pamiętaj aby je tak ułożyć aby miały luz - ale nie taki aby wiatr nimi po dachu majtał, oraz aby ściekająca po kablu woda nie wlewała się pod dachówki itp. Edytowane przez Smakor
literówka

• 3 years później...

Witam,

mam takie pytanie w temacie, jesli chodzi o multiroom, to rozumiem,że, te skrętki dodatkowe do komunikacji między dekoderami, to prowadzę od miejsca, gdzie jest dekoder główny, do routera i tak samo, od routera idę ze skrętką do miejsca, gdzie jest dekoder dodatkowy,tak?

Czyli inaczej, mówiąc, te skrętki będą mogły służyc i do komunikacji między dekoderami,ale i do odbioru internetu,tak?

Druga sprawa, myślę o rozdzielni multimedialnej 3x12 MSF RP 3x12 z Elektroplastu, coś takiego http://www.elektro-plast.com.pl/katalog.php4?k=359#prettyphoto[2013-002013-00]/1/ i sie zastanawiam, czy w tę rozdzielnię wcisnę, router z internetem,instalację antenową z multiswitchem i możejeszcze domofon?

pozdrawiam

Druga sprawa, myślę o rozdzielni multimedialnej 3x12 MSF RP 3x12 z Elektroplastu, coś takiego http://www.elektro-plast.com.pl/katalog.php4?k=359#prettyphoto[2013-002013-00]/1/ i sie zastanawiam, czy w tę rozdzielnię wcisnę, router z internetem,instalację antenową z multiswitchem i możejeszcze domofon?

pozdrawiam

Raczej nie zmieścisz. Powieś szafę rackową. W niej się pomieści wszystko.