Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Oj Jakub zaglądaj tu częściej bo doprowadzimy siłą :wink:

filipjak myślę że z tymi bramami to jest też tak. U mnie np. Jest tylko dwóch dealerów Wiśniowskiego i wystarczy że się umówią i nie spuszczą za Chiny ludowe. Kiedy takich dealerów jest więcej jest większe pole do popisu. Wykorzystałam wszystkie moje atuty :wink: i nie dało się nic więcej utargować (chyba słabe atuty :wink: )

BK co do doświetlenia wiatrołapu. Odpuściłam sobie, będzie światło sztuczne. Jak już pisałam wcześniej myślę że dobrym rozwiązaniem byłyby drzwi z szybami. Wyglądają ładnie i myślę że spełniły by swoje zadanie. Moje drzwi już mam są pełne bez szyb i są przepiękne :wink: Nie będę też miała drzwi do salonu więc nie widzę tu większego problemu.

I jeszcze pochwalę się wam że mam już dachóweczkę na budowie. :D

POZDRAWIAM

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wcześniej już pisałem o zmianach do projektu.

Między innymi mam okno (witrynę) zamiast wyjścia z salonu, za to na taras po prawej stronie mam duże wyjście. No i były problemy z dużym oknem w całości (3,5 m x 1,9) no i będę miał witrynę podzieloną na pół metra z prawej i z lewej i w środku 2,5 m. Kurna ... widok rewelacja :)

Nie mogę się doczekać, jak mi to zamontują. :) A to już za parę dni (weekend).

Poza tym zmieniła nam się koncepcja co do małej łazienki :) Będzie prysznic, nie będzie spiżarni.

No i z dużej łazienki wyleciał prysznic - nabierze przestrzeni, chociaż raczej nie można mówić o przestrzeni przy 7 m. :)

No i w trakcie budowy komin mi się przewrócił (wiatr) ... chociaż był zbrojony :) przewrócił część ścianki w kuchni :)

Pozdro

JB

No i mam pytanie ... jak myślicie .. jak mi miesiąc temu tynki chlasnęli na ścianę, to rozsądnie jest się w grudniu wprowadzać ???

JB

Witaj Jakubie :)

jak najbardziej rozsądnie

wprowadź się w listopadzie coby zdażyć choinkę przygotować i meble po kątach rozstawić :wink:

u mnie chłopaki od więźby twierdzą że dekarze mogą w poniedziałek zaczynać, zobaczymy. U mojego wykonawcy coś kiepsko z koordynacją, nie wiem czy przywiezie dekarzy czy nie

na razie wpadłam w panikę i koniecznie muszę załatwiać folie na początek tygodnia!

Dachówka zamówiona, okna zamawiam w tygodniu. Mam obawy co do zamawiania w firmie - firma zawsze przestać istnieć i wtedy jest kłopot z gwarancją, sama nie wiem. Nie wiem czy nie lepiej zamówić w fabryce.

MALINKA - nie boisz się okien trzymać na budowie? W Hestii ubezpieczają ruchome komponenty budowy - instalacje okna etc., ja z tego skorzystam

BK moja budowa jest pilnowana non stop :lol: :lol: :lol: Pilnuje mąż :cry: :cry: :cry: Córka się pyta kiedy tata wróci do nas??? :wink: A w przedszkolu opowiada że tatuś juz z nami nie mieszka :)

U mnie dekarz mógłby w poniedziałek ale niestety muszę czekać na niego w kolejce - myślę że około czwartku przyszłego tygodnia będzie. BK nie zapomnij o kominach bo dekarz chce mieć kominy wyprowadzone.

POdpisuję się pod powyższym. U mnie też, w związku z przewróceniem komina, był problem z dekarzami. Zostawili dach niedokończony, żeby murarze nie chodzili po dachówkach przy układaniu kominów.

Poza tym mam pytanie. Jak rozwiązaliście kwestię kominiarza ... właz, czy drabinki. I ile to kosztuje ???

JB

no właśnie u mnie będą kominy systemowe, więc murują tylko ściankę pod kominy, ale póki co kominów nie widać, a więźba jest stawiana. dekarze nie będą mogli zacząć dopóki murarze się nie wyrobią. Mój wykonawca jest strasznie chaotyczny , ma tyle roboty że się nie wyrabia, i nieraz mam 1-2 dni przestoju bo facet po prostu nie zamówił tyle ile trzeba albo nie zamówił na czas.

Ja chyba wezmę wyłaz - od 250 zł do 300, a przy okazji będę mieć doświetlenie stryszku 8) zrobili dwa strychy, z tym że dostęp do jednego z nich byłby nie z pomieszczenia tylko z salonu :o coś będą musieli z tym zrobić, jadę dziś na budowę żeby to obgadać.

A ile kosztuje najtańsze okno dachowe - żeby po prostu tanio ten strych doświetlić?

Witaj Myszkin,

Jak ktos chce namiary na pana od D08 to proszę na priva,

Pozdrawiam

Planuję zaczać budowę D08 wiosną 2005. Przeczytałam wszystkie posty i czuje się dużo mądrzejsza niż byłam :o , przestraszona mnóstwem problemów do rozwiazania :cry: , ale i ucieszona, że może mogę liczyć na pomoc :lol: . Czy mogłabym dostać kontakt do Pana z Lesznowoli?

Serdecznie pozdrawiam

Helicona

Kosztorys jest w pliku Exela. Nie wiem jak go przesłać poprzez forum. Dla wszystkich zainteresowanych - proszę o podpowiedź jak to zrobić lub adresy e-mail, żebym mógł wysłać w formie załącznika

Witaj Romanie,

bardzo podobają mi się zmiany, które wprowadziłeś. Czy mołbyś mi przesłac kosztorys swego projektu oraz wszystkie mozliwe rady jakich mógłbyś mi udzielić?? Moj adres

[email protected]

Bardzo z góry dziękuję

Serdeczne pozdrowienia

Helicona

Witaj, Helicona :)

najlepiej będzie jak wyślesz prywatna wiadomość do RomanaP,

Mam kolejne pytanie - nasz pan Stasiu (majster znaczy się) zaproponował żeby zasobnik wody był NA ŚCIANIE czyli na cegłach między wiązarami, na górze ściany, łączącej kibelek przy wejściu z kuchnią - czy to jest dobry pomysł - jak myślicie, mam wątpliwości. Ma to być zasobnik na 300 l, no i niby nie potrzebuje rewizji ani dostępu ani nic, ale mam obawy czy dobrze jest to tak umieścić - dostęp będzie mocno utrudniony no i nie wiem czy sa jakieś inne przeciwwskazania

Witaj Helicona. Fajny projekt wybrałaś a ile z nim kłopotów, ale i tak innego bym nie chciała :D

BK co do Twojego pytania to nie pomogę bo na razie nie wiem o czym mówisz może chłopaki lepiej doradzą bo są już dalej z budowaniem

Pisałam juz na Lubuskiej ale wam też opiszę:

Dzisiaj miałam komisję z banku. Nie uwierzycie ale cała wizyta trwała dwie godziny. Pan bardzo skrupulatnie przejrzał cały projekt. Odniósł to wszystko do tego co zrobione i do dziennika budowy. Posprawdzał każdy szczegół, łącznie z tym, że wkłady kominowe włożyliśmy o średnicy 150, a przecież wystarczyoby 130. Szok. Zarzucił kierownikowi budowy nierzetelne prowadzenie dziennika. Zażądał wszelkich pozwoleń i pozwoleń na zmiany. Czyli sprawdził każdą zmianę w projekcie czy mamy na to pozwolenie. Zaczęłam się zastanawić czy to czasem nie kontrola z Nadzoru Budowlanego bo coś mi się tu nie zgadzało. Nawet okna pytał jakie mamy czy drewniane czy plastikowe i sprawdził jak jest zapisane w projekcie czy aby czasem nie zmieniliśmy tego. Ach co tu dużo gadać powytykał jeszcze pare rzeczy, których banku wogóle nie powinno obchodzić . Naprzykład to czy na każdy materiał budowlany mam certyfikat jakości. Być może taka jest procedura, choć przy pierwszej transzy inny pan był u nas niecałe 5 minut. Mam nadzieję że tak długi protokół jaki napisał ten pan przyczyni się do szybkiej wypłaty transzy.

Pozdrawiam i życzę mniej skrupulatnych urzędników. :D :wink:

:o :o :o :o :o

u mnie wypłata transzy wygląda tak: "pani Małgorzato z fakturką przyszłam" Pani Małgorzata szykuje papiery, idzie po podpis, schodzi na dół na salę i jak jest odpowiednio wcześnie to transza jest za parę minut na koncie

Kontrole ? :o Z banku? Mam nadzieję że się nie doczepią - właśnie biorę czwartą transzę :lol: na instalacje elektryczne a w tygodniu zamierzam wziąć na CO - franki trochę poszły w górę ale na pewno beda dalej spadać więc nie chciałabym być w plecy, lepiej wybrać teraz, dać na jakąś lokatę czy po prostu kupić co się da.

Jak zacznę spłacać będą taniusieńkie :D mam nadzieję

Witam w ten pochmurny dzien.

MALINKA - troche mnie przestraszylas z tym "bankowcem". Mam nadzieje, ze u mnie nie bedzie takich problemow.

A swoja droga to naprawde chyba sie temu panu nudzilo. Moze to jakis niespelniony budowlaniec?

I jeszcze jedno przeciez to, ze w projekcie sa okna PCV a ty masz inne nie ma nic do rzeczy. Nie sa to w rozumieniu prawa budowalnego zmiany, ktore trzeba umiescic w dzinniku budowy. Przynajmniej tak mi powiedziala moja inspektorka nadzoru.

Witam Wszystkich Przestronnych :D :D :D ,

zaglądam tu od dwóch miesięcy, i Wasze uwagi są dla mnie bardzo pomocne. Będę tu teraz bardzo czesto zaglądać i liczę na Waszą życzliwość. Mając taką nadzieję, mniej boję się zaczynać. Dziękuję za życzenia. Wam z całego serca też życzę sukcesów i nieodległego zamieszkania w pięknym D08. Dla mnie tez jest to miłość od pierwszego wejrzenia jak ktoś wcześniej napisał.

Malinko, dlaczego nie jest to łatwy dom? Wydaje się taki nieskomplikowany?(oprocz dachu może) Trochę się martwię ponieważ przeczytałam, ze działka powinna mieć minimum 1500m , a moja ma 1000m. Co o tym myślicie ? Powinnam wybrać inny domek - np.piętrowy? :(

BK bardzo dziękuję za radę tak zrobiłam.

Pozdrowienia

Helicona

Dostałam kolejna transzę :D :D :D

Helicona nie bierz tego tak dosłownie myślę że nie jest wcale trudniejszy czy łatwiejszy od innych projektów. Myślę że sama budowa jest trudna i bardzo stresująca - dobrze wpływa na odchudzanie :wink: Warto jednak wypisać wszelkie zmiany przed pozwoleniem na budowe i nanieść je - będzie taniej i prościej. Masz ułatwione zadanie bo możesz przeczytać wątek i wypisać nasze zmiany a potem zastanowić się które odpowiadają Tobie. Poza tym już teraz możesz przewidzieć jakie koszty Ciebie czekają i w przypadku kredytu zastanów się dobrze nad każdą kwotą żeby później nie brakowało.

Minimalne wymiary działki według projektu to 27,5m x 23,93m także 1000m jest wystarczające.

POZDRAWIAM

My mamy 1100 m2. Wystarczy, ale mam na szczęście ustawną. Minimalne wymiary to chyba 27,5x24,2 m. My mamy 28,5 x trzydzieści kilka więc sie fajnie komponuje bo jest prawie kwadrat.

Poza tym idealnie pasuje do stron świata.

A co do zmian, to jeszcze miesiąc temu mieliśmy spiżarnię, a teraz nie mamy. Jest w jej miejscu prysznic :) Prawie jak w oryginale :)

Tak więc zmiany wychodzą też w praniu, ale nie ma się co pitolić. Jak mi się ktoś pod tym podpisze, to spoko :)

Pozdrawiam

Burek

Witajcie,

ja mam 23,30m na 44 m i w wersji bez małego tarasu muszę przenieść garaz. Wymyśliłam , że przesunę go za pomieszczenie gospodarcze nieco je skracając w liniii wschód zachód ale poszerzając w linii pólnoc południe do linii sypialni. Mam nadzieję, ze dostanę na to zgodę. Cały czas zastanawiam się nad zrobieniem poddasza użytkowego, ale nie wiem jaka to jest różnica w kosztach. Czy moglibyście mi przesłać drogą mailową kosztorysy? Jakubie czy ewentualnie mogłabym liczyć na zrobienie więzarów przez Twego Tatę? Czy mogłabym zobaczyć czyjeś podwarszawskie domy :oops: ?

Miłego weekendu wszystkim Przestronnym :D

Helicona

W sobotę wkopali mi szmbo - 2 komorowe po 9,5 m3 szt. - razem 3150 PLN. Trochę się grzebali jak powedział koleś, który to wkopywał, bo normalnie schodzi im jakieś 1,5 h, a u mnie "bawili" się jakieś 4 :)

Moim zdaniem i tak rewela :)

Pytanie. Czy cena to tak normalna, czy może przepłaciłem ??

JB