Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gadałem z facetem na temat VATu to powiedział, że on na 7% nie robi, bo to ponoć nie do końca OK, natomiast waty na montaż to może nie być :)

JB

P.s. Generalnie lubię ludzi, którzy rozumieją mechanizmy obrotu gospodarczego. Najlepszy tekst, jaki usłyszałem na temat WATy ;) to taki, że dawców jest dużo, a biorców nie ma :) No i nie zawsze można się dogadać.

Pozdrowienia dla MF :) WAL SIĘ NA RYJ ;)

Przepraszam, ale to takie moje małe pozdrowienia dla tych panów, co waty podnoszą :)

ja watów nie podnoszę ale płacę więc popieram Cię w pełni. co do tych 7%. Wiem że nie ma jeszcze wyjaśnień z MF. Orientuję się dośc dobrze w tym temacie. Ale w tym przypadku nie interesuje mnie to. Chcę kupić taniej i wiem że mam taką możliwość więc kupię u tego kto da mi taką możliwość. Ważne jest to co jest napisane na fakturze i wystarczy że ktoś chce sprzedać swój towar na 7% to i sprzeda. W ustawie jest jasno napisane usługi budowlane są na 7% więc nie kupuję bramy tylko usługe budowlaną. A to że przy okazji osobno dostaję dokument gwarancji na bramę to już inna sprawa. Myślę że jest to kwestia chęci. Bynajmniej do czasu kiedy tego nie zabronią.

Moja brama garażowa - od DAKO (Nowy Sącz) złoty dąb z wytłoczeniami, z napędem, ciąg 600 kg na coś tam, pilot 2 kanałowy, napęd NIECE (chyba :oops: czy NICE) ponoć niezły, 4900 netto, z VAT 22% wychodzi ok. 6 tys, trudno.

Moi wykonawcy to zamontują, oprócz budowania sprzedają okna i dają auta w leasing, poza sprzedażą filtrów do wody :lol: więc pewnie będą wiedzieć jak to się robi.

Żartuję. Studiuję wątek o oknach i będę przy nich docentować o montowaniu okien i bram, niech się wkurzają na babę, a co.

Motaż bramy - pewnie ok. 300-400 zł. Jakub - chcą cię naciągnąć z ceną montażu, we Wrocku chcą max 400 PLN. Cena napędu jest w twojej bramie OK, tylko sprawdź co to za napęd i jakie ma parametry.

Jakubie - nie przejmuj się, ja zawsze zaznaczam tekst który napisałam i CTRL C bo często mi wywala i każe mi się ponownie logować

To jest to o czym piszę. Logiczna interpretacja którą można zastosować jak ma się chęci. jednak takie pismo to tylko interpretacja kogoś. Ważne będzie to co powie MF. Jak na razie ich wyjaśnienia są bardzo ogólnikowe i nie zezwalają na to. Niestety nie mogą zabronić stworzyć umowy a potem faktury na usłgę budowlaną czyli na 7%. No niestety ustawa o VAT to bubel i dopóki go nie zmienią każdy urząd skarbowy będzie inaczej interpretował. Dlatego tak ważne jest to co jest napisane na umowie czy fakturze. Prosty przykład czy jeżeli firma która wykonuje usługę na 7% kupuje materiały do wykonania tej usługi np. gwoździe to powinna wystawiać fakturę osobno na wykonanie tej usługi a osobno na te gwoździe?? To byłaby bzdura dlatego też wysatrczy dobrze wystawić fakturę.

Moja cene bramy podawalem wczesniej. Jak widze wszystkie proponowane przez was sa drozsze. Sam nie wiem czym to jest spowodowane?

W sparwie Vat-u mam podobne zdanie jak Malinka - moge miec taniej to dlaczego nie korzystac. I co mnie obchodzi, ze sprzedawca moze miec z tego powodu problemy. Jego sprawa.

Co do bramy wjazdowej to dla mnie cena podana przez Jakuba jest za wysoka (klania sie niedoszacowanie kosztow budowy:-(( ). Na szczescie u mnie jest sytuacja podobna jak u BK - domek buduje sie na wsi i prezencja nie jest taka wazna. Wybiore tansze rozwiazanie. Brama rozwierana (do niej pozniej tez mozna dodac naped) 4 metry plus furtka - cena od 900 do 1500 zl za komplet (robiona z dwuteownika, okolo 30 wzorow do wyboru). Moze najpiekniejsze to nie bedzie ale swoja funkcje spelni.

filipjak - moja brama nie taka znowu droga - a będzie śliczna 8)

za parę tygodni powiem wam czy można DAKO polecać z czystym sumieniem czy nie :-?

Pokażę wam swój domek - zdjęcie niezbyt dokładne bo trochę niepotrzebnie obrabiałam, na razie tylko takie, powiedzcie jak wam się podoba. Od strony ogrodu (tzn czegoś co będzie ogrodem, to jest południowy wschód, drugi taras (ten pod kolumnami) jest od południa. Garaż od zachodu.

W tle panorama wioski - stary kościół pod którym jest pomnik żołnierzy niemieckich z 1 wojny, w ogóle wioska jest taka stara, historyczna, przed wojną tubylcy musieli być bardzo zamożni, bo domki poniemieckie takie całkiem całkiem.

Już się nie mogę doczekać przeprowadzki

http://foto.onet.pl/upload/13/79/_344834_n.jpg

BK - no te moje bramy tez wielkimi "koszmarkami" nie sa. Nie jest to pierwsza liga, ale jak powiedzialem swoja role spelnia :-)

Widze, ze domek ladnie zaawansowany. Planujesz przeprowadzke w tym roku? Bo ja mam nadzieje za miesiac zaczac zwozic mebelki. Juz nie moge sie doczekac (teraz mieszkamy "na kupie" z rodzicami i powoli zaczynam wariowac ;-) ).

Ogolnie dzisiaj rozpiera mnie pozytywna energia. Dzwonili z banku, ze kredycik przyznany (wprawdzie jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia zanim przesla pieniadze, ale najwazniejsze ze jest! ), fachowcy koncza klasc dachoweczke, znalazlem ekipe do kostki brukowej za 15 zl od metra i sama kostke za 29 zl (starobruk)! Jest niezle.

filipjak,

no co ty - zaczęłam w sierpniu, nie mogę wprowadzić się w tym roku chociaż bardzo bym chciała. Mieszkać mamy gdzie, ale marzy mi się ogródek - mój synek bardzo potrzebuje wybiegu, jak pies :p

gratuluję kredytu,

co do kostki - starobruk bardzo fajny - ja widziałam ten z IBF,

ale od nas niedaleko do kopalni granitu - można ponoć znaleźć kostki z jakichś odpadów za niezłe ceny,

czy już masz tynki wewnętrzne? czyli jednocześnie kładziesz dach i robisz instalacje?

my startujemy ze styropianem i dachem jednocześnie, w międzyczasie okna, no i drenaż, obsypanie, niwelacja. Płot. Drzewek pewnie nie zdążymy w tym roku zasadzić, chociaż bardzo chciałabym mieć już w tym roku na działce jakąś choinkę ...

Rozmawiałem z drugim kolesiem na temat bramy, jestem umówiony na jutro i tak:

Brama+kolorowanka+montaż - 5790 netto

Automat + montaż - 1480 netto

zaproponował też fotokomórki, które zapobigają zamknięciu bramy jak coś stoi w świetle - 170 PLN. Jak człowiek nie wie, że za 170 PLN można mieć taki bajer, to dobrze, że pan podpowiada.

Brama wjazdowa + montaż - 3680.

Największy hit - 12 % upustu i 7% VAT na całość.

Po prostu rewela.

Do zapłaty z tego co wyliczyłem, to będzie 6900 za garażową i 3650 za wjazdową.

Razem mniej o 2350 PLN ale mam dodatkowo fotokomórki w 2 bramach.

To rozumiem :)

Pozdrawiam i życzę mniej takich, co chcą w rogi ustrzelić.

JB

A co do otoczenia naszego domu, to ja mam aż nadto choinek. Żeby chatę wybudować, to wyciąłem jakieś 60 :) jak nie więcej :)

No i zostawiłem wszystkie, które nie były w obrysie. Generalnie mam las na działce :)

Pozdro

JB

P.s. BK - jak chcesz, to zapraszam, możesz sobie jedną wykopać :)

Żona wie co robi, żona ma zawsze rację.

Ja jestem na etapie szukania inspiracji i chyba rezygnuję z architekta - sama chcem zaprojektować wnętrze, tylko wtranca mnie się mąż niepotrzebnie :-?

jak macie jakiś przepis na wydłużenie doby, poproszę, bo mi nie starcza doby na pracę, dzieci i budowę - no i rozmyślania o koncepcjach wnętrza ...

BK - ech granit... Marzenia scietej glowy...

Sam material jeszcze jest OK. Wychodzi w sumie cos 5 zl na metrze wicej niz starobruk. Niestety nie znalazlem osoby, ktora by wziela za ulozenie takiej kostki ponizej 30 zl. A to przy moich 100 m2 daje juz spora roznice.

:-(

Jakub - porozmawiaj jeszcze z trzecim. Niewiele tracisz (czas) a mozesz sporo zyskac. Moze ktos inny zaproponuje lesze warunki? Sparwdzic zawsze mozna.