Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

emango, ja też jestem na początku drogi :)

Dużo wyzwań przed nami, ale sądzę, że warto. Widząc jak każdy opisuje swój domek, to już zazdroszczę, że mają ściany, podłogi ( czasem ciut za wysokie), że mogą powoli się przeprowadzać.

Malinka, ile po podsumowaniu wyniosły Cię ściany 3W ?

Bo miotamy się z czego wykonać domek. z każdym dniem inny pomysł, oszaleć można :o

Pozdrowionka dla Wszystkich

tab,

to zróbcie losowanie :lol:

ściana to ściana, z czegokolwiek zrobicie będzie OK, więc róbcie jak najtaniej. Niektórzy narzekają na beton komórkowy w środku - że akustyczny, a domek parterowy więc zróbcie cegły (czyli maksy) albo silikat i będzie OK - tanio i dobrze. Te wszystkie argumenty to reklama producentów, rozważcie za i przeciw i weźcie to co najtańsze :lol:

BK,

a czy możesz napisać, jak Ci idzie? Dzisiaj byłam u architekta, tak wstępnie omówić projekt i zmiany. Żeby coś konkretnego postanowić, muszę najpierw zdobyć mapki (geodeta i plan zagospodarowania przestrzennego od urbanisty). Jak widzicie, to naprawdę sam początek.

Jak kilka miesięcy temu pierwszy raz zajrzałam na forum, to BK dopiero zaczynaliście :) Czy można by Was kiedyś odwiedzić? Nie widziałam D08 "na żywo", a to pewno pomogłoby mi podjąć pewne decyzje co do zmian.

Pozdrawiam,

emango

BK, ale nie zawsze, co tańsze jest lepsze. Nie wiem czy w przypadku domu mozna brac co najtańsze - to moje zdanie. Bo np. dach jak dach, a dlaczego ludzie nie kładą prawie niczego innego jak dachówka? Przecież do najtańszych nie należy.

Ale, to przecież nie spory na miejsce.

A losowanie.... niezłe by było :D - gdyby to było takie proste.

Pozdrowionka

tab, emango - wierz mi - będzie ci się równie dobrze mieszkało w maksach jak w betonie komórkowym z szarego betonu. Jeśli ceramika, to bierz maksy, bo najtańsze - nie szkoda ci paru tysięcy?

Albo silikaty - ale musisz porządnie docieplić.

mnie przekonały właściwości akustyczne silikatów - nie przepuszczają dźwięków, no i to jakie są ciężkie, solidne. Dom z takich ciężkich i twardych cegieł MUSI być trwały. No były dwa razy tańsze niż PTH ...

polecam ceramikę albo silikaty

- ale nie kupujcie tych markowych, najdroższych, bo naprawdę szkoda pieniędzy - lepiej je wydać na lepszy beton czy izolacje.

zapraszam serdecznie na moją budowę - tylko mówcie kiedy.Ja tam będę w tygodniu ale nie wiem kiedy lub za dwa tygodnie w weekend

Pozdrawiam

Malinka, ile po podsumowaniu wyniosły Cię ściany 3W ?

Bo miotamy się z czego wykonać domek. z każdym dniem inny pomysł, oszaleć można :o

Pozdrowionka dla Wszystkich

Trudno dokładnie powiedzieć : cegła 20.000; rozbocizna 10.000; ale do tego trzeba doliczyć jeszcze szersze fundamenty - kilka tysiączków napewno. Nie liczę tu ocieplenia bo przy normalnej ścianie też musisz je dać. W każdym razie wełna to około 3000 jak dobrze pamiętam. Pamiętaj jednak że kładąc strukturę, malowanie i ocieplenie to też wyniesie cie to oponad 20.000. Jak ktoś robił to niech powie ile to kosztowało.

U mnie jest cegła ceramicz.24,5+wełna12+pustka+cegła klinkier.12. Mam nadzieję że dzięki temu oszczędzę na ogrzewaniu no i zaletą jest to że mam elewację na lata. Ale prawdą jest to że kosztuje to dużo choć trzeba by porównać z innym rozwiązaniem. Ale czy warto budować z najtańszych materiałów? Tego nie jestem pewna.

:)

Dostałam pierwszą wycene robocizny. Ekipa chce 20.000 bez więźby. To cena bez negocjacji, a sądzę, że takowym będzie podlegać.

Kolejne "castingi" za parę dni.

Ekipa oczywiście z własnym sprzętem, mnie ma nie obchodzić koparka, betoniarka czy inne rzeczy.

Wiesz, to za mało informacji żeby ocenić czy mało czy dużo

czy w cenę wchodzi:

ścianki działowe

ocieplenie

izolacje (dysperbit, kubełek, i ocieplenie fundamentów (u nas styropian)

drenaż

pokrycie dachu (czyli dachówka, folia, etc)

rozprowadzenie kanalizacji pod wylewką (chudziakiem)

wyprowadzenie mediów (czyli rura do szamba, wody, peszle do bramy i do furtki na domofon etc)

cała masa innych rzeczy które w umowie można szczegółowo zawrzeć

U nas to wszystko plus zrobienie dachu (bez więźby) 21 tys

ale jeszcze się ze wszystkim nie wyrobili :evil:

to poczytaj wątki w Lista Płac wykonawców - można się tam sporo dowiedzieć. Grunt to dobrze spisana umowa.

Aż się boję myśleć co by było gdyby nie umowa spisana z naszymi budowlańcami - teraz jest problem a byłaby tragedia

spisuj umowę z każdym drobiazgiem, czytaj to forum, i bądź skrupulatna w rozliczeniach, to może unikniesz oszustwa i naciągania.

I nigdy nie dawaj nikomu kasy z góry, tylko małe zaliczki. Jak się spotkamy to ci opowiem wszystkie horrory ...

Już współczuję - nie chciałabym ponownie przechodzić przez budowanie stanu surowego - ja już mam dosyć, następny dom będzie z płyty OSB w dwa dni

BK,

na pewno wysłucham Twoich opowieści i zmagań.

Hmm, ktoś powiedział by się uczyć na cudzych błędach... bo taniej ;)

Ale na powaznie, jasne, że kasa z góry nie wchodzi w rachubę, logiczne myślenie mi na to nie pozwala. Ile się słyszy, że wykonawca wziął kasę i tyle go widzieli.

No i mam problem... :(

Dom jest za szeroki na moją działkę. Zasugerowałam się minimalnymi wymiarami działki. Moja działka ma 29,45 metra. Dom 20,5 m. Zachowując odległości (4m od sąsiada, 5.5m od ulicy), brakuje mi ... 45 cm!!! Załamałam się. A nawet się zastanawialiśmy, co tu zrobić, żeby garaż poszerzyć. Teraz w najlepszym wypadku będziemy go ... zwężać. Trudno. I tak jest podobno ciasnawy na dwa samochody :( Ale i tak jestem zła. Szukałam nawet innych projektów. Ale co tu dużo mówić, żaden mi tak nie podchodzi.

Emango, a nie możesz w łazience mieć luksferów zamiast szyby? Wtedy odległość zmiejszy sie do 3,5 metra. Tylko nie wiem, którą stroną, czy garażem czy właśnie łazienką przylega do ulicy, ale w sumie to i tak bez znaczenia, bo garaz nie ma okien, więc nie musisz mieć 4 metrów.Więc jak minimalna odległośc będzie własie 3,5 metra i te 5,5 od ulicy to zyskujesz 0,5 metra. ALe namieszałam :)

U nas tez pojawił sie problem, bo dopiero kilka dni temu wyszło, że nasz działka jest węzsza z przodu i szersza o dwa metry z tyłu, taka trapezowata. I jeszcze sami nie wiemy czy będziemy mieć okno czy luksfery w oknie łazienkowym. Moja mama skwitowała to tak: odbiorą budynek, a potem sobie te luksfery na okno wymienicie :) I jak tu żyć zgodnie z prawem?? :o

Pozdrawiam

Hmm, ale chyba będzie brakować pięciu centymetrów :)

tab, no coś Ty! Nie przejmuj się stylem. Ja sama chodzę od kilku dni tak bardzo rozemocjonowana, że aż się znajomi ze mnie śmieją :)

Wiesz, zupełnie o tych luksferach zapomniałam. A to może być dobry pomysł! Od ulicy mam garaż. Łazienkę od sąsiadów.

o ludzie.... chyba się zaczęło... Mam permanentny ścisk w żołądku! :-?

Emango, głowa do góry, nie ma się czym martwić.

nie było zmartwień, to się budowy zachciało :D

A co do luksferów, to jest tyle pomysłów by wkomponowac je do łazienki, mogą byc raz, że w oknie ( zamiast szyby :) ), a po drugie z luksferów można fajną kabinę prysznicową zrobić. Kilka dni temu BK załączyła parę fotek na ten temat http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39593