Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

No więc ja się bardzo mocno zastanawiam.

Drugim mocnym kandydatem (kandydatką) jest Klementynka.

Jest to bardzo funkcjonalny dom, w zasadzie nic w nim nie trzeba zmieniać, jest wszystko tak jak trzeba.

ci którzy domek budują mówią o dużej ilości ścian, fundamentów - parterówka.

Ja chciałabym zastosować wiązary dachowe mitek - oczywiście pod warunkiem że będę budować taką parterówkę - co mogłoby pozwolić na odchudzenie fundamentów (taka więźba jest lekka) i oszczędności na stropie (dolny pas wiązara = strop), bez żadnej opcji poddasza użytkowego.

Sporo osób buduje ten domek - zadzwoń do biura sprzedaży projektów muratora, moze podadzą namiary na inwestorów którzy kupili i budują.

Mnie podoba się oddzielenie strefy dziennej od nocnej, ustawienie tarasu, możliwość przejścia z pomieszczenia gospodarczego na taras (pranie!), fajny salon. Mówią że jest on nieustawny - ja zabudowałabym jedną ścianę tam gdzie jest otwarta przestrzeń, obok kominka, dałabym tam meble.

Dach troche skomplikowany.

Czy liczyłaś koszty budowy tego domu?

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczynam budowę dopiero w maju. Fachowiec wyliczył robociznę na 31.000 do więźby. W tym 3 warstwowe ściany. Cegła ceramiczna wyniosła mnie 9000, dach wyceniono na 15.000 (materiały-ceramika)). Klinkier kosztował mnie 13.000. Co do wykończenia jeszcze nie mam rozeznania. Mam zamiar zamknąć się w 250.000zł. Uważam, iż jest to bardzo praktyczny projekt. Kominek przeniosłam ze środka salonu na ścianę gdzie jest wejście do małej łazienki. Wejście zrobię z holu wejściowego. W ten sposób uzyskam przestrzeń. Uważam, iż przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego jest bardzo korzystne.

Bylam wczoraj w D08 w środku, jest super, idealny dla mojej rodziny.

Zmiany jakie widziałam i jakie zrobię

- przedłużenie dachu żeby był zadaszony taras, co za tym idzie - powiększenie tarasu, wtedy ponoć dach jest prostszy do zrobienia. ( ale większy :( )

- wejście do małej łazienki z hallu, piec CO w hallu

- likwidacja tej małej ścianki na któej w oryginale jest kominek, przeunięcie kominka na miejsce gdzie były drzwi do tej łazienki w oryginale - skoro za plecami kominka będzie piec i komin, to chyba jest to najlepsze miejsce na komin od kominka, wtedy pokój jest naprawdę większy.

No i podwyższenie wysokości pomieszczeń - z uwagi na rolety w oknach.

Jakie okna będziesz robić - ze szprosami czy gładnie? Białe czy drewnopodobne? Bo pan miał ze szprosami, drewniane (musiały być potwornie drogie) gładkie chyba będą za jednostajne, sama nie wiem.

Napiszcie czy też takie zmiany u siebie macie.

Przy okazji dziękuję wszystkim osobom które przesyłały mi informacje na temat tego domu :D

Okna planuję gładkie, wydaje mi się że szprosy są teraz modne a moda przemija. Jeżeli chodzi o kolor to chciałabym naturalne drewno ale nie orientuje się w kosztach. Ściany będę miała z klinkieru w kolorze piaskowym więc drewniane będą pasować. My zlikwidowaliśmy komin ten ze środka salonu od kominka i przenieśliśmy go do pomieszczenia gospodarczego. Tam chę mieć piec a od strony zewnętrznej na tarasie planujemy wybudować kominek-grill (zlikwidowałam okienko od pomieszczenia gospodarczego i drzwi wyjściowe na tars i w tym narożniku będę miała gril) wyjście na taras bedzie na wysokości okna.

Jeżeli chodzi o podwyższenie to planujemy dwa rzędy cegieł w góre. Widzieliśmy dom bez podwyższenia i wygląda dziwnie.

Pomysł z dachem wydaje się ciekawy, jeżeli dobrze to sobie wyobrażam. Szkoda że nie pomyślałam o tym wcześniej.

Jeżeli chodzi o kominek to też przeniosłam go na ścianę gdzie w projekcie jest wejści do małej łazienki.

Zajrzyj na stronę Sondaże, tam jest nieśmiertelna dyskusja - z jakiego banku kredyt, było tych wątków kilka w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, jak się przebijesz, to coś wyczytasz. Albo poszukaj stron kilku banków, wpisz swoje dane, doradcy sami do ciebie zadzwonią.

Wydaje mi się że najlepsze ofery mają BPHPBK, GE, MultiBank, mbank, PKOBP, Nordea, BZWBK, Nykredit, i jeszcze parę innych.

Problem polega na tym że moja działka ma 3,3ha i jest to grunt rolny. Na taką działkę jest problem z ustaleniem hipoteki, dlatego wiele banków wogóle nie kredytuje takich inwestycji. Rzeczywiście w PKO BP i GE nie robią takich problemów choć to też zależy od oddziału czy agenta.

Ostatecznie podjęłam już decyzję i biorę kredyt w PKO S.A. Indywidualne warunki, zaufanie do banku i profesjonalność pracowników (bynajmniej w moim oddziale) przekonały mnie.

Wiele banków oferuje niewielkie koszty dodatkowe lub ich brak ale po wyliczeniu wszystkiego wyszło mi że na samym oprocentowaniu zarabiam około 40.000zł przez cały okres kredytowania.

Z pozdrowieniami MALINKA

Też będę budował D08 (w okolicy Ożarowa Mazowieckiego). Z czego budujecie ściany zewnętrzne? Mam w projekcie 24 cm BK + 12 styropian. Wydaje się to trochę dziwne połączenie BK, który ma oddychać - tworząc korzystny mikroklimat i styropian, który zamknie dopływ powietrza. Chyba trochę się to kłóci. Zastanawiam się, czy nie wystarczy BK 36 cm. Co o tym sądzicie? Czy ściany zewnętrzne mogą/powinny być Waszym zdaniem z BK odmiany 400 (najcieplejszej, ale o najgorszych parametrach "ściskania")? I jeszcze jedno, z czego stawiacie (postawiliście) wewnętrzną ścianę nośną? Nie ukrywam, że nie odpowiadają mi ściany szkieletowe, ale chciałbym zostać przy szerokości 12 cm.

Witam,

też chcę budować D08.

We Wrocławiu i okolicach jest ich kilka. Ten który widziałam, jest zbudowany z pustaków keramzytowych, jednowarstwowych w zamyśle producenta, ale docieplonych wełną, co daje przenikalność cieplną na poziomie 0,2 - czyli bardzo ciepła ściana.

Projekt bez większych zmian, tylko powiększony dach o zadaszenie nad tarasem - więcej dachu ale wtedy jesgo konstrukcja jest prostsza.

Domek prezentuje się bardzo ładnie, ale wymaga dużej działki.

Zmiany w środku to rezygnacja z kominka na środku salonu, przesunięcie go na ścianę graniczącą z łazienką - powiększa to salon.

Mnie przeraża koszt dachu - myślałam o wiązarach dachowych Miteka, ale ich koszt wyjściowy jest 27 tysięcy :evil: plus dachówki plus cała reszta.

Jak zrobiliście dach - ja nie chcę poddasza użytkowego, jak nie wiązary to zwykła więźba, może nawet belki stropowe odsłonięte w salonie, ale nie wim czy da się zejść poniżej 45 - 50 tys za dach.

CO do BK, to chyba przesada z tym oddychaniem - jest to bardzo popularna ściana, oddychanie zapewnij poprzez dobrą wentylacją, np. z odzyskiem ciepła, a ściany można tanio i porządnie wybudować z polskiego betonu komórkowego.

TAK!

wprawdzie jeszcze go nie mam, ale zamówiłam, już nie będę rezygnować, nawet złożyłam prośbę o zgodę na zmianę dachu, położenia kominka, etc.

Jak dostaniemy - idziemy do architekta!

Już się nie mogę doczekać.

Jak zaawansowanie budowy u ciebie - cioś już jest, czy dopiero się projektuje i czeka?

Bo ja zastanawiam się jeszcze nad wyborem materiału, widziałam ostatnio domek z keramzytu, myślę że to dobry materiał.

Pozdrawiam

Beata