Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Co za niespodzianka! Tyle nowych wypowiedzi :) Bardzo Wam zazdroszczę. Nasz projekt wciąż u architekta, bo już na tym etapie musimy zdecydować się (tzn. tak jest najprościej) na rodzaj oczyszczalni ścieków (czyli już trzeba podejmować decyzje :) ) i też na pompę ciepła (bo na taki rodzaj ogrzewania się zdecydowaliśmy). Pan ma to wszystko ładnie na projekcie zrobić.

Mam też zmiany w domku; może jakoś zeskanuję i tu wkleję. Powiem tylko, że mam powiększone pomieszczenie gospodarcze o 4 m2 - z czego się bardzo :D

Poza tym chętnie bym pisała o Przestronnym, ale jeszcze nie mam o czym :(

Ale gorąco pozdrawiam i zapewniam, że śledzę Forum baaardzo uważnie i z entuzjazmem :roll: :roll:

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie po przerwie,

Ja też ruszyłem z pracami w domu i na działce. W marcu uruchomiłem pompę ciepła, od dwóch tygodni jest u mnie "glazurnik" - łazienka, podłogi w salonie i korytarzach oraz garaż, jestem w trakcie rozprowadzenia wody z rynien (drenaż). Wczoraj zresztą popracowałem sobie na działce do zmierzchu - ustawiłem, podłączyłem i zasypałem już jedną studzienkę osadnikową. Oj wieczór był bardzo chłodny. Innymi słowy znowu zaczęło się kręcić.

Po zimie zalało mi trochę studnię - musiałem spompować sporo błota. To jest jedna z niewielu rzeczy, którą mi spartolili. Ale jeszcze jedna drobna poprawka (była już jedna) i powinno być w końcu dobrze.

My już po rynnach - zrobione :)

Dach skończony - jest śliczny, podbitka i deska czołowa pięknie pomalowane na złoty dębik :)

tynkować chcemy żeby móc bezstresowo skończyć drenaż (żeby na potem tynkarze nie zachlapali żwirku :) )

Bardzo ważne pytanie - kto z was robi drzwei między częścią dzienną a sypialną? takie drzwi dobrze oddzielą ale też trochę zajmą miejsca, ten korytarz i tak nie jest za duży. Może drzwi rozsuwane - takie łamane na pół?

I jakie macie pomysły na przechowalnię drewna na kominek? my chcemy zbudować jakąś wiatę - tylko nie wiem czy lepsza okrągła czy dłuższa (zasłoniłaby nas od sąsiada :p )

Zmiany jakie mamy zaplanowane i oczywiście uwzględnione w projekcie.

Brak okna balkonowego, okno tarasowe zamiast zwykłego.

http://foto.onet.pl/upload/43/71/_462095_n.jpg

BK, a chałupkę masz bardzo oki. Całkiem inne wrażenie jak zobaczyłam Twój dom, bo przeraziłam się widząc 'wielkość' fundamentów. Ale wiem, że to tylko wrażenie.

My też powiększyliśmy (narazie w projekcie :( ) pomieszczenie gospodarcze w stronę tarasu. Poza tym mam kilka innych zmian i jak uda mi się jutro coś zeskanować, to wstawię tu, żebyście mogli popatrzeć...

Poza tym mamy lustrzane odbicie tego projektu i muszę się do niego przyzwyczaić, bo ten projekt podstawowy bardzo mi się opatrzył i wrył w świadomość :roll: Ale ... damy radę!

Poza opisanymi zmianami, mam jeszcze wolna przestrzeń (5m) nad salonem (zmieniona konstrukcja więzby dachowej).......

a było to we wrześniu 2004

PawelP - czy tu jeszcze zaglądasz...?

jeśli tak a masz ochotę coś więcej napisać.....

będę wdzięczny....

o zdjęcia nie śmiem nawet prosić....

Pozdrawiam

BK - dzięki za maila

PawelP - dzięki za odpowiedź (nie byłem pewien czy tu jeszcze zaglądasz)

Interesuje mnie jak masz rozwiązane "podwyższenie" w salonie. Na czympolega zmnana w konstrukcji więźby? czy pozostały wiązary czy może klasyczna...

No i jak takie podwyższenie wygląda od środka bo przecież nad salonem powierzchnia dachu ma sporo załamań...

Czy przestrzeń salonu jest przecięta więźbą w miejscu gdzie powinien być sufit a wyżej pusto aż do dachu?

No i co z ociepleniem, oświetleniem....

Oj tych pytań wiele .... a gdyby tak kilka fotek Twojego salonu.... :D

Mam upatrzoną działkę - pod przestronny idealna - takiej przecież cały czas szukam, ale póki-co-właściciel twardy jest skubaniec, niby sprzedać chce ale ceny nie chce powiedzieć...... ja czekam.... o rany.... może pod koniec maja coś drgnie.... mamy się spotkać....

Pozdrawiam

Witam,

Ciesze sie ze tu dotarlam.Najpierw spodobal mi sie ten projekt,a wowczas zdecydowalismy sie na budowe domu.Obecnie jestesmy na etapie zakupu upatrzonej dzialki i marzy mi sie na przyszla wczesna wiosne budowa.Jak przystalo na debiutantke mam ochote zadreczyc Was pytaniami i skorzystac z Waszego doswiadczenia.

1.Z czego korzystnie jest wybudowac dom?(koszta budowy ale rowniez pozniejszej eksploatacji) Czy rzeczywiscie wystarczy 1 warstwa Ytonga lub keramzytu bez ocieplen?

2.Jak roznia sie koszta budowy Ytongiem, keramzytem,c ceramiczna,czy suporexem z dodatkiem ocieplenia(2w)?

3. Czy jestescie zadowoleni z ogrzewania podlogowego,warto w nie inwestowac?

4.Jak bede miala gaz z sieci,czy powinnam jeszcze w cos zainwestowac,by zmniejszyc pozniej rachunki?

Pytanie do PawlaIP :

Czy rozwazales z zona zostawienie garazu,zmniejszenie jego gabarytow i wcisniecie tam gabinetu dent. z poczekalnia?O ile to drozsza sprawa i czy wykonalna?

Witaj Kasiam

ten wątek stał się już chyba moją obsesją....

osobiście to nie mam jeszcze ani działki ani projektu...

no ale swoje typy mam :wink:

żeby mi się nic nie pomieszało robie na podstawie tego wątku zestawienie - taka tabela w którą wpisuje wszystko co zrobili do tej pory budujący przestronnie.....

jak skończę (pewnie dopiero w maju :wink: ) to Ci wyślę emalią

a tak z ciekawości - gdzie Twój przestronny wyrośnie?

Czesc

Jestem z okolic Bydgoszczy.

Milo z Twojej strony,tabelke tez zrobilam:kto z czego buduje,czym sie grzeje,itp. Mozna oszalec od natloku informacji ,ale i tak ciagle mi malo.Niech mi ktos powie zbuduj z tego,tamtego nie kupuj,to poslucham,ale to za proste.Gdybys mial jakies wyceny, ktore krazyly po mailach z checia skorzystam.Obecnie mam fajnie bo jestem caly czas w domu,nie pracuje,wiec czytam i wymyslam.Ale tak do lipca..,bo wtedy urodze i bedzie kociol.

Jesli masz czyjes kosztorysy,prosze przeslij:[email protected]

pozdrawiam

Długi weekend na budowie, spędzony na porządkowaniu budowy i czyszczeniu rowu melioracyjnego (tymi ręcami ...) pełnego pokrzyw, jeżyn, butelek po piwie, puszek po konserwach, paczek po papierosach etc.

Mamy już za sobą pierwsze obiady na tarasie, taras jest super, wszystkim polecam takie zadaszenie, jakie mam ja - duże, na całą szerokość tego tarasu, wtedy nie zacina deszcz, można cały dzień siedzieć, cieszyć się ciepłą pogodą pomimo deszczu. Byli u nas znajomi z 8-miesięcznym niemowlakiem któremu rozłożyli kołdrę na betonie i styropianie na tarasie i też mimo wczorajszego deszczu maluch z nami imprezował :D

Domek jest super - dzieci biegały z tarasu na podwórko, po domu, było ekstra.

Nie mogę się doczekać przeprowadzki.

Co do tarasu - robimy całość z płytek, i ten pod dachem, i ten od strony dużego okna.

Zwracam uwagę tych którzy jeszcze nie wybudowali, żeby zrobić projekt kuchni i łazienki przed wymurowaniem ...

U mnie okazało się w projekcie kuchni że nie mogę powiesić szafek wiszących w narożniku bo się po prostu nie zmieszczą - za blisko okno od ściany, a okno powinnam była zamówić podzielone na 2 części - tak jak ma Roland, bo inaczej, jeśli zlew jest pod oknem, to nie można otworzyć okna ze względu na kran :-?

dobrze że ten projekt robię teraz, to jeszcze przesunę dziurę na drzwi między kuchnią i pomieszczeniem - żeby były 80-tki

Wczoraj zobaczyłam na komputerze swoją kuchnię, ejst super. Najprawdopodobniej będzie z jasnego mdfu, w kolorze dąb bielony, ściany zrobię brązowe (ciemniejszy odcień, może zbliżony do złotego dębu), zastanawiam się nad podłogą - czy ciemna?

BK,

czy robiliście jakieś zmiany, że okno jest za blisko ściany i nie masz jak szafek zawiesić?

Patrzyłam przed chwilą do projektu i odległość okna od ściany to 58 cm.

Spojrzałam na zdjęcia Rolanda i u niego szafki wiszą.

My będziemy mieć inny problem, gdzie umieścić lodówę, bo z lewej strony nie wejdzie, gdyż drzwi od pomieszczenia gospodarczego mamy maksymalnie przesunięte pod ścianę i nie ma miejsca by cokolwiek postawić. Chyba będę musiała 'ściąć' szafkę, by w ogóle tam stała.

Ale wszystko do obmyślenia.

Na razie czekamy na ekipę, która w przyszłym tygodniu będzie stawiać ściany fundamentowe.

BK, na co jeszcze zwrócić uwagę, w ogóle WSZYSCY MIESZKAJACY udzielcie parę rad i uwag dopiero zaczynającym, dzięki.

Pozdrowienia