Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm

może i ja pomyślę o pracy w domu ...

ale ja przewidziałam gabinecik za salonem - wystarczy dla petentów (kiedyś uczyłam angielskiego, jestem tak wkurzona koniecznością płacenia podatków że niewykluczone że wrócę do szarej strefy ...

i będę miec święty spokój pracując na wiosce jako Pani od Angielskiego :p

Chyba trzeba będzie zrobić album - ja album mam, ale strasznie cięzko się w onecie wrzuca zdjecia i zdjęcia jakie robię mają ponad 1 Mega więc komp też się wiesza przy ich zamieszczaniu. Mam za słaby komputer :-?

Ale siądę w weekend i coś wrzucę

w domu już będzie więcej zrobione może uda się inne zdjęcia porobić

Dzięki reni za fotki. Polecam się pamięci innych.

W sprawie gabinetu - potrzebuję 12mkw - to jest wymiar pokoju 3.

Chodzi o gabinet lekarski, który musi mieć jeszcze chociaż małą poczekalnię i toaletę. Można to zrobić na bazie małej łazienki, tylko problem jest we wspólnym ciągu komunikacyjnym (SANEPID). :evil:

Próbuję różnych ustawień, ale nie znam dokładnych wymiarów pomieszczeń na planach. Jak ktoś ma inny pomysł - czekam na podpowiedź.

rademik - powiem szczerze, ze nie widze D08 w takim ukladzie jaki potrzebujesz. Zawsze bedzie konflikt miedzy czescia "sluzbowa", a pomieszczeniami "rodzinnymi".

Moze zwroc sie do jakiegos architekta?

Albo pomysl o przerobieniu garazu na gabinet (podobno gdzies takie rozwiazanie bylo). Tylko, ze wtedy co z samochodami?

rademik,

a moze podział małej łazienki. Dwoje drzwi z wiatrołapu, jedne prowadzące do kibelka, a drugie już do domu. Oczywiście w kibelku ściana dzieląca. Poza tym jakbys wchodził do prywatnej części, to nikt z poczekalni nie widziałby środka domku, tylko ewentualnie 'kuknął' na kominek, ale to i tak musiałby wzrok 'zakręcić'. I oczywiście likwidacja drzwi z wiatrołapu - 'zamurowanie :)

Albo opcja zamurowania drzwi jak powyżej, kibelek na końcu wiatrołapu, wczesniej poczekalnia, rezygnacja z małej łazienki i zrobienie z niej przejścia do domku - już bez możliwości "kukania" przez potencjalnych pacjentów, klientów.

Oczywiście gabinet w pokoju nr 3.

Albo :) Wejście do domu przez zlikwidowana łazienkę, w miejsce okna drzwi ( tylko głupio by chyba wyglądało - drzwi w drzwi), a poczekalnia i kibelek w wiatrołapie.

To tak na gorąco i bez żadnego doświadczenia w kwestii projektowania czy 'architekturzenia' :)

rademik,

najlepiej na stronie muratora znajdź kontakty do działu sprzedaży, najbliższego twojego miejsca zamieszkania, i tam ci powiedzą, albo dzwoń prosto do muratora.

Myślę że nie robią problemów nawet jeśli zmiany są istotne

albo pokaż projekt architektowi i każ sobie zrobić podobny :wink: będziesz mieć dla swoich potrzeb. Zdaje się że nasz RolandB też ma gabinet w domu

Roland - jesteś tam?! :D

rademik,

Czemu przekreslasz opcje stworzenia gabinetu za garazem,ale nie jego kosztem?1.osobne wejscie dla pacjentow wprost do poczekalni (i WC) 2.dla Ciebie wejscie do gabinetu ze strony pom gosp(D 08b) 3.gabinet sasiadujacy przez sciane z waskim pom gosp,w ktorym moze stac halasujacy kompresor 4.najwiekszy minus tego to jedynie male pom gosp, a poza tym same plusy(nikt nie wlazi Ci do domu)

tak to sobie wymyslilam i sie tego trzymam,ale jestem dalej otwarta na propzycje

pozdrawiam

Dzięki za pomysły - wszystkie analizuję i proszę o kolejne.... :D

Myślę (czasami), że "przerobię" d08 na jeszcze ciekawszy :lol:

Wydłużę część sypialną z powiększeniem pokoju (3) - bez garderób. W 3 zrobie gabinet. Na bocznej ścianie wiatrołapu zrobie wejście do poczekalni (z WC), wejście główne - jak w pierwotnym planie.

Wtedy pokój (10) będzie większy i do podziału na pokój nauki i garderobę (taką jak powinna być). Podniosę dach i z salonu, na ścianie od pokoju (10) w 'salonie" zrobię schody na poddasze - a tam, co się uda. Dobre, co?

Jak ktoś ma inny pomysł - czekam na podpowiedź.

rademik - a może jednak kosztem garażu...

Poczekalnie robisz w garażu - zaraz przy kuchni i pom. gosp. , wejście do poczekalni robisz z podcienia (tam gdzie jest okno w garażu) albo trochę wcześniej - na wysokości "drzwi kierowcy" tej "niebieskiej bryki"

gabinet byłby wtedy w pom. gosp,.... a węzeł cieplny w małej łazience

no i parkujesz tylko jednym autem...

albo tak:

powiększasz pomieszczenie gospodarcze kosztem bocznego tarasu, wejście robisz "za garażem"..... tylko gdzie przejście gabinet/dom? przez kuchnie? przez salon? ... bo węzeł cieplny oczywiście w małej łazience

jest oczywiście sporo minusów takich rozwiązań...

Mimo całej sympatii do przestronnego nie bardzo mogę sobie wyobrazić tam gabinet a właściwie sensowną poczekalnie.

Pozdrawiam.