Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o taras to chciałabym je połączyć. U mnie też będą potrzebne schodki ale to może dać niezły efekt. Widziałam kiedyś taki podniesiony i bardzo fajnie to wyglądało.

Witaj ggolob

Wszystkie ścianki wewnętrzne stawiamy z cegły kratówki ROBENA. Nośna -24, pozostałe - 11,5. Konstrukcja szkieletowa też nam nie odpowiada.

Miłego popołudnia.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jacek123,

jest wątek dla "Przestronnych" :

http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?t=23263&sid=49741719145e9b37571d7874debc14be

Zapraszamy - będzie fajnie jak bedziesz się z nami dzielić informacjami.

A odpowiedź na twoje pytanie - w oryginale jest 25 stopni, to może 35? Bo w poddaszach użytkowych takie właśnie spotykałam, ale to są moje dyletanckie dywagacje, naprawdę nie wiem, są tacy, którzy ten dom budują - poszukaj w starych wątkach na forum, na pewno udzielą ci informacji.

Pozdrawiam

Beata

Jestem na etapie decyzji wykorzystania poddasza. Chciałem podnieść ściankę kolankową o 20 cm i zwiększyć kąt dachu celem uzyskania jednego pokoju na poddaszu. Czy ktoś w okolicach Warszawy robił takie zmiany i czy jest możliwość obejrzenia tylko z zewnątrz takiego domu.

Wiem że p. Małgosia i Jacek z Józefowa (Murator) tak zrobili czy jest możliwość "rzucenia" okiem na to rozwiązanie.

Pozdrawiam Jacek.

[email protected]

Jestem na etapie decyzji wykorzystania poddasza. Chciałem podnieść ściankę kolankową o 20 cm i zwiększyć kąt dachu celem uzyskania jednego pokoju na poddaszu. Czy ktoś w okolicach Warszawy robił takie zmiany i czy jest możliwość obejrzenia tylko z zewnątrz takiego domu.

Wiem że p. Małgosia i Jacek z Józefowa (Murator) tak zrobili czy jest możliwość "rzucenia" okiem na to rozwiązanie.

Pozdrawiam Jacek.

[email protected]

Jacek, a jak wyszły ci koszty takiej adaptacji - bo to koszt ścianki kolankowej, okien dachowych, innego ocieplenia, wykończenia, podłóg, stropu, no i dachu też - opłaca się?

My założyliśmy że nie będzie nas kusić.

Ale byłabym wdzieczna za wszystkie informacje od ciebie - jak ci wyjdą te wyliczenia, bo jeśli nie bedzie to wielka kwota, to może warto byłoby otworzyć sobie możliwość na przyszłość.

JA zaczynam po świętach. Pod Radzyminem koło Wawy. Facet wyliczył mi za robociznę (fundamenty, wylewka z wyprowadzeniem kanalizy i postawienie ścian z Ytonga) 20.000 (w tym koleś, który będzie siedział w baraku i pilnował, czy złodzieje nie kradną).

Czekam na kolejne oferty - jestem po rozmowach z 3 wykonawcami.

Ytong - cały systemowo - ściany nośne, działowe, nadproża, klej w cenie, U-kształtki na wieniec, transport (można negocjować)- mam wycenę:

ściany nośne grub. 40 cm - 24,3 k PLN

ściany nośne grub. 40 cm - 22,7 k PLN

Dach - co tu dużo mówić - od ojca. HIHI

Dachówka - muszę kupić na 7 % VATu.

No i mi namieszaliście z tym kominkiem .... na ścianie gdzie jest toaleta :)

A jeszcze się pochwalę jakie zmiany nanieśliśmy z żoną ...

Zadaszanie "prawego" tarasu. Wyjście na ten taras dużymi odsuwanymi drzwiami. Rezygnacja z "tylnego tarasu", zamiast drzwi - witryna.

Podzielenie małej toalety na kibelek (mniejszy) i "skrytke" z wejściem od kuchni (ale tu jeszcze się wahamy - może wejście od strony wiatrołapu :)

Co tam jeszcze ... jako, że będą wiązary, to chyba wygospodaruję na poddaszu miejsce na zbiorniki z wodą zimną (studnia, brak przyłącza), c.w.u. i może rekuperator ... może też jakaś półka na narty itepe - wejście z pom. gosp.

No i jako, że mam olejowe ogrzewanie, to komin jest w pom. gosp., a w kuchni nie ma. No i dochodzi ścianka do zbiornika na olej w garażu :)

Ech ... sie rozpisałem ...

Pozdrawiam dezeroosiemowiczów :)

Facet wyliczył mi za robociznę (fundamenty, wylewka z wyprowadzeniem kanalizy i postawienie ścian z Ytonga) 20.000 (w tym koleś, który będzie siedział w baraku i pilnował, czy złodzieje nie kradną).

Niezła cena, ale domek jest chyba prosty w budowie :)

Czekam na kolejne oferty - jestem po rozmowach z 3 wykonawcami.

Ytong - cały systemowo - ściany nośne, działowe, nadproża, klej w cenie, U-kształtki na wieniec, transport (można negocjować)- mam wycenę:

ściany nośne grub. 40 cm - 24,3 k PLN

ściany nośne grub. 40 cm - 22,7 k PLN

My myślimy o keramzycie - bardzo fajna ciepła technologia, najbardziej podoba mi się to że dom szybko wysycha po zbudowaniu - murowanie na klej, cienką warstwą.

Dach - co tu dużo mówić - od ojca. HIHI

Ale się masz fajnie ... Ja dostałam wyceny - od 22 tys - 27 tys. Jestem przekonana do tych wiązarów, nie chce mi się pilnować majstrów czy aby na pewno wbili tyle gwoździ ile trzeba, i nie stresować się że nowy sufit pęka bo drewno mokre.

No i mi namieszaliście z tym kominkiem .... na ścianie gdzie jest toaleta :)

A jeszcze się pochwalę jakie zmiany nanieśliśmy z żoną ...

Zadaszanie "prawego" tarasu. Wyjście na ten taras dużymi odsuwanymi drzwiami. Rezygnacja z "tylnego tarasu", zamiast drzwi - witryna.

Podzielenie małej toalety na kibelek (mniejszy) i "skrytke" z wejściem od kuchni (ale tu jeszcze się wahamy - może wejście od strony wiatrołapu :)

Co tam jeszcze ... jako, że będą wiązary, to chyba wygospodaruję na poddaszu miejsce na zbiorniki z wodą zimną (studnia, brak przyłącza), c.w.u. i może rekuperator ... może też jakaś półka na narty itepe - wejście z pom. gosp.

No i jako, że mam olejowe ogrzewanie, to komin jest w pom. gosp., a w kuchni nie ma. No i dochodzi ścianka do zbiornika na olej w garażu :)

Ech ... sie rozpisałem ...

My też chcemy dać dach nad ten taras, aż się prosi, w sumie Murator powinien poprawić ten projekt o ten dach nad tarasem.

Po co wam skrytka do kuchni - jeśli już to wejście właśnie od kuchni - ma to ten plus że jest wydzielona spiżarka, w której temperatura może być niższa niż w innych pomieszczeniach.

CO do poddasza - dlaczego zbiornik z wodą na poddaszu - czy ten strop to wytrzyma? Ja sądziłam ze to jest bardzo lekki strop wytrzymujący do 100 kg/m2. Rekuperator też będzie u nas, miejsce na choinkę i rupiecie też. Czy wejście z pomieszczenia to dobry pomysł? - tam jest przecież skos, ja widziałam wejście po schodkach chowanych w stropie z wiatrołapu, to chyba najlepszy pomysł.

Ja nie chcę zmniejszać tej toalety, dobrze mieć zapasowy prysznic, mamy małe dzieci a już są kolejki do toalety, jak w przyszłości każdy będzie chciał wziąć prysznic rano to może być problem.

Czy pomieszczenie gosp będziecie mieli ogrzewane?

Czy garaż wymaga takiego samego docieplenia jak reszta czy nie? Czy można by się pokusić o pozostawienie garażu bez docieplania (ściany będą i tak w technologii jednowarstwowej, docieplenie wełną to nasza nadgorliwość)?

Bardzo chętnie zobaczyłabym obrazek dachu - w Arconie, albo w JPEGu. Nie mam TrussCon/RuffCon :)

Pozdrawiam

Beata

Mam to w Power Pointcie.

A co do wytrzymałości wiązarów - przecież wiązary pozwalają na dopasowanie wytrzymałości do wymagań.

Kwestia odpowiednich przekrojów drewna. Poza tym pas dolny wiązarów może być wykorzystywany jako strop (tańsze rozwiązanie), ale również w domkach z poddaszem użytkowym.

Dobra rada - jak chcecie zrobić "pomieszczenie na poddaszu" to uzgodnijcie to z projektantem wiązarów. Wprowadzi dodatkowe obciążenia i w razie potrzeby wzmocni konstrukcję, żeby wytrzymała :)

A co do wejścia - ja tam nie mam zamiaru wchodzić - może raz na pół roku. Ale się jeszcze zastanowię :)

Pozdrawiam - JB

Pomieszczenia na poddaszu na pewno robić nie będę - mój mąż zaczyna przebąkiwać że może dwa rzędy pustaków więcej, ocieplimy, okno dachowe - ale nie po to budujemy domek parterowy żeby robić poddasze.

Zostawię jak jest - w projekcie jest strop z dolnej części wiązara, nie potrzebuję tam przechowywać niczego super ciężkiego, no chyba że wzmocnienie konstrukcji nie będzie dużo droższe.

Wiem że ktoś sobie na poddaszu zrobił saunę.

Polecam wejście z wiatrołapu - szkoda miejsca na schody w pomieszczeniu. Chyba że chowane w stropie - widzieliśmy ostatnio takie - cena 250 zł :D drewniane.

Czy myśleliście o podwyższeniu pomieszczenia (do 2.90 lub 3 m) - w domu który widziałam było trochę wyżej - i to chyba dobry pomysł, ze względu na rolety zewnętrzne i wielkość pokoju dziennego - op zlikwidowaniu korytarzyka jest ok. 40 m2.

Jakub - wysyłam wiadomość na priva z adresem e-mail. :)

Witam!

Jeden dzień mnie nie było ,trochę nas przybyło i bardzo dobrze .

Dzięki Malinka za szczegóły odnośnie fundamentów jak pojadę we wtorek na analizę wyceny do mojego fachowca trochę go zaskoczę.Jak będę miał konkretną wycenę którą zaakceptuję chętnie się z wami podzielę .

Co do schodów - oczywiście, że chowane w suficie.

Co do ytonga - szczerze, to rozważałem Porotherm 44, 50 lub Ytong.

Koszty wydaje się, że w Ytongu niższe - pobieżne kalkulacje porothermu pokazują, że tak.

Rozwiązania systemowe.

Ściana jednowarstwowa, gdyż 3 w. za droga - do 2 w nie mam przekonania, bo jak zawiesić lampkę na ścianie ze styropianu.

Ciepłota materiału - kolega za ogrzewanie chatki z poddaszem zapłacił bardzo mało - pierwszy sezon.

Technologia, gdzie generalnie nie mogą spier.... taczyć roboty.

Cienka spoina.

Łatwość obróbki materiału (vs ceramika, w której coś wykuć, to generalnie popelina).

Kurna - się rozpisałem, jakbym katalog Ytonga przygotowywał :)

No ale to chyba to.

JB