Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Kochani :)

Ile daliście za więźbę, wiązary i gdzie zamawialiście?

Czy jesteście zadowoleni i czy możecie polecić którąś z firm.

Dostałam wstępną wycenę od przedstawiciela Burkietowiczów, ale cena jest niezła :)

Jakuba to nawet nie pytam skąd ma wiązary - wiadomo :)

Kurcze, żeby tyle dach kosztował....

Ściany postawione, jutro mają wieniec zalewać, postawić kominy i tylko czekać na wygraną w totka - której to wygranej każdemu życzę.

A wnętrza chalupek - każda inna i każda ładna. Piękne macie domki.

Pozdrowienia ciepłe.

Zaczynam budowę dopiero w maju. Fachowiec wyliczył robociznę na 31.000 do więźby. W tym 3 warstwowe ściany. Cegła ceramiczna wyniosła mnie 9000, dach wyceniono na 15.000 (materiały-ceramika)). Klinkier kosztował mnie 13.000. Co do wykończenia jeszcze nie mam rozeznania. Mam zamiar zamknąć się w 250.000zł. Uważam, iż jest to bardzo praktyczny projekt. Kominek przeniosłam ze środka salonu na ścianę gdzie jest wejście do małej łazienki. Wejście zrobię z holu wejściowego. W ten sposób uzyskam przestrzeń. Uważam, iż przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego jest bardzo korzystne.

Jestesmy z mezezm bardzo zainteresowanei ( a tak naprawde to juz padł wybór budowy przestronnego) chcialabym sie jednak upewnic czy nie porywamy sie z motyką na słońce, bardzo proszę o info wszystkich inwestorów jak kształtują sie ich kosztorysy. Czy planowane koszty mocno odbiegły od rzeczywistosci i na co powinniscmy zwrócić szczególną uwagę. Z góry wszystkim bardzo serdecznie dziekuję :)

Hej Hej. W końcu wyszło słonko :D Trzeba wziąśc się za ogród.

A tak na marginesie mam jeszcze jeden pomysł co do wykorzystania małej łazienki. Gdyby ktoś chciał mieć kominek bardziej wsunięty w ścianę to można by wykorzystać do tego małą łazienkę. U mnie np ta ściana w łazience od salonu jest jak na razie pusta i doszłam d wniosku że gdyby kominek (u mnie z ogrzewaniem więc czopuch jest dość duży) wsunąć w głąb łazienki to chyba wyglądałoby to lepiej i wytedy mozna by zstosować coś z nowcześniejszych form - "płasko na ścianie" itp. Ale to tylko takie moje przenyślenia - może przydadzą się komuś kto jeszcze nie wybudował.

Witam serdecznie,

przeczytałam prawie całą historię formum, a tym samym historię Twojej budowy, cały czas glowie sie nad ustawieniami w salonie, gdzie mam ustawic kominek, nie umiem sobie za abrzo wyobrazic opcji ustawienia kominka na scianie gdzie są drzwi od małej łazienki. Jesli dysponuje Pani jakimis zdjęciami, bardzo bylabym wdzieczna za ich udostępnienie. Pozdrawiam serdecznie

Eliza

Pozdrawiam

Zaczynam budowę dopiero w maju. Fachowiec wyliczył robociznę na 31.000 do więźby. W tym 3 warstwowe ściany. Cegła ceramiczna wyniosła mnie 9000, dach wyceniono na 15.000 (materiały-ceramika)). Klinkier kosztował mnie 13.000. Co do wykończenia jeszcze nie mam rozeznania. Mam zamiar zamknąć się w 250.000zł. Uważam, iż jest to bardzo praktyczny projekt. Kominek przeniosłam ze środka salonu na ścianę gdzie jest wejście do małej łazienki. Wejście zrobię z holu wejściowego. W ten sposób uzyskam przestrzeń. Uważam, iż przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego jest bardzo korzystne.

Jestesmy z mezezm bardzo zainteresowanei ( a tak naprawde to juz padł wybór budowy przestronnego) chcialabym sie jednak upewnic czy nie porywamy sie z motyką na słońce, bardzo proszę o info wszystkich inwestorów jak kształtują sie ich kosztorysy. Czy planowane koszty mocno odbiegły od rzeczywistosci i na co powinniscmy zwrócić szczególną uwagę. Z góry wszystkim bardzo serdecznie dziekuję :)

U nas mocno odbiega koszt od kosztorysów - z uwagi na to że na wiele drogich rozwiązań zdecydowaliśmy się w trakcie budowy. Drogie rozwiązania (choć niektóre z nich niezbędne):

- drenaż

- dach (zdecydowaliśmy się na droższa niż planowana dachówka)

- więźba systemowa (w technologii mitek)

- podłogówka

- kominek z płaszczem wodnym

- drogie płytki do łazienki

- wykonanie strychu

- drewniana podbitka

- duża działka - duży koszt ogrodzenia

- powiększenie tarasu

- zadaszenie tarasu (choć jest to jeden z powodów dla których w ogóle budujemy - żeby w deszczu siedzieć na taasie przy kawce - nie wyobrażam soebie domu bez werandy czy tarasu)

Bez tego wszystkiego i paru innych rzeczy byłoby na pewno kilkanaście tysięcy taniej.

Drogie jest też uzbrojenie w media (nic nie mieliśmy) i umeblowanie, kuchnia etc.

Radzę na początku budowy oszczędzać na czym się da - tanie ściany, dach etc.

niestety nas też to czeka, na jakie rozwiązanie sie Państwo zdecydowali, czy omijaliscie fundamenty (tzn. nadbudowywaliscie drenaż) czy tez ucinaliscie i zatykaliscie otwory. Niestety okazalo sie ze cala dzialka jest zdrenowana, kiedys byly to grunty rolne. Czy byly to znaczące koszty ?

pozdrawiam Eliza

Nie o takim drenażu mówiłam - jeśli jeszcze są dreny to może być problem, my robiliśmy drenaż opaskowy wokół domu - ponieważ dom szeroki to i koszt duży. Koszt wsypania piachu do dziury po fundamentach wyniósł 3000 PLN (250 ton, 20 kamazów po 150 PLN), żwirek na obsypanie domu drugie tyle, już nie mówię o piachu na tarasy, wykonanie schodków na taras, krawężników naokoło domu, dojścia do domu, terenu przed garażem etc. - tego się nie liczy a kosztuje

Koszt drenażu opaskowego to co najmniej 3-4 tys. Już nie pamietam dokładnych kosztów.

Dom podnosiliśmy - wysokie wody gruntowe - więc dodatkowy koszt nawiezienia piachu i ziemi.

W jakim rejonie Polski budujecie?

jestesmy z Warszawy, budujemy swoj pierwszy dom, wczesniejsze doswiadczenia budowlano-remontowe prawie adne, drobny remont mieszkania. W pierwzym kwartale tego roku kupilismy dzialke, po długich godzinach spedzonych na przeglądaniu katalogów projektów natrafilismy w koncu na przestronny, od razu sie w nim zakochalismy i nie wyobrazam juz sobie innego domku, teraz tylko licze koszty. Słyszalam z kilku zródeł ze jest to dosc drogi dom w budowie nawet jak na parterowy. Czy maja Panstwo takie same odczucia ?

Ja mam niestety salon na polnoc i jedyna mozliwość doswietlenia jest przez okno zachodnie, które wypada na tym tarasie. Ale już wymyśliłam, że wysunę salon o 2 metry do przodu - architekt mów że to da się zrobic i zadaszę tylko część tarasu - druga część pozostanie odkryta tak żeby dach nie zasłaniał okna. Ułożenie jest takie, bo wjazd od północy, a przylegający do dizałki las na pn i na wschód :( tam gdzie ciemno. A poza tym ja mam lustrzane odbicie więc taras wypada na polnocnym zachodzie.

BK - czytałam Twoje posty o kredytach - bardzo pouczające. Ja właśnie mam kredyt na mieszkanie w CHF i splacam go dopiero dwa lata. Do tego wezmę kolejny na dom i chyba właśnie wynajmę mieszkanie. Ale będzie jazda!!! Ale na razie odpukać mam z czego spłacać. Acha, mam zamiar wziąc ten drugi tez w BPH - nie wiem czy jest jakaś opcja łączenia i czy to ma sens? Tamten mam na 15, to i ten drugi chyba też na tyle?

Witam serdecznie,

Kupilismy z mezem dzialkę z wjazdem od poludnia i tez bedziemy robic lustrzane odbicie, bardzo proszę o kazde przydatne wskazówki. Mam tez pytanie czy bylby to wielki kłopot gdybysmy chcieli umowic sie na obejrzenie w realu Panstwa domku. ( mieszkamy w Warszwie ) Jesli to zbyt smiala prośba to bede ogromnie wdzieczna za jakies zdjecia.

serdecznie pozdrawiam Eliza

BK bardzo proszę o zdjecia elewacji, gdyż też mam ciemny dach i chciałabym zobaczyć jak rozwiązałaś to kolorystycznie(kolor, klinkier itp.) u mnie ciągle pada :cry: tak też przerwa na dachu ale jutro już zaczynają krokwie.

pozdrawiam

wybraliśmy żółty kolor klinkieru na dach i cokół. Teraz wybrałabym taki jasnobreżowy klinkier, ładnie zgrałby się z tym co w środku domu. Musisz już teraz o tym myśleć żeby to co w środku grało z tym co na zewnątrz. Jeśli chcesz w domu mieć meble wenge, to nie dawaj okien złoty dąb czy meranti.

Do antracytu (nie wiem czy masz czerń czy raczej szary) ładnie wygląda kolor żółty cokołu i komina z białym kolorem elewacji. Inna kolorystyka - czerwony komin i cokół, biała elewacja. Inny pomysł - komin i cokół z bardzo ciemnego klinkieru, do tego elewacja może być biała, beżowa lub odważniejsza - np. coś z czerwienią (odjazdowo :) )

Damy na taras żółte płytki Naxos z opoczna (w salonie będą takie same ale białe - to znaczy biel z kremowym), bo ładnie będą wylądać z żółtym cokołem.

Elewacja będzie nie beżowa (jak chciałam) ale jasnoszara - jakaś biel złamana szarością albo oliwką, zdecydowanie bardzo jasna.