Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Zbyszku

"Dzięki Malinka za szczegóły odnośnie fundamentów jak pojadę we wtorek na analizę wyceny do mojego fachowca trochę go zaskoczę.Jak będę miał konkretną wycenę którą zaakceptuję chętnie się z wami podzielę"

Mam dokładniejsze wyliczenia ale to mogę na fax bo nie chce mie się przepisywać.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc Forumowicze. Już prawie zdecydowałam się na d08. Nie chce sie przeliczyć z kosztami. Bardzo Was proszę o przesłanie zestawienia materiałów - fax (71/341-19-67), skan na e-mail ([email protected]) - jak wolicie.Ciekawa jestem także ile Was kosztowały dotychczasowe etapy a może jesteście już szczęśliwymi posiadaczami całego domku? :D Pozdrawiam

Witam wszystkich Forumowiczów!

Będę budować domek Przestronny ze zmianami. Wydłużam o 2 m ścianę przy sypialniach, i tę z balkonowymi oknami w salonie, tak by bardziej wysuwała się z budynku. Dzięki temu złapię światło z zachodu. Poza tym bardzo mi się podoba ten Domek i strasznie mnie ucieszyło, gdy Pani architekt z Muratora powiedziała, że to spokojnie da się zrobić. Nie chcialam robic poddasya. Cos mi sie psuje klawiatura. Buduje pod Radzyminem. Pozdrowienia. :)

Sorry że tak enigmatycznie ale siadły mi fonty, a z kompa jestem zielona.

Nie lepiej jest z orientacją w przestrzeni, ale sprobuje wytłumaczyć. W Łąkach przy lesie za dwoma nowo budującymi się osiedlami domków parterowych. Mam las z dwóch stron i na razie - chyba!? - żadnych sąsiadów. ok 1600 m. Żadnych mediów oczywiście. Lubię jak jest trudno. Mam nadzieję,że coś zrozumiałeś z moich opisów. A gdzie ty?

:)

To ja może opiszę jak u mnie.

Jadąc od strony radzymina mijamy łuk, przy którym jest hurtownia budowlana, po prawej stronie jest las. Jak się las mończy, to za nim jest dom z czerwonej cegły i dalej te 2 osiedla.

To ja przed tym domem wjeżdżam w las w prawo i tam się buduję.

Działka 1200 m2.

Kumpel zza biurka jako sąsiad.

Las z 2 stron :)

Fajnie ... pewnie ty za mną na tym polu, co poszatkowali na działki - więc będziemy sąsiadami :)

JB

P.s. Może, jak razem budujemy, to może będziemy się zaopatrywać razem w hurtowniach - będzie taniej :)

Cieszę się jak diabli! Prawde mówiąc bałam się, że będziesz niezadowolony, ze obok ten sam projekt. Niektórzy forumowicze są na tym punkcie czuli :(

Przeglądam to forum już od dawna. Dopiero teraz zdecydowałam się napisać, szczególnie że taki sąsiad - z banku, z ojcem na dachu i z gotowymi wyliczeniami!!! :)

Szkopuł jest taki, że jak większość szanownych Forumowiczów jedyne czego mam pod dostatkiem to dobre chęci. Z kasą cieniuteńko, oj oj, więc pewnie nie zacznę szybko. Kredycik owszem, ale nie tak od razu - może chociaż jakiś fundament wykopie, żeby większy wkład policzyli. :-?

Musimy sie koniecznie spotkać i pogadać, będę do Ciebie dzwonić! :)

Japan100 - wysłałam ci info na adres mailowy - napisz czy doszło.

Koszty zależą od standardu wykończenia tak naprawdę. Dom jest parterowy, więc ma dużo ścian, fundamentów, bardzo duży i drogi dach, ale z kolei brak schodów, nie adaptujesz poddasza -tutaj unikasz tych wydatków. Czyli kosztuje tak jak każdy inny dom o tej powierzchni.

Jeśli założysz 140m x 2000 za metr czyli 260-280 na pewno wystarczy :)

Ale myślę że można za mniej. DOpiero przymierzam się do kosztorysu - żeby mieć z czym iść do banku :wink:

A reszta "przestronnych" jak szacuje koszty?

Dom jest bardzo fajny, ale trzeba mieć w miarę dużą działkę - ja mam prawie 1500 m, widziałam dom już wybudowany, też na takiej działce i to jest chyba minimum.

Jest super wygodny, i idealny na moją działkę ze względu na strony świata - ja mam wjazd od północnego zachodu - taras od poł-zachodu a salon od południa, pokoje dzieci od zachodu - będą mieć słonko po południu, odrabiając lekcje.

Nasza sypialnia po drugiej stronie korytarza ... :wink: Ma to tę zaletę że dzieci do pewnego wieku łażą w nocy i nie wyobrażam sobie żeby łaziły do mamy żeby się przytulić - po schodach albo żebym ja wstawała do dzieci i chodziła przez pół domu.

Sypialnie muszą być na jednym poziomie. Dlatego projekt mi się spodobał od razu, a szukaliśmy jakieś dwa lata.

Gdzie będziesz się budować?

Drodzy Przestronni!

Błagam o jakieś zdjęcia z realizacji!!! Widziałam tylko te z wystawy Muratora, ale jestem nienasycona. Pomózcie się wprosić do jakiegoś właściciela zbudowanego D08 albo chociaż dajcie namiary gdzie taki stoi w okolicach Warszawy. Gdyby ktoś mógł mi wysłać kosztorys, to dozgonna wdzieczność. :D

Jakub!

Czy przy tej konstrukcji dachu można w salonie nie dawać sufitu? Chyba trzeba by coś zmienic, bo kratownica zamiast więzby to trochę cienka sprawa? o ile nic nie pomyliłam :)

Pozdrowki

Drodzy Przestronni!

Błagam o jakieś zdjęcia z realizacji!!! Widziałam tylko te z wystawy Muratora, ale jestem nienasycona. Pomózcie się wprosić do jakiegoś właściciela zbudowanego D08 albo chociaż dajcie namiary gdzie taki stoi w okolicach Warszawy. Gdyby ktoś mógł mi wysłać kosztorys, to dozgonna wdzieczność. :D

Jakub!

Czy przy tej konstrukcji dachu można w salonie nie dawać sufitu? Chyba trzeba by coś zmienic, bo kratownica zamiast więzby to trochę cienka sprawa? o ile nic nie pomyliłam :)

Pozdrowki

Ja niestety widziałam D08 tylko w okolicach Wrocławia.

CO do więźby to wiązary to żadna cienka sprawa - tradycyjna więźba to cienka sprawa.

Porównaj sobie tradycyjna więźbę świeżo ściętą w lesie, pomalowaną impregnatem, i przywiezioną na twoją budowę gdzie stoi sobie pod chmurką. Może mieć larwy owadów, może być nie tak wytrzymała jak powinna. Pilnuj majstrów dekarzy czy wbijają dokładnie tyle gwoździ ile trzeba i pod takim kątem jak trzeba. Stresuj się przy każdej wichurze - masz więźbę tradycyjną.

Jak kupisz oryginalne wiązary łączone płytką wielogwoźdiową to masz wyliczoną komputerowo więźbę, z paroletnią gwarancją, suchą - nie popęka sufit z płyt GK z powodu mokrego drewna, dom będzie szybciej suchy, nie wprowadzasz do domu chemii z impregnatu.

Dziwię się że ludzie oszczędzają parę tysięcy na więźbie a dają drogie dachówki albo kupują drogi piec CO albo okna - przecież konstrukcja jest na całe życie domu, musi być trwała i wytrzymała.

Poza tym wygoda i szybkość konstrukcji - parę dni i jest dach. Ja zaoszczędzę na dachówkach - będą cementowe, ale dach będzie mieć solidną konstrukcję.

Kochani!

Absolutnie macie rację, że wiązary to lepsze rozwiązanie konstrukcyjne. Pisząc - cienka sprawa - miałam na myśli tylko estetykę. Mój mąż strasznie chciał mieć drewniane krokwie w salonie zamiast zwykłego sufitu - a przy tym roziwązaniu zdaje się, że nie będzie miał. :-?

Jakoś będziemy musieli z tym życ...

BK, Co do dachówki, to masz rację, szkoda kasy na atłasy, wolę już kupić lepsze oprzyrządowanie do chałupy. Przekopałam całe forum i wychodzi, że blacha też spokojnie może być, tylko że deszcz bębni nad głową. Ale przemawiają za nią mocne argumenty finansowe. Ten dach mnie wykończy :evil:

Poza tym jestem na etapie naiwnego zapału do wszelakich nowinek uniezależniająch dom od dostaw energii i paliw. Baterie słoneczne, pompa ciepła, oczyszczalnia (Jakub, ponoć w naszej GMINIE nie chcą dawać pozwoleń na oczyszczalnie!? Bo poziom wód gruntowych za wysoki! Przecież na to jest metoda - mały gustowny Kopiec Kościuszki na działce :o )

Na te rzeczy mogę wydać, jeśli rzeczywiście pozwoli mi to na emeryturze spać spokojnie i nie myśleć o rosnących rachunkach za prąd, gaz czy olej.

Napiszcie, co myślicie o tym.