Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM SERDECZNIE PRZESTRONNYCH!!!

Moja piękniejsza połowa już się przedstawiła na tym forum jako "Żółta", więc wiecie, że na wiosnę zamierzamy rozpocząć budowę D08. Od początku śledzę ten wątek i dzięki WAM dużo się już nauczyłem. Mimo to na początek mam kilka pytań:

1. Do BK:

- robiłaś dach w wytwórni u Państwa W. Rozumiem, że ekipa montująca dach na budowie była ekipą producenta dachu?

- czy można wziąźć inną ekipę (nie od producenta)? Pytam, gdyż wspomniałaś o jakiejś ekipie ze Zgorzelca, w którym mieszkam ( czy masz na nich jakieś namiary?).

- postanowiliśmy z żonką, że zrobimy zadaszony taras jak u Ciebie. Dlatego proszę o podanie ilości m2 dachówki zużytej na cały dach.

2. Do Jakuba Burkietowicza:

- kontynując temat dachu wspomniałeś o ekipie z Koźmina? Obok Zgorzelca leży Koźmin, czy to ten?

- wiem, że masz ściany z Ytonga. Jakiej grubości? (36,5 czy 40cm). Proszę jeżeli można o podanie ilości bloczków na ściany jaką zużyłeś.

- jak rozwiązałeś sprawę nadproży, które według projektu stanowią również wieniec? Wiem, że wieniec wylewałeś w kształtkach "U", a czy wszystkie nadproża także można w nich zrobić? (chodzi mi głównie o nadproże nad wyjściem na mały taras i wjazdem do garażu - duże otwory).

- w projekcie wieniec ma wymiar 24x30cm. Po zastosowaniu kształtek np. 36,5 jego szerokość po zastosowaniu 4cm wewnętrznego ocieplenia zmniejszy się do 17cm - czy to wystarczy?

Trochę się rozpisałem, więc już kończę i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.

Witam Wszystkich.

U nas na razie przestój. Wieniec zalany ( wylany) :) Czekamy na wiązary i dachówę.

DOstalismy wczoraj wycenę z wytwórni Państwa W. ( jak ładnie napisał ArturZ). Powiem krótko, "rewelacja". Chyba na pewno wiązary wezmę od Państwa B.

BK, wspominałaś, że Rychłowice mogą być droższe, ale nie sądziłam, że aż o tyle. Cena po prostu zaporowa. 35.000pln

Jak tylko znikną ostatni fachowcy od dachówki ( przełom wrzesnia października) zabieramy się za ogrodzenie. Słupki już są, tylk otrzeba je wyczyścić i pomalować. Dajemy z trzech stron zwykła siatkę na podmurówce, a z prozdu może jakieś fantazje :)

Oby do wiosny :)

Malinka, jak się mieszka?

Powiedz mi, czy korzystanie z małej łazienki, do której wejście masz inaczej niż w projekcie, nie jest jakimś utrudnieniem? Taki układ jak Ty masz jest bardziej korzystny, bo mozna ścianę naprzeciw okna zagospodarować. Zastanawiam się nad zmianą wejścia, bo jeszcze nie ma u nas ścianek działowych i jeszcze jest czas na ewentualne zmiany.

Pozdrawiam niedzielnie.

Malinko,

ja również widzę (dzięki wam) jak można wydobyć piękno z każdego przestronnego. Każdy z nas ma inaczej i w tym jest coś niesamowitego. Dlatego też czytam to forum.

Odpowiadam na twoje pytanie: łuk rzeczywiście prowadzi na korytarza, który cofnęłam. Chciałam w ten sposób powiększyć salon, zmniejszyć gabinet a jednocześnie zachować odrębną część sypialną, gdzie są pokoje dzieci. Łazienek jeszcze nie mam gotowych, choć wanna już stoi podłączona. Kuchnia będzie zamontowana końcem tygodnia więc podzielę sie z wami moim rozwiązaniem.

Malinko, ale poszalałam z tymi kolorami, prawda? Ale w końcu raz się żyje... Ważne że nam się podoba...

pozdrawiam cieplutko, do jutra!!!!!

tab wejście z wiatrołapu do małej łazienki nie jest utrudnieniem a wręcz ułatwieniem bo korzystanie z toalety w przypadku dużej ilości gości w salonie nie jest krępujące. Jeślei masz taka możliwość to polecam moje rozwiązanie.

reni poszalałaś, poszalałaś. Gratuluję odwagi w kreowaniu swojego wnętrza.

:D :D :D

Witam,

dzięki za spostrzeżenia o moim przestronnym. Kilka słów wyjasnień: te kolory tylko tak wyglądają burzliwie na zdjęciach, w małych ujeciach. W całości, kiedy wejdzie się do domu, nie widać kolorów, barwy owszem są ale pokoje wydają się bardzo ciepłe, przytulne, nie "rażą" po oczach.

Moja rada dla wszystkich: jeśli nie boicie się zaryzykować i poszaleć z barwami to bez obaw, bo wszystko inaczej wygląda w dużym domu i na "żywo".

Przeprowadzka za 3 dni........... o rety ........

Wybralismy projekt D08 - przestronny, w projekcie zalecne jest wykonanie domu z batonu komporkowego + styropian, my rozwamy wybudowanie z porotermu, bardzo proszę o wszystkie za i przeciw wszystkich juz mieszkajacych jak i tych ktorzy sa w trakcie budowy.

pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje

Hej,

my budujemy z porotermu.

Na razie nasz domek jest na takim etapie:

http://foto.onet.pl/upload/3/95/_524362_n.jpg

Co do zalet i wad to nie mogę jeszcze tego stwierdzić :) ale za rok na pewno będę wiedzieć, albo i nie. Ktos na forum ma wybudowany D08 z porotermu, ale nie pamiętam kto. Musisz poszukać.

Pozdrawiam poniedziałkowo.

PS. ostatnio wybrałam się z mężem na wycieczke rowerową po najbliższej okolicy, po prostu " kręcilismy się" :). A tu w krzakach stoi D08 - tylko że - podpiwniczony, dach podniesiony chyba do 35-40 stopni, a zamiast garazu pokój z trzema oknami tarasowymi. Jak uda sie zrobic zdjęcia to dołącze.

Na pewno bez podpiwniczenia i radykalnych zmian dom wygląda lepiej, bo to co widzielismy to juz nie to samo.

Hej ja mam z porotonu - to to samo tylko Robena. Efekt jest taki że dzisiaj wyszłam z domu około 13.00 w dżinsach i bluzie bo nie wiedziałam że na zewnątrz jest 30 stopni :D Zimą było ciepło mimo to że dom był jeszcze nie wykończony. Pamiętaj że fachowcy zawsze polecają inny gatunek cegły bo z tego się trudniej buduje ale jak pytałam z czego wybudowaliby sobie dom to zawsze mówią że z porothermu :D

Hej ja mam z porotonu - to to samo tylko Robena. Efekt jest taki że dzisiaj wyszłam z domu około 13.00 w dżinsach i bluzie bo nie wiedziałam że na zewnątrz jest 30 stopni :D Zimą było ciepło mimo to że dom był jeszcze nie wykończony. Pamiętaj że fachowcy zawsze polecają inny gatunek cegły bo z tego się trudniej buduje ale jak pytałam z czego wybudowaliby sobie dom to zawsze mówią że z porothermu :D

Malinka, jak sie mieszka?

Bo juz troche zamieszkujesz.

Malinka, jaką masz wentylację?