Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tab,

nie mogę uwierzyć, że masz już taki kawał domu :o Gratuluję!!! Cudny :)

Emango, cieszę się, że się Tobie podoba :)

Taki stan będzie jeszcze jakieś 2-3 tygodnie, potem więźba i dachówka ( mam namiary na pana od dachówek, co fajne ceny ma :) ) Za Ruppa angobę ciemy brąz chce od nas 19.000 pln Inna hurtownia chciała 3000 więcej.

Pozdrawiam Wszystkich.

Tab czy twoje ściany z porotermu będą jednowarstwowe? Ze zdjęcia nie mogę się zorientować. Jeżeli tak to powiedz jakie zrobiłaś ściany fundamentowe? Acha i czy wieniec robisz zgodnie z projektem?

Elizap wydaje mi się, że te obawy na temat wilgoci w Ytongu są bezpodstawne. Z tego co wiem, to Ytong znacznie mniej chłonie wodę od np. suporeksu, który jest ciągle w sprzedaży i dudowane są z niego domy. Moja ciotka mieszka w takim domu (z suporeksu) i nigdy nie miała żadnych problemów z wilgocią. Przedstawiciele Ytonga często robią eksperyment na budowach, gdzie wrzucany jest kawałek Ytonga i np. suporeks, czy polski beton komórkowy do pojeminika z wodą na jakiś czas. Po wyciągnięciu i przecięciu tych kawałków widać, które tak naprawdę i ile chłoną wodę. Interesowałem się tym, gdyż sam chcę budować z Ytonga (ściany jednowarstwowe). Najlepiej jednak na gorącą mógłby się wypowiedzieć Jakub Burkietowicz, który wybudował D08 z Ytonga, ale już chyba nie zagląda na nasze forum, a szkoda, gdyż mam do Niego kilka pytań.

Tab czy twoje ściany z porotermu będą jednowarstwowe? Ze zdjęcia nie mogę się zorientować. Jeżeli tak to powiedz jakie zrobiłaś ściany fundamentowe? Acha i czy wieniec robisz zgodnie z projektem?

Sciany będą dwuwarstwowe, porotherm 30 i do tego styropian. Ile tego styropianu pójdzie, to nie wiem. Ściany fundamentowe są wymurowane z bloczków 24*12*38cm. Ławy fundamentowe na 40cm. Wieniec zgodnie z projektem, dodatkowo nadproża sa wylane razem z wieńcem, nie mamy zadnych eLek, czy RKS'ów. Dlatego zaszalowane jest wszystko. Zewnętrzna ścianka wieńca jest z bloczków na 8 cm, od wewnątrz są szalunki.

Wybralismy projekt D08 - przestronny, w projekcie zalecne jest wykonanie domu z batonu komporkowego + styropian, my rozwamy wybudowanie z porotermu, bardzo proszę o wszystkie za i przeciw wszystkich juz mieszkajacych jak i tych ktorzy sa w trakcie budowy.

pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje

Czesc,

my juz wybudowalismy /etap wypisz wymaluj jak u Taba/ z gazobetonu i ocieplimy to 12 styrpianu. Wsrod naszych znajomych zdania sa podzielone, jedni zachwalaja poroterm drudzy gazobeton, kazdy chwali technologie w jakiej wybudowal swoj domek :D.

My zdecydowalismy sie na gazobetomn, bo nie znalezlismy ekipy ktora ma doswiadczenie w budowaniu z porotermu i uznalismy ze w takiej sytuacji to wyrzucanie pieniedzy w powietrze.

Za kilka lat bedziemy wiedzie czy zrobilismy dobrze, dzisiaj jestesmy przekonani ze tak :D

Pozdrawiamy

Jareccy

witam wszystkich!

ale dawno tu nie zaglądałam bo oczywiście pilnowałam budowy :lol:

w piątek zamontowali nam piękną bramę no i śliczne okna, dom nabrał charakteru. Jako ciekawostka, więźba przerasta nas finansowo i psychicznie, ciągle czegoś brakuje, albo nasi panowie sobie z nia nie radzą, a może ona jest taka ciężka i pracochłonna. Po burzliwych "negocjacjach" chyba jutro zaczną kłaść dachóweczkę która miała już być skończona 15 sierpnia. :evil: lekki poślizg

domek budujemy z porotermu a ocieplimy steropianem lub wełną (kto da lepszy rabat)

pozdrawiam i życzę chłodniejszych dni bo muszę przygotować teren pod drzewka

witam wszystkich!

ale dawno tu nie zaglądałam bo oczywiście pilnowałam budowy :lol:

w piątek zamontowali nam piękną bramę no i śliczne okna, dom nabrał charakteru. Jako ciekawostka, więźba przerasta nas finansowo i psychicznie, ciągle czegoś brakuje, albo nasi panowie sobie z nia nie radzą, a może ona jest taka ciężka i pracochłonna. Po burzliwych "negocjacjach" chyba jutro zaczną kłaść dachóweczkę która miała już być skończona 15 sierpnia. :evil: lekki poślizg

domek budujemy z porotermu a ocieplimy steropianem lub wełną (kto da lepszy rabat)

pozdrawiam i życzę chłodniejszych dni bo muszę przygotować teren pod drzewka

Ewa, ale ,asz fajnie, nas okna dopiero w przyszłym roku czekają.

Jak masz jakieś zdjęcia, to chętnie obejrzymy.

zdaje sie, ze decyzja zapadla, bedzie beton komprkowy plus styropian 12

pozdrawiam serdecznie :)

No i dobrze. Nie kupuj tylko tego najdroższego, ściany zróbcie tanie, zostawcie sobie kasę na lepszą wannę czy zmywarkę :)

Zastanówcie się nad styropianem 15 cm - my tak zrobiliśmy. Wełna na suficie 25 cm

Jestem przerażona tempem z jakim kasa ucieka - oczywiście zabrakło. Może wystarczy do wprowadzenia ... musi wystarczyć.

U mnie ostatnie gorączkowe prace, przeprowadzka tuż tuż ...

W sumie to już można powiedzieć że pomieszkujemy na budowie :)

piękne są te wschody słońca z okna w salonie

Dzieci biegają na sąsiednim ściernisku w piżamkach za motylkami

śniadanka na tarasie, basenik na tarasie, winko z sąsiadami ...

eh, jak w raju ...

"Prawdziwa " przeprowadzka tuż tuż

Witam wszystkich Przestronnych,

jestem właśne po zakupie działki i na 99% będę budował ten dom.

Po przeczytaniu całego wątku mam mały mętlik w głowie, dlatego proszę o odpowiedzi na kilka pytań:

- jak wygląda sprawa poddasza; żona boi się, że nie będzie miała gdzie trzymać gratów; czy da się tam wejść i spokojnie coś powrzucać, czy trzba się czołgać, ew. jakie zmiany trzeba zrobić, żeby wygospodarować tam miejsce na schowek?

- planuję, koszty budowy na 250-300 kPLN, czy jest to realne (bez działki, ogrodzenia, ogrodu i mebli)? a może ktoś podzieli się kosztorysem (mój mail [email protected])

- Malinka , pisałaś kiedyś, że w okolicy Gorzowa jest dużo przestronnych, możesz podać jakieś lokalizacje?

pozdrawiam wszystkich

xoq

xog - ja mam dwa wejścia na strych, dwadzieścia parę metrów na graty - wystarczy - dobry projekt więźby :) zmiany to ściana między salonem i gabinetem zrobiona jako konstrukcyjna, czyli fundament plus grubsza ściana, plus wieniec na górze, dzięki temu konstrukcja więźby jest jaka jest, i jest strych.

Z kosztami budowy jakie piszesz to mozesz dac radę.

Witam

BK fajnie, że znów jesteś. Kilkanaście postów wyżej miałem do Ciebie kilka pytań. Jeżeli mogę bardzo proszę o odpowiedź. żebyś nie szukała, powtórzę je ponownie.

- robiłaś dach w wytwórni u Państwa W. Rozumiem, że ekipa montująca dach na budowie była ekipą producenta dachu?

- czy można wziąźć inną ekipę (nie od producenta)? Pytam, gdyż wspomniałaś o jakiejś ekipie ze Zgorzelca, w którym mieszkam ( czy masz na nich jakieś namiary?).

- postanowiliśmy z żonką, że zrobimy zadaszony taras jak u Ciebie. Dlatego proszę o podanie ilości m2 dachówki zużytej na cały dach.

Pozdrawiam

Witaj:)

Niestety ekipy chyba zmienić nie możesz - producent sam montuje. CO do Witkowskich, wydaje mi się, że wystarczy zastrzec żeby było bez lipy :) Chyba nie wypuszczają już tych samych ludzi do roboty, bo by zbankrutowali. Projekt jest OK. Rozpoznaj ceny - ja wysłałam do pięciu czy sześciu tartaków ze strony http://www.mitek.pl, większość nas olała, bo oni robią duże inwestycje i takie tam domki to nie dla nich, zostały dwie firmy i dokonaliśmy wyboru. Wybraliśmy wariant korzystny cenowo i projekt który nam odpowiadał. Minus naszego projektu - mamy duże zadaszenie nad całością tego jednego tarasu i jest to na pewno kosztowne i do tego domek wygląda trochę może ciężko. Ale nam się to bardzo podoba i jest super - jest to dodatkowy pokój na lato. Nie trzeba się przejmować zacinającym deszczem, a jakie fajne są burze na tarasie jak się sączy piwko i nie trzeba się przejmować że parasol zdmuchnie ...

Dachówki wyszło chyba 300 m2. Całość dachówek i dodatki - folie etc wyszły coś 16-17 tys. Do tego komin, podbitka no i ocieplenie.

- planuję, koszty budowy na 250-300 kPLN, czy jest to realne (bez działki, ogrodzenia, ogrodu i mebli)? a może ktoś podzieli się kosztorysem (mój mail [email protected])

- Malinka , pisałaś kiedyś, że w okolicy Gorzowa jest dużo przestronnych, możesz podać jakieś lokalizacje?

pozdrawiam wszystkich

xoq

Są to realne koszty ale bez szaleństw.

Lista przestronnych z okolicy przesyłam na priv