Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po baaardzo dlugie przerwie.

My z malzowinka i szkodnikiem przeprowadzilismy sie do domku cos kolo trzech miesiecy temu. Na poczatku mieszkanie bylo dla nas obce. Wiecie - inne odglosy, zapachy, rozklad pomieszczen. Trzeba sie przyzwyczaic. Teraz jest juz lepiej aczkolwiek w pelnej adaptacji przeszkadza brak czasu. Wlasciwie jestesmy tylko na noc w domku bo trzeba zarobic na rzeczy o ktorych sie nie pomyslalo przy planowaniu budowy. A jest tego sporo. To opaska i tarasy (koszt cos kolo 8 tys!) z kostki to znow brama wjazdowa (ktora fachman zalozyl nam po 6 miesiacach od zamowienia!). Nie licze takich drobiazgow jak naczynia wzbiorcze (bo zawor bezpieczenstwa na piecu zaczal puszczac), listwy przypodlogowe czy tez antena satelitarna (wbrew pozorom te male sumki tworza jedna wielka SUME). Ale przynajmniej sie mieszka w SWOIM DOMU :-)

Dodatkowym minusem jest plaga myszy. Pierwszy najazd mielismy po skoszeniu pol (domek mamy z trzech stron otoczony polami). Teraz znowu zaczeli orac to wszystko i myszki wprowadzaja sie jedna po drugiej. Co ciekawe slychac je na strychu i za plytami KG (jedna z gorszych decyzji w trakcie budowy!) natomiast do pomieszczen na razie (odpukac) nie wchodza. Zafundowalismy sobie kotka (mimo mojej alergi), ale jeszcze jest za maly zeby polowac wiec niewiele z niego pozytku. Trutke rozstawilismy i ostatnio kilka wyschnietych cialek znalazlem na podjezdzie wiec moze reszta sobie odpusci :-) Tak swoja droga to nie mialem pojecia jakimi malymi dziurkami te zwierzaczki moga wejsc! Nie mamy jeszcze otynkowanej chalupki wiec jest tego sporo, ale nigdy nie myslalem, ze wcisna sie do otworu wielkosci dwuzlotowki! Ostatnie dwa tygodnie latam tylko z pianka i uszczelniam :-) Co gorsze zaczely wlazic pod styropian na ociepleniu. Koszmar. Teraz troche zaluje decyzji o tym sposobie ocieplenia, a nie o welnie. Ale mleko juz wylane...

Jeszcze mam kilka pytan technicznych :-)

Czym ociepliliscie rury spiro do wentylacji? Ja dalem zwykla welne 5 cm, ale ostatnio mi powiedziano, ze lepiej dac jakas alumate?! Czy ktos wie co to za cudo i dlaczego jest lepsze od welny?

Druga rzecz - czy nie macie problemow w domu z wentylacja. Ja mam wentylacje zrobiana w miejscach zaprojektowanych oryginalnie ale jak zauwazylismy sa drobne problemy ze schnieciem np. prania? Okna rozszczelnione, ale to niewiele daje.

Trzecia - jakie tynki zewnetrzne stosujecie? Ja wprawdzie mam zamiar tynkowac na wiosne, ale juz musze sie przygotowac finansowo :-) Prosze o wszelkie za i przeciw poszczegolnych rozwiazan.

Myszy, myszy, myszy - wszędzie myszy :wink: :D Co noc słyszałam je tupające po moim suficie z płyt KG. A niby takie małe stworzonka :o U mnie była tylko jedna dziura i już jest zabezpieczona ale nadal je łapię. Trutki nie sypałam bo bałam się rozkładających się ciałek :wink: Łapię na łapki - początkowo w ciągu godziny potrafiło się złapać 5. Jest ich juz coraz mniej. Słyszałam też o takim sposobie by położyć na spodku proszek do prania i pokruszyć lekko wilgotny chleb. Jak na nasz strych to by trzeba było kilka takich spodków. Sprawdzone - skuteczne - myszy się po prostu wynoszą.

Co do wentylacji - nie mam jako takiej wentylacji zrobionej ale pranie np schnie bardzo szybko. Dużo lepiej niż w bloku. Nie mam problemu z z nieprzyjemnym zapachem świeżo wybudowanego domu czy z wilgocią. W bloku często zbierała mi się woda na szybach a tu tego problemu nie mam - być może dlatego że tam miałam okna plastikowe a tu są drewniane. Może to zależy od cegłly z jakiej są ściany a może ma znaczenie że nie masz jeszcze elewacji.

Co do tynku zewnętrznego nie wypowiem się bo mam klinkier.

Pozdrawiam

Malinka

Dzieki Malinka za odpowiedz.

Sprawa myszy. Pytanie tylko jaki proszek - do bialych czy do kolorow? ;-) A tak na serio to o tym sposobie jeszcze nie slyszalem wiec chetnie przetestuje.

Nie masz wentylacji? Nie wiem czy mnie dobrze zrozumialas bo chodzi o zwykle rury spiro odchodzace od kratek wentylacyjnych do kominkow na dachu. Przeciez chyba jakis podobny system musisz miec?

witam

jeszcze nie mieszkam ale problem myszy też mnie dotyczy, a z czarnymi mrówkami w komplecie to już małe zoo. Szukam skutecznych sposobów na te czarne "koleżanki" :wink:

U nas tynki już wyschły, ogrzewanie rozprowadzone, posadzki zalane w poniedziałek montaż pieca i sufitu. Trwają ostatnie ustalenia co do rodzaju gładzi, sanitariaty wybrane, płytki czekają na rabaty :lol: i mam nadzieję, że nasz termin przeprowadzki będzie dotrzymany tj. do 1 grudnia 2005.

Ciekawostka zabrakło nam dachóweczki skromne 200 sztuk choć panowie nie wyprodukowali dużo odpadów. Ocieplać będziemy chyba jednak styropianem a elewacja "baranek 2"

pozdrawiam

witam

jeszcze nie mieszkam ale problem myszy też mnie dotyczy, a z czarnymi mrówkami w komplecie to już małe zoo. Szukam skutecznych sposobów na te czarne "koleżanki" :wink:

U nas tynki już wyschły, ogrzewanie rozprowadzone, posadzki zalane w poniedziałek montaż pieca i sufitu. Trwają ostatnie ustalenia co do rodzaju gładzi, sanitariaty wybrane, płytki czekają na rabaty :lol: i mam nadzieję, że nasz termin przeprowadzki będzie dotrzymany tj. do 1 grudnia 2005.

Ciekawostka zabrakło nam dachóweczki skromne 200 sztuk choć panowie nie wyprodukowali dużo odpadów. Ocieplać będziemy chyba jednak styropianem a elewacja "baranek 2"

pozdrawiam

Ile ? :o 200 szt. ?? O kurde - ktoś to "dobrze" policzył albo pożyczył ...

mi zostało 8 szt. z zamówienia ( słownie osiem ) ... zapotrzebowanie liczył dekarz ...

a tak wogóle to pozdrawiam wszystkich bo rzadko się odzywam :wink: duży projekt mam w firmie ... w stopce dałem swoje stare zdjęcia - może się komuś przydadzą.

pozdrawiam

Dzieki Malinka za odpowiedz.

Sprawa myszy. Pytanie tylko jaki proszek - do bialych czy do kolorow? ;-) A tak na serio to o tym sposobie jeszcze nie slyszalem wiec chetnie przetestuje.

Nie masz wentylacji? Nie wiem czy mnie dobrze zrozumialas bo chodzi o zwykle rury spiro odchodzace od kratek wentylacyjnych do kominkow na dachu. Przeciez chyba jakis podobny system musisz miec?

Wentylacji nie mam ale będę miała jak mój mąż znajdzie chwile czasu żeby to zrobić. :roll: Wczoraj nawet go o to pytałam ale swtierdził że jeszcze musi to trochę poczekać aż nabierze mocy prawnej :wink: :D

A co do proszku to ten bardziej pachnący. :D U nas dzisiaj w nocy nic się nie złapało więc chyba już się ich pozbyliśmy :D :D :D

Ewa u nas zabrakło 1 palety dachówek no i niestety różni się odcieniem :-?

Malinka - jeszcze raz dzieki za sposob na myszki. Dzisiaj bede testowal skutecznosc proszku Vizir. Z plamami sobie radzi srednio, ale moze odniesie sukces w dziedzinie odstraszania :-)

Co do wentylacji to juz nie wiem co myslec. Jeszcze jedna zagadka z Archiwum X. W akzdym razie wezwe jakiegos speca niech sprawdzi u mnie droznosc.

Dla pocieszenia u mnie tez zabraklo dachoweczki. Wprawdzie byl to brak "kontrolowany" (mamy taras zadaszony i wiedzielismy, ze oryginalne zamowienie bedzie za male), ale bol przy dodatkowej zaplacie taki sam :-)

Miałem zamiar, ale nie stykło kasy.

Co do rezygnacji z komina ... no nie wiem.

Ja mam 4 przewody wentylacyjne z czego:

1 duży do pieca

3 mniejsze do: wyciągu z kuchni; wentylacji garażu; wentylacji kotłowni/pom. gosp.

Drugi komin to oczywiście kominek (duży przekrój) + wentylacja z zamykaną kratką jako wentylacja podczas palenia w kominku.

Noi wentylacja mechaniczna, która niestety nie zawsze dobrze wentyluje, bo czasami "nie ma to jak otworzyć drzwi na taras".

Pozdrawiam

JB

U nas komin w małej łazience - jest to nasza kotłownia, oczywiście oprócz kotłowni też jest brodzik 80 cm, kibelek i malusieńka umywalka - spokojnie się wszystko zmieściło, zasobnik 150 l, piec na ścianie, i kłębowisko rur, jakieś inne naczynia i mnóstwo tajemniczych, kosmicznie świecących kolorowymi diodami skrzynek, kontrolek etc. Kotłownia jest tak industrialnie piękna, że nie chcemy jej niczym zasłaniać. :lol:

Komin do kominka, komin do pieca - kondensata, więc taki zwykły, ejst w nim tzw. kwasówka, komin wentylacyjny jeden i drugi. Ponieważ mamy propan, musi być wentylacja grawitacyjna, i zetka w podłodze (wymagania bezpieczeństwa) - na razie nie jest to zetka tylko po prostu dziura na przestrzał w ścianie. Musimy się zebrać w sobie żeby zrobić zetkę.

Tak to wszędzie mamy wentylację mechaniczną plus reku. Reku wisi w garażu. Na strychu jest naczynie wzbiorcze do kominka i jeszcze jedno - jakiś zasobnik chyba tez do kominka. Waży 100 kg więc spełnia limit na obciążenie wiązarów. Limit konstrukcji mamy 100 kg na metr 2.

Komin tradycyjny, ale nie obyło się bez poprawek. Przed murowaniem kominów zaplanujcie dobrze wentylację, rodzaj ogrzewania, piec etc. żeby potem nie było potrzeby poprawiania.

Noo ... widzę, że problemu jak u nas - muszki owocówki (te małe paskudztwa) i pająki - ale wczoraj okaza wciągnąłem do odkurzacza. Bałbym się go zdreptać. Żona w małej łazience się pindrzyła i nagle mnie woła, że pająk. No to mówię, żeby go wrzuciła do kibelka i spłukała, a ona, że się boi (raczej rzadkość u niej). Jak zobaczyłem tego pająka, to zrozumiałem. Duży włochaty, taka miniaturka tarantuli (średnica coś koło 5 cm). Odkurzacz był pod ręką, top go załatwiłem. Wciągnęło go, chwilę zostawiłem włączony, żeby zdechł, a nawet jak nie zdechnie, to się zarazi ptasią grypą :)

Co do kotłowni i kominów.

Ja mam komin w pom. gospodarczym (faktycznie to zmiana do projektu, o czym zapomniałem, bo w pierwotnym projekcie jest w kuchni). Wykorzystanie opisałem wcześniej.

Zbiorniki na wodę (mamy studnię i wężownicę z kominka do CWU, czyli 150 l. zimnej i 300 l. ciepłej) stoją na strychu (konstrukcja wytrzyma, bo stoją akurat na wysokości ściany nośnej (narożnik bocznego tarasu) i są podparte.

Bez strychu, to jak bez ręki. Ile tam się gratów mieści. Polecam tym, co jeszcze nie zamówili więźby.

Pozdrawiam

JB