Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Oprócz pom.gosp. masz jeszcze garaż. Lepsze te pomieszczenia niż łazienki czy pokoje. Ewentualnie można jeszcze z małej łazienki zrobić kotłownie rezygnując z całej lub częsci łazienki. Gdybym teraz budowała mocno bym się nad tym zastanowiła. Mała łazienka używana jest przez nas bardzo rzadko a goście też wolą tę dużą. A można by podzielić na dwie małe części i zrobić kotłownie i pralnię z wejściem z wiatrołapu i nie mamy problemu z piaskiem po wyjściu z kąpieli :wink: Trzeba też pamiętać że wyposażenie każdej łazienki to duży koszt więc może warto zrezygnować z jednej. Oczywiście dotyczy to małych rodzin gdzie nie ma kolejek do łazienki :wink:

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy piec w pomieszcz.gospod. i zakręcony kaloryfer -jest zimno i trzymam tam warzywka i inne słoiki - tam zrobimy w przyszłości regały - poza tym mamy piwniczkę pod pom.gosp. i tam dopiero zimno. Zamrażarka na razie musi wystarczać ta z lodówki - a w przyszlości? na razie są ciekawsze wydatki... Pralka w łazience w części sypialnej - nie przeszkadza w ogóle. A pod reką jest wanna. Aktualnie sprawdzamy ogrzewanie domu kominkiem. I rośnie nam trawa!

Miłego nowego tygodnia

Witam wszystkich

Jak pisałam wcześniej małą łazienkę mam zmniejszoną o połową. Dzięki temu przedsionek ma kształt litery L i właśnie w tej wnęce zamontowany jest piec. Docelowo będzie on oddzielony od reszty przedsionka ażurowymi,składanymi drzwiami, pasującymi do przesuwanych drzwi szafy wnękowej przedsionka.Pralka w gospodarczym

Od miesiąca mieszkam już w domu i cały czas się wykańczamy.

Myszy wytrute, walczę z muchami.

POZDRAWIAM WAS

A powiedzcie mi w jaki sposób jest podparty dach na zadaszonym tarasie? Czy jest to przedłużenie wieńca obwodowego, czy jakieś belki drewniane. Ja też zdecydowałem się, że zadaszę taras, a ruszam z budową na wiosnę, więc chciałbym się dobrze przygotować. BK i filipjak proszę pokażcie lub prześlijcie kilka zdjęć zadaszonego tarasu PLEASE!!!!

hej, hej

podparcie tarasu, dobrym rozwiazaniem sa belki drewniane /mamy 25x25cm/ ekipa z Odolanowa robi to super, pamietac jedynie trzeba aby w wiencu obwaodowym zostawic miejsce na ich wsparcie, troche zakombinowac ze zbrojeniem, a przed zalaniem w miejscu podparcia umiescic odpowiedniej wielkosci kawalek styropianu, bo inaczej trzeba lekko podkuc :-).

A jak juz mamy konstrukcje dachu, dachuweczka lezy i czeka, ekipa niby najlepsza pod sloncem, to uwazac trzeba aby fachowiec zamontowal dobrze rynny a nie tak jak przez cale swoje "zycie zawodowe" montowal, raczej za nisko. Serce sie kraja, jak odrywaja blache....

Z 3 ekip pracujacych nad naszym D08, jedynie ciesla Janusz z odolanowa ze swoja ekipa wykazal sie profesjonalizmem, super chlopaki i przyjechali az do Siedlec :-)

Juz za chwil kilka beda zdjecia

witam

60 tuj dookoła tarasów posadzone :lol: gładzie się szlifują no i dach sprawdzony potężną ulewą i co najważniejsze mam ciepło(odpalony piec)

pom. gosp. rozplanowałam tak: róg pom gosp/kuchnia/ garaż -komin od pieca znajdującego się w garażu i dalej na ścianie gosp/garaż w pom. gospod. cała rozdzielnia obudowana płytą z dziurkami (niby grzejnik) i miejsce do prasowania. Ściana gosp./ taras - od drzwi zlew obok pralka i wysoka szafa na różności i zapasy chemii. Murki od ściany zew. do drzwi garażowych i tarasowych poszeżyłam do 50cm i zrobię tam ścianę w regałach na ogórasy w słojach :wink: ziemniaki w koszach i inne .

W garażu zmieściłam piec na pelets, paletę opału, duży i mały samochód (na ścisk) :x . Jak na razie mała łazienka z wiadomych przyczyn :cry: pełni funkcję garderobo-graciarni.

pozdrawiam

Kochani,

mam pytanie do Was.

W jaki sposób macie rozwiązane wejścia do garderób, czy macie nadproża czy też może drzwi od podłogi po sufit?

Czekam z niecierpliwością, bo lada dzień ścianki działowe będą.

Chętnie zdjęcia - jeśli posiadacie :)

Pozdrawiam gorąco.

TAB my zostawiliśmy wolne wnęki, które zabudowaliśmy szafami

http://foto.onet.pl/upload/31/86/_550390_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/42/99/_550391_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/8/66/_550392_n.jpg

To jest szafa w pierwszej sypialni. Ta druga ma trochę inny układ w środku ale jest bardzo podobna. Na dzień dzisiejszy jestem zadowolona z takiego rozwiązania. Mam zamontowane światło w suficie więc mogę się tam nawet zamknąć i przebierać :wink: Koszt jednej szafy to około 1600zł. Można oczywiście zafundować sobie zamiast normalnych drzwi lustro lub piękne ozdobne drzwi plecione ale to niestety podniesie ich koszt.

MALINKA, dzięki.

Bo właśnie nie wiem, co będzie lepiej wyglądać: czy duża szafa od podłogi po sufit ( tak jak u CIebie MAlinko) czy też garderoby wymurowane i tylko ze zwykłym wejściem, z normalnymi drzwiami. BO z tego co widzę, to u Ciebie tylko środek jest ruchomy a reszta stała (drzwi :) oczywiście). O takim rozwiązaniu mąż mi opowiadał.

W sumie bloczki mam juz zakupione, tylko jeszcze nadproże i garderoba gotowa. Muszę pomysleć :)

Ech, dylematy budujących.....

tab

ja miejsce na garderoby połączyłam do pokoi i wten sposób uzyskałam większe powierzchnie pokoi. w jednym(tym graniczącym z wiatrołapem) powstała szafa będąca lustrzanym odbiciem drugiej dostępnej na wprost wyjścia z łazienki (zapasowe reczniki itp). Szafy są szerokie na 100 cm. i mojemu dziecku wystarczy taka wielka szafa. w pokoju drugim uzyskałam miejsce pod potężną szafę na całej szerokości i co fajne głęboką na 70 cm + prowadnice. :lol:

Sufity mam już pomalowane, jutro rusza malarz, płytki w gospodarczym już są, podłogi kładą od czwartku a w sobotę - przymusowa (sprzedane mieszkanie :cry: ) przeprowadzka i reszta wykończenia

pozdrawiam

TAB - mamy na razie zostawione miejsce na drzwi przesuwne - od podłogi do sufitu, w przyszłości je zrobimy łącznie z zabudową garderoby(ób) - mieliśmy ten sam dylemat, ale zrobienie ścianki i drzwi zajęłoby więcej miejsca. Drzwi będą na prowadnicach - mamy położone w garderobach panele tak jak w pokojach.

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczów związanych z D08 "PRZESTRONNY". Razem z moją żoną jesteśmy tuż przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu budowy tego domku. I w związku z tym nasza wielka prośba - czy ktoś kto już zbudował ten dom może podać orientacyjne koszty "POD KLUCZ"? Wiem, że jest wiele czynników i kosztów pośrednich ale jeśli będę miał kilka cen, to zawsze je mogę uśrednić :-) Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc i odpowiedź na nasze pytanie (a) które zapewne pojawią się jeszcze później... A na razie oczekujemy cierpliwie na info. Dzięki :-)

Witam forumowiczów związanych z "PRZESTRONNYM". Wspólnie z żoną podjęliśmy decyzję o budowie własnego domku i będzie to właśnie ten projekt. Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie kupna działki ale projekt już mamy pewny :-) Słyszeliśmy co prawda, że projekt należy wybierać pod działkę ale wierzymy, że uda nam się znaleźć odpowiednią... Nasze plany budowlane będziemy realizować w okolicach Bielska-Białej i w związku z tym pytanie - czy ktoś wybudował lub buduje D08 w okolicach Bielska, Cieszyna, Ustronia, itp.? Druga ważna dla nas sprawa to koszty budowy "PRZESTRONNEGO". Pewnie możecie określić przedział kosztów, dlatego będziemy wdzięczni za wszelkie info. Pozdrawiamy. Asia & Marcin :-)

Przestronni - możemy sobie na prywatne adresy mailowe albo fax rozsyłać dane nt. kosztów. Co wy na to?

Dobry pomysł.

Właśnie dostałem ofertę na więźbę materiały i robocizna jak ktoś chce to dajcie znać [email protected]

ja również poprosze o kosztorysy na [email protected]

dzięki