Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Myszkin - co do dachu - blachy nie dawaj, taki ładny dom i blacha, a pomiędzy cementową a blachą naprawdę nie taka wielka różnica.

Ja też myślę o różnych bajerach - na razie na ostatnich targach zobaczyliśmy sprzęgnięcie ogrzewania kominka z płaszczem wodnym z kolektorami słonecznymi - w zimie ogrzewanie + ciepła woda użytkowa, w lece grzanie wody wyłącznie z kolektórów (no, może prawie...). Cena ok. 14-15 tys, myślę że do stargowania. Oprócz tego oczywiście grzejniki plus piec i zasobnik.

Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby samego komika.

Na pewno będzie rekuperator.

Temat oczyszczalni też przerabiam, woda gruntowa wysoka nie jest tutaj jakimś przeciwwskazaniem.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zgadzam się z Tobą BK. Blacha to nie to samo co dachówka. W naszym domku dach jest bardzo ważny ponieważ jest duży i bardzo rzucający się w oczy. W mojej okolicy jest kilka takich domków, tak więc mam porównanie. Niby dwa takie same domki, zrobione z tego samego projektu, ale różnica jest ogromna. Widziałam D08 z dachówką, z blachą i dachem bitumicznym(tak to się chyba nazywa). Ten ostatni wyglądał jak barak. Blachy nie polecam ponieważ różnica w cenie w porównaniu z dachówką cementową nie jest duża.

O bajerach myśleliśmy dużo, niestety im bliżej rozpoczęcia budowy tym mniej ich pozostaje. Jest po prostu tyle rzeczy dodatkowych, że z czegoś trzeba zrezygnować. Może się mylę ale wolę mieć mniej bajerów a za to lepszej jakości materiały podstawowe.

BK czy mogę liczyć na ten kosztorys?????

Gość Meblezwikliny

Witam wszystkich

Wreszcie się zalogowałem

We wrześniu zamieszkałem z żoną w D08.

Dom budowany metodą gospodarczą.

Koszt bez mebli [kuchnia, zabudowy wnęk]

z podjazdami i odwodnieniem: 220000zł

Pozdr

Witam Wszystkich

Wrócę jeszcze do kosztów, widziałem że BK wysyłałaś coś na pocztę jak masz to jeszcze w kompie to bardo proszę

[email protected]

Malinka dzięki za dobre chęci niestety nie posiadam urządzenia zwanego faxem .

Co do dachu z blachą to też nie widzę jej na tym domu tak jak piszecie alternatywą jest tańsza cementowa dachówka

Witam wszystkich

Wreszcie się zalogowałem

We wrześniu zamieszkałem z żoną w D08.

Dom budowany metodą gospodarczą.

Koszt bez mebli [kuchnia, zabudowy wnęk]

z podjazdami i odwodnieniem: 220000zł

Pozdr

Witamey Ciebie serdecznie. Wszyscy dopiero zaczynamy, dlatego też bardzo prosimy o częste zaglądanie na forum.

Witam wszystkich. Jestem ta brzydsza polowka Japan100. D08 to chyba milosc od pierwszego wejrzenia - Japan100 sie wscieknie.

BK bardzo dziekuje za kosztorys. Dom ma powstac w Tyncu Malym.

Rzeczywiscie dom jest bardzo rozlegly ale tym samym piekny no i nie najtanszy. To wlasnie koszt budowy spedza mi sen z oczu. Zanim kupie projekt chcialbym zapoznac sie z wykazem materialow, stolarki okiennej itd. zalaczonym do projektu. Uwazam ze podawane przez Forumowiczow kosztorysy prac to rzecz w duzym stopniu indywidualna.Kazdy z nas ma rozne mozliwosci co do cen zakupu materialow, kosztu robocizny itd. Bardzo bym Was prosil jezeli macie taka mozliwosc to udostepnijcie mi to zestawienie materialow z projektu. Chetnie pomoge w sprawach kredytow mieszkaniowych, zajmuje sie tym zawodowo.

maciek100 - własnie robię rozeznanie w kwestii materiałów.

Zrobię ksero (to nielegalne :oops: )albo wypiszę ilości z projektu. Daj znać na priva nr telefonu, zdzwonimy się.

Wygląda na to że D08 jest szczególnie popularny wśród pracowników instytucji finansowych! Gdzie pracujesz?

Dom nie wygląda na droższy od innych - to co wydasz na dach, zaoszczędzisz na stropie, braku schodów, nie kupujesz okien dachowych nie robisz poddasza, etc. Okna mogą być drogie - ale zawsze można poszukać różnych ofert, niekoniecznie drewnianych, może nawet białe plastikowe. No i dom jest super prosty w budowie - to też ma wpływ na cenę - nie masz drogich balkonów, lukarn, wykuszy, etc. Nie wylewasz stropu - dom szybciej schnie i szybciej się można wprowadzić.

poza tym ceny powinny w czerwcu, lipcu spaść :wink:

Musisz jednak sprawdzić w waunkach zabudowy czy będziesz go mógł wybudować - odległości od granicy działki, kąt nachylenia dachu, rodzaj dachu.

Robocizna też nie powinna być droższa niż w przypadku innych domów - dom jest jak już mówiłam prosty.

Przestronni - możemy sobie na prywatne adresy mailowe albo fax rozsyłać dane nt. kosztów. Co wy na to?

Witajcie,

Może blacha rzeczywiście nie - muszę się przyjrzeć dachom "w naturze".

Meblezwikliny - czy mógłbyś zamieścić zdjęcia swojego domku - w środku i na zewnątrz?! Napisz też co zmieniłes - czy robiłeś zadaszenie tarasu. ja tak chciałam zrobić, ale mam problem - tam będzie jedyne okno na słońce w salonie, jeśli przykryje taras dachem to będzie ciemno.

Poza tym wg mnie nie ma miejsca na porządną garderobę w wiatrołapie. Tam się zmieści tylko komoda i wieszak, a zabudowywać szafą od góry do dołu to porażka - bo wejście będzie ciasne i ciemne...Pewnie zmniejszę małą łazienkę, wydzielę z niej wnękę na garderobę zaraz przy wejściu do waitrołapu. Nie wiem tylko czy zmieści się prysznic w zmniejszonej łazience. Coś wykombinuje...

Zbyszku, jak możesz to dawaj ten kosztorys - zbieram nałogowo. A dopiero zaczynam.

Czy naprawdę w okolicach Warszawy nikomu się nie rzucił w oczy D08?

Meblezwikliny - czy możesz słowo o materiałach rzucić?

Dachowcy - a jaki kolor tej dachówki dajecie? A elewacja? A okna - białe do tego domku jakoś mi nie pasują :(

myszkin,

żeby zobaczyć w naturze - znajdź przy pomocy opcji Szukaj, ostatnio na Wymianie doświadczeń był taki wątek. Moze uda ci się skontaktować z kimś kto wybudował. A lepiej zadzwoń do biura handlowego Muratora - tam gdzie sprzedają projekty może uda im się dodzwonić do kogoś kto buduje i pozwoliłby obejrzeć.

Mnie się udało obejrzeć i wiem że chcę w takim domu mieszkać, pierwszy domek przy którym nie mam najmniejszych wątpliwości.

Wygląda ekstra, naprawdę, niewiele jest ładniejszych domów - jest bezpretensjonalny i bardzo elegancki.

Co do projektu - faktycznie w przedpokoju przydaje się taka duża szafa na płaszcze i buty. Jak zmniejszysz łazienkę, zostanie dość miejsca na mini-garderobę, ale łazienka będzie mniejsza (no i tańsza w wykończeniu :wink: ) w wiatrołąpie musi być sporo miejsca - jak przyjdą goście, żeby mieli tyle miejsca żeby się obrócić i powiesić kurtki!

Dom modelowy w Józefosławiu był w opcji kolorystycznej - ceglasta dachówka, żółte ściany i białe okna, białe okiennice, wyglądało to bardzo elegancko. Mnie podobają się domy z ceglastym dachem, cokołem klienkerowym w kolorze cegły i właśnie białymi oknami.

Ale alternatywa to okna w kolorze drewna (na drewniane chyba nas nie będzie stać :cry: ), brązowy dach i żółta lub jasnobrazowa/łososiowa elewacja - tak wyglądał domek który widzieliśmy. Tak naprawdę diabeł tkwi w szczegółach - czytaj ogród, rośliny, zadbane otoczenie.

CO do światła w salonie wierz mi nie będzie za ciemno - w lecie i tak światło jest ostre, a okna masz przecież z dwóch stron. Ja mam w mieszkaniu okna od południowego zachodu - nie da się wytrzymać w lecie po południu jak jest ostre słońce. U mnie okna będa wychodzić na południe a te z boku, na zadaszony taras właśnie na południowy zachód - nie będzie więc zbyt ostrego słonka.

A jak masz usytuowaną działkę?

Ja mam niestety salon na polnoc i jedyna mozliwość doswietlenia jest przez okno zachodnie, które wypada na tym tarasie. Ale już wymyśliłam, że wysunę salon o 2 metry do przodu - architekt mów że to da się zrobic i zadaszę tylko część tarasu - druga część pozostanie odkryta tak żeby dach nie zasłaniał okna. Ułożenie jest takie, bo wjazd od północy, a przylegający do dizałki las na pn i na wschód :( tam gdzie ciemno. A poza tym ja mam lustrzane odbicie więc taras wypada na polnocnym zachodzie.

BK - czytałam Twoje posty o kredytach - bardzo pouczające. Ja właśnie mam kredyt na mieszkanie w CHF i splacam go dopiero dwa lata. Do tego wezmę kolejny na dom i chyba właśnie wynajmę mieszkanie. Ale będzie jazda!!! Ale na razie odpukać mam z czego spłacać. Acha, mam zamiar wziąc ten drugi tez w BPH - nie wiem czy jest jakaś opcja łączenia i czy to ma sens? Tamten mam na 15, to i ten drugi chyba też na tyle?

Będzie dobrze, myszkin :wink:

BPH jest dość elastycznym bankiem, a numer z mieszkaniem świetnym pomysłem - jak masz mieszkanie w dobrym punkcie.

Ja mam świetną ofertęw PLN z BZWBK :wink: Bardzo korzystne oprocentowanie :wink: Jak nie ta oferta, to CHF w BPH albo GE, zobaczę.

Hej przestronni

Jestem na etapie kupowania materiałów i wycen. Szykuję też kosztorys do banku. Postaram się po skończeniu wysłać wam to na priv.

Nie mogę już się doczekać kiedy zacznę. Fachowcy zaczynają u mnie w połowie maja. Dzisiaj mój kierownik budowy a zarazem wykonawca stwierdził że pod koniec lipca ma już inną robotę tak, że do tego czasu już skończy. Nie chce mi się wierzyć ale zobaczymy.

Dachowcy - a jaki kolor tej dachówki dajecie? A elewacja? A okna - białe do tego domku jakoś mi nie pasują :(

Kolory mojego domku (wymarzone):

elewacja klinkier - kolor sahara cieniowana (piaskowy)(już kupiłam)

okna w kolorze naturalnego drewna

dach w kolorze kasztanowym - ceramika Robena

Myślę, że powinno to wyglądać dobrze.

Biały domek widziałam i niezbyt mi się podobał. Jest też w moich okolicach w kolorze zielonym (zielony dach, zielone ściany) - okropność.

Są też dwa piaskowe i wyglądają super. Jeden ma dach czerwony a drugi ciemny brąz. Wyglądają naprawdę ekstra.

To Ty Malinka niedługo będziesz najszczęśliwszą osobą na tym forum.Gratuluję :) i życzę powodzenia myślę że jest możliwe tak szybko wybudować od jakiegoś czasu obserwuję różne budowy i w niektórych przypadkach wygląda to naprawdę imponująco.Ja jestem też na etapie"bankowym"nie mam niestety jeszcze wykonawcy a to może być pewien problem.Marzy mi się taki termin jak u Ciebie ale chyba nie dam rady.

ps.Będziesz miała piękny domek

Dzięki za wsparcie, BK, trochę się boję dwóch kredytów. A i w tajemnicy nadmienię, że mieszkanie mam w beznadziejnym punkcie, więc z wynajmu wiele nie uzyskam, przynajmniej czynsz odejdzie. Ale i tak nie opłaca się sprzedawać. Okolica podwarszawska, rozwojowa, za parę lat cena pewnie wzrośnie - a za 13 lat - bo tyle jeszcze kredytu - cholera wie? Przemyśliwałam też wieloletnie ciułanie, ale jak nie liczyć wprowadzę się jako zgrzybiała staruszka. Nie mam żadnego wkładu własnego, tylko działkę. Ale z drugiej strony mam dobrą pracę, a dziś dostałam kolejną ofertę neizłej chałturki na cały przyszły rok, wiec coś nazbieram do przyszłej wiosny... Czy jak będę miała 50 tys. to warto zaczynać i potem dobrać np. 150 tys. kredytu, czy lepiej dozbierać przez 2-3 lata wiekszą sumę?

Malinka, a ile ten cały klinkier Cie kosztował, bo straszą, że drogi. Poza tym chciałabym go jakoś postarzyć, bo taki nowy to troszke za równiutko jak dla mnie. Może te spoiny można jakos rozmazać czy cóś?

Masz dokładnie taki pomysł na elewacje jak ja - brązowo-klinkierowo i ciemne drewno w oknach. Ale z klinkieru wielu rezygnuje, bo za drogi.

Twój domek będzie śliczny :D

To forum o projektach - to jeszcze zapytam - co z korytarzem w części sypialnianej, nie uważacie, że jest za wąski? Dla mnie może być, ale zaczęłam przemyśliwać nad jego poszerzeniem o 60 cm - weszłyby szafy wzdłuż jednej ze ścian. Nie wiem dokładnie, jaką szerokość ma ten korytarz, na oko chyba trochę ponad metr? Zresztą ja już totalnie przerobiłąm część sypialnianą, więc u mnie to ma sens, bo jest długa ta ściana korytarzowa. A nie lubię szaf w pokojach.

Czy zakładacie centralny odkurzacz? Nie wiem czy to ma sens w parterówce?

A, i jescze jedno, wielu z Was pisało, że będzie podwyższać dom, bo rolety zabierają miejsce. Nie bardzo rozumiem. O Jezu, a ile kosztują rolety do takiego domku :(

A może lepiej okiennice? Tego jeszcze nie przetrawiłam...