Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Cześć i po kolei:

Żbik - z powiększeniem garażu to dobry pomysł (poszerzeniem dokładniej). Gdybym drugi raz budował, to na pewno bym go o min. pół metra, jeśli nie o mert, zwiększył. Co do stropu i dachy. Mój ojciec robi wiązary. Dzięki konstrukcji wiązarowej udało nam się wygospodarować strych (wejście opuszczanymi schodami z wiatrołapu) - baaaardzo polecam - jest tam miejsce na wszystkie klamoty, jakie są w domu, a których się nie wyrzuca (bombki choinkowe, kartony po sprzęcie, resztki styropianu, zapasowe płytki, fugi itp.). Dodatkowo umieściliśmy tam zbiorniki na wodę ciepłą i zimną - własna studnia (dzięki temu w pomieszczeniu gosp. jest dużo więcej miejsca). No i z poważniejszych zmian to zadaszyliśmy boczny taras i zrezygnowaliśmy z tylnego.

MacKacha - weekend - pojechaliśmy na imprezę w strony rodzinne i na szczęście dziewczyny zostały u teściowej, bo jak wróciłem, to w domu było 12 stopni. No i prośba, jak posiadasz zdjęcia, to prześlij.

Ewa_Radek - polecam pozostawienie kominka w oryginalnym miejscu - choćby ze względu właśnie na kibelek i przysłonięcie drzwi do niego. Co do Ytonga - my mamy 40 cm. Całkiem OK - nie narzekam, natomiast w związku z tym, że deski podłogowe były strasznie suche, a pomieszczenia nie do końca suche, to w wyniku pęcznienia, deski wypchnęły nam ścianę nośną o ok. 1 cm. Musielibyście to widzieć. No i się zastanawiam, czy pustaki by wytrzymały, czy nie.

No i jak się zdecydujesz na 40 cm Ytong, to uważaj, żeby nie zrobili ci tak jak u nas, tzn. zachowali wymiary zewnętrzne, przez co z uwagi na grubość ścian mamy 4 m2 mniejszy dom :)

Polecam http://foto.onet.pl/albumy/szukaj.html?q=burek76&k=4

No i pozdrawiam wszystkich

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

jeżeli chodzi o nasze zmiany, zdecydowaliśmy maksymalnie powiększyć przestrzeń i nie ma korytarzyka. Z korytarzykiem w salonie byłoby ciasno. Ostatnio robiłam urodziny córce - 12 dzieci, plus pani która organizowała im zabawę - tych 40 metrów ledwie wystarczyło ... Dzieciaki roznosiły cały dom, nie wyobrażam sobie żeby było mniej miejsca.

Kominek jest na ścianie i wcale nie odczuwamy z tego powodu niewygody. Kominek jest super - uwielbiamy przy nim siedzieć, nawet na podłodze. Jest prawdziwym sercem domu, daje klimat no i świetnie się spisuje jako kocioł grzewczy :)

Jak w salonie będą meble, a w jadalni stanie stół - 150 cm, rozkładany do 260 cm, miejsca może być naprawdę mało.

wejście do małego kibelka mam od wiatrołapu, uważam że jest bardzo OK. uważam że wejście do kibelka od salonu byłoby krępujące. W małej łazience też jest kotłownia, no i komin. Zmieścił się prysznic, WC i umywalka.

dołożyliśmy zadaszenie tarasu - nad całością, mamy te 20 m2 (czy 25?) pod dachem, oprócz tego jeszcze drugi taras niezadaszony - oba połączone. Bardzo się przydaje.

Na strychu zasobnik do wody, naczynie wzbiorcze do kominka, i dwa fajne pokoje - 12 i 10 m, jedno wejście z wiatrołapu a drugie z korytarza przy dużej łazience.

Muszę się pochwalić - kupiliśmy wreszcie meble - będzie sofa z fotelami :) do tego stół i krzesła.

Witajcie wlasnie wróciliśmy od architekta i mamy myslenice . Musimy podnieść dach do 35 stopni bo plan zagospodarowania nie pozwala na mniejszy spad.

Jakub

Ogładleliśmy zdjecia dziękujemy za informacje chyba tez zdecydujemy sie na ytonga co do kominka ciągle mamy mieszane uczucia . Teraz przeliczamy ile nas wiecej szarpnie dach który trzeba podnieść. :-?

GK7 Kasia

My chcemy zacząć po wakacjach ale chyba w tym roku to uda się tylko fundamenty. Tez mamy dylemat co do materiału bo opinie budowlańców są podzielon. Ale chyba jednak Ytong. Ile płaciłaś za adaptacje projektu i pozwolenia na budowe. Bo ten architekt z którym dzis rozmawialiśmy jeszcze nie podał ceny a tak bedziemy mieć jakiś punkt odniesienia.

Gdzie bedziesz budować Kasiu.

Żbik

My właśnie jesteśmy na etapie zmian dachu spowodowanych wymogami przestrzennymi gminy . Ale na razie nie mamy pojecia jak to wszystko będzie wyglądać i kosztować co do stropu raczej zostanie bez zmian

Pozdrawiamy wszystkich serdecznie :wink:

Ewa!

Za adaptację zapłaciliśmy 1500zł. Mieliśmy bardzo mało zmian (brak wyjścia na taras z pom. gosp., i zostało ono podzielone na dwie części, ponieważ będziemy mieli w tym miejscu piec na eko groszek to chcemy mieć oddzielne wejście do kuchni z garażu, aby nam dym nie przedostawał się do domku). Do "gabinetu" będzie wejście tylko z sypialni, bo tam będzie duża garderoba. Co do zmian w projekcie to w zasadzie tyle.

My w ubiegłym roku też tylko fundamenty zdążyliśmy zrobić, a teraz ruszamy dalej tylko ta zima taka długa.

Co do materiałów to będę jeszcze miała wycenę Porothermu i wtedy zdecydujemy co kupywać, ale na pewno będzie to ceramika.

A my budujemy 20km od Lublina w stronę Białegostoku.

Pozdrawiam

Kasia

Dziękuję za odpowiedź. Muszę jutro popytać w różnych biurach architektonicznych o ceny adaptacji bo narazie to trochę mnie to przerosło.Ponoć jak coś się xle zaczyna to koniec jest dobry i taką tez mam nadzieję

Jak bedziesz miec wycenę ceramiki to podeślij.

Pozdrawiam i miłej nocy.

Dzięki za przyjęcie w poczet "przestronnych". Mieliśmy okazję być w D08.Nic nie zmieniamy wewnątrz, tylko garaż ... to była porażka. Poszerzylismy o 2m i wyciągnęliśmy go do przodu o 1m. Tym samym mamy większe pomieszczenie gospodarcze.

Za adaptację i zmiany w projekcie :

- poszerzenie i wydłużenie garażu

- ściana nośna

- zmiana stropu z oryginalnego na tradycyjny/beton/, a tym samym zmiana konstrukcji dachu

Ma to kosztować około 1200zł. Ale spotkaliśmy się z ceną 2500zł...

Witam wszystkich,

jesteśmy już po adaptacji projektu i czekamy na pozwolenie na budowę.

Wprowadziliśmy nast. zmiany do projektu:

- garaż poszerzony o 1m, brama garażowa 4,80m

- połączone tarasy

- komin z kuchni przesunięty do małej łazienki

- dodatkowy komin pod piec w pom. gosp.

- brak wyjścia z salonu na mały taras

Po długich dyskusjach kominek pozostał na środku salonu.

Za adaptację projektu + załatwienie formalności zapłaciliśmy 2300 PLN

Mamy już cegłę na mury zewn. - poroton 3zł/szt.

Pozdrawiam

xoq

witajcie!

mam już wycenę Porothermu i dachówki

Porotherm

-11,5 na śianki działowe - 1000szt. x 4,29

-18,8 na śc. wew. korytarz - 96szt. x 5,46

-30 1/2 śc. zewn. - 160szt. x 2,75

-30 3/4 śc. zewn. 160szt. x 2,15

- 30 śc. zewn. - 2640szt. x 3,10

Razem 13782,16

Dachówka Koramic L15 kolor czerwona natura

- dachówka podstawowa - 3600szt. x 1,90

-gąsior+ klamra - 191szt. x 15,30

-zamknięcie początkowe gąsiora - 7szt. x 29,24

- trójnik 3szt.x150,37

-kominek went. - 5szt. x 269,62

-element okapowy z grzebieniem - 78szt x 6,31

-taśma do obróbek kominiarskich - 10mb x 45,02

- listwa uszczel - 5szt. x 13,37

-kosz dachowy alu 2mb - 10szt. x 72,93

- klin do uszcz. - 20szt. x 2,31

-taśma uniw. Eko - 70mb x 23,99

- folia Jutadach 115 - 300m2 x 3,69

- podpórka łaty kalenic. 110szt. x 2,08

Razem: 16566,02zł

Transport z rozładunkiem + ewentualne magazynowanie do końca kwietnia = 950,00zł

Razem 31298,18

Oceńcie Przestronni czy to dużo czy nie. Pan z hurtowni stwierdził, że od 1 kwietnia ceny na ceramikę idą średnio o 7% w górę.

A może macie jakieś doświadczenia szczególnie z dachówką Koramika bo u mnie na lubelszyżnie nie bardzo jest ten materiał popularny?

Pozdrawiam

Kasia

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Ostatnie dwa wieczory spędziłem na czytaniu tego forum. Super przewodnik po problemach budowy własnego domu.

Prawie na 100% kupię projekt D08. Na początek mam dwa pytania:

do XOQ: dlaczego poszerzasz garaż tylko o metr? Czy to nie za mało? Ja chciałbym to zrobić min. 1,5-2m aby uzyskać miejsce na taczki, szpadle kosiarke i inne klamoty?

Równocześnie z garażem chciałbym powiększyć pom. gosp. i boczny taras, tak aby kończył sie równo ze ścianą i całość zadaszyć. Pytanie do wszystkich: czy dach nie zabierze za dużo światła?

Czekam na wskazówki i pozdrawiam!

To zależy, z której strony świata będziesz miał taras. Ja mam od północno zachodniej i jest OK. Jest się gdzie skryć, a jak jest ładna pogoda to i tak pod dachem nie siedzisz :)

Naprawdę polecam zadaszenie tarasu. Jest gdzie siedzieć wiosną/latem, jak pada deszcz. Przy grillu/piwku patrząc na deszczyk :)

To zależy, z której strony świata będziesz miał taras. Ja mam od północno zachodniej i jest OK. Jest się gdzie skryć, a jak jest ładna pogoda to i tak pod dachem nie siedzisz :)

Naprawdę polecam zadaszenie tarasu. Jest gdzie siedzieć wiosną/latem, jak pada deszcz. Przy grillu/piwku patrząc na deszczyk :)

Taras bedzie od Pd Zach. Doczytalem się, że u Ciebie i BK wszystko ze światłem jest OK, ale jak będzie gdy garaż, taras i dach będą 1,5-2m szarsze?

Przynajmniej będziesz miał gdzie chować się przed słońcem :) W salonie i tak będziesz imał jasno, a na tarasie nie ma to chyba takiego znaczenia (zawsze można walnąć kilka lampek :)

dzięki za odpowiedź. Lampki jak najbardziej jak podleczę wątrobe. Jeszcze jedno pytanie. Czy zwiekszenie ilości ścian nośnych budynku istotnie wpłynie na zmniejszenie kosztu dachu? Wiem, że taki problem był poruszany na forum. I czy ma to wpływ na sumaryczne koszty inwestycji.

Pozdrowienia.

do XOQ: dlaczego poszerzasz garaż tylko o metr? Czy to nie za mało? Ja chciałbym to zrobić min. 1,5-2m aby uzyskać miejsce na taczki, szpadle kosiarke i inne klamoty?

Garaż poszerzam pod kątem wygodnego zaparkowania dwóch samochodów. Po zasięgnięciu opinii doszedłem do wniosku, że tyle wystarczy, ale wiadomo, że więcej nie zaszkodzi. Razem z garażem wydłuża się też pom. gosp.

Niestety, w tym domu brakuje jeszcze jednego pomieszczenia gosp., ale najwyżej, jak nie będę miał miejsca na szpadle, taczki itp, to postawi się jakąś budkę w ogrodzie, a miejsca mam na szczęście wystarczająco dużo.

Pozdrawiam

xoq

witaj ab i wszyscy przestronni,jesteśmy na etapie przerabiania projektu,garaż wydłużamy o 1m a poszerzamy o 2m (będzie prawie 50m2)pomieszczenie gospodarcze zwiększy się do 15m2.Myśleliśmy nad zadaszeniem tarasu ale podobno znacznie podnosi koszt dachu,który i tak tani nie będzie.Zmieniamy strop z wiązara na tradycyjny,będzie droższy ale bardziej solidny i myślę że nie będzie pękał na łączeniach płyt co widzieliśmy i pisze o tym ostatni murator.Zastanawiamy się nad ścianami,wszyscy nasi znajomi buduja z maxa a nas korci beton komórkowy,czy ktoś z Was budował z tego materiału?Proszę o opinię,radę,a może jednak z ceramiki?Architekt zaproponował wyciągnięcie ściany z wejściem,oknem z wc i oknem z kuchni o 60cm na zewnątrz tak,że wnęka będzie miała 90cm a nie 150cm,(ma być widniej w kuchni-jest od północy),ale czy dom nie straci na wyglądzie?Co o tym sądzicie?Proszę o opinię.

• 2 weeks później...

Ma reku - w wersji bez poddasza. Bardzo fajna sprawa, bardzo jesteśmy zadowoleni. Centrala jest w garażu, trochę szumi, więc instalacja w garażu jest bardzo dobra - nie słychać tego w domu.

Służę informacjami na temat instalacji - świetnie sprawuje się kominek z płaszczem 18 KW Makroterma - wyrabia nawet w mrozy - mamy w domu temperaturę 22-23 stopni C, piec się praktycznie nie włącza - czasami na parę sekund.

BK

myślimy o podobnej instalacji, czy możesz trochę rozwinąć temat :)

Pozdrawiam wiosennie

J

żbik

Nas też korcił beton kom. i własnie z niego powstał nasz D08, praktyka pokaże czy to był dobry pomysł, jak na razie zdecydowanie dobry. Zmiana koncepcji co do wielkosci okien, pozwala kilkoma pociagnięciami piły dokonać niezbednych korekt.

Czy zadaszać taras - zdecydowanie tak, koszt nieco wiekszy ale efekt super.

Wiazary - te z Odolanowa sa solidne, a cała więzba powstaje w 3 dni

Pozdrawiam

J

Dzięki za kryptoreklamę w kwestii wiązarow :) Jak potrzebujesz namiary, to proszę o msg na priwa :)

Popieram po raz kolejny zadaszenie tarasu.

Wczoraj padał deszcz a my sobie spokojnie z sąsiadosami piwko, papierosek, na tarasiku :) Świeże powietrze :) po prostu bajka. Jeszcze tylko grilla nie odpaliłem, ale myślę, że to już po świętach.

Pozdrawiam

JB