Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Witajcie! Jestem tu zupełnie nowy ale z tego samego powodu co wy wiec zanosi się że zostane na dłużej

Zaczynam budowę D08 dopiero w sierpniu, bo dopiero do tego czasu uporam się z papierkami. Już jednak załatwiam ekipy na budowę i brakuje mi dachu... Jeśli znacie dobrą tanią i solidną ekipę cieśli z okolic gniezno-poznań, to chętnie skorzystam z tego kontaktu (ostatecznie może być to tylko solidna firma a już niekoniecznie tania .

I mam oczywiście stałe pytanie: Jest tu ktoś z moich okolic kto ma już "przestrnnego" abym mógł zerknąć i poradzić się doświadczonych?

Pozdrawiam!

Hubert.

PS. Opss... chyba wcześniej wysłałem tą wiadomość w inne miejsce... chyba do projektów??

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie mieszkających i tych chcących szybko zamieszkać w D08

ja mieszkam już pół roku :lol: i jest super. Dodatkowe zmiany jakie byśmy wprowadzili (do tych które zrobiliśmy) to położenie płytek w korytarzu i założenie pod nimi podłogowego ogrzewania, powiększenie gospodarczego kosztem zadaszenia bocznego tarasu.

Jeśli chodzi o podłogówkę i całe ogrzewanie to w salonie wystarczyło ciepło z ustawionej na 30 stop. podłogówki w kuchni i pasku łączacym boczne wyjście z wiatrołapem.Tylko podczas mocnych mrozów jeden grzejnik był ustawiony na 2 (drugi pozostaje w stanie spoczynku)a w mieszkaniu przy braku drzwi do wiatrołapu(nie bedzie ich wcale) i do gospodarczego było ok. 22-24stop.Powracając do problemu nawiewania zimna z wiarołapu to mam podłogówkę i grzejnik, który nigdy nie został włączony a zimno nam nie dokuczało.Jak już wcześniej wspomniałam piec na pellet to rewelacyjne rozwiazanie. Spaliliśmy od początku października ok. 6 ton peletu ale temp. nie była niższa niż 20stp. no i cały czas, na okrągło wietrzenie. Potwierdzam problem braku tzw. graciarni na taczki, kosiarki no i flance, kwiatki itp.

Jedyny problem bardzo uciażliwy to czarne mrówki które wprowadziły się i chyba już zameldowały bo nic nie może ich wyprowadzić :evil:

Huhu zapraszam

pozdrawiam

Ewa

na mrówki prosty sposób - Globol na mrówki, taka zielona płytka, którą stawiasz na podłodze. Musisz uważać jeśli masz dzieci lub zwięrzęta w domu - bo może być szkodliwe.

Bardzo skuteczne. Co do graciarni na taczki - planuję kupić takie coś, ale mąż się uparł że musi być super solidne, najlepiej dom z bali - tyle że to drogie, a mnie wystarczy takie coś za 699 z praktikera ...

Jak wy to rozwiązaliście? Bo u mnie ogród zaczyna się na dobre

Witam,

mnie również brakuje graciarni na narzędzia ogrodnicze. Mamy w planie zamówic u stolarza domek ( moze w stylu wiatraka) i postawić go w rogu ogrodu, zaraz przy grządkach. jest to tzw częśc ogrodu uprawnego. W gosp. mam pralkę, wannę do prania ręcznego, regał na zapasy i inne rupecia. Jednak haczki, łopaty, kosiarki, doniczki muszą być w innym miejscu i do tego ma służyć drewniany domek.

Kto ma inne, lepsze pomysły niech pisze. Może i ja z nich skorzystam.

pozdrówka

Mam już thuje na ogrodzie i cudowne fuksje. Nawet nie wiedziałam że są tak piękne kwiaty na tym świecie.

:D Witajcie!!!!!

Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że zobaczenie swojej działki w prawie pełnym ogrodzeniu jest takie ekscytujące! Odlot, a to jeszcze nie koniec. brakuje nam bramy wjazdowej i ogrodowej oraz furtek i przęseł. Brama kuta u kowala, podwójny odlot.

Czekamy ciągle na pozwolenie, ale urzędy górą. Co do tuj, to mamy zamiar posadzić jeszcze w tym roku tuje szmaragdowe coby odizolować się od zbyt zainteresowanych naszą osobą sąsiadów.

Tak przypatruję się wypowiedziom na temat braku pom. gosp. U nas będzie poszerzony garaż, zarazem powiększy się pom.gosp. Dodatkowo planujemy postawienie garażu,ale juz bez bajerów zwykły blaszak, który tak zabunkruję pnączami, jakimiś chochołami, że nie będzie to brzydko wyglądało. Przynajmnie mam taką nadzieję.

Jarecka jak uporam się ze szkołą, to Was nawiedzimy,strasznie intryguje nas zadaszony taras,ale najlepiej to zobaczyć . Architekt straszy, że będzie wyglądać to bardzo ciężko.

A, mrówki też są ,ale na działce. może potem się wyprowadzą....

Witam

dzięki za rady dotyczące moich sublokatorów - substral na mrówki chwilowo pomaga.

Co do graciarni to wygospodarowaliśmy trochę poddasza i tam zamierzamy schować trochę klamotów na zimę,ale mój sąsiad wymyślił antresole w garażu(ma inną konstrukcje dachu) a my pomyślimy o półkach do okoła takich przy suficie. W lato taczka ,grabie itp. stoją na zewnątrz bo są w ciągłym użyciu a zimą podkaszarka, grabie motyki itp. na strych, taczka na ścianę, jakoś musimy sobie poradzić. Pogodziliśmy się z faktem parkowania tylko jednym autem w garażu, drugi na podjeździe. :( Kiedyś budując altankę tylną ścianę przedłużymy i zrobimy tam schowek, ale to przyszłość daleka :lol: .

Pozdrawiam i życzę pogody abyście mogli bydować w zatrważająco szybkim tempie.

Ewa dziękuję za zaproszenie. Widzę że chyba bliżej nie znajdę Przestronnych :) Wybieram się w tym tygodniu do Torunia w interesach więc mógłbym połączyć przyjemne z pożytecznym... Wyślesz mi na priv albo na maila jakieś namiary? ([email protected])

I jeszcze pytanie.

Skąd wziąć projekt więźby dachowej-innej niż w projekcie? Chodzi nam o zadaszenie tarasu, zrobienie małej graciarni na poddaszu(na drewnianej podłodze), powiększamy też garaż więc kalenica dachu nad garażem też się przesunie...

pozdrawiam!

• 2 weeks później...
hurrra!!!!wczoraj kupiłam projekt!1750 zł i stałam się jedną z was:) mam nadzieje że z następną wiosną rozpoczne budowę! niestety w sobote zalało troszkę mi działkę, bo mała rzeczka będąca jedna z granic mojej posesji okazała się wisłą. sędziszów nawiedziła powódź największa od kilkudziesięciu lat. na szczęście woda nie doszła do miejsca gdzie ma być usytuowany mój domek:) pozdrawiam forumowiczów!!![/img]

Witamy serdecznie :) Iżyczymy mniej powodzi. Miejmy nadzieję, że przez najbliższe 150 lat nie dojdzie do twojego domku.

Dobrze, że przed budową, a nie w trakcie :) Może byś miała cement na terenie zalewowym i by związał :) A później by było "A jezioro damy tutaj" :)

Pozdro

JB

Ja jeszcze nie kupiłam projektu bo nie wiem czy jeszcze nie zmienię działki.

Mam działkę prawie w centrum ale jest cicho i spokojnie tylko widok z działki będę miała na inne domki i bloki (5 pięter + duży skos na dachach). Chodniki, drogi, oświetlenie będzie zrobione. Dzieci jak podrosną będą mogły same jeździć do szkoły. Nowe bloki, zadbane. Tylko za blisko. Od nich odgradza nas 1 działka ok. 900 m2 i strumyk. Nasza działka jest na górce.

Czy wynieść się dalej za miasto ok 20 min. drogi pod las. Dowozić dzieci - 2 szt. Za to mieć spokój. Z tą działką to też niewiadomo bo właściciele jeszcze mają na niej hipotekę. Podobno do jesieni.

Ludzie podpowiedzcie bo jestem w punkcie wyjścia. Może Jakub coć mi podpowiesz. Jesteś chyba z tych rozsądniejszych ludzi. :lol: :lol: Asia

Ja wyprowadziłem się pod Wawę. Mam 36 km do roboty (godzina w korkach).

Plusy:

- cisza, spokój, sielanka, jak na wakacjach

- fajni sąsiedzi (ale to nie zależy od lokalizacji - choć w pewnym sensie też)

- ptaszki, las itp.

- ogólnie jest mega urokliwie i człowiek odpoczywa jak cholera.

- duże spożycie alkoholu

Minusy:

- złodzieje (raz już się włamali do nas, 2 razy do sąsiadki, raz do sąsiada, ostatnio kolejnemu sąsiadowi wymontowali kable ze ścian - nieotynkowanych, a drugiemu próbowali).

- "daleko od szosy" czyli 5 km do najbliższego sensownego sklepu, 20 km do marketów itp.

- samotność żony z 2 małych dzieci (3 lata i 10 mies.) - w zasadzie ma 2 sąsiadki, ale chciałaby do innych ludzi. Rodzi się konflikt interesów, bo ona by chciała w weekend gdzieś wyjechać, a ja sobie odpocząć.

- 2 godziny dziennie w samochodzie - 700 PLN miesięcznie na paliwo,

- konieczność posiadania 2 samochodów (polecam poszerzenie garażu, ja tego nie zrobiłem i żałuję).

- brak "cywilizacji" - nie ma netu, telefon radiowy, komórki ledwo łapią zasięg, o gazie nie ma co na razie marzyć, o TP SA - tak znienawidzonej - też, dobrze, że mamy dobre wody gruntowe to i dobra woda ze studni.

- błoto na drodze dojazdowej (wspólna z sąsiadami - ostatnio wypluliśmy 4 tys. PLN i zrobiliśmy 1/4 drogi)

- duże spożycie alkoholu,

Pewnie jest tego wiecej, ale to tak na szybko :)

Pozdro i udanych wyborów.

JB

Szczerze powiedziawszy, to nie wiem.

Najbardziej dokuczliwi są złodzieje i dojazdy.

U was - z tego co widzę, to raczej nie powinno być problemu z dojazdami. Co do złodziejstwa, to nie wiem.

No i brak cywilizacji. Nie pozwala normalnie funkcjonować (chodzi w szczególności o net).

No i samotność żony.

Reszta, to pikuś :)

JB