Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My budujemy gl 118 z Studia Atrium, ale konstrukcja stropu jest podobna, strop to dolne jętki wieżby, które to wiszą na słupach.

Drewna na jętki wyszło ok. 1000zł, konstrukcja szkieletu to z płytami kg 2200zł, wełna 20cm +5 cm uni - mata 3600zł robota 25 zł m2.

Powierzchnia z garażem to 138m2.

xoq

komin do kondensacyjnego pieca gazowego jest zazwyczaj gotowym "systemmem". ten magiczny system skałda sie najczsciej z klilku rur i ksztaltek pcv - tak pcv, tzw. kwasówka to zbedny wydatek, dodatkowo przy takim piecu nie potrzebujesz tzw z-ki. Systemy kominowe do tego typu pieców sa 2 scienne, wyrzucaja spaliny i jednoczesnie zasysaja powietrze niezbedne do spalania. Wystarczy wiec komin ze zwykłych pustaków lub cegł, aby ukryc w nim to przesliczne pcv. Najlepiej ustalic to z konsultantem firny ktorej piec zamierzasz kupic. Ja bede mial vaillanta, system kominowy do niego kosztuje ok. 1000 PLN, mozna go wystawic ponad dach, albo przez sciane /zwykła kratka wentylacyjna/ z pomieszczenia gospodarczego. Oczywiscie wczesniej wybudowalismy komin, w srodku kwasóweczka, teraz w nia wpuscimy nastepny kominek 8 cm sredni, a koszty leca.

Miłych dylematów :D

Jareccy

http://www.vaillant.pl/linebreak/mod/netmedia_pdf/data/ecoCOMPACT_2006.pdf

Czesc

szybkie pytanie do juz mieszkajacych. Jestesmy na etapie "stropu" i sufitu.

W planie mamy 30 cm uni maty. Jak ja najlepiej połazyc te mase welny:

1. na sznurkach/drutach w dolnym pasie wiazarów

2. na stelazu do ktorego beda mocowane plyty oto jest pytanie.

Pierwszy sposob pozawla na jednoczesne ocieplenie wienca w trakcie ocieplania "stropu' ale miedzy warstwa ocieplenie, a plytami gipsowymi sufitu powstaje wielka pusta przestrzen,

drugi wydaje sie stabilniejszy ale trzeba kombinowac z ociepleniem wienca /na zewnatrz mamy 12 cm styropianu/.

Czakamy na super praktyczne rady, bo za kilka dni pan Janek zaczyna szalec na tym froncie

Pozdrawiamy Jareccy

Witamy wszyskich budujących "Przestronny D08"

Za kilka miesięcy chcemy rozpocząć budowę domu Przestronny D08. Wcześniej chcieliśmy wybudować Rodzinny D26, ale zrezygnowaliśmy, bo jest jednak za duży. Bardzo chcielibyśmy obejrzeć Przestronny" na żywo" by sprawdzić, czy spenia nasze oczekiwania.

Jesteśmy z Wrocławia.Jeśli chodzi o nas, to proszę się nie obawiać, z naszej strony agresywność ZERO :lol: .

Pozdrawiamy Kasia i Darek

Witam przestronnych po baaaaardzo długiej przerwie. Cóż, przestronny pochłania trochę czasu hehe, aktualnie najwięcej pochłania nam przestronny teren wokół Przestronnego :) Od wczoraj jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ok 1100mkw trawnika do podlewania, co na podsuszonym Śląsku jest sprawą troszkę kłopotliwą. Ale damy radę. Z przodu domu już jest zielony meszek (po tygodniu podlewania). Teraz będziemy zanosić prośby o deszcz 8) jeśli w miedzyczasie znajdziemy chwilę na zrobienie zdjęć to zrobimy.

Pozdrawiam wszystkich budujących z nowego tarasu :p

Wszelakie pytania proszę słać na [email protected] ponieważ z powodu braku netu rzadko zaglądam na stronkę. No to idę popatrzeć jak trawa rośnie :)

Kasia

• 2 weeks później...

Witam Asia.

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł aby zamiast przedłużać dach nad bocznym tarasikiem (boję się, że będzie mało światła) zrobić oranżerię. Co wy na to?

A co do sąsiadów to ja mam niedaleko bloki (nie wspomnę o sąsiadach obok)i też się boję, że będą zaglądać. Dlatego myślę o 2 m płocie i wysokich drzewach. W końcu przestronny jest parterowy to powinno załatwić sprawę.

Miałam zmienić działkę ale stwierdziliśmy z mężem że pomieszkamy tam, aż dzieci się wyprowadzą. Niech będą samodzielne. Nie mamy zamiaru robić przez 10 lat za kierowców a tak to autobusy i sklepy za przysłowiowym rogiem. :lol: Asia

Ps. No chyba, że nam odbije i wyniesiemy się za miasto

Witam,

masz świetny pomysł z oranżerią. Też tak chciałam załatwić sprawę ale to spory koszt i przełożyliśmy go na kiedyś tam.... Na razie mam 2m pargole i posadzę winogron,. który odsłoni taras od sąsiadów.

Jeśli chodzi o bliskość do szkoły, sklepów to również dobra decyzja. Sama mam dzieci i wiem jaka to dla nich radość wsiąśc na roweryy i wybrać się do kolegów z miasta. Na szczęscie to tylko 2 km ale gdyby było dalej skazana byłabym na auto. Podobnie się ma z dodatkowymi zajęciami w szkole i poza szkołą. Dzieci często muszą sobie radzić same i nie wyobrażam sobie mieszkania za lasami, za górami.......

pozdrawiam

Witam,

masz świetny pomysł z oranżerią. Też tak chciałam załatwić sprawę ale to spory koszt i przełożyliśmy go na kiedyś tam.... Na razie mam 2m pargole i posadzę winogron,. który odsłoni taras od sąsiadów.

Jeśli chodzi o bliskość do szkoły, sklepów to również dobra decyzja. Sama mam dzieci i wiem jaka to dla nich radość wsiąśc na roweryy i wybrać się do kolegów z miasta. Na szczęscie to tylko 2 km ale gdyby było dalej skazana byłabym na auto. Podobnie się ma z dodatkowymi zajęciami w szkole i poza szkołą. Dzieci często muszą sobie radzić same i nie wyobrażam sobie mieszkania za lasami, za górami.......

pozdrawiam

To znaczy, że nie przedłużałaś dachu?

My chcemy na wiosnę (maj, czerwiec) zacząć i mam pytanie czy do zimy jesteśmy w stanie na tyle wykończyć, żeby zamieszkać czy jest to niemożliwe. Bo boję się, że jak zrobimy stan surowy zamknięty to nie upilnujemy przez złodziejami (miłośnikami złomu) :roll: :lol: asia

Witam,

nie przedłużałam dachu ponieważ w planie (daleeeekim) mamy oranżerię. Poza tym również bałabym sie zbytniengo zacienienia salonu. Zadaszenie tarasu można uzyskać w nieco inny sposób np. baldachim wysuwany z podbitki czy duży parasol ogrodowy. W ten sposób nie jesteś skazana na ciągłe zadaszenie ale możliwość wyboru w zależnośći od warunków atmosferycznych.

Do zadaszenia tarasu przekonałabym sie jedynie gdybym mogła zobaczyć na żywo czy salon nie jest zbyt ciemny. Jeśli masz taką możliwość zapytaj forumowiczów czy ktoś kto zadaszył boczny taras pozwoli ci go obejrzeć. jedynie wtedy podejmiesz właściwą decyzję.

pozdrawiam

Witam,

nie przedłużałam dachu ponieważ w planie (daleeeekim) mamy oranżerię. Poza tym również bałabym sie zbytniengo zacienienia salonu. Zadaszenie tarasu można uzyskać w nieco inny sposób np. baldachim wysuwany z podbitki czy duży parasol ogrodowy. W ten sposób nie jesteś skazana na ciągłe zadaszenie ale możliwość wyboru w zależnośći od warunków atmosferycznych.

Do zadaszenia tarasu przekonałabym sie jedynie gdybym mogła zobaczyć na żywo czy salon nie jest zbyt ciemny. Jeśli masz taką możliwość zapytaj forumowiczów czy ktoś kto zadaszył boczny taras pozwoli ci go obejrzeć. jedynie wtedy podejmiesz właściwą decyzję.

pozdrawiam

Widziałm już ale właśnie bez zadaszenia. :roll: Musiałabym zobaczyć jak to jest zimą bo latem to nie ma problemu.Zimą cierpię na brak światła przez co zapalam w domu co się da :lol:

W planie zagospodarowania mam napisane, że dom nie może zajmować więcej niż 30% działki. powiedzcie mi czy tarasy też się do tego liczy czy nie?

Asia

witam budujących i tych co już trawy pilnują.

reni 33 ja zrezygnowałam z okna na boczny taras pozostałam jedynie przy wyjściu 120cm i przeżyłam zimę, wiosnę, lato i na brak światła w salonie nigdy nie nażekałam może dlatego że środkowy taras mam od strony południowej.

Asia i Robert nasza budowa jest przykładem ekspresowego budowania ok 28 maja 2005 rozpoczęła pracę koparka przy fundamentach później trochę nie cenzuralnych wyzwisk, nerwów i 11 listopada 2005 wprowadzamy się do wykończonego domu. Braki to : bez baranka na zewnątrz - mrozy ale z ociepleniem i cerplastem, parapetów zew., nie wykończona mała łazienka za to duża kompletnie zrobiona, brak drzwi wewn. na które nadal czekam bo 3 msc. w Porcie to mało, no i wiatrołap do zagospodarowania. Proponuje równoczesnie z wykonczeniówką na jesieni położyć kostkę bo mnie to kosztowało na wiosnę kapitalny remont samochodu i zniszczone buty całej rodziny.

Wróciliśmy z wakacji i niema to jak Przestronny dom a nie jakiś tam pokoik hotelowy :lol:

pozdrawiam

Ewa,

bardzo szybko sobie poradziliście z budową

my budowaliśmy równo rok, ale dalej wiele rzeczy pozostaje do wykończenia - w środku i na zewnątrz.

co do tarasu - mam zadaszenie nad całym tarasem bocznym - od pomieszczenia i jadalni - i uważam że to dobre rozwiązanie. Sąsiedzi mają zadaszenie nad kawałkiem tarasu - tylko nad ok 10 m2 i nie mają się gdzie schować przed słońcem w upalny dzień. Jak się chcę opalać, to idę na drugi taras albo na trawę - a jak chcę posiedziec w cieniu to mam taras. Markizy i parasole lecą na wietrze (widzimy u sąsiadów) i nie zawsze się sprawdzą w czasie deszczu - i wiatru :p My mamy ten komfort że nawet w czasie ulewy możemy siedzieć na tarasie. Ciemno nie jest bo słońce mamy z każdej strony. Taras jest od południa, a taras przy salonie (boczny) jest od południowego wschodu. Polecam zrobienie zadaszenia, naprawdę warto.

Witam Przestronniaków.

Dzisiaj idziemy na wstępną rozmowę do architekta. Od wczoraj siedzę i czytam wszystkie posty od początku :o . Właśnie skończyłam :lol:

Napiszcie ile płaciliście za adaptację projektu. Doczytałam, że ci co się przyznali płacili po 1500 - 1700 zł.

Obdzwoniłam wstępnie kilka pracowni i ... ceny kształtują się 4000 - 5000 z załatwieniem Zud i pozwolenia na budowę, bez zmian - nie chcą się zgodzić na to abym sama to załatwiała bo podobno lepiej jak oni to zrobią.

Ja wolę sama pochodzić

W końcu znalazłam kobietę, która chce 2800 bez załatwiania ale zmiany dodatkowo.

Projektu jeszcze nie kupiłam bo chcę, żeby architekt najpierw powiedziała czy będzie pasował itd.

Mam prośbę do wybudowanych o zdjęcia. Te które udało się ściągnąć i są na wcześniejszych stronach to mam.

Jakub sprzedaj patent na lodówkę bo tego zdjęcia nie ma nigdzie a się naczytałam.

Jestem przerażona kosztami budowy a mój Robert wybieraniem kolorów,płytek .... Ale po wstępnych rozmowach w banku przynajmniej mamy zdolność kredytową. :lol:

Za adaptację + uzgodnienia pod koniec ubiegłego roku płaciłem 2300, dodatkowo były jakieś opłaty za uzgodnienia w wodociągach. Jak chodziłem po biurach w Gorzowie, to ceny krztałtowały się na poziomie 2500 zł.

Ale od ubiegłego roku wiele się zmieniło, mój murarz powiedział mi dzisiaj, że w tym roku ceny za robociznę są o 30% wyższe niż rok temu. Ja na szczęście umawiałem się z nim w styczniu i cenę mam ubiegłoroczną, przynajmniej na mury :D .

No i wróciłam.

Wiem tyle co przed wizytą tylko stawka poszła w dół bo teraz jest 1800 za przedłużenie dachu nad tarasikiem i adaptację tyle, że sama wszystko załatwiam.

Kobieta cały czas mi przytakiwała :o Zero inwencji własnej ale może to lepiej. :roll:

Architekt się zastanawiała czy przedłużać od garażu czy wydłużać od pokoju dziennego. Jak wy macie? Może ktoś mógłby mi podesłać na fax albo maila jak to wygląda to dam jej zgapić. :lol:

No i jeszcze umawiamy się z geologiem i geodetą, żeby się nie okazało, że działka jest 30 cm za wąska :lol: Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam na forum,

Kilka dni temu kupiłem działkę z rozpoczętą budową "Przestronnego" (stan zerowy). Oczywiście, mam wiele wątpliwości i dylematów związanych z projektem np. umieczenie kominka, zadaszenie bocznego tarasu. Czy jest ktoś z okolic Wrocławia, kto ma budowę za sobą lub jest w trakcie realizacji?

Ale tu cisza.

To może się pochwalę co u mnie.

Mam już wylany wieniec i weszli cieśle. Idą jak burza i już na początku przyszłego tygodnia powinni skończyć więźbę. Zostanie mi tylko wyciągnięcie kominów ponad dach, pokrycie dachówką i wymurowanie ścianek działowych i na ten rok to będzie wszystko.

Dla zainteresowanych podaję dotychczasowe koszty:

- projekt, adaptacja, uzgodnienia - 4500

- przyłącza (woda, prąd) - 5200

- fundamenty - 32500

- ściany - 23500

Szacuję, że koszt stanu surowego wyniesie ok. 125-130 kPLN

pozdrawiam Przestronnych

xoq

Ale tu cisza.

To może się pochwalę co u mnie.

Mam już wylany wieniec i weszli cieśle. Idą jak burza i już na początku przyszłego tygodnia powinni skończyć więźbę. Zostanie mi tylko wyciągnięcie kominów ponad dach, pokrycie dachówką i wymurowanie ścianek działowych i na ten rok to będzie wszystko.

Dla zainteresowanych podaję dotychczasowe koszty:

- projekt, adaptacja, uzgodnienia - 4500

- przyłącza (woda, prąd) - 5200

- fundamenty - 32500

- ściany - 23500

Szacuję, że koszt stanu surowego wyniesie ok. 125-130 kPLN

pozdrawiam Przestronnych

xoq

Gratulacje. :lol:

Ja czekam na geodetę ale fundamentów chyba nie dam rady w tym roku.

Z czego robiliście ściany?