Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

Hej przestronniaki. Się przywitam bo zaczynam budowe projektu (w zasadzie to zaczynam zaczynanie budowania :) )

No i mam pytanie do tych bardziej zaawansowanych - czy macie kogoś od ogrzewania podłogowego na ten dom? Tzn. czy ktoś już robił i może polecić (najlepiej w okolicach wrocławia :) ).

Dom dosyć obszerny i zastanawiam się nad wyprowadzaniem instalacji z kotłowni itd... Przydałby się ktoś z doświadczeniem do projektowania tego typu instalacji...

Baaardzo dziękuję z góry za pomoc.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

POZDRO!!!!

Uspokoiło się u nas. Poszli już sobie "elewatorzy",hydraulicy i ci od wylewania posadzek. Czekamy na drzwi wejściowe i te od strony tarasu do pomieszczenia gosp. Domek nabrał fasonu, synek mebluje już swój pokój...

Napiszcie jak było na spotkaniu w wiosce. Bardzo żałujemy,że nie mogliśmy być.

[/img]

• 1 month później...

a ja mam pytanie do "przestronniaków".

własnie sobie podliczyłem koszty stanu zerowego (łącznie z płytą, robocizną, ociepleniem, przygotowaniem terenu, rurami do kanalizy itd) i wyszło mi 50 tys.

czy to są normalne koszty? jak wychodziło u was (oczywiscie w miare niedawno, bo wyliczenia sprzed 2 lat pewnie beda znacznie odbiegały...).

na izolację dałem styropian STX oraz siplast primer zamiast dysperbitu (na tych 2 rzeczach pewnie zapłaciłem więcej...).

chyba najbardziej mnie zdziwił koszt piachu - musiałem w te dziury między fundamentami oraz dookoła domu wsypać 280 ton piachu (koszt 4500 zł...)

z góry dziękuję za info.

• 2 weeks później...

Stan surowy robiłem w zeszłym roku, więc ceny mocno nieaktualne - wyszło mi 33000 PLN. Piachu do zasypania wykopu poszło ok. 250t i kosztował 2200.

Aktualnie robię ocieplenie stropu i sufity.

Z tegorocznych cen: tynki gipsowe - 10500, posadzki (10cm styropianu) 7900.

Pozdrawiam Przestronnych

xoq

Witajcie Przestronni !

Szukamy kogos kto buduje lub wybudował Przestronnego w okolicach Włocławka. Chcielibysmy obejrzec dom ( moze być stan surowy) i wymienic sie pogladami. Mamy wiele pytań co do budowy tego domu. Obecnie jestesmy na wakacjach w Gdańsku i jesli ktos buduje w tych okolicach tez jestesmy tym zainteresowani. Czekamy na odpowiedz na [email protected]

Bez działki wydaliśmy 98 tyś. zł. (w tym papiery, przyłącza wody i prądu i 10 tys. zaliczki na dachówkę)

A ja mam pytanie , ile moze kosztowac stan surowy zamkniety d 08 , dachowka ceramiczna i okna plastikowe .

tak na oko to pewnie 220 tys wyjdzie ... Może i 250.

My już dobijamy do 480 tys ???

Przestaliśmy liczyć

Jeszcze dużo przed nami.

Mieszkamy 2 lata.

Trzeba koniecznie zrobić zadaszony taras - jest super, no i poszerzyć garaż.

Kominek przenieść na ścianę łazienki. My niestety nie poszerzyliśmy garażu.

Witaj MarekGliwice

1. My zaczynamy budowę we wrześniu i mam y wjazd od południa.

2. Wiata jest w domu w wiosce muratora w Warszawie - byliśmy tam, chcesz zdjęcia?

3. Nie wiem bo nie ta okolica

4. Nie wiem bo my betonówkę kładziemy

Dzięki ficiu za informację.

Dom w wiosce w Urzucie widziałem ale jeśli masz foto to chętnie zobacze jeszcze raz.

Co planujesz z tarasami? Myślałem nad zadaszeniem tarasu bocznego tak jak duża ilość osób tutaj, ale skoro mam wjazd od południa to chyba zadaszenie byłoby za dużym zaciemnieniem pokoju. Może zadaszyć ten taras z tyłu?

Ja jeśli sie zdecyduje na D08 to będzie to wersja lustrzana. Wtedy pokój dzinny ma okna na zachód i północ.

Kurcze cały czas jeszcze zastanawiam się nad tym projektem. Czy to aby ten właściwy i czy to dobry wybór? W sumie projekt ten znam bardzo długo ale nad jego realizacją zacząłem sie zastanawiac dopiero od niedawna. Ciekawe projekty domów parterowych ma BAUHERR i ciągle je oglądam.

Już mi czaszka dymi od tych wszystkich przemyśleń.

Mój mail : [email protected]

Ile płaciliście ostatnio za mapki do projektowania?

Pozdrawiam[/b]

Stan surowy robiłem w zeszłym roku, więc ceny mocno nieaktualne - wyszło mi 33000 PLN. Piachu do zasypania wykopu poszło ok. 250t i kosztował 2200.

Aktualnie robię ocieplenie stropu i sufity.

Z tegorocznych cen: tynki gipsowe - 10500, posadzki (10cm styropianu) 7900.

Faktycznie spora różnica. pewnie mniej wiecej wszystko poszło w górę jak ten piach. Za bloczek betonowy płaciłem 4,5 a w zeszłym roku kosztowały (o ile sie nie myle cos koło 2,70...).

a te 7900 za posadzki to styropian + jastrych? czy jeszcze jakis bajer?

Witamy Przestronnych,

Dopiero po kupieniu projektu D08 zobaczyłem, że ściany wewn. są drewniane.

Ile Was kosztowało przeprojektowanie ścian na ceramiczne ?

Też chcielibyśmy zadaszyć taras boczny. Czy to wielki problem i ile kosztuje ?

Czy zostawiliście sobie drewniany strop ?

Jaką macie konstrukcje dachu po zadaszeniu tarasu ( wiązarowa czy krokwiowa) ?

Czy możecie polecić projektanta, który zrobił Wam te zmiany ?

Niesety nasz projektant dzisiaj odmówił nam dokonania tak trudnych i pracochłonnych według niego zmian.

Liczymy na Waszą pomoc.

Zdesperowani Ewa & Paweł. :cry: :evil:

Pozdrawiamy.

• 2 weeks później...

Zamówiłem "Przestronnego".

Jeśli uda mi się załatwic papierologię szybko to może w tym roku zaleje ławy. Jeśli nie to ruszę od wiosny 2008. Prośba do wszystkich budujących i posiadających D08 o zdjęcia. Linki które były zamieszczane do albumów wcześniej już wygasły.

E-mail - [email protected] - tutaj proszę o przesyłanie zdjęć.

Coś ostatnio mało wpisów ludzi budujących D08 - przestał już się podobać i nie budują ludziska???

Pozdrawiam

Marek

Witam "Przestronnych". Zaczęliśmy budowę pod koniec marca tego roku. W tej chwili mamy stan surowy zamknięty (okna pcv dwustronny kolor), dachówkę na dachu, wszystkie instalacje (w tym ok 80 m2 podłogówki), brakuje nam pieca i grzejników, mamy tynki, wylewki, drzwi zewnętrzne (w tym tarasowe) i zamówiliśmy bramę garażową. Do zrobienia jest sufit (w przyszłym tygodniu wchodzi ekipa i będą robić). Zakupiliśmy też wełnę na strop oraz płyty osb i cały materiał na ocieplenie budynku (styropian, siatka, kleje i kołki). Dom ma byc ocieplony w październiku. Do tej pory wydaliśmy ok. 225 tys. (to dla tych, co zaczynają się budować).

Dom stoi w okolicach Wejherowa (niedaleko Trójmiasta).

Piec też jest zamówiony. W przyszłym tygodniu robimy rekonesans w sklepach z glazurą i armaturą sanitarną.

Na przyszły rok zostawiamy sobie elewację, kominek (niestety :cry: ), wykończenie wszystkich pokoi i ogrodzenie od frontu (w tym roku chcemy jeszcze zrobić siatkę na podmurówce z trzech stron działki - jest w trakcie robienia).

w tym roku chcemy jeszcze zrobić siatkę na podmurówce z trzech stron działki - jest w trakcie robienia.

Ile płacicie za zrobienie ogrodzenia? Mi za samą robociznę - siatka na podmurówce, zaśpiewali 55zł/mb. Wydaje mi się że to trochę dużo.

My jesteśmy na etapie wykończeniówki, część pokoi już pomalowana, duża łazienka częściowo zrobiona, jakoś to wszystko zaczyna wyglądać. Ale zaczynaliśmy w ubiegłym roku, więc u ciebie idzie to ekspresowo.

Pozostały nam jeszcze do zrobienia dzrzwi wejściowe (w przyszłym tygodniu), wewnętrzne, kominek, kuchnia, mała łazienka i to co na zewnątrz - ogrodzenie, polbruki... Pewnie w tym roku ze wszystkim nie zdążymy, ale planujemy przeprowadzkę w październiku.

pozdrawiam

xoq

witajcie zero ósemkowicze !

Wypadałoby się odezwać, jakoże rozpoczynamy przygodę z Przestronnym. Obecnie czekamy na papiery, mapke do celow projektowych i siadamy z architektem do adaptacji i zmian i .....mam nadzieje ze w tym roku stan zero bedzie juz na działeczce widoczny

budować bedziemy się w Mokronosie Górnym ( kolo Wrocławia), działka siedliskowa 13,5 ara, jak narazie w szczerym polu do ktorego mamy ok 250 m z drogi wojewodzkiej, niestety tylko prąd jest dostępny.

Mam nadzieje ze pojawi sie tu nieco więcej osob, ktore również budują D08 ew osoby ktore juz mieszkają dorzucą kilka cennych uwag

Pozdrowienia do przestronnych, ktorzy budują lub już mieszkają, szczególnie z okolic Mokronosu, Malina, Kielczowa, Żurawiny

;)

(byliśmy, oglądalismy i zostaliśmy zachęceni do D08)

pozdrówka

JANUSZ