Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

W tej chwili mamy stan surowy zamknięty (okna pcv dwustronny kolor), dachówkę na dachu, wszystkie instalacje (w tym ok 80 m2 podłogówki),

Cześć.

Ostatnio najbardziej zastanawiam się nad ogrzewaniem a mianowicie gdzie podłogówka a gdzie grzejniki. Chciałem podłogówkę w łazienkach, kuchi wiatrołapie, przedpokoju i salonie. Tylko podłogówka najlepiej pod glazurą a w salonie wolałbym podłogę "cieplejszą" typu barlinek, panele lub coś podobnego a jakoś nie mam przekonania do tych materiałów na podłogówce.

Jak jest u Ciebie?

A może jeszcze ktoś inny też wypowie się na ten temat?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam podłogówkę w salonie, przedpokoju, sieni, łazienkach oraz kuchni. We wszystkich pomieszczeniach z podłogówką będę miała kafelki (wszędzie takie same oprócz łazienek). Właśnie dzisiaj je zamówiłam. Też chciałam mieć "ciepłą" podłogę i położyć deskę lub panele, ale jenak zdecydowałam się na płytki imitujące drewno. To płytka pod kolor okien (złoty dąb) o rozmiarze 40x60 cm. Płytki wybierałam od stycznia, ale nic mi się nie pdobało. Niedawo w Wemie są płytki idealnie pasujące do mojego domu i te właśnie zamówiłam (czekać trzeba ok 4 tyg.) - ale dla mnie ten temin to w sam raz.

Witam Przestronnych!!!

My również chcemy budować D08, ale najpierw chętnie byśmy chcieli go zobaczyć na żywo. Czy byłby ktoś tak miły i uchylił nam drzwi do Waszego Przestronnego.Mieszkamy w Świebodzinie, woj. lubuskie, ale chętnie wybierzemy sie w okolice Wrocławia, Pozania i Gorzowa Wlkp.

Czy może ktoś nam przesłać również zdjęcia z Waszych D08.

Chętnie wysłuchamy również Waszych rad co do budowy tegoż domku.

Dzięki serdeczne i pozrowienia dla all przestronnych

WITAJCIE!!!!!!!!!!!!!

Ci starzy nie piszą bo nie mają czasu... Taras boczny zadaszony podnosi to koszty ale efekt i funkcjonalność gwarantowana.Dom mamy już zamkniety,teraz pracuje glazurnik(przez jego tempo mamy "w plecy" 3 m-ce!!),obecnie pracuje nad łazienką dużą,pom gosp. w pon. zabiera się do kuchni i tarasu, jak aura pozwoli. Teren wokół domku jako tako zagospodarowany. Marzy nam się Boże Narodzenie U SIEBIE, ale brakuje : kuchni,drzwi wewnętrznych,sanitariatów to z grubsza tyle, a i ... kasy, ale to chyba zaraźliwa choroba u "przestronniaków"... W listopadzue mają układać się parkiety.

Jeśli ktoś ma ochotę zbaczyć zadaszony taras i jeszcze coś to zapraszamy,może kogos ustrzeże od błędów. Mamy tez powiększony garaż,jedynie kominek jest na swoim pierwotynm miejscu.

Trzymajcie się ciepło. Pa.

• 3 weeks później...

Witam "Przestronnych",

Mój D08 jest przeprojektowany i czekam na pozwolenie budowlane.

Budowa będzie w Kadach pod Grodziskiem Mazowieckim.

Zmiany dotyczyły zamiany stropu na gęsto-żebrowy Teriva, krokwiowa, lekka konstrukcja nośna dachu pod blacho-dachówkę, wszystkie ściany wewnętrzne ceramiczne, dodatkowe okna w garażu, likwidacja drzwi z pom. gospodarczego na duży taras, zadaszenie tarasu dużego, główne drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz, likwidacja szaf wnękowych w pokojach,

fundamenty pod wszystkie ściany wewnętrzne, wentyalcja hybrydowa w pokojach.

Pozdrawiam, Paweł.

Ja jestem już prawie przed przeprowadzką. Wprowadzamy się na święta. Brakuje nam łazienek (będą w listopadzie), drzwi wewnętrznych (na wiosnę - mam nadzieję) i kuchni (będziemy mieć na razie starą).

Rozpoczęliśmy budowę w marcu tego roku. od pocztku planowaliśmy wprowadzć się w grudniu na święta. Jak czytałam perypetie innych forumowiczów i chwilami wątpiłam, czy nam się uda. Ale nie mieliśmy po drodze większych perypetii budowlanych.

Witam "Przestronnych",

Mój D08 jest przeprojektowany i czekam na pozwolenie budowlane.

Budowa będzie w Kadach pod Grodziskiem Mazowieckim.

Zmiany dotyczyły zamiany stropu na gęsto-żebrowy Teriva, krokwiowa, lekka konstrukcja nośna dachu pod blacho-dachówkę, wszystkie ściany wewnętrzne ceramiczne, dodatkowe okna w garażu, likwidacja drzwi z pom. gospodarczego na duży taras, zadaszenie tarasu dużego, główne drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz, likwidacja szaf wnękowych w pokojach,

fundamenty pod wszystkie ściany wewnętrzne, wentyalcja hybrydowa w pokojach.

Pozdrawiam, Paweł.

Cześć.

Ja też w planie mam blachodachówkę ale mój projektant coś kręcił nosem jak mu powiedziałem że ma odchudzić konstrukcję. Czy mógłbyś powiedzieć ile oszczędności jest przy Twoim rozmwiązaniu a może mógłbyś mi wysłać rysunek po zmainach konstrukcji. Dlaczego zmieniasz strop na gęstożebrowy?

Pozdrawiam

Cześć,

No to muszę się przygotować do odpowiedzi n/t ilości drewna i zeskanować rysunek, który jest w Starostwie ale dzisiaj powiadomiono mnie, że pozwolenie zostało wydane więc projekt odbiorę chyba w czwartek - pracują do 17:00. Generalnie uważam , że poddasze nawet jak nie jest użytkowe to powinien być do niego dostęp a zwłaszcza do instalacji lub ich elementów tam umieszczonych oraz możliwość inspekcji pokrycia dachowego w celu identyfikacji miejsc ewentualnych przecieków. Na zmianę konstrukcji stropu a co za tym idzie konstrukcji nośnej dachu namówił mnie cieśla, który Żbikowi stawiał konstrukcję nośną dachu więc zna ten projekt. Przewiduje on duży wzrost cen drewna i zalecił nawet kupno drewna już teraz i przechować je do wiosny. Dlaczego gęstożebrowy ? Bo potrzeba mniej drewna niż do monolitycznego. A belki Terivia i tzw gary od producenta w Grodzisku Maz. są znane z wysokiej jakości w całej okolicy.

Pozdrawiam, Paweł.

Cześć.

Ja też w planie mam blachodachówkę ale mój projektant coś kręcił nosem jak mu powiedziałem że ma odchudzić konstrukcję. Czy mógłbyś powiedzieć ile oszczędności jest przy Twoim rozmwiązaniu a może mógłbyś mi wysłać rysunek po zmainach konstrukcji. Dlaczego zmieniasz strop na gęstożebrowy?

Pozdrawiam

Wysłałem info na priva.

juppi!fundament wylany pod mój D08!zapraszam do lektury mojego dziennika budowy!

Gratulacje. Wczoraj rozmawiałem z majstrem, optuje za ścianą fundamentową z bloczków. Uważa, że będzie taniej. Ja też chciałem monolit w szalunkach systemowych. Czy robiłaś porównanie kosztów bloczki/szalunki systemowe ? Widać teren budowy nieogrodzony. Mój kier-bud też uważa, że do czasu zakończenia prac fundamentowych, ogrodzenie nie jest konieczne ale osobiście mam wątpliwości. Jeszcze nie ustalił jak głęboko będą kopać. To się zdecyduje w czasie ustalania osi i poziomu zero przez geodetę. Dookoła są już domy, a w nich zapewnie ciekawskie dzieciaki. Mam zamiar ubezpieczyć się od OC.

Jescze raz gratuluję i pozdrawiam.

juppi!fundament wylany pod mój D08!zapraszam do lektury mojego dziennika budowy!

Gratulacje. Wczoraj rozmawiałem z majstrem, optuje za ścianą fundamentową z bloczków. Uważa, że będzie taniej. Ja też chciałem monolit w szalunkach systemowych. Czy robiłaś porównanie kosztów bloczki/szalunki systemowe ? Widać teren budowy nieogrodzony. Mój kier-bud też uważa, że do czasu zakończenia prac fundamentowych, ogrodzenie nie jest konieczne ale osobiście mam wątpliwości. Jeszcze nie ustalił jak głęboko będą kopać. To się zdecyduje w czasie ustalania osi i poziomu zero przez geodetę. Dookoła są już domy, a w nich zapewnie ciekawskie dzieciaki. Mam zamiar ubezpieczyć się od OC.

Jescze raz gratuluję i pozdrawiam.

Wiatm!Otóż nie robiłam porównania kosztów, ponieważ w moim przypadku w grę wchodził tylko tradycyjny fundament.Okazał się bardzo kosztowny, z powodu ilości cementu-ponad 100 kubików o ile sie nie mylę :o Co do ogrodzenia to działka jest ogrodzona z 3 stron, z czwartej graniczy z rzeką, więc jest to ogrodzenie naturalne :lol: To własnie tę stronę widać na zdjęciach. pozdrawiam!

• 4 weeks później...
Witam wszystkich budujacych D08. Własnie 2 tygodnie temu wprowadziliśmy sie do naszego. Budowa trwała 2 lata i kosztowała nas ok 450 tyś co prawda nie wszystko jeszcze wykończone (brakuje tarasów od zew, kostki przed domem, i paru jeszcze drobiazgów ) mysle ze w kwocie 500 tys powinniśmy sie wyrobić. Pierwsze wrażenia po wprowadzeniu sa bardzo pozytywne. Dom naprawdę jest przestronny i duzy,

Witam wszystkich budujacych D08. Własnie 2 tygodnie temu wprowadziliśmy sie do naszego. Budowa trwała 2 lata i kosztowała nas ok 450 tyś co prawda nie wszystko jeszcze wykończone (brakuje tarasów od zew, kostki przed domem, i paru jeszcze drobiazgów ) mysle ze w kwocie 500 tys powinniśmy sie wyrobić. Pierwsze wrażenia po wprowadzeniu sa bardzo pozytywne. Dom naprawdę jest przestronny i duzy,

Zazdroszczę Wam, ja jestem dopiero na etapie fundamentów.Czy mogłabym prosic o jakieś zdjęcia kuchni i łazienki oraz informacje co zmienieliście w projekcie a co zmienilibyście teraz, gdy juz uzytkujecie dom.Pozdrawiam z mroźnego Podkarpacia!

Pozytywy, czyli to z czego jesteśmy bardzo zadowoleni

-ogrzewanie podłogowe w salonie, kuchni, łazienkach, korytarzu i przedsionku, naprawdę rewelka, gdybym mógł zrobiłbym wszędzie, tak gdzie jest podłogówka jest najcieplej.

- kominek, fajna sprawa szczególnie gdy się śpi w salonie (narazie tam jest nasza sypialnia),

- proponuje zainwestować w dachówkę, na tak dużych połaciach dachu będzie ładnie wyglądać.

- okna w salonie zrobiliśmy przesuwne są bardziej funkcjonalne i można zrobić duże zeszklenia. My zrobiliśmy w salonie 2 duże okna balkonowe jedno o szer. 360cm drugie 180cm

Minusy

- niepotrzebnie, zrezygnowaliśmy z drzwi w pomieszczeniu gospodarczym,

- najlepiej wykończyć tarasy przed zamieszkaniem, gdyż nanosi się bardzo dużo piachu do domu.

- pies (suczka berneńczyk) dobija się przez okna w salonie i niestety rysuje szyby, wiec albo nie kupujcie psa albo zabezpieczcie okna.

- myszy harcują

- warto tez zrobić wjazd przed zamieszkaniem

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Jestem po rozmowach z potencjalnym wykonawcą. Za stan surowy Przestronnego wycenił wstępnie 65 tys. PLN - do negocjacji. Sądze że stanie na 60 tys.

Cena obejmuje : stan zero, ściany, więźba oraz pokrycie wraz z obróbkami i rynnami.

Firma sprawdzona i polecana przez znajmomych.

Czy robił ktoś też wycenę w ostatnim czasie?