Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dwa pilne pytania:

1. na ile standardowo dają gwarancji na wykonane fundamenty?

2. czy inwestor ma obowiązek zapewnić zaplecze dla wykonawcy (garaż, budka czy coś tam - zamykane)

Ad 1 :o Nie przyszło mi do głowy zapytać, po to płacę kierbudowi żeby pilnował zbrojenia, szalunków i samego zalewania betonem. A beton z certyfikatem z betoniarni gdzie kierbud jest współwłaścicielem. Tu odpowiedzi nie znam.

Ad 2 - szalet i zamykany składzik to podstawa. U mnie jest blaszany garaż 3x5 m. Wystarczył na deski, krawędziaki, cement, styropian, klej do styropianu i bk stół z giętarką, wiadra z hydroizolacja i folią fundamentową. Tu też ekipa chowała na czas weekendowego wyjazdu do domu swoje taczki, łopaty, wiadra, beczkę na wodę i betoniarkę.

szczegóły z fundamentowcem ustalone - opis w dzienniku :wink:

za max. 10 dni dołączam do grona forumowiczów, którzy na planszy "BUDOWA" przechodzą na miejsce pt. START :lol: :lol: :lol:

stawianie domu w lipcu - sierpniu. Wykańczanie, instalacje i cała reszta od września (wyślig z czasem przed zimą - czy uda się wprowadzić)

Witaj,

Widziałem zdjęcie w Twoim dzienniku z ogrodzonym taśmą terenem. Czy to ozanczenie dla koparkowego, gdzie ma korytować ? Jesli tak to lepiej sprawdzają sie słupki pomalowane na jaskrawy kolor. Słupki stawaimy tak aby granica korytowania przebiegała ok. 1,5 m od obrysu fundamentu.

Pozdrawiam, Paweł.

Cześć wszystkim. Nasz stan surowy otwarty już stoi, wszystko poszło w terminie. Kredyt bierzemy we frankach, wczoraj wypłaciliśmy największą transzę po najniższym kursie w historii :((((

Mam pytanie - ile płaciliście za tynki wewnętrzne - mamy ofertę za 25 zł z materiałem albo 17-20 zł za m2 za samą robociznę. Nie wiemy, jak lepiej (taniej). Czy to drogo, tanio? Jestem jeszcze zielona w tym temacie...

W Krakowie leje od 2 dni jak z cebra i temperatury na kurtki zimowe!!

Nie zadaszaliśmy bocznego tarasu, ale ponieważ musieliśmy zwiększyć kąt nachylenia dachu do 35 stopni - "zadaszył" nam się kawałek jakby naturalnie... Myślę, że zrobimy jakąs rozwijaną markizę. Teraz w bloku mam taras, a nie balkon - więc bez zadaszenia - i to jest okropne, jakakolwiek kropla z nieba uniemożliwia korzystanie (my czy nawet pranie)

Nie umiem niestety wkleić zdjęcia :(((

Witaj,

super ze znalazł się ktoś kto jest z okolic Lublina, kto już pobudował ten domek. my mamy kilka zmian m.in. to budowa piwnicy pod pom.gosp. na kotłownię troszkę podwyżaszmy dach - chemy mieć tam strych żeby w miare swobodnie się poruszać. obecnie szukamy ekipy. Jedna zrobiła nam wycene robocizna i materiały ok 160 tys. w cene wchodzi wybudowanie domu + dach. Jak myślisz cena ok. bo w ogole nie mamy pojęcia co do cen. W cenie tej nie obchodziło by nas już nic, żadne wynajmowanie koparek itp oni robili by wszystko. Chcemy budowac z betonu komórkowego pokrycie dachówka cementowa. Czy wy dokonywaliście jakiś zmian?

Pozdrawiamy

I z góry dziękujemy za info:)

Kamilap - cena 160.000 za cały stan surowy zamknięty z robocizną to zdecydowanie mniej niż w pod Warszawą. Ja dobijam do 140.000 a nie mam jeszcze więźby. Zmiany to:

- strop teriva

- zmiana konstrukcji dachu na lżejszą pod blachodachówkę,

- zadaszenie dużego tarasu,

- wszystkie ściany wewnętrzne z bk,

- wałek zwany też cokołem na ścianie fundamentowej z cegieł czerwonych pełnych ustawionych na sztorc (izoluje bk od ściany fundamentowej),

- ściana kolankowa z jednej warstwy bloczków bk,

- trzy wieńce: pierwszy płaski z dwóch prętów fi 12 pomiędzy ścianą fundamentową ( z bloczków betonowych) a wałkiem, drugi typowy w poziomie stropu, trzeci typowy wieńczący ścianę kolankową, drugi i trzeci wieniec są ze sobą połączone ok. 40 słupkami żelbetonowymi w których osadzono kotwy dla murłaty,

- wokół domu jest zakopana bednarka stanowiąca uziom piorunochronu, połączona z klikoma zwodami wyprowadzonymi na powierzchnię przy ścianie fundamentowej pod izolacją termiczną, projekt nie wymaga piorunochronu ale warto poczytać sobie ten wątek a zwłaszcza wpis z 22 bm http://forum.muratordom.pl/czy-robicie-instalacje-odgromowa,t110252.htm

- zrezygnowałem z uziomu fundamentowego bo jak powiedział mi elektryk, będzię przyłącze podziemne a więc wraz z kablem położy bednarkę i to ona stanowić będzie uziom,

- we wszystkich sypialniach, dużej łazience i pomieszczeniu gospodarczym są przelotki w stropie do wentylacji, w tym celu użyłem gotowych pustaków wentylacyjnych wstawionych w strop zamiast pustaka stropowego,

- pod kominek jest doprowadzony dukt powietrzny z rury kanalizacyjnej czerwonej o fi 150, będzie dostarczał powietrze zarównio do spalania jak i do wentylacji.

Pozdrawiam, Paweł.

• 2 weeks później...

dawno Was nie odwiedzałam...

chciałam się pochwalić rozpoczęciem prac na działce - już drugi tydzień robią fundament - skończą pewnie koło 20go :wink:

w lipcu wchodzi ekipa od domu stawiania.

biorąc pod uwagę ich zaplanowany urlop dla całej firmy - dom w stanie surowym zamkniętym, otynkowany od zewnątrz powinien być gotowy na koniec sierpnia.

(dom w systemie kanadyjskim)

Mam nadzieję, że się wprowadzimy do końca roku ... :wink:

• 2 weeks później...

Witam wszystkich przestronnych, dawno mnie w tym wątku nie było

Plany nam się pozmieniały i wylądowaliśmy w trójmieście i aktualnie jesteśmy na etapie poszukiwania działki...

Ponieważ - póki co - działki muszę szuka na odległoś- w związku z czym mam prośbę do przestronnych z okolic trójmiasta - o ewentualne informacje dot. działek na sprzedaż (chyba działki raczej :roll: ). Jeśli się budujecie lub bywacie lub macie kogoś w okolicach 3-miasta - proszę o info - może byc w tym wątku (przeglądam regularnie) ale coby nie zaśmiecac założyłem oddzielny:

Grupa Trójmiasto i okolice - działki

Zapraszam

Murator, nr 6 - czerwiec '08

Artykuł pt Świadectwo energetyczne

"Od 1.01.2009 właściciele niektórych domów będą zobowiązani do uzyskania świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Bez tego domu nie oddadzą do użytku, nie sprzedadzą ani nie wynajmą....

Św.energ. to dokument umożliwiający stwierdzenie jaki jest roczny poziom zużycia energii.... Niestety ustawodawca nie zdefiniował pojęcia budynku oddawanego do użytkowania. Można jednak przyjąć, że ... inwestor zawiadomił ... organ nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy i zamiarze użytkowania lub wystąpił z wnioskiem o udzielenie pozwolenia na użytkowanie."

Szczegóły dot. wystawiania św. energ. są w artykule ...

• 2 weeks później...