Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D08 PRZESTRONNY

Kto buduje d-08 lub d-24 ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto buduje d-08 lub d-24 ?

• projekty
      0
    • wymiana doswiadczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Nic o stropie. Będzie drewniany ? A co z chudziakiem ? Policzą sobie oddzielnie ? Czy fundamenty tarasów są już zrobione ?

Strop (i dach) zgodnie z projektem - wiązary dachowe (łatwo, szybko i taniej)

Chudziak nie wliczony w cene

Fundamentów tarasu nie wykouje ponieważ nie ma takiej potrzeby

Taras bedzie na utwadzonych podbudowach tluczniowych

Murarze liczą za

- izolację poziomą na fundam.

- sciany 24cm zewnetrzne

- nadproza

- wieniec

mam 2 wyceny, obydwie oscyluja w granicach 18-20 tys

:(

• 2 weeks później...
drzankos, my zapłaciliśmy podobna kwotę więc myślę że jest ok.

Pozdrawiam!

....19.000 to jednak sporo...

znalazlem murarzy, ktorzy za 13.000 zrobią ten sam zakres oraz dodatkowo wszystkie scianki działowe ;)

SZCZęśCIARZ :lol:

aaa...zapomniałam dodać że my w cenie również mieliśmy ścianki działowe, wylewki i taras.muszę pochwalić ekipę bo chłopcy świetnie sie spisali i byli bardzo solidni i dokładni.

powiodzenia!

• 1 month później...
Uwaga, podaję koszt stanu surowego Przestronnego z cegły U, z dachem fincostal, instalacją kanalizacyjną, dziłówkami z K3, chudziakiem i tarasami z B20. Otórz.... na dzień dzisiejszy wynosi on....168 kpln, okolice wa-wy.

Pozdrowienia dla wszystkich.

mozesz podeslac na priv dokladniejszą rozpiskę/ kosztorys stanu surowego ?

jaką masz więźbę ? z gotowych wiązarów ?

jakie zmainy w projekcie ?

jeśli ktoś z was robi ogrzewanie podłogowe + kominek z płaszczem wodnym proszę o informację na priva ile zapłaciliście za instalacje/ na ile ją wycenili??

Bo ja mam 2 wyceny - MEGA WYSOKIE, teraz czekam na trzecią i nie wiem co robić .....

A tak swoją drogą w czym polecacie zrobić instalacje??

Kajetana - to nie jest proste porównywać w takim samym domu ale u różnych inwestorów chyba, że robociznę ale i to przecież zależy od powierzchni i stopnia przygotowania instalacji hydraulicznej i kanalizacyjnej pod taki zestaw: piec gazowy + kominek z płaszczem wodnym + zasobnik c.w.u. Sprecyzuj co wchodziw skład Twojej wyceny to może ktoś się odezwie. Ja mam zamiar kupić gotowy zestaw jak wyżej z Makroterm ale się nie śpieszę i wyceny nie robiłem.

Pozdrawiam, Paweł.

Kajetana - to nie jest proste porównywać w takim samym domu ale u różnych inwestorów chyba, że robociznę ale i to przecież zależy od powierzchni i stopnia przygotowania instalacji hydraulicznej i kanalizacyjnej pod taki zestaw: piec gazowy + kominek z płaszczem wodnym + zasobnik c.w.u. Sprecyzuj co wchodziw skład Twojej wyceny to może ktoś się odezwie. Ja mam zamiar kupić gotowy zestaw jak wyżej z Makroterm ale się nie śpieszę i wyceny nie robiłem.

Pozdrawiam, Paweł.

my nie wiemy co wybrać jeśli chodzi o rozprowadzenie wody w chacie. Możliwości: miedź, rurki pcv zgrzewane, jakieś zaciskowe, system hepworth... musimy do soboty zdecydować się na wykonawcę, a nie mamy pojęcia o co chodzi i co jest dobre ...POMOCY :roll:

Aha to Ty jeszcze nie masz instalacji wodociągowej. W tej sytuacji proponuję zdać się na hydraulika tzn niech robi w takim systemie w jakim jest najlepszy. A kryterium wyboru hydraulika ( w sensie: którego z nich wybierzesz) to cena za usługę z materiałem. Każdy z systemów, które wymieniłaś jest dobry, nawet ten tradycyjny z czarnych rur (tego pominęłaś) i każdy można źle zrobić jak się hydraulik na nim nie zna.

Małe sugestie:

- ze względu na dużą odległość kotłowni od łazienki zainwestuj w cyrkulację c.w.u.

- pamiętaj, że wkład kominkowy z płaszczem wodnym potrzebuje doprowadzenia wody z wodociągu, odpływu do kanalizacji* lub odpływu na zewnątrz w przypadku niekontrolowanego wycieku (może to być dukt powietrzny doprowadający powietrze z zewnątrz z zachowanym spadkiem, ale to się robi przed chudziakiem), rury miedzianej o średnicy min. 28 mm przez strop na strych do otwartego naczynia wzbiorczego z przelewem drugą rurą do kanalizacji w kotłowni (małej łazience), to wszystko należy zrobić przed tynkami i wylewkami.

* odpływ do kanalizacji wymaga zasyfonowania a tu pojawia się kolejny problem - syfon aby spełniał swoje zadanie musi być stale zalany wodą, jak odparuje to gazy kanalizacyjne (zawierają metan poza tym, że śmierdzą) wydostaną się na salon.

Marek - sprecyzuj, czy chcesz robić dach zgodnie z oryginalnym projektem a więc wiązary i dachówka, czy masz zamiar coś zmieniać. To ułatwi uzyskanie właściwej informacji od kogoś z "Przestronnych" kto zrobił taki dach. Wielu z nas ma pozmieniane dachy i stropy i wydaje mi się, że nieliczni mają taki dach jak w projekcie oryginalnym.