Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzaniem 3 sekcji

rafaljezus

Recommended Posts

Witam,

Mam kłopot z podłogówką. Zaczynam grzać w domu gazem powierzchnia użytkowa 125m2 (całość podłogówka) i od tygodnia nie chcą ruszyć 3 sekcję w pokoju nad garażem. Odpowietrzałem na rozdzielaczu i dalej nic. Zauważyłem , że jak drugi rozdzielacz (na parterze) przykręciłem zaczęło grzać na górze i ten felerny pokój gdzie są 3 sekcje, dwie z nich lekko ruszyły ale ta trzecia zimna. Rurki zasilania tej jednej sekcji przy rozdzielaczu tesh chłodniejsze od reszty. Dodam że ten pokój jest nad garażem i jest nieco niżej jakieś 50cm poniżej poziomu całej góry i rozdzielacza górnego. Pytanie czy pompa w kotle może być za słaba? Kocioł to Buderus GB162 v.3 - 14kW. Jaka może być przyczyna?

Pozdrawiam,

Edytowane przez rafaljezus

może rozdzielacz na piętrze jest podłączony rureczką fi 20 i opory hydrauliczne są tak duże że wody tam idzie tylko parę litrów na minutę

albo zawór dławiący na rozdzielaczu albo rotametry są dokręcone bo ktoś się bawił i nie bardzo wiedział co robi

albo nieskutecznie odpowietrzasz i nadal nie odpowietrzyłeś

może rozdzielacz na piętrze jest podłączony rureczką fi 20 i opory hydrauliczne są tak duże że wody tam idzie tylko parę litrów na minutę

albo zawór dławiący na rozdzielaczu albo rotametry są dokręcone bo ktoś się bawił i nie bardzo wiedział co robi

albo nieskutecznie odpowietrzasz i nadal nie odpowietrzyłeś

Raczej odpowietrzenie . Może nieskutecznie.rura zacna gruba . Sprawdzajac zawory,rotametry odkrecalem. Porównywalem z tymi działajacymi bez zarzutu. W pozycji zakreconej rurki sa zimne w pozycji odkreconej cieple,gorące tu raczej działa. Sekcje max do 50 metrow. Calkowita długosc rur w podlogówce jakieś ok 900 m.

to na co czekasz

zakręć dolny rozdzielacz, dopuść wody do 1,5 bar, (pompka w kotle musi pracować) zakręć w górnym rozdzielaczu wszystkie pętle oprócz tej co jest zimna, odkręć odpowietrznik i obserwuj czy schodzi powietrze, poczekaj parę min, dopuść wodę do instalacji i odkręć następną pętle po czym zakręć tą co się właśnie odpowietrzyła, i znowu obserwuj odpowietrznik, i tak do skutku aż wszystkie pętle się odpowietrzą

odpowietrzono, trochę inna metoda ale poszło powietrze i zaczęła się podłoga robić ciepła. Co i tak wydaje mi się że zbyt długo czekałem na efekt (reszta grzeje sie szybciej i mocniej). Podejrzewam że po prostu pompka nie daje rady bo te 3 sekcje w pokoju nad garażem są najdalej położone (skrajnie). Kiedy kocioł przestaje grzać po osiągnięciu temp. pompka staje a gdyby tak pochodziła jeszcze kilka minut "przegoniła by wodę" przez powrót.

Ten pokój jest niżej jakieś 0,5m od poziomu górnego na którym znajduje się rozdzielacz i myślałem ze to jakiś jest problem ale z tego co wiem może być rozdzielacz powyżej sekcji nie na odwrót.

Zobaczę co się będzie działo jutro jak załapie, wtedy odkręce mocniej pozostałe sekcje na górnym rozdzielaczu i odkręce mocniej przydławiony dolny rozdzielacz. Mam nadzieje że nie bede musiał tak dlawić żeby nagrzać ten pokój.

Pozdrawiam,

ad1. a ja podejrzewam że musisz się uzbroić w cierpliwość i poczekać tydzień aż te zimne niedograne pokoje się wreszcie wygrzeją, bo co innego to jest utrzymać zadaną temperaturę a zupełnie co innego podnieść gwałtownie temperaturę w pokoju z +16 na +20 (analogicznie co innego jechać samochodem z jednostajną prędkością, a co innego gwałtownie przyspieszać)

ad2. Buderus GB162 v.3 - 14kW ma w środku pompkę CO elektroniczną z automatycznym dostosowywaniem mocy do potrzeb, czyli jeśli 3 pętle są zapowietrzone to elektronika pompki CO odczytuje to jako zmniejszenie OZC czyli redukuje moc pompowania (czyli wypadało by przeczytać instrukcję obsługi zanim się na forum zada pytanie)

A ja twierdze....ze pewnie nikt poprawnie nie ustawil przeplywow na poszczegolnych rozdzielaczach...i opory potencjalnie zapowietrzonych sekcji sa tak duze ze woda przelatuje tam gdzie opor ma mniejszy......wyregoluj przeplywy i powinno dzialac.....aby skutecznie odpowietrzac petle tylko i wylacznie rozdzialaczem musi byc na nich zamontowany odpowietrznik automatyczy......i dobrze by bylo aby pompa pracowala cyklicznie wylaczajac sie co jakis czas

Grzeje

Jak mówiłem odpowietrzone, powietrza leciało z rurek i odrobine na rotametrach przy luzowaniu

Co do regulacji przepływów masz racje ale to robiłem dobrze na logike...., odpowietrznik tesh jest

Cenna informacja mpoplaw w kwestii pompy,a z ta instrukcją to czytałem ale nie wszystko od razu zostaje w głowie zwłaszcza jeśli to nowa rzecz dla mnie póki co. (Rozumie ze korzystasz z komputera i przed pierwszym uruchomieniem czytałeś instrukcje systemu operacyjnego Windows... aby zrozumieć działanie...)

Pozdrawiam,